
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 -στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων- απονεμήθηκαν την Τετάρτη 2 Απριλίου στο "Makedonia Palace" σε μια πολύ ξεχωριστή τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημαντικότητα της εξερεύνησης και της ανάδειξης των γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε τοπικής κουζίνας της χώρας μας, φωτίζοντας τη συναρπαστική και ιστορική κουζίνα της Θεσσαλονίκης.
Φτάνοντας στην όγδοη χρονιά με αυτόνομη έδρα τους τη Θεσσαλονίκη και με μακρά πορεία δεκαετιών στην αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέδειξαν φέτος 88 εστιατόρια που τιμούν την εθνική μας γεύση είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Οι ιδιοκτήτες και οι σεφ τους παρέλαβαν τα βραβεία τους με πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης, έχοντας ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από κάθε μεριά της Ελλάδας.
Το εμβληματικό "Varoulko Seaside" στον Πειραιά διατήρησε για μια ακόμα χρονιά τον τίτλο τουκαλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας με βαθμολογία 16/20, ενώ τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 15,5/20, κατέκτησαν το "Selene" της Σαντορίνης και το "Noble Gourmet" της Ρόδου.
Οι Κυκλάδες με 22 και η Βόρεια Ελλάδα με 20 βραβευμένα εστιατόρια για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία και τη Θράκη έκοψαν πρώτες το νήμα συγκεντρώνοντας σχεδόν τις μισές διακρίσεις της βραδιάς, από την οποία δεν έλειψαν όπως πάντα οι ανατροπές και οι ανακατατάξεις. Έτσι, 9 εστιατόρια έχασαν φέτος το βραβείο τους λόγω πτώσης στη βαθμολογική τους επίδοση ενώ 15 εισήλθαν για πρώτη φορά στο θεσμό, με την Αθήνα να αποσπά 5 και την Πελοπόννησο 4 νέες διακρίσεις για φέτος.
Αναλυτικά τα εστιατόρια που βραβεύονται φέτος:
ΑΘΗΝΑ
VAROULKO SEASIDE / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 16/20
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Υφαντίδης
Σταθμός για τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον σπουδαίο Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του στην κουζίνα τον σεφ Γιάννη Υφαντίδη. Τα πιάτα, μια ωδή στους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας με σύγχρονη αισθητική και φρεσκότατες πρώτες ύλες, δικαιώνουν τη διαχρονικότητα των βραβεύσεων του "Varoulko" με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

VEZENÉ ATHENS / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20 - NEW ENTRY
Executive chef: Άρης Βεζενές / Σεφ: Πάρης Γαϊτανάρος, Ανδριανός Τριανταφύλλου
Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα, ζωντανή ατμόσφαιρα και φανατικό κοινό. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την αγορά και προτείνει πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση. Έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις, χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά. Καλή λίστα κρασιών, αλλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλ, φιλικό σέρβις με γνώση.
ΑΚΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Executive chef: Γιάννης Λουκάκης/ Σεφ: Γιάννης Τριανταφύλλου
Λιτός, απέριττος χώρος, με τους πάγκους εργασίας κατά μήκος και την ανοιχτή κουζίνα να τον ντύνουν με ζωντάνια σύγχρονου μπιστρό. Την ατμόσφαιρα απογειώνει η ιδιοσυγκρασιακή, ολοζώντανη κουζίνα του Γιάννη Λουκάκη, με πιάτα γνώριμης βάσης, φευγάτους συνδυασμούς υλικών και την ένταση της φωτιάς στη γεύση. Σοβαρό κομμάτι της εμπειρίας αποτελούν τα επιδόρπια του βραβευμένου pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.
ΑRK / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ KOYZINA - 14,5/20
Executive chef: Γιάννης Μπαξεβάνης / Σεφ: Αντώνης Ζερίδης, Διονύσης Ζαχαρόπουλος
Φωτεινό, αισιόδοξο, αρκούντως ρομαντικό, με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Σε αυτό το σκηνικό, ο Γιάννης Μπαξεβάνης προσεγγίζει την ελληνική κουζίνα με δημιουργική διάθεση και αφετηρία τη σταθερά ποιοτική πρώτη ύλη. Ο μπακαλιάρος μπουρδέτο μέσα σε κολοκύθα και το καλαμάρι σοτέ με σύγκλινο και αφρό αγκινάρας είναι δύο ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα, ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύ καλά τα γλυκά του Τάσου Ζησόπουλου.
COOKOOVAYA / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Περικλής Κοσκινάς
Πολυτελής art de la table, έμπειρο σέρβις που καθοδηγεί αποτελεσματικά τις επιλογές και κοινό που περιλαμβάνει από επιχειρηματίες μέχρι σικ ζευγάρια και παρέες ξένων επισκεπτών. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Περικλής Κοσκινάς μαγειρεύει μια κουζίνα φρέσκια και απέριττη, με έμφαση στη θάλασσα και τη δυνατότητα να σας φτιάξει ένα ψάρι από την ψαριά της ημέρας με διάφορους τρόπους. Στην ίδια φιλοσοφία και τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια.


ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Λουκάς Μάιλερ
Απλός χώρος με μωσαϊκό και μνήμες παλιού καφενείου σε σύγχρονο περιτύλιγμα. Η νατουραλιστική προσέγγιση της κουζίνας από τον ταλαντούχο Λουκά Μάιλερ αναδεικνύει με συγκινητική απλότητα τη νοστιμιά της εξαιρετικής, κυρίως θαλασσινής πρώτης ύλης στην πιο καθαρή μορφή της, χωρίς να λείπουν και οι σύνθετες δημιουργίες, που παραπέμπουν με το στιλ του σεφ στην ελληνική γευστική παράδοση.
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Γιώργος Παπαϊωάννου
Η φωτεινή και ευρύχωρη σάλα, στα λευκά, με εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μάρμαρο, καταλήγει σε ένα καταπληκτικό ντεκ που μοιάζει να πλέει στη θάλασσα. Στην κουζίνα ο Γιώργος Παπαϊωάννου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις πάντα εξαιρετικές πρώτες ύλες που επιλέγει, με κορυφαίο ψήσιμο και τηγάνισμα. Για το τέλος, πολύ καλός αποδομημένος μπακλαβάς με κρέμα φιστίκι και παγωτό καϊμάκι.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΡΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Γιώργος Παπαϊωάννου
Στεγασμένο σ’ ένα κηφισιώτικο αρχοντικό του 19ου αι., με φίνο νεοκλασικό διάκοσμο σε λευκές αποχρώσεις και μια κατάφυτη αυλή που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, πιστός στο αξίωμά του "από τη θάλασσα στο πιάτο", στηρίζει το μενού στα ψάρια και τα θαλασσινά της ημέρας, με δικούς του προμηθευτές από διάφορα μέρη της χώρας. Τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια ολοκληρώνουν το γεύμα.
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Γιώργος Παπαϊωάννου
Το πρώτο εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο, που κέρδισε τους Αθηναίους με την ικανότητά του να συλλέγει κορυφαία θαλασσινά καλούδια στις κουζίνες του. Την ίδια ικανότητα αντανακλούν και τα πιάτα του, με ψησταριά και τηγάνι να ανεβάζουν την απόλαυση σε άλλο επίπεδο, αλλά και μαγειρευτά, όπως οι σούπες (ροφού ή μπαρμπουνιού) και τα ζυμαρικά με βάση τα θαλασσινά.

