
Νέα εστιατόρια και νέα μπαρ στην πόλη - νέα ήθη και έθιμα (βλέπε trends) στα της αθηναϊκής εστίασης δεδομένα. Η νέα σεζόν έχει για τα καλά μπει και ολοένα και περισσότερα φρέσκα σημεία εμφανίζονται και απασχολούν. Μέρη όπως τα παρακάτω:
Πλυτά Ath.
Όταν ο Περικλής Κοσκινάς και ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya συνάντησαν τους Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη των Άκρων, τότε προέκυψε αυτό το καφενείο-ταβερνείο στην outsider γειτονιά της Γούβας Παγκρατίου και την ομώνυμη με το κατάστημα πλατεία. Στον χώρο μιας παλιάς ταβέρνας λοιπόν, οι προαναφερθέντες γευσιπλάστες παρουσιάζουν ένα ελληνόστροφο κόνσεπτ γεύσης -σε καμιά περίπτωση εστιατορικό- με ύφος μαγαζιού γειτονιάς, που σχεδόν το επιβάλλει η τοποθεσία του.
Ψησταριά, ξυλόφουρνος, κατσαρόλα και ψάρι/κρέας είναι οι άξονες της δημιουργίας (με περισσότερο μαγειρευτό το μεσημέρι και σχάρα το βράδυ), σε ένα μενού που αλλάζει δύο φορές την ημέρα, με πράγματα κυρίως για τη μέση. Info: Αμβροσίου Πλυτά 1, Παγκράτι
Maggie Cassidy
Ένα νέο μπαρ στην ευρύτερη γειτονιά της Πανόρμου παρουσιάζουν ο Σπύρος Αναγνώστου και η Αρμελίνα Αντωναροπούλου του 7 Jokers. Το Maggie Cassidy συστήνεται σαν μαγαζί γειτονιάς, ξεχωρίζει ήδη αισθητικά για την μπάρα σε σχήμα ανάποδου πέταλου, έχει ωραία αύρα και εξίσου ωραίες μουσικές.

Εδώ πίνεις επαναπροσδιορισμένα classic cocktails -κάποια διατίθενται μάλιστα και σε μισή ποσότητα- και επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και τα πλαισιώνεις με πολύ δυνατό bar food. Το εμπνευσμένο από βιβλίο του Τζακ Κέρουακ σποτ λειτουργεί μάλιστα από το πρωί για πολύ καλό καφέ (June) και πρωινό. Info: Λασκαρίδου 7 και Λουίζης Ριανκούρ, Αμπελόκηποι
Dr.8
Στο ερυθρών αποχρώσεων και σούπερ ντιζαϊνάτο σποτ που μετρά λίγες ημέρες ζωής στο αθηναϊκό κέντρο, το τρίπτυχο πίτσα - cocktails - soft clubbing κινεί τα νήματα. Για το πρώτο μεριμνά ο έξοχος πιτσαϊόλο Νίκος Σωτηρόπουλος, για τα δεύτερα ο νικητής του World Class Greece, Έκτορας Βεζυργιάννης. Info: Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 6981 136888
Ντίβα Athens
Όπως κάθε ντίβα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η συγκεκριμένη έχει προκαλέσει ντόρο, παρότι μετρά μόλις λίγα 24ώρα ζωής στο Κολωνάκι. Το μοντέρνο μπιστρό με τον εντυπωσιακό χώρο, θέτει επικεφαλής της γευστικής διεργασίας τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο.

Μεσογειακά προϊόντα, nordic και asian τεχνικές, ανοιχτές φωτιές και πιάτα για μοίρασμα σε έναν χώρο με ξύλο, τούβλο και καθρέφτες, συν τα εξαιρετικά πάντοτε cocktails της Bar Etiquette. Info: Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, τηλ. 210 7212739
Ταβέρνα της Ερμού

Με εσάνς παλιάς, αστικής ταβέρνας και χώρο φροντισμένο, με ορχηστρικό soundtrack αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών περασμένων δεκαετιών και με αύρα ανάλαφρη, η Ταβέρνα της Ερμού -με την υπογραφή της Ergon- αποτελεί μία από τις πιο ανοιχτόκαρδες αφίξεις της σεζόν, για όλους που άπτονται τόσο στο γενικότερο χαρακτήρα της όσο και στο ίδιο το φαγητό της.

