Maitr & Margarita
Η πόλη με την κινηματογραφικότερη προμενάδα των Βαλκανίων γαρνίρει τις κλασικές της αξίες με συναρπαστικές αφίξεις, έτοιμη για ένα ακόμη γαστρονομικό κοντινό. Παρακάτω, όλες οι διευθύνσεις που θα χρειαστείτε για τα πριν και μετά των προβολών σας, ώστε να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ του σινεμά.
Η νέα πιάτσα της Αχειροποιήτου
Το ακόμη ολοκαίνουριο μετρό της πόλης στρώνει κόκκινα χαλιά σε αναδυόμενες πιάτσες, με τα πέριξ της Παναγίας Αχειροποιήτου, πάνω από το σταθμό της Αγίας Σοφίας, να έχει ήδη πλασαριστεί ως το πιο δυναμικό σημείο συνάντησης της πόλης. Εδώ, ανάμεσα σε τατουατζίδικα, μπαρμπέρικα και παλιά καφενεία, βρίσκουμε εδραιωμένα αστέρια της θεσσαλονικιώτικης σκηνής, όπως το "Shed" (Πατριάρχου Διονυσίου 11, @shed._co) με τα specialty χαρμάνια του, ή το "Laziza" (Αγ. Σοφίας 58, @laziza.streetfood), όπου δυο νεαρά αδέρφια από τη Συρία σερβίρουν αυθεντικό shawarma, falafel και κροκέτες baba ganoush, εδώ όμως βρίσκουμε και μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες νέες αφίξεις της πόλης.


Tο "Orbital" (Πλάτωνος 3, @orbital2310), η νέα καλοφαγική πρόταση του διδύμου Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, που συμπράττουν με τον Βασίλη Κώτσικα, είναι ένα ολοήμερο concept, μακριά από τα συνήθη συμφραζόμενα της έννοιας του all day: η δράση εντοπίζεται σε μακρόστενο χώρο με ρετρό αισθητική αστικού μαγέρικου και ανοιχτή κουζίνα, τα μαρμάρινα τραπέζια του οποίου υποδέχονται κοφτερά μαρτίνι, βαλκανικά spitz και πιάτα που φέρνουν στο προσκήνιο τα διαμάντια του αρτοποιείου / ζαχαροπλαστείου των "Μούργα" και "+Τροφή", που στεγάζονται στο υπόγειο. Έτσι, η μέρα ξεκινά από νωρίς με boulangeries και σάντουιτς, ενώ στο κυρίως μενού (που αλλάζει τακτικά, κατά τα Λουκάκεια πρότυπα και βασίζεται σε βιολογικές πρώτες ύλες), εκτός από χορτοφαγικές απολαύσεις όπως το οφτό παντζάρι με ajo blanco και αμύγδαλα, φιγουράρουν προζυμένιες παστουρμαδόπιτες, hot dogs με brioche και κιμαδόπιτες με μελιτζάνα και γιαούρτι. Οι πιο… μαχαιροπιρουνάτες προτάσεις, περιλαμβάνουν λαχανοντολμάδες, κεφτεδάκια και caccio e peppe με Αρσενικό, εδώ όμως θα βρείτε και το ίσως καλύτερο chicken burger της πόλης, με κορυφαίο πατατόψωμο και σνίτσελ πετεινού.

