Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

τσουρέκι © Κατερίνα Αυγερινού

Το σοκολατένιο αβγό είναι το αξεπέραστο έθιμο που κουβαλάει την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας, γιατί το Πάσχα δεν παύει να είναι η γιορτή των παιδικών μας αναμνήσεων. Tο είδος πλέον έχει εξελιχθεί σε  έργο τέχνης -αν μιλάμε για φίνες πρώτες ύλες και τεχνική fine pâtisserie- οπότε γίνεται το πιο καλοδεχούμενο πασχαλινό δώρο και για "μεγάλα” παιδιά. Τα επώνυμα εργαστήρια της πόλης έφεραν μπροστά μας πρωτότυπα αβγά και άλλα πασχαλινά σύμβολα, ακαταμάχητα σε εμφάνιση και γεύση.

Το άλλο εθιμικά αναπόσπαστο με το Πάσχα έδεσμα είναι, βέβαια, το τσουρέκι. Εδώ, η κλασική πολίτικη συνταγή κρατάει τα σκήπτρα όχι μόνο στα παραδοσιακά αλλά και στα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία.

Δείτε τι ξεχωρίσαμε στο φετινό πασχαλινό μας σαφάρι…

Σοκολατένια αβγά και άλλα πασχαλινά

Εντυπωσιακό το Easter egg της pastry chef Φάνιας Ανδρεάδη στο In Love Again με τραγανή βάφλα, crémeux λευκής gianduja και whip πραλίνα φουντουκιού, αλλά και η Easter Tarte με Crémeux sanguine, whip με γιαούρτι, μέλι και ανθόνερο και sablée βανίλιας.

Εκεί θα βρείτε και τις vegan πασχαλινές δημιουργίες της pastry chef Κατερίνας Θωμαΐδη, όπως το γλυκύτατο "Bunny”, με lemon blueberry sponge cake, mousse βανίλιας με λεμόνι, compote blueberry και ganache σοκολάτας γάλακτος με Valrhona Amatika 46%.

Γλυκά για το Πάσχα_In Love Again 1
(c) Πάνος Κόφφας

Στου Dimitris Economides, θαυμάσαμε μια σειρά από χαριτωμένα ζωάκια-πασχαλινά σύμβολα, φίνες γλυπτές δημιουργίες. Κουνελάκια, κοτούλες, αρκουδάκια σε μια χαρούμενη παρέλαση δένουν την παράδοση με την τέχνη και θ΄αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Όπως, η κοτούλα Poule Royale από φίνα σοκολάτα γεμισμένη με μεταξένιο praliné peanut, ή η σειρά Lapin, Mon Cherie, ένα κουνελάκι σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, όπως από σοκολάτα Nicolas Berger γεμισμένο με πυκνό praliné βανίλιας. Αν επιμένετε στο αβγό, διαλέξτε την κομψή τριάδα αβγών Trinity: τρία σοκολατένια αβγά από σοκολάτα γάλακτος και γαλλικά φουντούκια και από μαύρη σοκολάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (Λεωφ. Κηφισίας 34ο Ν.Ψυχικό τηλ. 21 0675 5000).

Γλυκά για το Πάσχα_Dimitris Economides 1

Γλυκά για το Πάσχα_Dimitris Economides

Στο Ziller’s Pastry Bar ποντάρουν στην ποιότητα της σοκολάτας και την απέριττη κομψότητα. Ο pastry chef Χρήστος Παπαδόγιαννης προτείνει ένα αβγό σε δυο εκδοχές, από σοκολάτα γάλακτος με γκοφρέτα πραλίνας φουντουκιού και το ίδιο με bitter σοκολάτα. Θα βρείτε και πανέμορφα σοκολατένια κουνελάκια (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Κέντρο 210 3241651).

