The World's 50 Best Restaurants: Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025

Έγιναν γνωστά τα κορυφαία γευστικά ινστιτούτα του πλανήτη, με το Maido από τη Λίμα του Περού να κατακτά την κορυφή για το έτος που διανύουμε.

The World's 50 Best Restaurants: Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025

Ο κόσμος της γαστρονομίας συγκεντρώθηκε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- χθες βράδυ στο Τορίνο, για να γιορτάσει και να αναγνωρίσει τα The World’s 50 Best Restaurants 2025, με το Maido από τη Λίμα του Περού (κεντρική φωτό) να ανακηρύσσεται ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο για το έτος που διανύουμε. Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε στο Lingotto Fiere, με τη λίστα του έγκριτου θεσμού να συγκεντρώνει γαστρονομικό ταλέντο από 22 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Από τη Λίμα, ξανά

Το Maido, το εστιατόριο της Λίμα που διευθύνει ο σεφ και ιδιοκτήτης Mitsuharu 'Micha' Tsumura, αναδείχθηκε το κορυφαίο του κόσμου για το 2025, διαδεχόμενο το Disfrutar της Βαρκελώνης, νικητή του 2024, το οποίο πλέον έχει ανεβεί στο πάνθεον των Best of the Best. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμη εστιατόριο από την περουβιανή πρωτεύουσα, το Central, είχε βρεθεί στο νο.1 στην αντίστοιχη λίστα του 2023.

Από την 5η θέση στη λίστα του 2024, το Maido αποτελεί υπόδειγμα κουζίνας Nikkei, συνδυάζοντας σχολαστικές ιαπωνικές τεχνικές με ζωντανά περουβιανά υλικά, δημιουργώντας μια γαστρονομική εμπειρία πλούσια σε πολιτισμό και ταυτόχρονα καινοτόμα. 

Το όνομα του εστιατορίου προέρχεται από έναν ιαπωνικό χαιρετισμό: "Maido!" – η πρώτη λέξη που ακούν οι επισκέπτες καθώς τους καλωσορίζει θερμά η ομάδα του σεφ Micha. Κάτι περισσότερο από 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Maido παραμένει πιστό στη φιλοσοφία του, παρουσιάζοντας τα καλύτερα τοπικά υλικά, προσαρμοσμένα στις εποχές, μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει 10+ πιάτα. 

The World's 50 Best Restaurants_Το εστιατόριο Maido στη Λίμα του Περού 1

The World's 50 Best Restaurants_Το εστιατόριο Maido στη Λίμα του Περού 2

"Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2025 και τιμούμε το Maido ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο. Υπό την ηγεσία του εξαιρετικού Micha Tsumura, η ομάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αφοσίωση, ενσωματώνοντας αρμονικά ιαπωνικές τεχνικές με παραδοσιακά περουβιανά συστατικά για να δημιουργήσει πιάτα που εντυπωσιάζουν και εκπλήσσουν. Η φετινή λίστα γιορτάζει την αριστεία στη γαστρονομία σε 22 χώρες, με 10 νέες εισόδους στη λίστα 1-50, υπογραμμίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια εκτίμηση για τη διαφορετικότητα, τη δημιουργικότητα και την αριστεία στη φιλοξενία" ανέφερε μεταξύ άλλων ο William Drew, Director of Content των The World’s 50 Best Restaurants.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση των The World’s 50 Best Restaurants ακολουθούν το Asador Etxebarri (Νο.2) στο Atxondo της Ισπανίας και το Quintonil (Νο.3) στην Πόλη του Μεξικού.