Σπλάχνο απ’ τα σπλάχνα της "Μούργας", της οποίας τη μαγειρική σχολή φέρνει σε tapas εκδοχή, η "Άλγη" (Αχειροποιήτου 4, 2310286346, @algi_skg) είναι το έτερο σουξέ της πλατείας, με μενού που ανανεώνεται καθημερινά, βάσει των θησαυρών της θάλασσας και των ευρημάτων απ’ τις τακτικές εξορμήσεις στις αγορές. Στο μικρό χώρο με τα τραπεζάκια έξω και την ανοιχτή κουζίνα πίσω από τη φαρδιά μπάρα, ο σεφ και συνιδιοκτήτης Βασίλης Χρυσοχοΐδης μιξάρει βορειοελλαδίτικες καταβολές και δημιουργική σβελτάδα, σε πιάτα όπως τα χειροποίητα τσιπς πατάτας με γαμπαράκι crudo και τουρσί λάχανο – πιπεριά Φλωρίνης, ή τα αυγά στο τηγάνι, με παστουρμά μπακαλιάρου και πιπεράκια μπακάλικα. Παράλληλα, τα λογή λογής σουβλάκια ψαριού στα κάρβουνα, που στο καθιστό σερβίρονται με βιολογικά κηπευτικά όπως η ρεβυθοσαλάτα με ταχίνι, ή το άλλειμα κολοκυθόσπορου, τυλίγονται και σε πίτα για το χέρι, όταν το επιτρέπει η ροή της κουζίνας.
Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, το αρτίστικο "Φόλκι" (Στρατηγού Μακρυγιάννη 5, @folki.skg) είναι ο σημαιοφόρος μια νέας τάσης, που φέρνει τη μέγκλα της πόλης στο πεζοδρόμιο. Δροσερά γραφιστικά, arty διάθεση, νεανικός αέρας, ποτήρια με συνθήματα και laissez - faire αύρα, σε ένα στέκι που ξεκινά από νωρίς με προσεγμένα ροφήματα, snacks και affogato, συνεχίζει με κρασιά και φαγητό σε tapas λογική κι υποδέχεται το βράδι με spritz, aperitivo και έντονο socializing.
Στη γειτονιά της Βενιζέλου
Ανανεωμένο επιστρέφει το "Poster" (Ράικου 1, 2310547384, @ poster_thessaloniki), στα πέριξ της Βαλαωρίτου, με το ντουέτο πίσω από το classic "Μαιτρ και Μαργαρίτα" - ήτοι την Ρόη Αποίκου και τον Σωκράτη Μπεληγιάννη – να αναλαμβάνουν τη νέα του γαστρονομική κατεύθυνση. Έντονη προσωπικότητα και έμφαση σε πρώτες ύλες της βορείου Ελλάδας, μεταφράζονται σε πιάτα όπως το καρπάτσιο χελιδονόψαρου με σκορδάτη μαγιονέζα καρότου, τα σουβλιστά φρυγαδέλια με ρώσικη σαλάτα και καψαλισμένο λάχανο, ή το – προορισμένο για blockbuster – σνίτσελ με ψάρι ημέρας, παντζαροσαλάτα και αγιολί.

Παράλληλα, το "Μαιτρ & Μαργαρίτα" (Φράγκων 3 & Στρατηγού Σφέτσου, 2314007586, @maitr.margarita) γιορτάζει φέτος μια δεκαετία ως γαστρονομικό σημείο αναφοράς της γειτονιάς του, με τους ανθρώπους πίσω απ’ αυτό το εναλλακτικό στέκι να υπηρετούν την cuisine de saison σε κάθε της πτυχή, και την κάβα του να σιγοντάρει συστήνοντας στην πόλη μεγάλα κρασιά μικρών οινοποιών.

Με κινηματογραφική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του διατηρητέου του κτηρίου και την ελληνική παράδοση στην καρδιά της μετρημένα δημιουργικής κουζίνας του, ο σεφ και ιδιοκτήτης Δήμος Καλαϊτσίδης ανεβάζει σταθερά τις επιδόσεις του στα "3 Γουρουνάκια" (Καποδιστρίου 7, 2310249050, @ta_tria.gourounakia), έχοντας πια φέρει το εστιατόριό του στην πιο φινετσάτη του εποχή – τρανές αποδείξεις, πιάτα όπως ο γύρος καπνιστού τόνου με αφράτη πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι, τα κεμπάπ σουπιάς με αλοιφή πάπρικας, ή η γαριδομακαρονάδα aglio – oglio.
Τα… οσκαρικά
Σταθερή έδρα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους και το "αθηνόραμα", η Θεσσαλονίκη ξέρει να τιμά και να ευχαριστιέται τη γεύση της Ελλάδας, μιξάροντάς τη με επιρροές που έρχονται από τα βάθη της εμιγκρέδικης ιστορίας της, αλλά και τον αφρό των διεθνών τάσεων.