Ειδικά τα κυρίως πιάτα της -όπως το αχνιστό μυλοκόπι σε ελαιόλαδο και λεμόνι, το γιουβέτσι με καβουρόψιχα και το μπουρδέτο με ουρές πεσκανδρίτσας- είναι λόγος για να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Info: Ερμού 98, Αθήνα, τηλ. 216 0006770
Δώδεκα Πιάτα

Ο υπερδραστήριος τους τελευταίους μήνες, βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης διευρύνει εδώ και λίγους μήνες τη γευστική του προσφορά στα της εστίασης πεπραγμένα στην πόλη, με το δεύτερο "Δώδεκα Πιάτα". Με το ακριβώς ίδιο αισθητικό ύφος, κοινή μαγειρική κατεύθυνση αλλά ελαφρώς αλλαγμένο μενού, συν μια μεγαλύτερη αγάπη για τα μαγειρευτά. Info: Ρόμβης 9, Αθήνα, τηλ. 210 3317215
Garrum



Σε όμορφο νεοκλασικό σε μια ήσυχη γωνιά του Μετς, ο σεφ κι ιδιοκτήτης Χρήστος Γλωσσίδης ενώνει στο τραπέζι τις δυο μαγειρικές του αγάπες, τις κουζίνες Ελλάδας και Ασίας δηλαδή, σε ένα τολμηρό fusion που έχει για συνεκτικό του ιστό το γάρο (όπως προδίδει το όνομα) και τις λογιών λογιών ζυμώσεις εν γένει. Γάροι από θαλασσινά, από μανιτάρια, ακόμη κι από τριαντάφυλλο εμφανίζονται στα πιάτα, που περιλαμβάνουν συνθέσεις όπως τα dim sums με αρνίσιο κιμά και καπνιστή πέστροφα, η σεφταλιά με κόκκινο κάρι και το ράμεν με απάκι. Info: Κέλσου 10, Μετς, τηλ. 210 9236798
Pino
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi παρουσιάζει τη δική του εκδοχή όσον αφορά τη ρωμαϊκή τρατορία εδώ και λίγες εβδομάδες στη Γλυφάδα. Το feelgood εστιατόριό του τοποθετεί στο επίκεντρο της γευστικής προσοχής την πίτσα ρομάνα, δίχως όμως να περιορίζεται εκεί.



Η κατά τον Luca ρωμαϊκή εκδοχή του απόλυτου comfort food καταφθάνει λεπτή και τραγανή, σαν ένα καλοδουλεμένο 'κράκερ', με ζύμη εύπεπτη και, συνολικά, λειτουργεί ως τερέν που επιτρέπει σε όλα τα υλικά να αναδείξουν μια γεύση βαθύτερη. Έξτρα πόντοι για το τιραμισού και το diy παγωτό του φινάλε αλλά και για τις μπίρες από μικροζυθοποιίες της Ρώμης. Info: Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941777
Alouatou

Το όνομα alouatou σημαίνει ‘ζύμωση’ στα βλάχικα και είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Άλλωστε ο αρτοποιός Θεοδόσης Μάντεσης είναι ο ίδιος Βλάχος και οι δημιουργίες του έχουν σαφείς αναφορές την κουζίνα της Ηπείρου. Το χειροποίητο ψωμί φυσικά μοστράρει περήφανα στη βιτρίνα, όμως σύμφωνα με τη δημιουργική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, πρωταγωνίστριες είναι οι πίτες.



Όταν βραδιάζει, ο φούρνος μετατρέπεται σε ένα μικρό, γοητευτικό μπιστρό το οποίο σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με την υπογραφή του Στέφανου Κουρή και πιάτα ελληνικής παραγωγής αλλά διεθνούς έμπνευσης. Info: Ασκληπιού 87, Εξάρχεια, τηλ. 6942 933506
Saint’s by Mpoumpou

