
Το σοκολατένιο αβγό είναι το αξεπέραστο έθιμο που κουβαλάει την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας, γιατί το Πάσχα δεν παύει να είναι η γιορτή των παιδικών μας αναμνήσεων. Tο είδος πλέον έχει εξελιχθεί σε έργο τέχνης -αν μιλάμε για φίνες πρώτες ύλες και τεχνική fine pâtisserie- οπότε γίνεται το πιο καλοδεχούμενο πασχαλινό δώρο και για "μεγάλα” παιδιά. Τα επώνυμα εργαστήρια της πόλης έφεραν μπροστά μας πρωτότυπα αβγά και άλλα πασχαλινά σύμβολα, ακαταμάχητα σε εμφάνιση και γεύση.
Το άλλο εθιμικά αναπόσπαστο με το Πάσχα έδεσμα είναι, βέβαια, το τσουρέκι. Εδώ, η κλασική πολίτικη συνταγή κρατάει τα σκήπτρα όχι μόνο στα παραδοσιακά αλλά και στα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία.
Δείτε τι ξεχωρίσαμε στο φετινό πασχαλινό μας σαφάρι…
Σοκολατένια αβγά και άλλα πασχαλινά
Εντυπωσιακό το Easter egg της pastry chef Φάνιας Ανδρεάδη στο In Love Again με τραγανή βάφλα, crémeux λευκής gianduja και whip πραλίνα φουντουκιού, αλλά και η Easter Tarte με Crémeux sanguine, whip με γιαούρτι, μέλι και ανθόνερο και sablée βανίλιας.
Εκεί θα βρείτε και τις vegan πασχαλινές δημιουργίες της pastry chef Κατερίνας Θωμαΐδη, όπως το γλυκύτατο "Bunny”, με lemon blueberry sponge cake, mousse βανίλιας με λεμόνι, compote blueberry και ganache σοκολάτας γάλακτος με Valrhona Amatika 46%.

Στου Dimitris Economides, θαυμάσαμε μια σειρά από χαριτωμένα ζωάκια-πασχαλινά σύμβολα, φίνες γλυπτές δημιουργίες. Κουνελάκια, κοτούλες, αρκουδάκια σε μια χαρούμενη παρέλαση δένουν την παράδοση με την τέχνη και θ΄αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.
Όπως, η κοτούλα Poule Royale από φίνα σοκολάτα γεμισμένη με μεταξένιο praliné peanut, ή η σειρά Lapin, Mon Cherie, ένα κουνελάκι σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, όπως από σοκολάτα Nicolas Berger γεμισμένο με πυκνό praliné βανίλιας. Αν επιμένετε στο αβγό, διαλέξτε την κομψή τριάδα αβγών Trinity: τρία σοκολατένια αβγά από σοκολάτα γάλακτος και γαλλικά φουντούκια και από μαύρη σοκολάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (Λεωφ. Κηφισίας 34ο Ν.Ψυχικό τηλ. 21 0675 5000).


Στο Ziller’s Pastry Bar ποντάρουν στην ποιότητα της σοκολάτας και την απέριττη κομψότητα. Ο pastry chef Χρήστος Παπαδόγιαννης προτείνει ένα αβγό σε δυο εκδοχές, από σοκολάτα γάλακτος με γκοφρέτα πραλίνας φουντουκιού και το ίδιο με bitter σοκολάτα. Θα βρείτε και πανέμορφα σοκολατένια κουνελάκια (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Κέντρο 210 3241651).

Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts, o pastry chef Αντώνης Σελέκος προτείνει όπως πάντα out of the box σε εμφάνιση σοκολατένια αβγά. Το φετινό, άκρως εντυπωσιακό, βγαίνει σε δυο εκδοχές, με σοκολάτα γάλακτος και με bitter 60%. Στη σαγρέ επιφάνεια είναι κολλημένα λευκά "τσαλακωμένα” φυλλαράκια ((Εριφύλης 2 Παγκράτι, 210 7248888).
Αν περάσετε από το GB Corner Gifts & Flavors της Μεγάλης Βρεταννίας, δύσκολα θ΄αντισταθείτε στο κομψό σοκολατένο αβγό του pastry chef Αλέξανδρου Κούφα, από υψηλής ποιότητας σοκολάτα. Μέσα στο πολυτελές signature αμπαλάζ του, προσφέρεται για ένα κομψό δώρο που δεν θ΄αφήσει κανέναν ασυγκίνητο (τηλ. 210 333 0750).

Στο Sweet Nolan (Aπόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, τηλ. 210 3240698) δε θα μπορούσαν παρά να παρουσιάσουν τη δική τους λίστα με πασχαλινά γλυκά. Έτσι, εδώ μεταξύ άλλων θα βρείτε τσουρέκι με μαχλέπι, κάρδαμο και ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και ένα ακόμη με γέμιση καραμέλας και σοκολάτας γάλακτος, easter egg με τρούφες αμυγδάλου με άρωμα τσουρεκιού, κουλουράκια με πορτοκάλι και μαύρο σουσάμι, babka με σοκολάτα και πραλίνα φουντούκι-χαρούπι και strawberry - yuzu tart (σε μεγάλο μέγεθος - τάρτα παπαρουνόσπορου με φράουλες ψημένες μέσα σε κρέμα αμυγδάλου, μαρμελάδα φράουλα και yuzu).