Έτσι, στο "Όλυμπος Νάουσα" (BEK 2024 / ξεν. "ON Residence", Λεωφ. Νίκης 5, 2310275715, @olympos_naoussa), ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας καταφέρνει κάθε χρόνο και περισσότερο να δώσει νέα, μοντέρνα και εντελώς διακριτή ταυτότητα στο εστιατόριο με το ιστορικό όνομα, μέσα από πιάτα κοφτερής τεχνικής και ουσιαστικής νοστιμιάς.
Στο "Χαρούπι" (ΒΕΚ 2025 / Δόξης 4, 6988526262, @xaroupi_cretan_restaurant), που διατηρεί τον τίτλο του καλύτερου κρητικού εστιατορίου στην Ελλάδα, οι μοντέρνες τεχνικές του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη αναδεικνύουν την ορμή του κρητικού γευστικού ιδιώματος με ζηλευτή ακρίβεια.

Με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2025 να ρίχνει τη λάμψη του στα τραπέζια της, η "Ηλιόπετρα" (Αισχύλου 5, 2314055553) του σεφ-ιδιοκτήτη Γιώργου Ζανάκη σερβίρει ευρηματικές αναδομήσεις του ελληνικού γευστικού ιδιώματος σε σερβίτσια της γιαγιάς και με τη σάλα σε άμεση επαφή με την κουζίνα, ενώ η πρώτη ύλη προέρχεται από τις καθημερινές εξορμήσεις του σεφ στις αγορές.
Μυρωδιές ξυλόφουρνου σκορπά στην Πυλαία ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός με την "Αλεπού" (ΒΕΚ 2025 / 17ης Νοεμβρίου 26, 2310909900, @alepou), ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που σταχυολογεί κλασικά πιάτα της ελληνικής παράδοσης για να τα παρουσιάσει στην καλύτερη εκδοχή τους, ενώ σημείο αναφοράς της θεσσαλονικιώτικης καλοφαγίας παραμένει το εστιατόριο "Salonika Restaurant & Bar" (1 Χρυσός Σκούφος & ΒΕΚ 2025 / Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197, @salonika_restaurant) του ξενοδοχείου "Makedonia Palace", με τον πληθωρικό Σωτήρη Ευαγγέλου να αποδίδει με κορυφαίο τρόπο την παράδοση στο σήμερα.

Tο "Grada Nuevo" (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2025 / Καλαποθάκη 14, 2310271074, @gradanuevo), με τη ζεστή και μίνιμαλ πολυτέλειά του και τον μετρ και ιδιοκτήτη Απόστολο Ρήγα ως ιδανικό οικοδεσπότη, παραμένει ένα από τα πιο posh σημεία της πόλης για ιωδιούχο δείπνο, χάρη σε μια κουζίνα που αναδεικνύει με έμπνευση και ευρηματικότητα την εξαιρετική πρώτη ύλη (signature πιάτα η σουπιά με κρέμα φέτας και τα λινγκουίνι με ροφό), την ώρα που περισσότερες από 250 ετικέτες αριθμεί η κάβα.
Κορυφαίες εκφράσεις της θαλασσινής παράδοσης της πόλης απολαμβάνουμε επίσης στο "Γλυκάνισο" (ΒΕΚ 2025 / Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882, @glikanisos), εστιατόριο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνει στη σάλα του καθημερινά σπουδαίες ψαριές από συνεργαζόμενα καΐκια της Χαλκιδικής, για λιχουδιές όπως το ανάλαφρο και ντελικάτο αγιορείτικο, οι γλώσσες μενιέρ ή το χριστόψαρο με σάλτσα βουτύρου, ενώ στα ίδια νερά ψαρεύει και το αδελφό εστιατόριο "Marea" (Μαργαρίτη Λώρη 13, 2310257696, @marea_sea_spirit) στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας πιο μοντέρνες αναγνώσεις – αμφότερα ξεχωρίζουν βέβαια και για την εξαιρετική σχάρα απ’ την οποία περνούν τα πιο μεγάλα ψάρια.