Γλυκά για το Πάσχα_Antonis Selekos Conceptual Desserts
(c) Κατερίνα Αυγερινού

Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts, o pastry chef Αντώνης Σελέκος προτείνει όπως πάντα out of the box σε εμφάνιση σοκολατένια αβγά. Το φετινό, άκρως εντυπωσιακό, βγαίνει σε δυο εκδοχές, με σοκολάτα γάλακτος και με bitter 60%. Στη σαγρέ επιφάνεια είναι κολλημένα λευκά "τσαλακωμένα” φυλλαράκια ((Εριφύλης 2 Παγκράτι, 210 7248888).  

Διαβάστε Επίσης

Αν περάσετε από το GB Corner Gifts & Flavors της Μεγάλης Βρεταννίας, δύσκολα θ΄αντισταθείτε στο κομψό σοκολατένο αβγό του pastry chef Αλέξανδρου Κούφα, από υψηλής ποιότητας σοκολάτα. Μέσα στο πολυτελές signature αμπαλάζ του, προσφέρεται για ένα κομψό δώρο που δεν θ΄αφήσει κανέναν ασυγκίνητο (τηλ. 210 333 0750).

Γλυκά για το Πάσχα_GB Corner

Στο Sweet Nolan (Aπόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, τηλ. 210 3240698) δε θα μπορούσαν παρά να παρουσιάσουν τη δική τους λίστα με πασχαλινά γλυκά. Έτσι, εδώ μεταξύ άλλων θα βρείτε τσουρέκι με μαχλέπι, κάρδαμο και ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και ένα ακόμη με γέμιση καραμέλας και σοκολάτας γάλακτος, easter egg με τρούφες αμυγδάλου με άρωμα τσουρεκιού, κουλουράκια με πορτοκάλι και μαύρο σουσάμι, babka με σοκολάτα και πραλίνα φουντούκι-χαρούπι και strawberry - yuzu tart (σε μεγάλο μέγεθος - τάρτα παπαρουνόσπορου με φράουλες ψημένες μέσα σε κρέμα αμυγδάλου, μαρμελάδα φράουλα και yuzu).

Sweet Nolan πασχαλινά γλυκά

Μύρισε τσουρέκι στις γειτονιές της πόλης

Νότια Προάστια

Είναι γνωστή και ασύγκριτη η τέχνη στο τσουρέκι των πολίτικων ζαχαροπλαστείων των νοτίων προαστίων. Για κλασικό πολίτικο τσουρέκι με παράδοση δεκαετιών προτείνουμε:

 Belle Vue, Ν. Σμύρνη, Λεωφ. Ελ.Βενιζέλου 104 (210 9344064), Maxim, Ν. Σμύρνη, Tσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β ́ (210 9324603), Riviera Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο (210 9826670), Rio Πρωτέως 4-8 Π.Φάληρο  (210 9831892). 

Γλυκά για το Πάσχα_Μαξίμ

Αλλά την τέχνη του τσουρεκιού διαχειρίζονται αξιοθαύμαστα και οι νεότεροι. Εξαιρετικά βρήκαμε τα τσουρέκια του Θανάση Τσαγκλιώτη στο La Maison της Καλλιθέας (Δημοσθένους 149, 2167006518 ) αλλά και του pastry chef Γιάννη Βλάσιου στο Temps Perdu, που φτιάχνει και την παραδοσιακή ιταλική Colomba di Pasqua (Καραΐσκου 114, Πειραιάς 210 4296027).

Παγκράτι και Κέντρο

Κλασική αξία το μοσχομυριστό πολίτικο τσουρέκι του Lido, στην τρίτη γενιά πλέον, με τον Πέτρο Πιπερίδη στα ηνία και τις αιώνιες ουρές να περιμένουν υπομονετικά το ξεφούρνισμα αυτές τις μέρες έξω από το ίδιο, μικρό  ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται εκεί από το 1967 (Χρεμωνίδου 35 Παγκράτι, 210 7516898).