Το Saint’s by Mpoumpou βρίσκεται στην ήσυχη γειτονιά της οδού Πηνελόπης Δέλτα, αποτελώντας ένα χρωματιστό σταθμό νοστιμιάς σε μία πραγματικά όμορφη περιοχή της Αθήνας. 90’s κομμάτια στα ηχεία, fun αφίσες στους τοίχους και μυρωδιά από φρεσκοψημένο κρέας και τηγανητές πατάτες είναι τα βασικά συστατικά που σε προσκαλούν να περάσεις εδώ το απόγευμά σου. Το μενού θα σε κάνει να μείνεις. Ο 100% μοσχαρίσιος κιμάς είναι φρέσκος γαλλικός και πρωταγωνιστεί στις περισσότερες επιλογές.
Οι πατάτες φτιάχνονται φυσικά από την αρχή, όπως ακριβώς και τα brioche ψωμάκια (και μάλιστα με ειδική, μυστική συνταγή) ενώ μπορείς να επιλέξεις και potato bun για κάτι ακόμα πιο διαφορετικό. Η ανοιχτή κουζίνα δίνει μία αμεσότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο οικεία (αν και σε περίπτωση που πεινάς πολύ, μπορεί να είναι ένα έξτρα βασανιστήριο μέχρι να καταφθάσει το πιάτο σου). Info: Πηνελόπης Δέλτα 12, Αθήνα, τηλ. 210 6725009
Πινακωτών 59
Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη – που κάποτε ονομαζόταν Πινακωτών- εκεί όπου παλιά κατασκεύαζαν τις πινακωτές, δηλαδή τις ξύλινες φόρμες για το ψωμί, σήμερα βρίσκεται ένα νέο γευστικό πρότζεκτ που αυτοπροσδιορίζεται ως bar & dough. Ό,τι θα βρεις εδώ είναι 100% χειροποίητο, από τις φυσικές ζύμες μέχρι και τα cocktails, και ο χαρακτήρας του Πινακωτών εναρμονίζεται πλήρως με την ιστορία της περιοχής αλλά και τις γευστικές τάσεις του παρόντος.
Το πρωί σε περιμένει καλός καφές και baked goods ενώ από το μεσημέρι και μετά, οι ζύμες μεταμορφώνονται σε νόστιμες πίτσες, που παντρεύουν το comfort με την έμπνευση. Μια έξυπνη πινελιά: Η μουσική πηγάζει αποκλειστικά από 45άρια βινύλια – κι έτσι επιλέχθηκαν και τα κρασιά: 45 ετικέτες, μία για κάθε στροφή. Info: Χαρ. Τρικούπη 59, Αθήνα, τηλ. 210 3807944
Μηδέν Οκτώ
Το ιταλικό δίπτυχο pizza-aperitivo, κάνει προφανή θραύση στην Αθήνα, και το Μηδέν Οχτώ αποφάσισε να το φέρει και στα Δυτικά Προάστια. Από πρωί-πρωί, η γυάλινη βιτρίνα του είναι γεμάτη με ολόφρεσκες, φουρνιστές παρασκευές από ζυμάρι (από cinnamon rolls και soft cookies μέχρι και πεντανόστιμες ελληνικές πίτες), λαχταριστά σάντουιτς και brunch πιάτα.
Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, πρωταγωνιστής είναι - τι άλλο; - η πίτσα και τα aperitivo. Η αυθεντική, ιταλική πίτσα με τη λεπτή ζύμη ψήνεται στον ξυλόφουρνο, όπως οι φοκάτσιες, και έρχεται σε μεταλλικό ταψάκι, για να μοιραστείς στη μέση με την παρέα σου. Info: Ρούσβελτ Φραγκλίνου 8, Περιστέρι, τηλ. 210 5785885
Deka
Παίρνοντας το όνομά του από τον αριθμό της διεύθυνσής του, το Deka είναι το νέο all day στέκι της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, σε χώρο που συνδυάζει την κομψότητα με μία πιο σύγχρονη και artistic ματιά. Το Deka μας περιμένει για καφέ, πρωινό και brunch και όσο περνά η μέρα για κρασί και κοκτέιλ, συνοδευμένα με πιάτα από ένα μενού 10 επιλογών της φιλοσοφίας του ‘tapas’ δηλαδή για να μοιραστούν.
Στον κατάλογο του κρασιού βρίσκουμε επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, με ετικέτες από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, ενώ τη λίστα του μπαρ συμπληρώνουν κλασικά κοκτέιλ, ιδανικά για after office συναντήσεις. Info: Πλουτάρχου 10, Κολωνάκι
South Patty
Στην Ηλιούπολη, ένα πρώην κατάστημα ρούχων μεταμορφώνεται, σε burger bar με έντονη προσωπικότητα που αντλεί έμπνευση από τη street κουλτούρα, τα 90s και τον σύγχρονο αστικό σχεδιασμό. Το μενού είναι μικρό και συμπεριλαμβάνει όλα αυτά που επιθυμεί κανείς να δοκιμάσει σε ένα μπεργκεράδικο.

Στο South Patty, το αφράτο ψωμάκι κλείνει διπλό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά, τσένταρ, σωτέ κρεμμύδι, πίκλα αγγουριού και τις απαραίτητες σάλτες: κέτσαπ, μουστάρδα, mayo.

Φυσικά, δε λείπει το αγαπημένο πολλών μπέικον-τυρί και η εκδοχή με chicken buttermilk με το βιολογικό κοτόπουλο που θα βγαίνει και σε πιο spicy γεύση. Εκτός από πατάτες, μπορείς να συνοδεύσεις τo smash burger σου με mac & cheese balls αλλα και μπαλάκια σιγομαγειρεμένου μοσχαριού. Για σβήσιμο προτείνουμε (φυσικά) soft ice cream. Info: Λεωφ. Ειρήνης 36, Ηλιούπολη, τηλ. 213 0489709
Nonnas


Ο τηλεοπτικός -ελέω MasterChef- μάγειρας Ηλίας Κιαζόλι μαζί με τον έτερο σεφ Θωμά Πατήλα παρουσιάζουν αυτό το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, που πιάνει πόστο την Πλάκα και την πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας. Στο Nonnas θα δοκιμάσεις μια προσεγμένη ελληνική κουζίνα με μνήμη αλλά και διάθεση δημιουργικής ανανέωσης. Info: Φιλομούσου Εταιρείας 3, Πλάκα, τηλ. 6972 674999
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.