Πρώτη και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση από τα καινούργια εστιατόρια της Μυκόνου

Μπορεί η φετινή σεζόν να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το νησί των ανέμων, η κινητικότητα όμως στο πεδίο της γεύσης καλά κρατεί. Επισκεφτήκαμε όλα τα καινούργια εστιατόρια, τσεκάραμε ορισμένες κλασικές αξίες και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

«Botrini’s Mykonos», Ξεν. Katikies 'Botrini’s Mykonos', Ξεν. Katikies

Περίεργη, αν μη τι άλλο, αυτή η σεζόν που ξημέρωσε στο νησί των ανέμων. Τα ευοίωνα μηνύματα των προκρατήσεων δεν επαληθεύτηκαν, ο κόσμος που κυκλοφορεί, αν και αρκετός, είναι σαφώς λιγότερος από τον αναμενόμενο, κάνοντας πολλούς να σπεύσουν να εκτοξεύσουν, εν θερμώ και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι αβάσιμες, κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση σε πύρινα άρθρα και οργισμένες αναρτήσεις στα social media. Κάποιοι άλλοι, πάλι, επιδεικνύουν τη δέουσα ψυχραιμία, ξέροντας πως ό,τι για μια γεμάτη δεκαετία διαρκώς ανεβαίνει κάποια στιγμή μοιραία κατεβαίνει, αλλά και χωρίς να ξεχνούν πως όσες φορές η βασίλισσα του ελληνικού καλοκαιριού έχει πέσει, άλλες τόσες έχει σηκωθεί πάντα πιο δυνατή. Φέτος, μάλιστα, όπως προκύπτει και από το ενδελεχές γευσιγνωστικό μας ρεπορτάζ, παρουσιάζει ένα από τα πλέον ώριμα γαστρονομικά της πρόσωπα των τελευταίων ετών, που υπόσχεται ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. 

Νέα και ωραία 

Το κουβάρι των νέων αφίξεων ξεκινά να ξετυλίγεται δικαιωματικά από το "Botrini’s Mykonos". Η μυκονιάτικη εκδοχή του πολυβραβευμένου εστιατορίου του Έκτορα Μποτρίνι φιλοξενείται σε μια ολόλευκη κομψή βεράντα του ξενοδοχείου "Katikies Mykonos" (2289027890), που χαρίζει υπέροχη θέα στον κόλπο του Αϊ-Γιάννη και την ενέργεια της Δήλου. Το μενού σταχυολογεί αντιπροσωπευτικές γεύσεις του χαρισματικού σεφ που έχουμε απολαύσει κατά καιρούς στο εστιατόριο της Αθήνας και εκτελείται με υψηλή ακρίβεια από τον ταλαντούχο επικεφαλής της κουζίνας Μιχάλη Μπίρτσιο.

Zuma Mykonos
"Zuma Mykonos"

Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο "Apanemi" εντάσσεται αρμονικά στον χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μινιμαλισμό –διά χειρός Άρη Κωνσταντινίδη– του εμβληματικού ξενοδοχείου "Mykonos Theoxenia" (2289022230), που θωρακίζεται απότη βοή της μυκονιάτικης Χώρας και το αέναο πηγαινέλα στους Μύλους. Οι γεύσεις εδώ έχουν τη σφραγίδα των σπουδαίων σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και Jerome Serres, οι οποίοι ενώνουν τις ελληνικές και γαλλικές μαγειρικές καταβολές τους, όπως και τη μακρόχρονη φιλία που τους συνδέει, σε πιάτα σαν τον εξαιρετικό αστακό με σάλτσα ιβίσκου, σορμπέ αβγοτάραχο, σπαράγγι και χαβιάρι, που εκτελεί η ταλαντούχα Αντωνία Κονόμη.