Yψηλή δημιουργικότητα και εύληπτη νοστιμιά μπολιάζει ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης στα "Δέκα Τραπέζια" του (ΒΕΚ 2025 / Στρ. Καλάρη 4, 2310251010, @dekatrapezia), χρησιμοποιώντας τεχνικές αιχμής για να σερβίρει υψηλή κουζίνα σε τέμπο τσιμπολογήματος, με δημιουργικούς μεζέδες όπως η κρουστάδα με καβούρι και αβγά πέστροφας, το μπριός με ψάρι σαβόρο και πολίτικη σαλάτα ή η οφτή γλυκοκολοκύθα με κάρι να συνθέτουν ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι, το οποίο υλοποιεί με ζηλευτή δεξιότητα η συνιδιοκτήτρια και σεφ Πασχαλίνα Καμτσίκη.
Κλασικές αξίες
Στο "Μανιτάρι" (Θεμ. Σοφούλη 57, 2310415289, @manitari_rst), ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης συνεχίζει να εξερευνά την comfort πλευρά της ελληνικής γεύσης, με μπούσουλα τον έμφυτο κοσμοπολιτισμό του και βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες που συγκεντρώνει στην κουζίνα ο ανήσυχος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζιάγκας. Ανατρεπτικά πιάτα, όπως το ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, αλλά και πληθωρικά φαβορί σαν τα dumplings με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά και αφρό τζατζικιού δίνουν το στίγμα.

Φημισμένη για τα κονέ της με ψαροντουφεκάδες της Χαλκιδικής, η ομάδα του "Trizoni" ακονίζει για μια ακόμη χρονιά το ανήσυχο πνεύμα της, μετασχηματίζοντας και μετακομίζοντας την πρότασή της σε νέο, άνετο χώρο, στην ποδιά του "Makedonia Palace". Εκεί που μέχρι πέρσι βρίσκαμε το "Navona", τώρα βρίσκουμε το πολυθεματικό "Trizoni Food Resort" (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310542533, trizoniexclusive.com), που σε διακριτά οριοθετημένους χώρους συνδυάζει προσεγμένο all day με τα καλούδια του ξυλόφουρνου στο επίκεντρο (τολμήστε φευγάτες προτάσεις όπως η πίτσα με γάμπαρη, τρούφα και βουβαλίσια μοτσαρέλα), περιπετειώδη ωμοφαγία που αναδεικνύει την κορυφαία πρώτη ύλη σε περισσότερο ή λιγότερο ευθύβολους συνδυασμούς (σκεφτείτε ιαπωνικής ακρίβειας sashimi μαγιάτικο, αλλά και πληθωρικό σεβίτσε σκάρου με λωτό και χαρουποπαξίμαδο), και φυσικά την υψηλή ψαροφαγία του "Trizoni Exclusive", με την οποία έχει ταυτιστεί το brand του σεφ – ιδιοκτήτη Αστέριου Σούσουρα.
One of a kind
"Όλα τα μαγαζιά θα ήθελαν να είναι λίγο "Mamalouka” (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223, @mamalouka.gr)" μας έλεγε σε ανύποπτο χρόνο επαΐων της εστίασης και μια επίσκεψη σ’ αυτό το success story της Θεσσαλονίκης θα σας κάνει να καταλάβετε το γιατί. Απλό, κατανοητό και νόστιμο φαγητό, βασισμένο σε προσεγμένη πρώτη ύλη και εμπνευσμένο από παραδοσιακές συνταγές απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο κι απ’ την Ανατολή ως τη Δύση της χώρας, συνδέει την καλοφαγική φύση της πόλης με τη γεμάτη ενέργεια νεανική της αύρα, σε ένα χώρο εξωστρεφή, κεφάτο και μονίμως ένα δυνατό ρεφρέν μακριά, απ’ το να ανεβάσει όλο τον κόσμο στην μπάρα. Μοναστηριακά τραπέζια, αγιορείτικες αρχιτεκτονικές αναφορές και boho αισθητική φτιάχνουν τον λευκό καμβά στον οποίο δίνουν χρώμα μουράτες φιγούρες της πόλης, οι DJs χτίζουν δυνατό vibe ακομπλεξάριστου socializing, η καλοκουρδισμένη ομάδα αγκαλιάζει τους επισκέπτες με ζωηρή διάθεση και, χωρίς ακριβώς να το καταλάβεις, αυτό που γεύεσαι δεν είναι μόνο η χειροποίητη σφακιανή πίτα ή τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια που είχες παραγγείλει, αλλά η γεύση του party restaurant που έγραψε τον ορισμό του fun dining στη Θεσσαλονίκη. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει λίγο απ’ αυτό στο μαγαζί του;