Το ζαχαροπλαστείο Lido στο Παγκράτι 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Παραδοσιακό στη βάση, κλασικό αλλά και σε γεμιστές εκδοχές με εξαιρετικά υλικά στο γνωστό, πληθωρικό στυλ του Αντώνη Σελέκου, στο Antonis Selekos Conceptual Desserts: το απλό του γίνεται με προζύμι, πορτοκάλι και γνήσιο απόσταγμα μαστίχας Χίου. Εντυπωσιακά τα στρογγυλά γεμιστά του τσουρέκια, ένα με πραλίνα φιστικιού Αιγίνης, κι επάνω κρέμα φιστικιού Αιγίνης και ολόκληρα φιστίκια με ανθό αλατιού, κι ένα με πραλίνα φουντουκιού κι επάνω αλμυρή καραμέλα, καραμελωμένα φουντούκια και ανθό αλατιού (Εριφύλης 2 Παγκράτι, 210 7248888).

Γλυκά για το Πάσχα_The Zillers Pastry Bar 1

Στο εργαστήρι του Ziller’s Pastry Bar, πλάι στη Μητρόπολη, φτιάχνουν ένα μαστιχωτό, κλασικό τσουρέκι με προζύμι ωρίμανσης που μοσχοβολάει πορτοκάλι, μαστίχα, μαχλέπι και βανίλια (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Κέντρο 210 3241651).

Στον πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο φούρνο Kora Bakery της Ιάνθης Μιχαλάκη θα βρείτε ένα τσουρέκι άξιο δοκιμής, φτιαγμένο με αβγά ελευθέρας βοσκής, εκλεκτό βούτυρο, φρέσκο πορτοκάλι, μαστίχα και μαχλέπι (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855).

Το διάσημο τσουρέκι του φούρνου Πνύκα από πολύ παλιά συνταγή, με αλεύρι από πετρόμυλο, έχει φανατικούς φίλους. Θα το βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα (Πετράκη 24, 210 3245162).

Βόρεια Προάστια

Από το Πελίτ του Αμαρουσίου ψωνίζω χρόνια το  αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι του, αλάνθαστη επιλογή. Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας Παπαγιάννη άνοιξε το 1964 στην πλατεία Αμερικής (Σπάρτης και Λευκωσίας 1) όπου βρίσκεται ακόμα, ενώ το δεύτερο δρέπει δάφνες στο Μαρούσι από το 1981 (Μιλτιάδου 16, 210 8068696).

Το νόστιμο, προζυμένιο τσουρέκι του αρτοποιού-ζαχαροπλάστη Κωστή Κωστάκη στο Α λα Γκρεκ του Χαλανδρίου, από παλιά κρητική συνταγή, γίνεται κάθε χρόνο ανάρπαστο. Έχει πυκνή υφή και παραδοσιακά αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα, φρέσκο πορτοκάλι και εκλεκτό βούτυρο. Το φτιάχνει και γεμιστό. Αν βρεθείτε εκεί, δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα ιεραπετρίτικα καλιτσούνια του, με φρέσκια μυζήθρα από το Λασίθι (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι 211 0122071).

Διαβάστε Επίσης

Στα στενά του Χαλανδρίου, η ποιότητα του φούρνου Douras είναι κοινό μυστικό των περιοίκων. Πέρα από τα παραδοσιακά τσουρέκια, εδώ θα βρείτε και την ιταλική πασχαλινή colomba, ένα πανετόνε σε σχήμα περιστεριού με την αυθεντική ιταλική συνταγή, που έχει διδαχθεί η Αθηνά Ντούρα στην Ιταλία (Επιδαύρου 87 Πολύδροσο Χαλανδρίου, 2106853298).

Στο Bread B.C. για τσουρέκι, σοκολάτες και Easter Bag 3

 Με προζύμι ωρίμανσης πλάθουν το τσουρέκι τους στο BREAD B.C., με μαστιχωτή, απαλή υφή και τα κλασικά αρώματα μαστίχας, μαχλεπιού και πορτοκαλιού. Εκεί θα βρείτε κι ένα πρωτότυπο, έντονα αρωματικό σοκολατένιο τσουρέκι (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι,  210 6851961).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.