Μύρισε τσουρέκι στις γειτονιές της πόλης
Νότια Προάστια
Είναι γνωστή και ασύγκριτη η τέχνη στο τσουρέκι των πολίτικων ζαχαροπλαστείων των νοτίων προαστίων. Για κλασικό πολίτικο τσουρέκι με παράδοση δεκαετιών προτείνουμε:
Belle Vue, Ν. Σμύρνη, Λεωφ. Ελ.Βενιζέλου 104 (210 9344064), Maxim, Ν. Σμύρνη, Tσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β ́ (210 9324603), Riviera Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο (210 9826670), Rio Πρωτέως 4-8 Π.Φάληρο (210 9831892).

Αλλά την τέχνη του τσουρεκιού διαχειρίζονται αξιοθαύμαστα και οι νεότεροι. Εξαιρετικά βρήκαμε τα τσουρέκια του Θανάση Τσαγκλιώτη στο La Maison της Καλλιθέας (Δημοσθένους 149, 2167006518 ) αλλά και του pastry chef Γιάννη Βλάσιου στο Temps Perdu, που φτιάχνει και την παραδοσιακή ιταλική Colomba di Pasqua (Καραΐσκου 114, Πειραιάς 210 4296027).
Παγκράτι και Κέντρο
Κλασική αξία το μοσχομυριστό πολίτικο τσουρέκι του Lido, στην τρίτη γενιά πλέον, με τον Πέτρο Πιπερίδη στα ηνία και τις αιώνιες ουρές να περιμένουν υπομονετικά το ξεφούρνισμα αυτές τις μέρες έξω από το ίδιο, μικρό ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται εκεί από το 1967 (Χρεμωνίδου 35 Παγκράτι, 210 7516898).

Παραδοσιακό στη βάση, κλασικό αλλά και σε γεμιστές εκδοχές με εξαιρετικά υλικά στο γνωστό, πληθωρικό στυλ του Αντώνη Σελέκου, στο Antonis Selekos Conceptual Desserts: το απλό του γίνεται με προζύμι, πορτοκάλι και γνήσιο απόσταγμα μαστίχας Χίου. Εντυπωσιακά τα στρογγυλά γεμιστά του τσουρέκια, ένα με πραλίνα φιστικιού Αιγίνης, κι επάνω κρέμα φιστικιού Αιγίνης και ολόκληρα φιστίκια με ανθό αλατιού, κι ένα με πραλίνα φουντουκιού κι επάνω αλμυρή καραμέλα, καραμελωμένα φουντούκια και ανθό αλατιού (Εριφύλης 2 Παγκράτι, 210 7248888).

Στο εργαστήρι του Ziller’s Pastry Bar, πλάι στη Μητρόπολη, φτιάχνουν ένα μαστιχωτό, κλασικό τσουρέκι με προζύμι ωρίμανσης που μοσχοβολάει πορτοκάλι, μαστίχα, μαχλέπι και βανίλια (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Κέντρο 210 3241651).
Στον πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο φούρνο Kora Bakery της Ιάνθης Μιχαλάκη θα βρείτε ένα τσουρέκι άξιο δοκιμής, φτιαγμένο με αβγά ελευθέρας βοσκής, εκλεκτό βούτυρο, φρέσκο πορτοκάλι, μαστίχα και μαχλέπι (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855).
Το διάσημο τσουρέκι του φούρνου Πνύκα από πολύ παλιά συνταγή, με αλεύρι από πετρόμυλο, έχει φανατικούς φίλους. Θα το βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα (Πετράκη 24, 210 3245162).
Βόρεια Προάστια
Από το Πελίτ του Αμαρουσίου ψωνίζω χρόνια το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι του, αλάνθαστη επιλογή. Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας Παπαγιάννη άνοιξε το 1964 στην πλατεία Αμερικής (Σπάρτης και Λευκωσίας 1) όπου βρίσκεται ακόμα, ενώ το δεύτερο δρέπει δάφνες στο Μαρούσι από το 1981 (Μιλτιάδου 16, 210 8068696).
Το νόστιμο, προζυμένιο τσουρέκι του αρτοποιού-ζαχαροπλάστη Κωστή Κωστάκη στο Α λα Γκρεκ του Χαλανδρίου, από παλιά κρητική συνταγή, γίνεται κάθε χρόνο ανάρπαστο. Έχει πυκνή υφή και παραδοσιακά αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα, φρέσκο πορτοκάλι και εκλεκτό βούτυρο. Το φτιάχνει και γεμιστό. Αν βρεθείτε εκεί, δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα ιεραπετρίτικα καλιτσούνια του, με φρέσκια μυζήθρα από το Λασίθι (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι 211 0122071).
Στα στενά του Χαλανδρίου, η ποιότητα του φούρνου Douras είναι κοινό μυστικό των περιοίκων. Πέρα από τα παραδοσιακά τσουρέκια, εδώ θα βρείτε και την ιταλική πασχαλινή colomba, ένα πανετόνε σε σχήμα περιστεριού με την αυθεντική ιταλική συνταγή, που έχει διδαχθεί η Αθηνά Ντούρα στην Ιταλία (Επιδαύρου 87 Πολύδροσο Χαλανδρίου, 2106853298).

Με προζύμι ωρίμανσης πλάθουν το τσουρέκι τους στο BREAD B.C., με μαστιχωτή, απαλή υφή και τα κλασικά αρώματα μαστίχας, μαχλεπιού και πορτοκαλιού. Εκεί θα βρείτε κι ένα πρωτότυπο, έντονα αρωματικό σοκολατένιο τσουρέκι (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 210 6851961).
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.