"Bill & Coo Gastronomy Project": Το fine dining κλείνει το μάτι στην ελληνική παράδοση

Ο βραβευμένος Ντίνος Φωτεινάκης εμπνέεται από ελληνικές γευστικές μνήμες και τις ντύνει με γαλλική και μεσογειακή μενταλιτέ, σε ένα ενδιαφέρον μυκονιάτικο concept.

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο

Αίσθηση κυκλαδίτικου chic, ατμόσφαιρα μοναδική και αλέγρα, συν το ηλιοβασίλεμα σαν φυσική συνέχεια της εντυπωσιακής πισίνας. Έχει κάτι σαγηνευτικά μοναδικό το σκηνικό στη μοντέρνα κομψή βεράντα του "Bill & Coo", πάνω από την παραλία της Μεγάλης Άμμου και το νησί των Ανέμων. Διόλου τυχαία, παίζει κι αυτό το ρόλο του ώστε το "Bill & Coo Gastronomy Project" να προσμετράται ανάμεσα στα πιο hot των hot tables της Μυκόνου. Στην αμέσως προηγούμενη πρόταση είμαι βέβαιος πως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και τη φράση "απολύτως δικαιολογημένα". Αρκεί να δοκιμάσει τα νέα μενού, να τιμήσει την άκρως ενημερωμένη wine list και, γενικότερα, να βιώσει την εμπειρία φιλοξενίας που δομεί καθημερινά η ομάδα του μπαρ και του εστιατορίου. 

Αλλά ας κάνουμε focus στα όσα έχει να προτείνει για το φετινό καλοκαίρι η κουζίνα. Οικοδεσπότες επί του χάρτου στη φρέσκια γευστική πρόταση του εστιατορίου είναι ο θείος και η θεία (ή Theo και Thea, όπως αναγράφονται στο μενού), που αντιστοιχούν στα δύο degu που σερβίρονται εδώ. Στόχος, πέρα από το προφανές (λέγε με γαστρονομική ευχαρίστηση) να αγγιχθούν γευστικές μνήμες όπως αυτές τις βιώνει κάποιος μεγαλώνοντας στην Ελλάδα μέσω της υποβλητικής δύναμης που χτίζει αναμνήσεις, με υλικά τα αρώματα και τις γεύσεις μίας άλλης, πολύ πιο ανέμελης, εποχής. 

Τα στοιχεία της παράδοσης του ελληνικού τραπεζιού συναντούν τις  γαλλικές μαγειρικές καταβολές του δημιουργού τους (του βραβευμένου executive chef Ντίνου Φωτεινάκη) και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολλά περισσότερα από ικανοποιητικό. 

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο 1

Το κυριακάτικο τραπέζι και το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, η γεύσης της Καθαράς Δευτέρας, το παστό ψάρι σαν μεζές καφενείου ή εκείνο με σκορδαλιά, η αυθεντική αθηναϊκή σαλάτα και μπόλικες ακόμη αντίστοιχου ύφους ιδέες μπαίνουν στο γαστριμαργικό μικροσκόπιο του σεφ Φωτεινάκη, του chef de cuisine Γιώργου Αραπιάν και της υπόλοιπης ομάδας. 

Κάθε πιάτο φτάνει στο τραπέζι μέσω ενός γοητευτικά αποδοτικού και δραστήριου storytelling, που βάζει αμέσως στο πνεύμα τον επισκέπτη, ειδικά αν αυτός προέρχεται από το εξωτερικό και -όπως είναι απολύτως λογικό- δε διαθέτει αντίστοιχες θύμησες. 

Οι ιστορίες που "διηγούνται" η Thea και ο Theo είναι ένα καμπανάκι υπενθύμισης για το πόσο κοντά μπορεί να φέρει τους ανθρώπους το φαγητό, με έναν τρόπο ευχάριστο, υπό το πρίσμα της υψηλής γαστρονομίας και σε ένα πλαίσιο οικεία κοσμοπολίτικο. 

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο 2

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο 33
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στο πρώτο μενού degustation, αυτό της Thea, το κοτόπουλο φούρνου (στήθος και κροκέτα με κρέας από το μπούτι, με ποπ κορν πατάτας και αφρό πατάτας) είναι εκείνο που πρωταγωνιστεί, όντας τόσο κοντά στο αντίστοιχο έδεσμα του κυριακάτικου τραπεζιού όσο και στα υψηλά κλιμάκια της μοντέρνας γευστικής αντίληψης, ενώ η αθηναϊκή σαλάτα διατηρεί ατόφια την αίσθηση που περιμένεις από αυτή, σε ένα έξοχο combo αστακού-λεμονάτης μαγιονέζας.

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο 32
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Bill & Coo Gastronomy Project από τον Ντίνο Φωτεινάκη στη Μύκονο 35
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στην έτερη πρόταση, αυτή του Theo, οι νοσταλγικές αναμνήσεις ακολουθούν τη γαστρονομική διαδρομή της Σαρακοστής, με highlights τις ιωδιούχα βουτυράτες γαρίδες με κρέμα πεύκου, kobu, αχινό και σάλτσα ιπποφαές με τσίλι oil και το ψάρι σαν σκορδαλιά (στην περίπτωσή μας μία θαυμάσια κουτσομούρα στο τηγάνι), πριν έρθει η κορύφωση με το "αρνάκι της Κυριακής του Πάσχα", που πλαισιώνεται από ένα υπέροχο ντολμαδάκι γεμιστό με γλυκάδια και μία πλούσια σάλτσα αυγολέμονου.

Στα ατού του "Bill & Coo Gastronomy Project" μετράμε και το wine room, με προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο, ώστε να παίζουν αρμονικά στο πλάι των δύο μενού αλλά και να σολάρουν σε wine-only στιγμές στο lounge, δίπλα από την πισίνα, με θέα τον αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα. Κάτι που δουλεύει κάθε, μα κάθε, φορά. 


Info

Μεγάλη Άμμος, Μύκονος
Τηλ. 22890 26292 
www.billandcoo.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.