The World’s 50 Best Restaurants_Asador Etxebarri 4

The World’s 50 Best Restaurants_Asador Etxebarri 1

The World’s 50 Best Restaurants_Quintonil

Ο Albert Adrià, σεφ-ιδιοκτήτης του Enigma (Νο.34), κέρδισε το Estrella Damm Chefs' Choice Award 2025. Πρόκειται για το μοναδικό βραβείο που ψηφίζεται από συναδέλφους (του) σεφ και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στη δημιουργική κουζίνα, καθώς είναι ένας τύπος που συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγχρονη γαστρονομία μέσω της ξεχωριστής παρουσίας του Enigma στη διεθνή εστιατορική σκηνή.

Ο περίφημος Massimo Bottura και η σύντροφός του Lara Gilmore έλαβαν από κοινού το Woodford Reserve Icon Award. Το δυναμικό δίδυμο ηγείται της παγκόσμιας γαστρονομίας, όντας γνωστό για την καινοτομία του και τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Μαζί διευθύνουν την Osteria Francescana, που ψηφίστηκε Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο το 2016 και το 2018, και τον ξενώνα Casa Maria Luigia στη Μόντενα. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Food for Soul και το Tortellante Project, προάγουν τη βιωσιμότητα και την ένταξη, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της φιλοξενίας στην κοινωνία.

Ο Maxime Frédéric αναδείχθηκε Καλύτερος Ζαχαροπλάστης στον Κόσμο για το 2025. Ως Pastry Chef στα Cheval Blanc Paris και Plénitude (Νο.14), έχει θέσει νέα πρότυπα στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική με την περίτεχνη προσέγγισή του και την αφοσίωσή του στην τελειότητα.

Δέκα εστιατόρια κάνουν το ντεμπούτο τους στη λίστα 1-50 φέτος, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Potong (Νο.13) και Nusara (Νο.35) στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη.
  • Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Νο.20) στο Μπρούνικο, Ιταλία.
  • Mérito (Νο.26) στη Λίμα, Περού.
  • Lasai (Νο.28) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία.
  • Enigma (Νο.34) στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
  • Kadeau (Νο.41) στην Κοπεγχάγη, Δανία
  • Vyn (Νο.47) στο Skillinge, Σουηδία.
  • Celele (Νο.48) στην Καρθαγένη, Κολομβία.
  • Restaurant Jan (Νο.50) στο Μόναχο, Γερμανία.

Τέσσερα ακόμα εστιατόρια επανεμφανίζονται στη λίστα:

  • Narisawa (Νο.21) στο Τόκιο, Ιαπωνία.
  • Le Calandre (Νο.31) στο Rubano, Ιταλία.
  • Orfali Bros (Νο.37) στο Ντουμπάι, ΗΑΕ.
  • La Cime (Νο.44) στην Οσάκα, Ιαπωνία.

Το εστιατόριο Potong της σεφ Pichaya ‘Pam’ Soontornyanakij στην Μπανγκόκ (Νο.13) λαμβάνει το Highest New Entry Award 2025, ενώ το Ikoyi (Νο.15) στο Λονδίνο λαμβάνει το Highest Climber Award 2025, ανεβαίνοντας 27 θέσεις από τη λίστα του 2024.

Το βραβείο Καλύτερου Σομελιέ στον Κόσμο απονέμεται στον Mohamed Benabdallah, επικεφαλής σομελιέ και υπεύθυνο του εστιατορίου Asador Etxebarri στην Ισπανία, για τη βαθιά γνώση του στο κρασί και τις εξαιρετικές ικανότητές του στους συνδυασμούς με το φαγητό.

Το Celele (Νο.48) στην Καρθαγένη τιμάται με το Sustainable Restaurant Award για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Καραϊβικής της Κολομβίας. Το 90% των υλικών του προέρχονται τοπικά, πολλά από τη φύση, και συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες και περιβαλλοντικούς φορείς για ένα εποχιακό μενού που στηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις παραδοσιακές πρακτικές.

