"Nyn Esti": Η τέχνη στο ΕΜΣΤ πλέον τρώγεται

Στο όμορφο ρεστοράν στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Nynesti1

Αισθάνομαι πως πηγαίνω σε speakeasy dinner, έτσι όπως η ευγενέστατη νυχτερινή φύλακας με καλωσορίζει στο σκοτεινό ΕΜΣΤ και με κατευθύνει να πάρω το ασανσέρ για τον τέταρτο όροφο όπου εδώ και ελάχιστα εικοσιτετράωρα έχει ανάψει τα φώτα του το "Nyn Esti". Η προσμονή μου είναι μεγάλη γιατί τα εστιατόρια των αθηναϊκών μουσείων ουδέποτε κατάφεραν να ανθοφορήσουν γαστρονομικά, στο βαθμό, τουλάχιστον, που συμβαίνει σε άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού.

Με καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός πως τη διαχείριση του χώρου έχει αναλάβει ο όμιλος των nice’n’easy και την ευθύνη της γευστικής πρότασης ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές, που πρωτογνωρίσαμε στο χρυσοσκουφάτο εστιατόριο "Noble" της Ρόδου. Έκτοτε άνοιξε τα φτερά του σε αστεράτα ρεστοράν του Βελγίου, όπως όμως εξηγεί η πρόταση εκ μέρους του συνδημιουργού του ομίλου, Χρίστου Αθανασιάδη, ήρθε σε μια στιγμή που επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποτελέσει κομμάτι της ακμάζουσας γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. 

nynesti2

Η πρόταση του στο "Nyn Esti" παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη αλλά και σκεπτόμενη, που αγγίζει δηλαδή ζητήματα όπως η αειφορία και η βιωσιμότητα, κι έχει χαρακτήρα νατουραλιστικό και αρτιστίκ. Η μακρόστενη σάλα, λιτή και απέριττη σαν άγραφο ταμπλό βιβάν, θερμαίνεται εύστοχα από την φωτισμένη Ακρόπολη που εισβάλλει από τις μεγάλες τζαμαρίες και την ορθάνοιχτη κουζίνα όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Τα τραπέζια στρώνονται πρωτότυπα, έχοντας πάνω τους μικρά μνημεία της φύσης που βρίσκουν τη συνέχεια τους στα custom made σκεύη και πιάτα από ανακυκλωμένη πορσελάνη που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

nynesti3

Το σερβίρισμα από την ίδια την μπριγκάδα κάνει την εμπειρία να θυμίζει διαδραστική περφόρμανς, έτσι όπως σου παρουσιάζουν για παράδειγμα ένα προς ένα τα σπέσιαλ χειροποίητα ψωμιά τους που συνοδεύονται από πρωτότυπα βούτυρα ή ψιλοκόβουν δίπλα σου ένα μπουκέτο από ολοζώντανα φυλλώματα τελειώνοντας έτσι στο τραπέζι μια εξαιρετική σαλάτα με καπνιστό λάδι, ξύδι και αλμυρό παγωτό από παπαρουνόσπορο. 

Έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα το βασικό μενού γευσιγνωσίας Βιότοπος (€ 90) όσο ξεδιπλώνεται. Ένα ντολμαδάκι με στήρα, λεμόνι και ταραμά που εξελίσσεται "ταχυδακτυλουργικά" σε κύριο πιάτο από τα ίδια βασικά υλικά, μια υπέροχη μελιτζάνα "μπουκωτή" με σκόρδο και μαϊντανό όπου ο Μισομικές ξαναπιάνει το νήμα της ροδίτικης κουζίνας, αλλά και το εξαιρετικό επιδόρπιο χίλια φύλλα που δεν είναι μιλφέιγ αλλά μια γλυκιά βόλτα σε βαθύσκιωτο δάσος του φθινοπώρου. Εκτός από αυτό, σερβίρεται ακόμα το μενού Πανίδα (€ 75) που εστιάζει στο κρέας, το Αλς (€ 75) με πρωτεΐνες της θάλασσας και το χορτοφαγικό μενού Χλωρίδα (€ 55), ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής τριών πιάτων στα € 50. 

nynesti4

Περισσότερες πληροφορίες

Nyn Esti

Λεωφ. Συγγρού 51-53, Φιξ
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.