"Ό,τι βλέπετε το χρωστάω στα σπαγγέτι" φέρεται να είχε πει κάποτε η Σοφία Λόρεν, κι αυτό είναι το μόνο σύνθημα που χρειαζόμαστε για να γιορτάσουμε τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών (25η Οκτωβρίου του σωτήριου έτους 2025). Και η παρακάτω λίστα, είναι οι μόνες διευθύνσεις που θα μας χρειαστούν, για να το κάνουμε με gusto ή και al dente αν προτιμάς.
Σε αυτά τα εστιατόρια θα δοκιμάσεις έξοχη ιταλική κουζίνα στην Αθήνα αλλά και εξαίρετη pasta.
Brera
Oλόφρεσκια και ενδιαφέρουσα άφιξη στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το "Brera" φιλοδοξεί να γίνει ένα στέκι για όσους αγαπούν την ιταλική κουζίνα με μια ανατρεπτική ματιά. Από την καλλιτεχνική και συνάμα κοσμοπολίτικη γειτονιά Brera του Μιλάνου δανείζεται το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του, καθότι το στιλάτο all-day της πλατείας Αγίας Ειρήνης υπηρετεί μια ιταλική θεματικήμε αναπάντεχες fusion πινελιές.

Στην κουζίνα, ο περιζήτητος σεφ Pino Saccheri συναντά τη σεφ Μάρθα Παρασκευοπούλου και τον gastronomy nomad Τάσο Χέλμη, που έχουν ταξιδέψει και επιμεληθεί μαζί το μενού. Το αποτέλεσμα είναι μια γαστρονομική σύνθεση όπουη φαντασία, ο κοσμοπολιτισμός και η τεχνική συναντώνται σε κάθε πιάτο. Χειροποίητα ζυμαρικά με ευφάνταστα υλικά όπως cacio e pepe με φιστίκι Αιγίνης έχουν φυσικά την τιμητική τους. Η προσεγμένη κάβα με περισσότερες από 40 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, όπωςκαι τα signature cocktails διατηρούν ακριβές το pairing με ορθά twists του μενού.
Ovio
Το πάθος και η εμπειρία του ευρέως γνωστού από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες σεφ Πάνου Ιωαννίδη είναι τα στοιχεία που έχουν κάνει το πρώτο του εστιατορικό εγχείρημα απόλυτο χιτ. Οι λάτρεις του καλού ιταλικού θα βρουν εντός της ευρύχωρης σάλας του "Ovio", στην οποία κυριαρχεί η φιλόξενη ζεστασιά του ξανθού ξύλου, κλασικές γεύσεις από την Μπότα με σύγχρονο τουίστ.


Στο μενού ξεχωρίζουν παρασκευές όπως τα ριζότι και η ασυναγώνιστη πίτσα είναι χιτ. Στο πεδίο των ζυμαρικών, θα βρεις πιάτα με φρέσκια pasta, μαγειρεμένη αυστηρά al dente και συνοδευμένη από εκλεκτές νοστιμιές.
Il Trovatore

Σε μια off Broadway γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται ένα εστιατόριο που έχει κατορθώσει να ερμηνεύσει με στιλ την ψυχή της Ιταλίας, εξου και θεωρείται πλέον από τα classics του είδους. Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα, ό,τι πρέπει για χαλαρό δείπνο, αλλά και για μια ιδιαίτερη περίσταση. Στην κουζίνα, ο ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Παπαδόπουλος βάζει τη δική του δημιουργική πινελιά, ενώ όλα φτιάχνονται με σεβασμό στην παράδοση: χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσες με τραγανή ζύμη και φρέσκα υλικά που έχουν τιμηθεί με το διεθνές βραβείο "Marchio Ospitalità Italiana", την επίσημη πιστοποίηση γνήσιας ιταλικής κουζίνας.

Δύσκολα λες "όχι" στα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τα μπουκατίνι με κεφτεδάκια από αγριογούρουνο και λαχανικά, σάλτσα cacciatora, αφρό πεκορίνο και φρέσκια τρούφα. Η οινική κάρτα τιμά την Τοσκάνη, με τα εκλεκτά κρασιά Bocelli, ενώ παράλληλα αναδεικνύει sκαι την ελληνική οινοποιία.
Da Bruno

Με σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας στο παλμαρέ του και τα "γαλόνια" της πρώτης με επίσημη πιστοποίηση αυθεντικής τρατορίας στην Αθήνα, το "Da Bruno" του Δημήτρη Τσουκάρη συνεχίζει να πλαισιώνει την κουζίνα της Μπότας με σεβασμό στις αρχές και τις γευστικές παραδόσεις της. Στη ζεστή ατμοσφαιρική του σάλα θα δοκιμάσετε πιάτα βγαλμένα από τεφτέρια βέρα ιταλικά, σε κλασικές αλλά και δημιουργικές ερμηνείες.

Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, καταφθάνουν vintage αλλά και φρέσκες δημιουργίες, όπως οι πένες με prosciutto cotto, μπέικον, ποικιλία μανιταριών και ροζέ σάλτσα, εμβληματικό πιάτο που σερβίρεται στην τιμή του 1985, οι ταλιατέλες με ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας και μαύρη τρούφα ή τα comfort paccheri με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα.
Dal Professore
Λίγα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα μπορούν να περηφανευτούν ότι συνδυάζουν επί ίσοις όροις την αυθεντική ιταλική γεύση με την ολόσωστη διαχείριση πρώτης ύλης. Το "Dal Professore" ανασαίνει την αληθινή ατμόσφαιρα μιας trattoria rustica elegante στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά, έχοντας στο τιμόνι τον "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη. Όταν ο Δημητροκάλης αποφάσισε να αφήσει τη φιλολογία για χάρη της ιταλικής κουζίνας, η επανεκκίνηση ήταν τόσο συνειδητή όσο και καθοριστική. Μεγάλο μέρος της γοητείας του το "Dal Professore" τη βασίζει στην αυθεντικότητά του.

Αυτό μεταφράζεται σε καθαρές γεύσεις όπως η κρεμώδης cacio e pepe, που τη σωστή μέρα και με τη σωστή ψαριά μπορεί να γίνει πιάτο ημέρας με ένα ταρτάρ γαρίδας. Εξάλλου αυτή είναι η ψυχή του μαγαζιού. Τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά πιάτα ημέρας, που με γερές βάσεις και χωρίς εντυπωσιασμούς καταθέτουν τη δική τους συμβολή στον γαστρονομικό πλούτο της Μπότας, τιμώντας την εποχικότητα, καθώς και τα τοπικά προϊόντα Ιταλίας αλλά και της Νάξου, εκεί που βρίσκεται ο νησιώτης αδερφός του "Dal Professore".
Cupola

Δεν είναι και πολλά τα μαγαζιά σε hot πιάτσες της πόλης, όπως το Παγκράτι, που μένουν σταθερά στο χρόνο, και η τρατορία στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος μπορεί να παινεύεται πως δεν σταματά να ανανεώνει το πιστό κοινό της.
Στο "Cupola", άλλωστε, ο κανόνας είναι η comfort ιταλική αυθεντικότητα, στην οποία όλοι παραδιδόμαστε ευχαρίστως με την πρώτη ευκαιρία, ιδίως όταν βασίζεται σε κορυφαίες πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες πινελιές, που πάντοτε, όμως, ποντάρουν στη βαθιά νοστιμιά. Στην ευχάριστη σάλα με το industrial chic ύφος και στον γραφικό πεζόδρομο, συναντιόμαστε μεσημέρι-βράδυ και κανακεύουμε κάθε διάθεση.

Στο τραπέζι προσγειώνονται πιάτα που μιλούν άψογα την ιταλική, τόσο πιο κλασικά όσο και με διάθεση ανανέωσης, πάντα με τη φροντίδα του σεφ Τάσου Θεοτόκη, όπως τα λαχταριστά mezzi rigatoni pistachio, η καρμπονάρα όπως πρέπει αλλά και οι ταλιατέλες bolognese.
Amante Athens
Στη γωνία της Παραμυθίας με τη Σαλαμίνος, εκεί όπου κάποτε μεγαλούργησε το "Funky Gourmet", το "Amante Athens" φέρνει ξανά φως και ζωή στο ιστορικό νεοκλασικό του Κεραμεικού. Με ατμόσφαιρα που θυμίζει σύγχρονη γκαλερί και με παιχνιδιάρικες pop art λεπτομέρειες, όπως η Μόνα Λίζα με τη φούξια τσιχλόφουσκα που σε υποδέχεται στην είσοδο, το "Amante" παντρεύει την τέχνη με τη γεύση, προσφέροντας μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Ο Ιταλός σεφ Giovanni Fiorentino και ο Δημήτρης Καραμήτσος έχουν επιμεληθεί ένα μενού γεμάτο μεσογειακά αρώματα και ιταλική φινέτσα: arancini με ραγού και μοτσαρέλα, ραβιόλι με ρικότα και κρέμα κολοκύθας, λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς και ταρτάρ γαρίδας, κάθε πιάτο είναι μια μικρή απόδειξη ότι η σημασία στη λεπτομέρεια και η δημιουργικότητα κάνουν όλη τη διαφορά. Η μπάρα του "Amante" προτείνει δροσερά spritz, ευφάνταστα κοκτέιλ και μια ενημερωμένη λίστα κρασιών με πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού και ιταλικού αμπελώνα.
Ami