SENSE / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
H Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής, με την πανοραμική θέα της πόλης που εκτείνεται μέχρι τον Λυκαβηττό. Η ελληνικότητα του κάδρου μεταφέρεται και στη μοντέρνα κουζίνα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου σε ένα μενού εμπνευσμένο από τα Ελευσίνια Μυστήρια, με κλασικές συνταγές μεταφρασμένες σε πιάτα ευρηματικά, σύγχρονης τεχνικής κι εντυπωσιακής εμφάνισης. Η φιλική και με γνώση εξυπηρέτηση δίνει πόντους στη συνολική εμπειρία.
TAVERNA 37 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Αλέξανδρος Κοσκινάς
Χοντροί πάσσαλοι που μέσα τους πλέκονται τέντες σε στιλ καραβόπανου δημιουργούν ένα αφαιρετικό παραθαλάσσιο σκηνικό για το ελληνικό εστιατόριο του "Four Seasons". Το μενού επιμελείται και μαγειρεύει αυτοπροσώπως ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς, μένοντας πιστός στο εδεσματολόγιο της παραδοσιακής ταβέρνας, αλλά χωρίς να περιορίζεται σε αυτό. Τους χειμερινούς μήνες, η δράση μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιώργος Τσιλιγκίρης
Εντυπωσιακή σάλα με τη θερμή πολυτέλεια του ξύλου, έναν πελώριο πολυέλαιο στην είσοδο και διάχυτο μητροπολιτικό αέρα στην πάλαι ποτέ Στοά Απότσου, σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, όπου ο Γιώργος Τσιλιγκίρης ξεδιπλώνει τη βαθιά γνώση και την αγάπη του για την εκλεκτή κρεατοφαγία με ως επί το πλείστον ελληνικό πρόσημο. Κεφάλαιο από μόνο του το κρέας στα κάρβουνα ή στη σούβλα.
TRAVOLTA / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ανέστης Λαζάι
Η μοντέρνα θαλασσινή ταβέρνα των Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου, που συγκεντρώνει στο Περιστέρι διαβασμένους θαλασσοφάγους απ’ όλη την Αττική, απέκτησε την εικόνα ενός σύγχρονου εστιατορίου ψαριού. Οι συνταγές πατούν στην παράδοση για να δώσουν ευρηματικές παραλλαγές της, βασισμένες πάντα στην εξαιρετική πρώτη ύλη, ενώ το τηγάνι είναι δυνατό και η σχάρα άψογη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το best seller καλαμάρι κοντοσούβλι και ο ροφός με μπάμιες.
ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Εύα Πασανικολάκη, Χάρης Τζίτζης
Αν και μακριά από τις δημοφιλείς πιάτσες εξόδου, η υποδειγματική off Broadway ταβέρνα γράφει εδώ και τριάντα χρόνια τη δική της ιστορία. Η ιδιαιτερότητα της προσέγγισης στηρίζεται κατ’ αρχήν στην πρώτη ύλη, την οποία συλλέγει προσωπικά ο ιδιοκτήτης Χάρης Τζίτζης, οργώνοντας καθημερινά τις λαϊκές του Λεκανοπεδίου, ενώ η ταλαντούχα μαγείρισσα Εύα Πασανικολάκη μαγειρεύει χαρακτηριστικά πιάτα από το παραδοσιακό συνταγολόγιο με καλό χέρι και διάχυτη φινέτσα.

PHARAOH / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Μανώλης Παπουτσάκης
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και οι κρητικές καταβολές του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη βρίσκουν στέγη σε έναν πολύ ιδιοσυγκρασιακό χώρο, εμπνευσμένο από τα ταξίδια των Φώτη Βαλλάτου, Πέρυ Παναγιωτακόπουλου και Δημήτρη Πλατανιά, που συμπληρώνουν το κουαρτέτο των ιδιοκτητών. Η εξαιρετική πρώτη ύλη μαγειρεύεται αποκλειστικά στη φωτιά και συνοδεύεται από μεγάλη γκάμα φυσικών κρασιών, ενώ τη μουσική επένδυση προσφέρουν εκλεκτικά DJ sets κυρίως με βινύλια.
ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Γιάννης Μαρκαδάκης
Η γαστροταβέρνα της πλατείας Αυδή, με τον ζεστό εσωτερικό χώρο και τα μπόλικα τραπεζάκια έξω, επενδύει σε ποιοτική πρώτη ύλη, την οποία μεταχειρίζεται με παιχνιδιάρικη μπιστρονομική διάθεση, που αποφεύγει τις πολύπλοκες συνθέσεις και δεν ξεστρατίζει από το ρεπερτόριο των κλασικών ελληνικών γεύσεων. Παρεΐστικη διάθεση, αποτελεσματικό σέρβις και φιλικές τιμές, που επεκτείνονται και στη λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
SALONIKA RESTAURANT & BAR / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου
Η λουσάτη σάλα και η βεράντα στο ισόγειο του "Makedonia Palace" με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα. H εξαιρετική κάβα και το επαγγελματικό σέρβις συμπληρώνουν την εμπειρία.
ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20
Σεφ: Δημήτρης Τασιούλας
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό στο ισόγειο του ξενοδοχείου "ON Residence". Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά. Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γλάσο αρνιού και κρέμα αρακά.


10 ΤΡΑΠΕΖΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Πασχαλίνα Καμτσίκη
Το σύγχρονο και δημιουργικό "μεζεδοπωλείο" του Μανώλη Παπουτσάκη απλώνει δέκα τραπέζια σε μια ήρεμη σάλα με ανοιχτή κουζίνα, όπου κυριαρχούν το μπεζ, το ιβουάρ, το μωσαϊκό και το σκούρο ξύλο στις καρέκλες. Το μενού που δημιουργεί ο βραβευμένος σεφ και εκτελεί η ταλαντούχα Πασχαλίνα Καμτσίκη συνδυάζει στην ίδια σελίδα μια σειρά από ιδιαίτερα μοντέρνες σπεσιαλιτέ, αλλά και γεύσεις που εκσυγχρονίζουν στοιχεία της παράδοσης.
GRADA NUEVO / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ελένη Ρήγα, Πελαγία Σαββαΐδου
Κομψός χώρος με σύγχρονο ντιζάιν και highlight τη θεαματική ψαριέρα κατά μήκος της μπάρας, αλλά και τραπεζάκια έξω, στον posh πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Η αυστηρά επιλεγμένη θαλασσινή πρώτη ύλη, το επαγγελματικό σέρβις και στοιχεία όπως η ψαγμένη λίστα στρειδιών εκφράζουν τον ιδιοκτήτη και ψυχή του εστιατορίου Απόστολο Ρήγα, υποστηρίζοντας την κουζίνα που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό.
ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιώργος Ζαννάκης
Το μικρό, προσωπικό εστιατόριο του Γιώργου Ζαννάκη βρίσκεται σε έναν συνοικιακό δρόμο προς την Άνω Πόλη και αποπνέει σπιτική ατμόσφαιρα, απλώνοντας τα τραπέζια του σε δύο δωμάτια ενός παλιού οικήματος και ορισμένα ακόμα στο πεζοδρόμιο. Στην ανοιχτή του κουζίνα, στο βάθος του χώρου, ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από ό,τι βρίσκει στην αγορά και παρουσιάζει έναν κατάλογο που αλλάζει σε καθημερινή βάση.
ΧΑΡΟΥΠΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Βαλεντίνα Αντωνή
Η πρώτη μαγειρική έδρα του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη παραμένει το καλύτερο κρητικό εστιατόριο στην Ελλάδα. Εκλεκτές πρώτες ύλες γίνονται η βάση για ατόφιες συνταγές, αλλά και επιτυχημένα twists, με προτάσεις όπως ο κρόκος αβγού κονφί με κρέμα στάκας, τραγανό απάκι και φρέσκια τρούφα ή τα κάστανα στιφάδο με crème brûlée κυδωνιού. Στα συν, η εκλεκτή ποικιλία κρητικών τυριών και αποσταγμάτων.
ΑΛΕΠΟΥ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ανδρέας Κλαυδιανός
Το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού μιξάρει ξυλόφουρνο, κατσαρόλα και ελεύθερη δημιουργική διάθεση, σε μεγάλο, φωτεινό κι ανοιχτόκαρδο χώρο με παιχνιδιάρικη αισθητική. Χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως τα σαρμαδάκια, που έρχονται εδώ με κρέμα από αριάνι και γιαούρτι, ή η καπνιστή μελιτζάνα, που συνοδεύεται από κρέμα πιπεριάς και μαγιονέζα σχοινόπρασου, προτείνονται στη λογική του μεζέ και συμπληρώνονται από κύρια πιάτα.
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Δημήτρης Αγόρατζης
Το εστιατόριο του Σταύρου Σωτηρούδη είναι εξαιρετικά δημοφιλές, με τη φήμη του να διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι η κουζίνα του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη, ο οποίος δημιουργεί πιάτα απλά, με βάση την ποιοτική πρώτη ύλη, που τις περισσότερες φορές προέρχεται από τις γύρω θάλασσες. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα ωμά, καθώς και τα πιάτα με τα ζυμαρικά.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
BUBO FINE DINING RESTAURANT / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Το κεντρικό εστιατόριο του "Ekies All Senses Resort" βρίσκεται λίγα μέτρα από την αμμουδιά της Βουρβουρούς και έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Μέσα σε ένα κομψά boho περιβάλλον, με διάσπαρτα στο χώρο κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου design, ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσα από τη δική του, πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ματιά.
Η ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Μπιλάλ Ντόκα
Ο ιδιοκτήτης Σοφοκλής Γιαγτζόγλου προτείνει μαζί με τον chef Μπιλάλ Ντόκα ένα μενού που φανερώνει διάθεση για πειραματισμό με τα υλικά και τις παραδόσεις. Το κανελόνι από κολοκυθάκι με το αχνιστό μυλοκόπι, ή η ουρά μόσχου με σάλτσα από μπαχάρια και κρέμα μελιτζάνας είναι χαρακτηριστικά πιάτα που το αποδεικνύουν. Ο Σοφοκλής θα καθίσει σε κάθε τραπέζι και θα συζητήσει την παραγγελία μαζί σας.
MARINA FISH RESTAURANT / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Θοδωρής Γκαβέζος
Η εξαιρετική πρώτη ύλη σε ψάρια και θαλασσινά είναι η αναλλοίωτη σταθερά της κουζίνας, που συγκεντρώνει στην ψαριέρα της ολόφρεσκους θησαυρούς και τους μαγειρεύει με ακρίβεια, είτε στην πιο απλή, παραδοσιακή τους μορφή, είτε σε περίτεχνες μοντέρνες διασκευές. Ταρτάρ γαρίδας Θερμαϊκού με κρέμα αβοκάντο, γαρίδες σοτέ με σάλτσα από την μπισκ τους, κακαβιά με σφυρίδα και θαλασσινά είναι μερικά από τα διαχρονικά σουξέ.
TRIZONI SEA TREASURES / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 14/20
Την επιμέλεια της ομάδας κουζίνας έχει ο Αστέριος Σούσουρας
Οι άριστες σχέσεις της οικογένειας Σούσουρα με ψαράδες και ψαροντουφεκάδες της περιοχής αντανακλώνται στη ζηλευτή ψαριέρα της. Οι θαλασσινοί θησαυροί που συγκεντρώνονται εδώ ξεδιπλώνουν τη νοστιμιά τους σε ελληνόστροφες προτάσεις ωμοφαγίας, αλλά και μαστόρικα ψητά και τηγανητά, ενώ μαγειρέματα μεγάλων ψαριών σε κλασικές συνταγές υπογραμμίζουν τη δεινότητα της κουζίνας και σε πιο σύνθετες παρασκευές. Στα επιδόρπια, ο χαλβάς είναι μια απροσπέραστη λιχουδιά.
ΚΡΗΤΗ
CREMNOS / ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιάννης Ροκανάς
Το απέριττα κομψό εστιατόριο του εντυπωσιακού adults-only ξενοδοχείου "Acro" στην Αγία Πελαγία, στήνει τραπέζια ακριβώς μπροστά από την εντυπωσιακή πισίνα και ατενίζει από ψηλά το επιβλητικό σκηνικό, στην άκρη του γκρεμού. Ο σεφ Γιάννης Ροκανάς προσεγγίζει την ελληνική κουζίνα υπό σύγχρονο πρίσμα και τεχνική, με σταθερά καλή πρώτη ύλη. Το αρνί με γαλένι και ο λαχανοντολμάς σε στιλ ντάμπλινγκ φιγουράρουν σαν highlights.
ELAIA / ΚΑΨΑΛΙΑΝΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Παύλος Κυριάκης / Σεφ: Νίκος Χατζησαββίδης
Το σκηνικό στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο είναι πολύ ρομαντικό, δημιουργώντας μια νοητή συνέχεια με το πολύ ξεχωριστό ξενοδοχείο "Kapsaliana Village". Η κουζίνα έχει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παύλου Κυριάκη, ο οποίος παρουσιάζει εδώ τη γνώριμη δημιουργικότητά του, εντάσσοντας στο παιχνίδι χαρακτηριστικές γεύσεις και προϊόντα της Μεγαλονήσου, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από τα μποστάνια του ξενοδοχείου.
FERRYMAN / ΕΛΟΥΝΤΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Σταμάτης Τσάβος
Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμανάκι και στον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια. Ο ιδιοκτήτης Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια.
HASIKA / ΡΕΘΥΜΝΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Μιχάλης Χάσικος/ Σεφ: Φρόσω Χάσικου
Σε έναν γραφικό στενό πεζόδρομο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ο Μιχάλης Χάσικος προτείνει πιάτα που εκκινούν από αγαπημένες γεύσεις της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μια πολύ δημιουργική ματιά στις παραδόσεις μας, που τις φέρνει στο σήμερα με εξαιρετικό τρόπο, όπως οι τηγανητές σουπιές με το μελάνι τους και μους ταραμά και το κουνέλι με λεμονόφυλλα.
TAVERNA DAIOS COVE / ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Κωνσταντίνος Μάνδυλας
Στη βραβευμένη "Taverna" του, το Daios Cove καταθέτει τη δική του οπτική στην ελληνική κουζίνα, εμπλουτισμένη με τοπικά twists, από τον πολύ καλό σεφ Κωνσταντίνο Μάνδυλα. Κλασικές συνταγές ρετουσάρονται με μοντέρνα ματιά, σε ένα αποτέλεσμα που παντρεύει τεχνική και νοστιμιά. Καταπληκτική δουλειά και στα γλυκά από την εξαιρετικά ταλαντούχα pastry chef Μαργαρίτα Μάινα.
THE YACHT CLUB / ΕΛΟΥΝΤΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Αντώνης Πετρέλης/ Σεφ: Σταύρος Κοκκινάκης
Η όμορφη βεράντα του "Elounda Mare" επιβλέπει αφ’ υψηλού την παραλία του ξενοδοχείου και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης ακολουθεί μοντέρνα ελληνική μαγειρική φιλοσοφία, στην οποία επισυνάπτει αρκετές κρητικές πινελιές, πάντοτε με εκλεκτές πρώτες ύλες. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε εξαιρετικό ξινόχοντρο με καραβίδες και σκιουφιχτά με μοσχαρίσιο ταρτάρ και καλοκαιρινή τρούφα.
ΑΛΕΚΟΣ / ΑΡΜΕΝΟΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Βαγγελιώ Αλεξάκη
Υπάρχει από το 1926 και είναι συνώνυμος με τις αυθεντικές, τοπικές γεύσεις της Κρήτης. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια σε μια ήσυχη αυλή, το χειμώνα βρίσκεται στον παραδοσιακό, εσωτερικό του χώρο. Εδώ θα δοκιμάσετε "συμπεθεριό", ή αλλιώς το κρητικό μπριάμ, χοχλιούς, αλλά και κουνέλι κρασάτο με δεντρολίβανο, και χοιρινό με "ασκορδουλάκους", δηλαδή βολβούς. Μην παραλείψετε να κλείσετε με τις σφακιανές πίτες με μυζήθρα και ένα πολύ γευστικό μέλι.
Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ / ΑΝΩ ΣΤΑΛΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Γιώργος Χατζημανωλάκης, Παναγιώτης Χατζημανωλάκης
Το εστιατόριο των αδερφών Χατζημανωλάκη που αγαπούν εξίσου Έλληνες και ξένοι βρίσκεται στον Άνω Σταλό και διαθέτει μια μεγάλη βεράντα με καταπράσινη θέα στους όμορφους λόφους. Η κουζίνα μαγειρεύει αυθεντικά κρητικά πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες, συχνά από το μποστάνι της οικογένειας, χωρίς να λείπει μια καλή γκάμα από χειροποίητες παρασκευές (ξινόχοντρος, απάκι, τυριά, καπνιστά).
ΟΝΗΣΙΜΟΣ / ΠΕΖΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ελένη Βαρδάκη, Ονήσιμος Σαριδάκης
Παραδοσιακό εστιατόριο με περιποιημένη σάλα και τραπέζια κάτω από τα δέντρα στην παρακείμενη πλατεία των Πεζών. Ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγός του Ελένη Βαρδάκη τιμούν την κρητική κουζίνα με όλα τα κλασικά της περιοχής τους και εξαιρετικά τοπικά υλικά. Σπιτικά ντολμαδάκια και ανθοί, κοκκινιστή κατσίκα, πεντανόστιμο τσιγαριαστό και πιλάφι με ζυγούρι κάνουν τις κατσαρόλες του μαγαζιού ξακουστές.
ΠΕΣΚΕΣΙ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Χρήστος Σχοιναράκης
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο, στεγασμένο σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο ιστορικό κτίριο του Ηρακλείου, με εξωτερικό χώρο πλάι στα δέντρα. Οι συνταγές διηγούνται την ιστορία και τις ρίζες της κρητικής παράδοσης, ακολουθώντας την εποχή. Χειροποίητο λουκάνικο και χοιρομέρι, θριομαγεριά (ντολμάδες) με φύλλα μουριάς, χοχλιοί με αγκιναροκούκια, σταμναγκάθι με αβγά, αργοψημένο αρνάκι με γιαούρτι και πιλάφι. Olive oil list με επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 14/20 XANIA / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης, Ίγκα Καρατσαουσίδη
Ο Χρυσόστομος Ορφανουδάκης διακονεί από το 2002 την παραδοσιακή κρητική, και δη χανιώτικη, γεύση στην Ανατολική Τάφρο του παλιού λιμανιού των Χανίων. Με επιλεγμένες πρώτες ύλες που προέρχονται ως επί το πλείστον από την περιοχή των Σφακίων, ο κατάλογος ανθολογεί χαρακτηριστικές γεύσεις της Μεγαλονήσου. H ωραία κατσαρόλα φαίνεται σε μαγειρευτά όπως το κρασάτο κουνέλι και ο ξυλόφουρνος χαρίζει βαθιά νοστιμιά.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
NOBLE GOURMET / ΡΟΔΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15,5/20
Executive chef: Γιώργος Τρουμούχης / Σεφ: Σπύρος Κουγιός
Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου "Elysium Resort & Spa" με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Σπύρο Κουγιό, πειραματίζονται με βάση τις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού και οδηγούν το εστιατόριο σταθερά σε νέα γευστικά ύψη. Το σύγχρονο ροδίτικο "ιδίωμα" που δημιουργούν, ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερα μενού γευσιγνωσίας.