Αναλυτικά η λίστα των The World's 50 Best Restaurants για το 2025

  1. Maido – Λίμα, Περού
  2. Asador Etxebarri – Ατσόντο, Ισπανία
  3. Quintonil – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  4. Diverxo – Μαδρίτη, Ισπανία
  5. Alchemist – Κοπεγχάγη, Δανία
  6. Gaggan – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  7. Sézanne – Τόκιο, Ιαπωνία
  8. Table by Bruno Verjus – Παρίσι, Γαλλία
  9. Kjolle – Λίμα, Περού
  10. Don Julio – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
  11. Wing – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  12. Atomix – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  13. Potong – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  14. Plénitude – Παρίσι, Γαλλία
  15. Ikoyi – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  16. Lido 84 – Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία
  17. Sorn – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  18. Reale – Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία
  19. The Chairman – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler – Μπρούνικο, Ιταλία
  21. Narisawa – Τόκιο, Ιαπωνία
  22. Sühring – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  23. Boragó – Σαντιάγο, Χιλή
  24. Elkano – Γκετάρια, Ισπανία
  25. Odette – Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
  26. Mérito – Λίμα, Περού
  27. Trèsind Studio – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  28. Lasai – Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
  29. Mingles – Σεούλ, Νότια Κορέα
  30. Le Du – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  31. Le Calandre – Ρουμπάνο, Ιταλία
  32. Piazza Duomo – Άλμπα, Ιταλία
  33. Steirereck – Βιέννη, Αυστρία
  34. Enigma – Βαρκελώνη, Ισπανία
  35. Nusara – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  36. Florilège – Τόκιο, Ιαπωνία
  37. Orfali Bros – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  38. Frantzén – Στοκχόλμη, Σουηδία
  39. Mayta – Λίμα, Περού
  40. Septime – Παρίσι, Γαλλία
  41. Kadeau – Κοπεγχάγη, Δανία
  42. Belcanto – Λισαβόνα, Πορτογαλία
  43. Uliassi – Σενιγκάλια, Ιταλία
  44. La Cime – Οσάκα, Ιαπωνία
  45. Arpège – Παρίσι, Γαλλία
  46. Rosetta – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  47. Vyn – Σκίλινγκε, Σουηδία
  48. Celele – Καρταχένα, Κολομβία
  49. Kol – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  50. Restaurant Jan – Μόναχο, Γερμανία

Ούτε αυτή τη φορά κάποιο ελληνικό εστιατόριο κατόρθωσε να τρυπώσει στη λίστα - το ίδιο συνέβη και σε εκείνη των 51-100, που έγινε γνωστή μερικές ημέρες πριν. Γεγονός που μαρτυρά πως κάτι πρέπει να αλλάξει ως προς την καινοτομία και την πρωτοπορία στα γευστικά σποτ της χώρας, καθώς επίσης να συμβεί και μία πολύ οργανωμένη, σοβαρή και ενδελεχής προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν, βέβαια, είναι κάτι που μας αφορά η εν λόγω κατάταξη. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/11/2025

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Για φίνα μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και κόκορα παστιτσάδα στον Νέο Κόσμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστροταβέρνες της πόλης, τιμά με το δικό της τρόπο την ελληνική και μεσογειακή γευστική παράδοση.

Νέες "Anthes" γεύσεις από τον Ιπποκράτη Αναγνωστέλη

Το νέο μενού στο όμορφο εστιατόριο και μπαρ του κέντρου έχει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που τις θέλεις πολύ.

Symposion 2025: Το χειροποίητο σε άλλο λέβελ

Στη Μεγαλόπολη υπάρχει ένα παραδοσιακό ελληνικό μαγειρείο νέας γενιάς που ανεβάζει επίπεδο στο σπιτικό εποχικό φαγητό.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει το "Feedέλ", ένα γαστρονομικό μεζεδοπωλείο όχι σαν όλα τ' άλλα!

Το "Feedέλ" στη Γλυφάδα φέρνει το ρυθμό και τη ζωντάνια του παραδοσιακού ελληνικού οικογενειακού τραπεζιού στο σήμερα.