Το "Central" στο Περού ανακηρύχθηκε Καλύτερο Εστιατόριο στο Κόσμο για το 2023 | Πρώτες εντυπώσεις από την τελετή απονομής

Ταξιδέψαμε στη Βαλένθια και σας παρουσιάζουμε όλα όσα ξεχωρίσαμε στην τελετή των World's 50 Best Restaurants 2023.

The World's 50 Best Restaurants 2023 ©David Holbrook

Σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες το κατάμεστο, εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Όπερας στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών που σχεδίασε ο Santiago Calatrava, όταν ανακοινώθηκε ότι Καλύτερο Εστιατόριο στο Κόσμο για το 2023 είναι το "Central" στη Λίμα στο Περού. Εμφανώς συγκινημένος, ο Virgilio Martinez δήλωσε συγκινημένος και μπερδεμένος από την κορυφαία διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος της γαστρονομίας αλλάζει πλέον πολύ γρήγορα, και η καταξίωση του "Central" είναι αναγνώριση της τεράστιας βιοποικιλότητας του Περού που εδώ και δύο δεκαετίες έχει γίνει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομία.

Central
©Gustavo Vivanco
"Central"

"Αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται πλέον ο σύγχρονος ουρανίσκος τις γεύσεις, όταν δεν περιορίζεται απ' ότι μέχρι τώρα θεωρούνταν γκουρμέ, αλλά εξερευνά και εκτιμά ένα καινούργιο ρεπερτόριο υλικών και μαγειρικών τρόπων. Μας ενδιαφέρει πολύ η βιοποικιλότητα αλλά η αισθητική και η ομορφιά των γεύσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλά τα μονοπάτια της γαστρονομίας και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι", κατέληξε μέσα σε θερμό χειροκρότημα.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
One to Watch: "Tatiana" του Αμερικανο- Νιγηριανού σεφ Kwame Onwuachi στη Ν.
Υόρκη.

Μετά την μετακίνηση του "Geranium", που πέρυσι κατέκτησε την 1η θέση στο Best of the Best hall of fame, το Top 3 συμπλήρωσαν δύο εξαιρετικά ισπανικά εστιατόρια τα "Disfrutar" (No.2) στη Βαρκελώνη και το "DiverXO" (No.3) στη Μαδρίτη ακολουθούμενα από το επίσης ισπανικό "Asador Etxebarri" στη Χώρα των Βάσκων. Θεαματική άνοδο πραγματοποίησε το μαγικό "Alchemist" με την μοναδική γαστρο – θεατρική ακτιβιστική του παράσταση στην Κοπεγχάγη σκαρφαλώνοντας στο νο.5 από το νο.18 πέρυσι.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
"Geranium" Best of the Best hall of fame

Υπογραμμίζουμε επίσης την σταθερά ανοδική πορεία του "Lido 84" (λίμνη Garda, Ιταλία) στο νο.7, την είσοδο των "Atomix" (Νο.8) και "Table by Bruno Verjus" (Νο.10) στην πρώτη 10αδα και την διατήρηση της 9ης θέσης από το "Quintonil" στην Πόλη του Μεξικού. Γενικά παρατηρούμε την σημαντική άνοδο της Λατινικής στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή που την ακολουθεί η Ασία

Alchemist
©David Holbrook
Hospitality Award: "Alchemist" (No.5) στην Κοπεγχάγη

Αυτή είναι μια πρώτη ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων για τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, και θα ακολουθήσει μια πλήρης ανάλυσή και σχολιασμός τους. Ελπίζουμε το 2024 να δούμε ελληνικό εστιατόριο σ' αυτή την παγκόσμια 50αδα των επιδραστικότερων σεφ και εστιατορίων.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
Best Female Chef: Elena Reygadas, "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού

Ειδικά Βραβεία

One to Watch: "Tatiana" του Αμερικανο- Νιγηριανού σεφ Kwame Onwuachi στη Ν.
Υόρκη.
Icon Award: στον καινοτόμο Andoni Luis Aduriz του "Mugaritz" στη Χώρα των Βάσκων
Best Female Chef: Elena Reygadas, "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού
The World's Best Pastry Chef: Pía Salazar "Nuema"/Κουίτο –Εκουαδόρ
Best Sommelier: Miguel Ángel Millán του "DiverXO" στη Μαδρίτη
Sustainable Restaurant: "Fyn" στο Κειπ Τάουν
Hospitality Award: "Alchemist" (No.5) στην Κοπεγχάγη
Chefs' Choice: στον σεφ του "Odette" στη Σιγκαπούρη Julien Royer

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2023

1. Central (Λίμα, Περού)
2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία)
3. DiverXO (Μαδρίτη, Ισπανία)
4. Asador Etxebarri (Ασόντο, Ισπανία)
5. Alchemist (Κοπεγχάγη, Δανία)
6. Maido (Λίμα, Περού)
7. Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)
8. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
9. Quintonil (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
10. Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία)
11. Trèsind Studio (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
12. A Casa do Porco (Σάο Πάουλο, Βραζιλία)
13. Pujol (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
14. Odette (Σιγκαπούρη)
15. Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
16. Reale (Καστέλ ντι Σάγκρε, Ιταλία)
17. Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
18. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
19. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
20. Quique Dacosta (Ντένια, Ισπανία)
21. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
22. Elkano (Χετάρια, Ισπανία)
23. Kol (Λονδίνο, Αγγλία)
24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
25. Belcanto (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
26. Schloss Schauenstein (Φίρστεναου, Ελβετία)
27. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)
28. Kjolle (Λίμα, Περού)
29. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
30. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
31. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
32. Hiša Franko (Κόμπαριντ, Σλοβενία)
33. El Chato (Μπογκοτά, Κολομβία)
34. Uliassi (Σενιγκάλλια, Ιταλία)
35. Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)
36. Plénitude (Παρίσι, Γαλλία)
37. Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία)
38. The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)
39. The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)
40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
41. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
42. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
43. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)
44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)
46. Orfali Bros Bistro (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
47. Mayta (Λίμα, Περού)
48. La Grenouillère (Λα Μαντλέν σου Μοντρέιγ, Γαλλία)
49. Rosetta (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
50. The Chairman (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.