HELLAS / ΡΟΔΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20
Σεφ: Κυριάκος Ιακωβίδης, Ειρήνη Γιωργουδιού
O Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γιωργουδιού σε υποδέχονται σε ένα ρεστοράν που κάνει τη διαφορά. Μνήμες, βιώματα, ιδιαίτερες συνταγές και προϊόντα, ως επί το πλείστον από την περιοχή της Λίνδου, προσφέρουν την αφορμή για γεύσεις πολύ ξεχωριστές, που συνδέουν το ροδίτικο πνεύμα με τη σύγχρονη αντίληψη, τη φαντασία, αλλά και το συναίσθημα των δημιουργών τους.
BROADWAY / ΚΩΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιάννης Παπακωνσταντίνου
Ο σεφ Γιάννης Παπακωνσταντίνου εξελίσσει, μαζί με τον αδερφό του, Μάνο, που έχει αναλάβει το σέρβις, την ιστορία του οικογενειακού εστιατορίου, το οποίο ξεκίνησαν οι γονείς τους πριν από περίπου 40 χρόνια σε έναν ήρεμο δρόμο στο κέντρο της πόλης. Προτείνει μια πλούσια γκάμα από μοντέρνες ελληνικές δημιουργίες που φανερώνουν φαντασία, δημιουργικότητα και ευχέρεια στις μοντέρνες μαγειρικές τεχνικές.