Με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ιταλική πλατεία και κλασικά aperitivo cocktails στην καρδιά του κέντρου, το "Ami" έχει μπει για τα καλά στις συνήθειες της πόλης ως ιδανική επιλογή για μια χαλαρή έξοδο από νωρίς το απόγευμα. Ανοιχτό όλη μέρα, επιστρέφει ανανεωμένο, με τον βραβευμένο σεφ Δήμο Σαμουράκη να υπογράφει το νέο του μενού, που συνδυάζει την αυθεντική γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας με δημιουργικότητα, τεχνική και εποχικότητα.
Με σεβασμό στα αγνά υλικά και στην καθαρότητα των γεύσεων, ο σεφ Σαμουράκης δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ιταλικής κουζίνας με νέα ματιά.
Gloria Gati
Στην πλατεία Καρύτση, το "Gloria Gati" –το αδερφάκι του "Vittoria Gati" στη Γλυφάδα– σε υποδέχεται σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν τα eclectic ρομαντικά και vintage στοιχεία, που συνδυάζονται με μια σύγχρονη industrial αισθητική, δημιουργώντας ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ο σεφ Γιώργος Παπακώστας υπογράφει ένα μενού εμπνευσμένο από αυθεντικές ιταλικές συνταγές, με χειροποίητα ζυμαρικά από παραδοσιακό μύλο της Νάπολης, σπεσιαλιτέ από χωριά της Ιταλίας και λευκή ή μαύρη τρούφα ανάλογα με την εποχή.


Το μενού προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο: από πλατό τυριών και αλλαντικών, φρέσκια burrata από την Puglia, gnocco fritto και arancini τρούφας μέχρι spaghetti cacio e pepe με πεκορίνο Σαρδηνίας και λαζάνια με 20 στρώσεις bolognese. Ξεχωριστή θέση στο μενού έχει και η πίτσα πενθήμερης ωρίμανσης, φτιαγμένη με ιταλικό αλεύρι και φυσική ζύμωση, που προσφέρει μοναδική ελαφρότητα και γεύση. Όσο για τα γλυκά, το τιραμισού και τα bigne σοκολάτας αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου.
Flavino – Enoteca e’ Cucina
Σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Πειραιά, το Πασαλιμάνι, το "Flavino – Enoteca e’ Cucina" φέρνει την ψυχή της Ιταλίας στο τραπέζι, συνδυάζοντας τη γεύση με την αγάπη για το κρασί. Στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον, το μενού ισορροπεί ανάμεσα σε αγαπημένα ιταλικά πιάτα και πιο ψαγμένες προτάσεις, πάντα με έμφαση στο να "ακούγεται" η παράδοση και η πρώτη ύλη, ενώ επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα και την Ιταλία "αγκαλιάζουν" κάθε πιάτο.

Δοκιμάζεις οπωσδήποτε τα rigatoni all’ amatriciana με καπνιστή πανσέτα και πεκορίνο. Σαλάτες με εποχικά λαχανικά συνοδεύουν το γεύμα ή λειτουργούν και ως ελαφρύ κυρίως πιάτο, σε ένα all-day στέκι που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και business lunches.
Meno Male
Σε μία από τις πιο γνωστές για τη γευστική τους προσωπικότητα αθηναϊκές γειτονιές, το κομψό all-day spot αποτίνει τον δικό του φόρο τιμής στην κουζίνα που έχει κερδίσει καρδιές και ουρανίσκους. Από νωρίς σερβίρει πλούσιο brunch, ενώ αργότερα μπορείτε να απολαύσετε τις σπεσιαλιτέ του σεφ Γιώργου Γαλάνη, που θα σου ζεστάνουν την καρδιά, καμωμένες με φρέσκες πρώτες ύλες ιταλικής καταγωγής.


