Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα που πρέπει να δοκιμάσεις

Τα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας αυξάνονται στην Αθήνα, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια, προσανατολίζοντας το γευστικό GPS μας από τον Βορρά έως τον Νότο της Γείτονος.

Ιταλική κουζίνα

Η γαστρονομική κουλτούρα της Ιταλίας είναι από τις πιο γοητευτικές και εξωστρεφείς παγκοσμίως κερδίζοντας με την comfort θέρμη, την απλότητα και τη βαθιά νοστιμιά της τους ουρανίσκους των απανταχού γαστροφίλ. Εξάλλου, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό πιάτο από χειροποίητα ζυμαρικά ή μία pizza με φρέσκα υλικά που σε προσκαλεί να την απολαύσεις; Η απάντηση είναι άμεση και αυθόρμητη: Κανείς! Γιατί η ιταλική είναι η πιο αγαπημένη, γοητευτική, ερωτεύσιμη κουζίνα του κόσμου και εμείς ως γείτονες δείχνουμε αφειδώς τα αισθήματά μας για τη γαστρονομική κουλτούρα της Μπότας, ετοιμάζοντας ένα αφιέρωμα με 27 εστιατόρια ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα

Ιταλική κουζίνα

Χαρτογραφώντας γαστρονομικά τη χώρα, μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρεις γαστρονομικές περιοχές, βόρεια, κεντρική και νότια, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει το δικό terroir, το οποίο προφανώς επηρεάζει και τον χαρακτήρα της παραγωγής και αντανακλάται στα ιταλικά εστιατόρια. Στην κουζίνα της βόρειας Ιταλίας, για παράδειγμα, κυρίαρχα υλικά είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά αφού στην περιοχή εκτρέφονται αρκετά βοοειδή και παράγονται εξαιρετικά τυριά από αγελαδινό γάλα και βούτυρο. Επίσης καταναλώνονται ευρέως τα φρέσκα ζυμαρικά, η πολέντα και το ρύζι δεδομένου ότι το Πιεμόντε είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού της περιοχής.

Η κουζίνα της κεντρικής Ιταλίας έχει αρκετές ομοιότητες με της νότιας, αγαπά το ελαιόλαδο -αφού διαθέτει πολλούς ελαιώνες και αμπελώνες- και αξιοποιεί με ζέση κατσίκια, αρνιά, βοοειδή και χοιρινά που εκτρέφονται εκτενώς σε μια περιοχή που φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της παραγωγής της. Στο νότιο τμήμα της χώρας ωστόσο, που θεωρείται και το φτωχότερο της χώρας, τα βοοειδή είναι σπάνια, καταναλώνονται λοιπόν περισσότερο αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο και χρησιμοποιούνται συχνότερα το κατσικίσιο, το πρόβειο και το βουβαλίσιο γάλα. Σημαντικότερη από γαστρονομικής σκοπιάς, θεωρείται η Εμίλια Ρομάνια (βόρεια Ιταλία), γνωστή και με το "παρατσούκλι" "La Grossa" (η παχουλή-τροφαντή) αφού τα προϊόντα που παράγει είναι αναρίθμητα με ναυαρχίδες την περίφημη parmigiano reggiano, το βαλσαμικό ξίδι και το προσούτο Πάρμας, τα οποία είναι προϊόντα ΠΟΠ, που σημαίνει πρακτικά ότι προστατεύονται από ειδική, αυστηρή νομοθεσία. 

Ιταλική κουζίνα

Η βεντάλια των ιταλικών εστιατορίων της Αθήνας που τιμούν τα προϊόντα και τη μαγειρική κληρονομιά της Ιταλίας συνεχώς χρωματίζεται με νέες αφίξεις ενώ οι σταθερές αξίες εμπλουτίζουν τα μενού με πιάτα κλασικά ή μπολιασμένα με δημιουργικές νότες. Vitello tonnato, pinsa Romana, ταλιατέλες ραγού, cacio e pepe και λογιών λογιών πίτσες με αφράτη, κυψελωτή ζύμη, φιγουράρουν στα μενού με antipasti και ελάχιστες-συνήθως- επιλογές σε ψάρι και κρέας, με το γευστικό σενάριο συχνά να συμπληρώνεται από deli με επιλεγμένα προϊόντα. 

Οργανώνουμε λοιπόν τη νόστιμη ατζέντα μας σε ένα ταξίδι με ρετσέτες από όλη την επικράτεια της γείτονος, που μας ακομπανιάρουν στα τραπέζια των ιταλικών εστιατορίων της Αθήνας σε προσεγμένα γευστικά σενάρια.

Δείτε το αφιέρωμά μας στα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.