ΓΕΥSEA / ΝΙΣΥΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Αντώνης Κουμπανιός
Μετά τη θητεία του σε κουζίνες βραβευμένων ρεστοράν της Αθήνας, ο Αντώνης Κουμπανιός επέστρεψε στη Νίσυρο, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του για ένα εστιατόριο ψαγμένης ψαροφαγίας στον τόπο καταγωγής του. Οι πάντα γεμάτες ψαριέρες μαρτυρούν την απευθείας πρόσβαση σε κορυφαία πρώτη ύλη και όσα θα δοκιμάσετε στα τραπέζια που στρώνονται σε ένα φυσικό μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
ΜΑΥΡΙΚΟΣ / ΡΟΔΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Δημήτρης Μαυρίκος
Τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση σε ένα από τα πιο εμβληματικά γευστικά τοπόσημα όχι μόνο της Ρόδου, αλλά και της Ελλάδας, που σερβίρει στην πανέμορφη βοτσαλωτή αυλή με τις καμάρες από το 1933. Η κουζίνα τιμά την ψυχή της ροδίτικης γεύσης, χωρίς να λείπουν οι ιταλικές και ορισμένες διεθνείς επιρροές. Πολύ καλά επίσης τα πιάτα με ζυμαρικά.
MAZI MAS BY THEROS / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ / ΚΩΣ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Εxecutive chef: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος / Σεφ: Χάρης Ρεΐσης
Στο ντιζαϊνάτο ρεστοράν του ξενοδοχείου "Theros" την επιμέλεια του μενού έχει ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ο οποίος, μαζί με τον resident chef Χάρη Ρεΐση, προτείνει μια σύγχρονη ερμηνεία της ελληνικής κουζίνας. Πιάτα όπως το πολύ καλό μπριάμ με εικονική ντομάτα και φέτα, ή το εξαιρετικά ενδιαφέρον σπανάκι ριζότο με καλαμάρι είναι ενδεικτικά της κατεύθυνσης του μενού, και σίγουρα ανάμεσα σε εκείνα που αξίζουν να δοκιμάσατε.
THE GELSOMINO RESTAURANT / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ / ΚΩΣ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Εxecutive chef: Γκίκας Ξενάκης / Σεφ: Δήμος Πίτσης
Σε ένα πολύ όμορφο ντεκ δίπλα στο κύμα, με θέα από τη μια πλευρά στη θάλασσα και από την άλλη στο εντυπωσιακό κτίριο του 1928 που στεγάζει το ξενοδοχείο "Gelsomino", ο βραβευμένος executive chef Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί από κοινού με τον resident chef Δήμο Πίτση ένα σύγχρονο μενού το οποίο ωστόσο έχει ξεκάθαρη αφετηρία τις διαχρονικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.
ΛΑΚΑΝΗ / ΡΟΔΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Δημήτρης Κονταράτος
Κάπου ανάμεσα στο αστικό φαγοπωλείο και το παραδοσιακό μαγειρείο, o χώρος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στην πόλη της Ρόδου πατά στιβαρά στις κλασικές ιδέες, τις γευστικές μνήμες, τις πλούσιες γεύσεις και αρώματα της ντόπιας κουζίνας και της ιστορίας της, επενδύοντας σε κορυφαία πρώτη ύλη. Δοκιμάζεις χουνκιάρ με χταπόδι και κατσικάκι μαγειρεμένο σε λακάνη.
ΠΑΡΑΓΚΑ / ΡΟΔΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Γιάννης Ευθυμίου
Μέσω του "μαγειροτεχνείου" του στο απόμακρο χωριό Απόλλωνας, ο Γιάννης Ευθυμίου συστήνει αυθεντικές γεύσεις της ροδίτικης κληρονομιάς στον επισκέπτη, αφού προηγουμένως τον υποδεχτεί στην άνετη και φιλόξενη αυλή του ή στη σάλα-λαογραφικό μουσείο. Τον πρώτο λόγο έχουν εδώ τα μαγειρέματα σε ροδίτικο ξυλόφουρνο, ενώ διαχρονικές σπεσιαλιτέ παραμένουν το αρνάκι καπαμά με ρύζι και η κοκκινιστή κατσίκα με οσπριάδα.
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
MELIA / ΖΑΚΥΝΘΟΣ / EΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Executive chef: Νίκος Ισπυρούδης / Σεφ: Βασίλης Κρανιάς
Απλωμένα σε ντεκ με μέτωπο τη θάλασσα, τα τραπέζια στο fine dining εστιατόριο του "Lesante Blue" αιωρούνται επάνω στο νερό, ενώ στην προέκταση ο σκεπαστός χώρος είναι πιο προφυλαγμένος και το σκηνικό εξίσου καθηλωτικό. Η κουζίνα που δημιουργούν οι Νίκος Ισπυρούδης και Βασίλης Κρανιάς μεταφράζει τη ζακυνθινή παράδοση σε σύγχρονα πιάτα, διατηρώντας τη γευστική τους ρίζα.

PROSILIO / ΖΑΚΥΝΘΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Κρύστη Καραγεώργου
Ένας ολάνθιστος, σχεδόν κρυμμένος κήπος φιλοξενεί το πιο τολμηρό και δημιουργικό εστιατόριο στην πόλη της Ζακύνθου. Στην κουζίνα, η σεφ Κρύστη Καραγεώργου αναδομεί τη γευστική παράδοση των Επτανήσων και της Ελλάδας με ευρηματικότητα και εμπεδωμένη ελληνικότητα, αποδίδοντας το συνταγολόγιο της περιοχής με προσωπική ματιά. Ιδιαίτερη φροντίδα του συνιδιοκτήτη Γιώργου Καμπίτση για το κρασί, με έμφαση στον ζακυνθινό αμπελώνα.
FIORE FINE DINING / ΖΑΚΥΝΘΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20
Executive chef: Σταύρος Yφαντίδης / Σεφ: Βασίλης Ντάκος
Το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Lesante Cape" μοιάζει με κατάστρωμα πολυτελούς γιοτ που πλέει στο Ιόνιο. H fine dining κουζίνα του Σταύρου Υφαντίδη φέρνει στο τραπέζι πιάτα με φινέτσα, γευστικό βάθος και στοχευμένες αναφορές στην ελληνική κουζίνα. Το καπνιστό χέλι σε μιλφέιγ λάχανου δένει με ζακυνθινό χοιρομέρι, ενώ το νόστιμο ζακυνθινό αρνάκι συνοδεύεται με σάλτσα φρικασέ και μια φίνα κρέμα μαϊντανού.

POMO D’ORO / ΚΕΡΚΥΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Αριστοτέλης Μέγκουλας
Η ατμοσφαιρική πλατεία στην παλιά πόλη της Κέρκυρας και η σάλα με τα έργα τέχνης συνθέτουν το σκηνικό στο εστιατόριο-κατάθεση ψυχής του chef-patron Αριστοτέλη Μέγκουλα. Πέρα από τη σύνδεση των πιάτων του με την τοπική γαστρονομική αντίληψη, ο σεφ μεριμνά για την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη ντόπια πρώτη ύλη από παραγωγούς του νησιού, που αποτελεί άλλωστε και το μεγαλύτερο ποσοστό της βάσης των πιάτων του.

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Λίλυ Μπέλλου, Νίκος Μπέλλος
Η ταβέρνα της οικογένειας Μπέλλου στις Μπενίτσες είναι μια ιστορία γεύσης γεμάτη συναίσθημα, μεράκι, συνέπεια και επιμονή στην άριστη πρώτη ύλη. Πιάνεις πόστο σε κάποιο από τα τραπεζάκια της αυλής και βιώνεις μια κουζίνα γεμάτη παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, που μιλά απευθείας στην καρδιά. Ακριβώς τέτοιες προτάσεις είναι κορυφαίο μπιάνκο και μπουρδέτο με ψάρι ημέρας, αλλά και το ξεχωριστό τσιγαρέλι με τη σαγηνευτική κάψα.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
SELENE / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15,5/20
Executive chef: Έκτορας Μποτρίνι / Σεφ: Θωμάς Μπόσμος
Το θρυλικό εστιατόριο της Σαντορίνης "Selene" αναβιώνει μέσα στη μοναδική ατμόσφαιρα του παλιού καθολικού μοναστηριού των Φηρών από τον όμιλο Katikies και τον Έκτορα Μποτρίνι. Ο σπουδαίος σεφ προτείνει μια ξεχωριστή ελληνική μοντέρνα κουζίνα με έμφαση στα υλικά της Σαντορίνης, που ξεδιπλώνεται είτε αλά καρτ είτε μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας στην υπέροχη περίκλειστη αυλή με τις τοξωτές καμάρες και τους φοίνικες.