Αυτό μεταφράζεται σε ξεκίνημα με ένα εξαιρετικό vitello tonnato πλάι σε βουτυράτη burrata με ντοματίνια, λίγο πριν στο τραπέζι αριβάρουν δυνατά χαρτιά της κάρτας, όπως η πίτσα Meno Male με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, σπεκ, πανσέτα και σαλάμι piccante ή η Guanciale με κρέμα γάλακτος, guanciale και φρέσκο κρεμμύδι, μεταξύ άλλων. Από ζυμαρικά θα δοκιμάσεις τις παπαρδέλες με ποικιλία μανιταριών και σάλτσα ντεμιγκλάς, αλλά και την carbonara τους - κλείνεις με cannoli ή tiramisu.
Monzu

Σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό του 19 ου αιώνα, που στο παρελθόν αποτέλεσε εξοχικό περίπτερο και σταθμό των βασιλέων στο δρόμο τους για το Τατόι, ο σεφ Γιάνης Λιόκας συστήνει μια διαφορετική οπτική της ιταλικής κουζίνας, μιξάροντας δικά του signature πιάτα όπως τα linguini με μπισκ και ταρτάρ γαρίδας Κοιλάδος.
Lolita's
Aλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης στο Νέο Ψυχικό, με chic fun χαρακτήρα και high end εσωτερικό. Μενού υπό την επιμέλεια του σεφ Δημήτρη Σταμούδη –και την Κατερίνα Τζεμανάκη ως chef de cuisine– με ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, από antipasti μέχρι pizzete, pasta, ριζότι και κοπές κρέατος. Πλούσια λίστα γλυκών με twisted κλασικές επιλογές.

Amici Miei Cucina Italiana
Ποιος θα το ’λεγε ότι στη Δροσιά υπάρχει ένα μοντέρνο εστιατόριο που σέβεται την ιταλική κουζίνα και τις πρώτες ύλες της και ξέρει από ζύμη! Αυτή είναι η περίπτωση του "Amici Miei Cucina Italiana", που στον μοντέρνο χώρο του στο εξοχικό προάστιο οι ιταλικές γεύσεις έχουν την αυθεντικότητα που αναζητούμε όσοι έχουμε ταξιδέψει στη γείτονα, με τα ζυμάρια για την πίτσα και την πάστα να παρασκευάζονται όλα in house.
Το εστιατόριο ανοίγει από τις 10 το πρωί και προσφέρει εκλεκτές επιλογές για brunch – από αυθεντικό κροκ μαντάμ μέχρι άλλες απολαυστικές πρωινές δημιουργίες με τη γνωστή φινέτσα της κουζίνας του.


Από το ανανεωμένο χειμερινό μενού, που υπογράφει η σεφ Άρτεμις Ζαχίλα, ποντάρουμε στα χειροποίητα ravioli cacio e pepe με σάλτσα πεκορίνο και σπανάκι, αλλά και στο ossobuco με σάλτσα λαχανικών και παπαρδέλες με σος Μετσοβόνε, δυο πληθωρικά πιάτα που κλείνουν μέσα τους τα αρώματα της εποχής.
Pino by Luca Piscazzi
Το εστιατόριο του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Luca Piscazzi συστήνεται ως ένα ανοιχτόκαρδο μέρος με ευχάριστο vibe και τη ζωντάνια της ρωμαϊκής τρατορίας. Η τραγανότατη πίτσα ρομάνα λειτουργεί ως το επίκεντρο της γευστικής προσοχής, δίχως όμως να είναι το μόνο.