CHES / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Executive chef: Αλέξανδρος Τσιοτίνης / Σεφ: Σπύρος Τζίλης
Στην ωραιότερη παραλία της Ίου, στον κόλπο του Παππά, το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Calilo" δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αποτελώντας "έκπληξη" για τους επισκέπτες του νησιού. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης παρουσιάζει με εξαιρετική δημιουργική προσέγγιση 9 πιάτα, καθένα από διαφορετικό νησί των Κυκλάδων, έχοντας στηριχτεί στην αυθεντική παραδοσιακή συνταγή και ανασυνθέτοντάς τη, για να την εκσυγχρονίσει με τόλμη, κομψότητα και άψογη τεχνική.
PETRA RESTAURANT / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20
Executive chef: Τάσος Στεφάτος / Σεφ: Γιώργος Γεωργιάδης
Δείπνο γύρω από την ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα και πανοραμική θέα στην Καλντέρα προσφέρει το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites". Στο τραπέζι θα φτάσουν τα εξίσου εντυπωσιακά σε σύνθεση κι εμφάνιση πιάτα του executive chef Τάσου Στεφάτου, με σαφείς αναφορές στην ελληνική κουζίνα κι επιτυχημένο πάντρεμα υλικών, όπως το ψητό καλαμάρι με pesto από σαντορινιό φιστίκι και ραβιόλι καλαμαριού στο πλάι.
CANTINA / ΣΙΦΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιώργος Σαμοΐλης
Απόλυτα ταιριαστή με το χώρο η προσωπική κουζίνα του chef-patron Γιώργου Σαμοΐλη, βασισμένη στην τοπική παραγωγή και τη βιωσιμότητα. Το μενού αλλάζει καθημερινά με έμφαση στη θάλασσα και τα εποχικά προϊόντα του νησιού σε απλές ή πιο σύνθετες παρασκευές που χαρακτηρίζουν τον σεφ, όπως η σουπιά μπιάνκο με δικό τους λουκάνικο και χόρτα ή το χειροποίητο ζυμαρικό ματσάτα με μπέικον μαγιάτικου.

EFISIA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Ηλίας Μάσλαρης / Σεφ: Κυριάκος Κρεμετίδης
H κομψή βεράντα στο εστιατόριο του πολυτελούς και arty ξενοδοχείου "Myconian Ambassador" αποπνέει αύρα χαλαρή και κοσμοπολίτικη, ταιριαστή με το vibe που εκπέμπει η κουζίνα. Εδώ, φαντασία, ευρηματικότητα και άρτια τεχνική συνδυάζονται με προσεγμένη πρώτη ύλη, για να επικαιροποιήσουν πιάτα βγαλμένα από το κλασικό ρεπερτόριο της ελληνικής κουζίνας, όπως τα διασκευάζει ο executive chef Ηλίας Μάσλαρης και τα υλοποιεί ο head chef Κυριάκος Κρεμετίδης.
FLYAWAY / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Στράτος Χαϊταρίδης
Με μεγάλο ατού τη σαγηνευτική θέα στην Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα στο πιάτο, το εστιατόριο του εντυπωσιακού ξενοδοχείου "West East Suites" έχει σε πρώτο πλάνο την infinity πισίνα, συνδυάζοντας ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα του νησιού μ’ ένα καλοσχεδιασμένο μενού, όπου οι ελληνικές αναφορές του σεφ Στράτου Χαϊταρίδη εκφράζονται με τρόπο δημιουργικό και εξαιρετική τεχνική σε πιάτα ευρηματικά, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικεία.
GRANDMA’S / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Σωτήρης Ευαγγέλου / Σεφ: Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος
Στην ωραιότερη βεράντα της Ίου, το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Liostasi" δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα, σε ένα αρτιστίκ περιβάλλον ήσυχης πολυτέλειας. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου είναι ο λευκός ταραμάς με περέκ, τα παντζάρια με εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους και γιαούρτι, το ντόπιο κατσικάκι πατατάτο και το ψάρι ημέρας φρικασέ με αβγολέμονο και άγρια χόρτα.
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ / ΣΥΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Κώστας Μπουγιούρης
Εστιατόριο-προορισμός κοντά στην παραλία του Γαλησσά, με τον σεφ-ιδιοκτήτη Κώστα Μπουγιούρη να αναδεικνύει τις γεύσεις με άριστη πρώτη ύλη και ευρηματικούς συνδυασμούς, ισορροπώντας την παράδοση με σύγχρονη ματιά. Δοκιμάστε, μεταξύ άλλων, κακαβιά από ψάρια ημέρας, χουνκιάρ μπεγιεντί ψαριού, λακέρδα με ξινόμηλο, αρνάκι φρικασέ με χόρτα, rib eye με βούτυρο παστουρμά ή κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα. Τοπικά τυριά ωρίμανσης και επιμελημένη λίστα κρασιών.

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Αντώνης Ψάλτης
Το παλιό θερινό σινεμά έχει μετατραπεί σε μια καταπράσινη, δροσερή εσωτερική αυλή, που αγκαλιάζεται από μια επιβλητική κληματαριά. Σε αυτό το κομψό θεατρικό σκηνικό, ο Αντώνης Ψάλτης εμπνέεται από την τηνιακή παράδοση και τα τοπικά υλικά και μαγειρεύει νόστιμα πιάτα της θάλασσας και της γης. Ξεχωρίζουν ο εξαιρετικός μπακαλιάρος με τηνιακά ρεβίθια φούρνου, ο ξινός τραχανάς σε γεμιστά και το γευστικότατο μοσχαράκι γιουβέτσι.
ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Αντωνία Ζάρπα
Η Αντωνία Ζάρπα, μαγείρισσα με καλλιτεχνική αύρα, προτείνει μια κουζίνα που έχει ρίζες στην τηνιακή παράδοση, με δυνατό σημείο τα υλικά της εποχής από ντόπιους παραγωγούς και πολλά από το δικό της μποστάνι, παρουσιασμένη με μια ποιητική αισθητική. Δοκιμάστε αγκιναροσαλάτα με σιτάρι και πορτοκάλι, παστό μπακαλιάρο στη σχάρα με μπριάμ της στιγμής, φαγκρί στον ατμό με λεμονάτα ζυμαρικά.
ΙΘΑΚΑ / ΙΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ντένης Χάλαϊ, Χάρης Χάλαϊ
Το αγαπημένο γκουρμέ στέκι ψαροφαγίας συνεχίζει να έχει πιστούς φίλους και να σερβίρει μια στιβαρή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη στο ψάρι. Ο Ντένης και ο Χάρης, chef-patron και οι δύο, επιλέγουν καθημερινά τα ψάρια τους με προσοχή και δημιουργούν τα πιάτα ημέρας. Υπάρχουν πάντα τα πιάτα-βεντέτες, όπως η σπανακόπιτα με νιώτικα τυριά και το εξαιρετικό τους χταπόδι με φάβα, πίκλες και λάδι μυρωδικών.
KALIYA / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Executive chef: Δήμος Μπαλόπουλος / Σεφ: Στέφανος Παλιόπουλος
Λουλουδιαστό χρώμα και μινιμαλισμός ντύνουν το πιο καλό all day εστιατόριο του νησιού. Ο ταλαντούχος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος παρουσιάζει μια δημιουργική fine comfort πρόταση, που εστιάζει στις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις. Εξαιρετική τερίνα αρνιού με γραβιέρα Ίου και ατζέμ πιλάφι, νεωτεριστικό στιφάδο χταποδιού με κόκκινο κρασί, πρωτότυπα χτένια στον ξυλόφουρνο με μέλι σε ζύμωση και πουρέ καλαμποκιού, πολύ ωραίο beef tartare σαν μουσακάς με μελιτζάνα και πατάτα.
LADY FINGER / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Γκίκας Ξενάκης
Μια ατμοσφαιρική και δροσερή βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από τη Χώρα της Μυκόνου στεγάζει το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Andronikos". Ο executive chef Γκίκας Ξενάκης προτείνει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν υλικά όπως οι αγκινάρες Τήνου, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι γαρίδες Κοιλάδας σε νέους "ρόλους" και συνδυασμούς. Αν πάτε σχετικά νωρίς, θα απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στο νησί.
ΜΑΡΑΘΙΑ / ΤΗΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Μαρίνος Σουράνης
Εποχικότητα, τοπικότητα, τροφοσυλλογή είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην κουζίνα του εστιατορίου, με τον Μαρίνο Σουράνη να εξελίσσει πρωτοποριακά την ωρίμαση των ψαριών που βαθαίνει τη γεύση τους. Τα πιάτα ημέρας είναι σημαντικό κομμάτι ενός μενού που αλλάζει πολύ συχνά, εστιάζοντας στο ψάρι και στα θαλασσινά, αλλά αγαπάει και τα τηνιακά προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό τοπικό τυρί καρίκι που παρασκευάζουν στο εστιατόριο.
MARIO / ΠΑΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιάννης Μαρκουλής
Ο χώρος όπου ξεδιπλώνει τη δράση του το δημοφιλές ρεστοράν του Μάριου Τσαχπίνη είναι μεγάλος, άνετος και χαρίζει απρόσκοπτη θέα στον κόλπο της Παροικιάς από την ευάερη βεράντα του. Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρκουλής δημιουργεί μια θαλασσινή κουζίνα με ελληνικό πρόσημο που εκφράζεται μέσα από ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως οι ταλιατέλες καλαμαριού με ραγού σουπιάς και το χταπόδι με παριανή ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο.
NAOS / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - ΝΕW ENTRY
Εxecutive chef: Θοδωρής Κακούλης / Σεφ: Άγγελος Χατζής
Μεγάλη αυλή με φαντεζί σχεδιασμό, τραπέζια κάτω από τ΄ αστέρια και το μπαρ στο βάθος. Ο σεφ Θοδωρής Κακούλης έχει σχεδιάσει ένα μενού εμπνευσμένο από το ελληνικό ρεπερτόριο, με πιάτα ευφάνταστα. Ντύνει τα ψητά του χτένια με σάλτσα μπουρδέτο, γεμίζει το λαβράκι με αθηναϊκή σαλάτα και το τυλίγει σε αμπελόφυλλο, δένει το ωμό μυλοκόπι με τα αρώματα της χωριάτικης σαλάτας.
NOEMA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Αθηναγόρας Κωστάκος / Σεφ: Πάνος Τσίκας
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος επιμελείται μια απλή, ελληνική comfort κουζίνα με έμφαση στην τοπική πρώτη ύλη και πιάτα που μοιράζονται στο τραπέζι. Διάσημος ο καπνιστός ταραμάς, η γεμιστή μελιτζάνα ψημένη στη φωτιά, τα χοιρινά παϊδάκια, το αργοψημένο επί ώρες αρνίσιο χεράκι με καπνιστή κρούστα. Το ψάρι ημέρας ψήνεται ολόκληρο στην ανοιχτή φωτιά και σερβίρεται με ποικιλία από σάλτσες.