Κι αυτό γιατί εδώ τρως και πολύ καλά ζυμαρικά όπως η καρμπονάρα που καταφθάνει απευθείας από τα παιδικά χρόνια του Luca, όταν η nonna Filomena, την έφτιαχνε χρησιμοποιώντας και το ασπράδι των αυγών (!), σε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό, χορταστικό αν μη τι άλλο πιάτο αλέγρας comfortιάς αλλά και την πιο εστιατορική πρόταση, τα προσεγμένα ραβιόλι, γεμιστά με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά, Parmigiano Reggiano 24μηνης ωρίμανσης και νιφάδες κακάο. Έμφαση σε αφρώδη ιταλικά κρασιά, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και μπίρες από μικροζυθοποιίες της Ρώμης.
Revellers’ Row Pizza


Το στιλάτο στέκι στα Βριλήσσια είναι ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας: πρωινό καφέ, ευφάνταστο brunch, μεσημεριανό, ενώ το απόγευμα μετατρέπεται σε spritzeria για χαλαρό κοκτέιλ. Στο μενού, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ στην ιταλική κουζίνα Παναγιώτης Μωυσής και ο General Manager Θάνος Ρήγας, με πολυετή εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, συναντάς και χειροποίητα και φρέσκα ζυμαρικά, παρασκευασμένα καθημερινά με τις καλύτερες πρώτες ύλες: Καρμπονάρα, al olio, ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι ή την αξεπέραστη μακαρονάδα φούρνου μαγειρεμένη με τραγανό μπέικον, μανιτάρια και ποικιλία τυριών; Το μενού πλαισιώνει μια αξιοπρεπή λίστα κρασιών από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.
GiO

Το ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi συνδυάζει την αυθεντική κουζίνα της γείτονος με σύγχρονη κομψότητα και διαχρονική φινέτσα. Το γευστικό ταξίδι του GiO, φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, με πιάτα που εκπροσωπούν επάξια τη γευστική κουλτούρα της γείτονος.
Casa Nicola
Ένα χρόνο μετά το επιτυχημένο "Burnt Bone", ο Χάρης Χασταζέρης και ο συνεργάτης του Κωνσταντίνος Κυριακού επανέρχονται δυναμικά, ανοίγοντας δίπλα του το ολοκαίνουργιο "Casa Nicola" στο Μαρούσι. Από νωρίς το πρωί, το εστιατόριο μας υποδέχεται με απολαυστικό brunch, όπως η frittata alla mediterranea, ομελέτα με κολοκύθι, πατάτα, πιπεριά και παρμεζάνα, αλλά και γλυκές επιλογές, όπως η pizza dolce alla Nutella. Στο μενού του, το οποίο υπογράφει ο σεφ Πρόδρομος Κωσταράς, η Ιταλία ξεδιπλώνεται μέσα από πιάτα που ποντάρουν στη φρεσκάδα και την παράδοση.


Οι πίτσες και τα ριζότι σηματοδοτούν την εμπειρία με αυθεντικές συνταγές, δίνοντας τη νόστιμη σκυτάλη σε κυρίως πιάτα, όπως το pollo cacciatora με νιόκι παρμεζάνας ή το ossobuco alla milanese με χρυσό risotto σαφράν. Και όλα αυτά συνοδεύονται ιδανικά από επιλεγμένες ετικέτες και κοκτέιλ της signature λίστας "Confessione Liquida".
Maltagliati

Από τα πρώτα ιταλικά που ξεδίπλωσαν την ιστορία της φρέσκιας pasta στην Αθήνα προ 20ετίας, οι δυο τρατορίες των Αμπελοκήπων και του Π. Φαλήρου βρίσκονται επί δύο δεκαετίες στις επάλξεις της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας, με άξονα την εποχικότητα και έμφαση στο καλό ζυμαρικό και τους απέραντους γευστικούς ορίζοντες που ανοίγει. Signature πιάτο τα Maltagliati με ραγού σιγοψημένο για ώρες στη μαρμίτα, συνοδεία πορτσίνι και λάδι τρούφας.
Badi Pizzeria
Το γουστόζικο στέκι που αγαπά κλασικές αλλά και ελάχιστα αναδιαμορφωμένες ιταλικές ρετσέτες, παίζει αβίαστα στο γήπεδο της κουζίνας της Μπότας, ξεφουρνίζοντας πίτσες με μοσχοβολιές που δύσκολα τους αντιστέκεσαι και ζυμαρικά με βαθιά νοστιμιά.