NOS / ΣΙΦΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Αθηναγόρας Κωστάκος / Σεφ: Παναγιώτης Μανιφάβας
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Nos Hotel & Villas" έχει κομψή γήινη αύρα και απλώνει τα τραπέζια του κάτω από μια μεγάλη πέργκολα με θέα στη θάλασσα και στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα. Με την ιδιαίτερα χαρακτηριστική και δημιουργική ματιά του, ο Αθηναγόρας Κωστάκος επιμελείται το μενού και προτείνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα που ανανεώνει τις παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονο και πολύ δόκιμο τρόπο.
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΣ / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - ΝΕW ENTRY
Executive chef: Γιώργος Παπαϊωάννου / Σεφ: Κώστας Παππάς
Με την αρχοντική δύο επιπέδων σάλα του απλωμένη στα ψηλά της παραλίας του Αγίου Στέφανου να εξασφαλίζει εποπτική θέα στην παραλία, αλλά και έναν απολαυστικό ορίζοντα προς τη λαμπερή Χώρα της Μυκόνου απ’ τη μία και το αγριεμένο Αιγαίο από την άλλη, ο "Παπαϊωάννου" έχει αφιχθεί με πλησίστια τη γαστρονομική του σαγήνη στο "νησί των ανέμων".
RADA / ΠΑΡΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Γκίκας Ξενάκης / Σεφ: Φίλιππος Παναγόπουλος
Ατμόσφαιρα boho chic στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Cove Paros" που μοιάζει με φυσική συνέχεια της αμμουδιάς των Αγίων Αναργύρων, λίγο έξω από τη Νάουσα. Στο μενού που δημιούργησε ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο σεφ Φίλιππος Παναγόπουλος, κλασικές γεύσεις περνούν από φίλτρο ανανέωσης και μετατρέπονται με μαεστρία σε μοντέρνες ελληνικές σπεσιαλιτέ.
ARAKLIA / ΗΡΑΚΛΕΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Γιάννης Γαβαλάς
Αυλή στα λευκά, με μαγευτική θέα στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων από το ύψωμα της Ηρακλειάς. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς επέστρεψε στο νησί του για να μαγειρέψει μια κουζίνα αυθεντικής παράδοσης, που αγκαλιάζει όλες τις Κυκλάδες και στηρίζεται σε επιλεγμένα προϊόντα από τα νησιά, δική του τροφοσυλλογή και πολλές προσωπικές παρασκευές. Πιάτα βαθιάς νοστιμιάς αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεύση της κυκλαδίτικης γης.
NOA / ΜΥΚΟΝΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Παναγιώτης Τσουκάτος
Το ελληνικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Myconian Kyma" απλώνει τραπέζια δίπλα στην πισίνα και στη σάλα με εντυπωσιακή θέα στη Χώρα. Ο σεφ Παναγιώτης Τσουκάτος μαγειρεύει με κέφι κλασικά ελληνικά πιάτα σε απλή ή πιο σύγχρονη παρουσίαση, με πολλές επιλογές σε ψαρικά, κρεατικά, αλλά και vegan πιάτα. Τα κεφτεδάκια του ψήνονται στη σχάρα, το γιουβέτσι έρχεται μελωμένο, το ψητό καλαμάρι με σάλτσα λεμονιού είναι μαστιχωτό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ / ΣΚΟΠΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ανδρέας Σταυρίδης
Εστιατόριο-προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην ακριτική Σκοπιά Σερρών. Η κορυφαία πρώτη ύλη, με ελληνική ούγια ως επί το πλείστον, τυγχάνει εδώ βασιλικής μεταχείρισης από τον Ανδρέα Σταυρίδη. Το υποδειγματικό ταρτάρ δίνει τον κλασικιστικό τόνο της κουζίνας, κοπές και ωριμάνσεις εξαιρετικού επιπέδου συναντούν αριστοτεχνικά ψησίματα και γίνονται η βάση για μαγειρέματα που δείχνουν γνώση και μεράκι.
ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ / ΒΕΡΟΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Νίκος Μαλλιάρας
Ο Νίκος Μαλλιάρας είναι σεφ, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου που βρίσκεται χτισμένο στα παλιά τείχη της Βέροιας, δίπλα σε έναν μεγάλο φυσικό βράχο. Πρώην κρεοπώλης ο ίδιος, όταν έρθει ο δίσκος με τις κοπές κρέατος στο τραπέζι θα σας προτείνει εκείνες που ξεχωρίζει. Από τα μαγειρευτά, αξίζει να δοκιμάσετε το αγριογούρουνο με πουρέ μελιτζάνας και την ελληνική μοσχίδα με θυμάρι και ξινό τραχανά.

ΘΩΜΑΣ / ΣΚΛΗΘΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Νίκος Πασπάλης, Ελένη Πασπάλη, Βαγγέλης Πασπάλης
Το εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη μετρά πάνω από μισό αιώνα γευστικής ιστορίας και παρουσιάζει μια φρέσκια ματιά της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με πιάτα σύγχρονα, νόστιμα και κατανοητά, επιλεγμένες κοπές ελληνικού μόσχου, συν ένα σπέσιαλ κελάρι με αμέτρητες ετικέτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου. Must taste το κρασάτο αγριογούρουνο, η κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας και η γίδα στη γάστρα.
ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ / ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ιλιάνα Κοντοσώρου, Ηλίας Γκιόζης
Ζεστό και φιλόξενο, με μεγάλη σάλα γύρω απ’ το τζάκι, αλλά και τραπεζάκια έξω στην όμορφη περιμετρική αυλή. Την παρακαταθήκη του Νίκου Κοντοσώρου συνεχίζει η κόρη του, Ιλιάνα Κοντοσώρου, που εμπλουτίζει την κάρτα με τις δικές της ιδέες και εμπειρίες. Τα κεφτεδάκια σουτ μακάλο και ο χοιρινός λαιμός με κυδώνια και δαμάσκηνα διατηρούν σταθερή θέση στα γευστικά φαβορί.
ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ / ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Άγγελος Ναουμίδης
Η αισθητική στη μεγάλη βεράντα και στην άνετη σάλα, αμφότερες με μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεδιπλώνεται σαν balkanique εκδοχή ιταλικού palazzo, η κουζίνα όμως κινείται με σαφήνεια στο φάσμα της τοπικής παράδοσης, υπό το πιο ξεκάθαρο από ποτέ βλέμμα του Άγγελου Ναουμίδη, μεγάλου αδελφού μιας οικογένειας με υπολογίσιμο αποτύπωμα στη διατήρηση και την εξέλιξη της γαστρονομικής δυναμικής της περιοχής.

ΧΑΡΑΜΑ / ΑΡΚΟΧΩΡΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Στέφανος Λαφάρας
Από το 1992 το εστιατόριο του Στέφανου Λαφάρα σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολλές τοπικές αναφορές και υπέροχη θέα στο Αρκοχώρι. Ο χοιρινός μπακλαβάς με τα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας φιλετάκια κρέατος, το αγριογούρουνο με ελιές και το ζυγούρι στη γάστρα με τον εξαιρετικά χυλωμένο τραχανά είναι κλασικές αξίες, ενώ το πλούσιο κελάρι δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στον τοπικό αμπελώνα.
ΘΡΑΚΗ
ΚΑΡΥΔΙΕΣ / ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ντίνα Αγγελώνια, Πολυξένη Ράπτη
Η ταβέρνα της οικογένειας Αγγελώνια γράφει τη δική της ιστορία από το 1977, σε ένα καταπράσινο ορεινό ξέφωτο της Σαμοθράκης. Σπεσιαλιτέ αδιαμφισβήτητη το κατσίκι από το οικογενειακό κοπάδι που μαγειρεύεται με 20 διαφορετικές συνταγές στον ξυλόφουρνο, στο τηγάνι και στην κατσαρόλα, χωρίς να λείπουν τα δικά τους τυριά και λαχανικά που θα χαρείτε στην περιποιημένη και σκιερή αυλή με τις πανύψηλες καρυδιές.


ΚΟΤΤΑΝΗ / ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Τζεμίλ Χαλίλογλου, Μουτζέν Χαλίλογλου
Πανοραμική θέα στα γύρω βουνά από τα σταματημένα στο χρόνο Πομακοχώρια, με την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του πουθενά. Στο παλιό πατρικό σπίτι με το άψογα διατηρημένο εσωτερικό, ο Τζεμίλ Χαλίλογλου ψήνει μαστόρικα τα κρεατικά, ενώ η Μουτζέν μαγειρεύει πομάκικα πιάτα και ορεκτικά με τοπικά προϊόντα. Ασύγκριτα κεμπάπ με δικά τους μείγματα ντόπιων κρεάτων, κοντοσούβλια, παϊδάκια και γλυκάδια.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
AΝΑΜΑ / ΓΙΑΛΟΒΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Το πρώην οινοποιείο του πάλαι ποτέ κραταιού συνεταιρισμού κορινθιακής σταφίδας αποτέλεσε το ιδανικότερο τερέν για να δημιουργήσει ο βραβευμένος Χρύσανθος Καραμολέγκος το δικό του εστιατόριο. Ανάμεσα σε πολλούς, ασυνήθιστους αλλά πάντα αριστοτεχνικούς συνδυασμούς, δοκιμάζεις μαρουλοντολμάδες με γαρίδες, καραβίδες, σάλτσα ζαφοράς, ψητή μελιτζάνα με αχινό και μίσο και μανιτάρια σχάρας με μπαμπαγκανούς και σάλτσα ταχίνι.


Dex.Silo.01 / ΠΑΡΑΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20 - NEW ENTRY
Executive chef: Γκίκας Ξενάκης /Σεφ: Σταύρος Κούσης
Μία από τις πιο sui generis εμπειρίες γεύσης βιώνει κανείς στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Dexamenes", με τραπέζια μέσα στην παλιά δεξαμενή κρασιού, multimedia προβολές και εξαιρετικό σάουντρακ να δομεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο Σταύρος Κούσης συμπληρώνεται από μια ωραία οινική προσέγγιση και καλή κάρτα cocktails.
ASPASIA / ΜΑΝΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Σταυριανή Ζερβακάκου
Σηματοδοτώντας την επιστροφή στις ρίζες της, η ιδιοσυγκρασιακά δημιουργική Σταυριανή Ζερβακάκου παρουσιάζει το δικό της εστιατόριο, όπου μαγειρεύει μια ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα και ξεκάθαρο στίγμα. Το μενού διαφοροποιείται τακτικά, με εκλεκτή πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από παραγωγούς, ψαράδες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, για να μετουσιωθεί σε πιάτα με μνήμες, απροσδόκητα παντρέματα και μεγάλη νοστιμιά.


ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ / ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEW ENTRY / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Γιάννης Κούμανης
Σύγχρονος κι ευχάριστος χώρος στο ανακαινισμένο ισόγειο του προσφυγικού δίπατου, με τζαμαρία ολόγυρα που βλέπει στη μεγάλη αυλή. Το μαγειρείο του Γιάννη Κούμανη τιμά το είδος, με καλοφτιαγμένο μαγειρευτό φαγητό, συν τα κρεατικά και τα ψάρια ημέρας στα κάρβουνα και στον ξυλόφουρνο. Tη διαφορά κάνει η εμμονή στην εποχική πρώτη ύλη από την περιοχή, που αναδεικνύεται με ακρίβεια, ζωντάνια και σεβασμό στην παράδοση.
ΖΕΡΖΟΒΑ / ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ NEW ENTRY / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20 - NEW ENTRY
Σεφ: Γιάννης Αγγελακόπουλος, Βαγγελιώ Αγγελακοπούλου
Κυριολεκτικά μέσα στη εξοχή, στεγάζεται σε ένα καλόγουστο, πέτρινο οίκημα στο χωριό Μάρκου. Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ μαγειρεύουν εδώ μια κουζίνα που αντιπροσωπεύει άξια τη γαστρονομία του τόπου. Τα υλικά προέρχονται από το μποστάνι τους και από ζώα δικά τους ή της περιοχής, ενώ σημαντικό μέρος αποτελούν τα άγρια χόρτα, οι καρποί, τα μανιτάρια κι άλλα εποχικά είδη του βουνού από προσωπική τροφοσυλλογή.

Περισσότερα για τα εστιατόρια που τιμήθηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2025
Με την υποστήριξη
Υπουργείο Τουρισμού - ΕΟΤ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπό την αιγίδα
Υπουργείο Ανάπτυξης - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Δήμος Θεσσαλονίκης
Χορηγοί
S.Pellegrino - Acqua Panna
ΑΒ Βασιλόπουλος
Επίσημος Χορηγών Αερομεταφορών
AEGEAN