Παρότι η πίτσα είναι η σταρ του μενού, ορεκτικές αφίξεις το ριζότο arancini milanese με guanciale και φίνα μαγιονέζα aioli και η μπρουσκέτα με ψητή ντομάτα και κατσικίσιο τυρί, που προλογίζουν λιχούδικες προτάσεις ζυμαρικών, όπως τα ναπολιτάνικα paccheri και λαζάνια ραγού, η κλασικότροπη cacio e pepe και το πικάντικο spaghetti aglio e olio.
Bella Vespa

Όμορφη σάλα και βεράντα με φερ - φορζέ πολυθρόνες συνθέτουν το χαλαρό, νεανικό vibe αυτού του αγαπημένου της γλυφαδιώτικης σκηνής, με ιταλική κουζίνα comfort στρογγυλάδας. Μεταξύ άλλων, εδώ τιμάς πιάτα σαν gnocchi πατάτας με φιλέτο κοτόπουλο και μπρόκολο, linguine με γαρίδες και bisque καραβίδας κ.α.
Sole Giaguaro

Το εστιατόριο του γνωστού από το "MasterChef" Τζιοβάνι Σκαράτζι προσφέρει αυθεντική γεύση Ιταλίας με μοντέρνο, fusion τουίστ, που έχει για βάση του την ποιοτική πρώτη ύλη και την κοφτερή τεχνική, ενώ από το μενού (όπως κι από κανένα τραπέζι) δε λείπουν τα ζυμαρικά, τόσο ξηρά όσο και φρέσκα, όπως τα Orecchiette με γαύρο, ντοματίνια, βασιλικό και πεκορίνο.
Ortigia

Μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Κηφισιά, το "Ortigia" μεταφέρει την αυθεντική ιταλική συνταγή στο Παλαιό Φάληρο, λίγα μόλις βήματα από τη θάλασσα. Σε έναν κομψό και φωτεινό χώρο με αίσθηση χαλαρής πολυτέλειας, που περιλαμβάνει και έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο γεμάτο πράσινο, απολαμβάνουμε μια πρόταση που ξεχωρίζει για την απλότητα, τη φινέτσα και το σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Στην κουζίνα, ο σεφ Λευτέρης Ρούτσης επιμένει στην ποιότητα και τη φρεσκάδα: όλα τα πιάτα παρασκευάζονται από την αρχή επιτόπου, με επιλεγμένες, αυθεντικές ιταλικές πρώτες ύλες, δημιουργώντας έναν κατάλογο που είναι ένα αληθινό ταξίδι στη γεύση – από τα ζυμαρικά και τις πίτσες μέχρι τις σάλτσες, τα antipasti και τα γλυκά. Από το νέο μενού δοκιμάζουμε ραβιόλι alla cacciatore γεμιστά με βασιλομανίταρα, ρικότα και ψαχνό από ραγού κόκορα με αφρό πεκορίνο και φρέσκια τρούφα.
Mercato
Από τη Νάπολη έως το Τορίνο, τα νέα χειμερινά μενού του Mercato προσφέρουν μια γαστρονομική εμπειρία χωρίς διαβατήριο. Εμπνευσμένα από τη cucina povera, την αυθεντική "απλή κουζίνα" της Ιταλίας, τα πιάτα επανασυστήνονται με σύγχρονη ματιά και σπάνιες πρώτες ύλες. Το ταξίδι που στήνει η Μαγκυ Ταμπακάκη ξεκινά στο Μιλάνο με crostata εμπλουτισμένη με Gorgonzola, συνεχίζει με τραγανά arancini με τρούφα από το Piemonte, και φτάνει μέχρι τη Σικελία με risotto al pistacchio με burrata και λεμόνι.

Από τα ziti της Νάπολης με μικρά κεφτεδάκια έως τα orecchiette της Πούλιας με μπρόκολο, κάθε πιάτο αφηγείται μια γευστική ιστορία. Οι προτάσεις κρασιών και η ανανεωμένη λίστα κοκτέιλ ολοκληρώνουν την εμπειρία, μαζί με νέα επιδόρπια που προσκαλούν τους επισκέπτες να παρατείνουν τη βραδιά με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Osteria Mamma

Το γουστόζικο ιταλικό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, με το νεανικό πρόσημο, την ανοιχτή κουζίνα για βιτρίνα, την ατμοσφαιρική στοά για πρώτη σάλα και την ανοιχτόκαρδη εσωτερική αυλή για κύριο πεδίο δράσης, εισάγει καινά ιταλικά δαιμόνια στην πόλη. Η σεφ – συνιδιοκτήτρια Ελένη Σαράντη προτείνει πιάτα της γειτονικής χώρας που δύσκολα βρίσκεις αλλού στην Αθήνα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