Apanemi
"Apanemi", Ξεν. Mykonos Theoxenia

Σε άλλο σημείο της Χώρας, και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Γουμενιό, το επίσης άρτι αφιχθέν "Phoebus" (2289027004) είναι μικρό, όμορφο και με λιτό αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα. Το μενού που βαδίζει στα χνάρια της pescatarianκουζίνας με μοντέρνο ελληνικό χρώμα επιμελείται ο βραβευμένος Μιχάλης Μάρθας από τη "Μαραθιά" της Τήνου, οπότε το ρεπερτόριο, με resident chef τον Νίκο Κλέιτσο, ανοίγεται από μια σαλάτα με homemade καπνιστό χέλι, αλμύρα και γαλάκτωμα καρπουζιού προς ένα ταρτάρ τόνου με αβγολέμονο αγκινάρας και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

Matsuhisa Mykonos
Nobu Matsuhisa, "Matsuhisa Mykonos"

Aπό Κρητικός έχει σχεδόν πολιτογραφηθεί Μυκονιάτης τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, που φέτος εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το παραλιακό συγκρότημα Tropicana στο Παραντάις. Το "Baladaya" (6940801135) είναι ένα πολύ όμορφο εστιατόριο πάνω στην αμμουδιά, με διακόσμηση που κινείται σε γήινους τόνους και χρώματα με έμφαση στα φυσικά υλικά, όπου ο βραβευμένος σεφ προτείνει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις στο πνεύμα μιας προχωρημένης ταβέρνας σαν τον μπεκρή μεζέ με μοσχαρίσια μάγουλα και το ανατρεπτικό κοντοσούβλι Wagyu με ντοματίνια κονφί. Στο εστιατόριο Comus, πάλι, που φιλοξενείται στο άκρως εντυπωσιακό ξενοδοχείο "Tropicana Hotel Suites & Villas" (2289078746) ψηλά στην πλαγιά, η κουζίνα μπαίνει σε πιο επίσημη τροχιά και εκφράζεται μέσα από σπεσιαλιτέ όπως η διάσημη κακαβιά της Αγίας Γαλήνης του σεφ, που χαρήκαμε σε μία από τις ωραιότερες εκδοχές των τελευταίων ετών. 

Efisia
"Efisia", Ξεν. Myconian Ambassador

Σχεδόν αθόρυβα ξεκίνησε πέρσι ο Φίλιππος Σταμπουλής να παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα μιας γαστρονομικής γραφής πολύ ξεχωριστής και ιδιαίτερης στο αρτιστίκ και πολυτελές εστιατόριο "Cabbanes" του ξενοδοχείου "Myconian Villa Collection" (2289076000) που ατενίζει πανοραμικά τον κόλπο της Ελιάς. Ο Ελληνοάγγλος σεφ έχει θητεύσει σε σπουδαία εστιατόρια του κόσμου και οι γεύσεις του, όπως για παράδειγμα εκείνο το εξαίσιο φουαγκρά που ντύνει με καλοκαιρινή γλύκα πεπονιού και τραγανούς κολοκυθόσπορους, ανήκουν στα φετινά "οπωσδήποτε" του νησιού. 

Κλασικά, αγαπημένα, ανανεωμένα

Τα είκοσι χρόνια του γιορτάζει φέτος το "Matsuhisa Mykonos" γύρω από την πισίνα του εμβληματικού ξενοδοχείου "Belvedere" (2289025122) με ένα επετειακό Nobu Festival, που θα ξεδιπλωθεί στο καινούργιο Omakase Bar που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση. Το εστιατόριο, που και ο ίδιος ο Nobu Matsuhisa ξεχωρίζει ανάμεσα στις έδρες του σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι επιπλέον το μοναδικό με δικό του ξυλόφουρνο, από τον οποίο χαρήκαμε ένα εξαιρετικό λαβράκι με dry miso, yuzu και ελαιόλαδο που μας συνεπήρε με το πρωτότυπο ελληνοϊαπωνικό του fusion.

Phoebus
"Phoebus"

Αλλαγή σκυτάλης έχουμε στο "Zuma Mykonos" (2289020300), καθώς νέος head chef είναι ο πολύ ταλαντούχος Ανδρέας Μπολλάνος, που εκτελεί με ιδιαίτερη άνεση τις χαρακτηριστικές Zuma γεύσεις, με πρώτη και καλύτερη το ταρτάρ τόνου chu toro με μαύρη τρούφα και τσιπς λωτού. Το ίδιο το μαγαζί είναι σωστή υπερπαραγωγή και δικαίως συγκαταλέγεται στα hot spots του νησιού, όπως άλλωστε και το όμορο ξενοδοχείο "Cavo Tagoo" (2289020200) με τη χαρισματική πισίνα και το εστιατόριο "Meraki", που βρήκαμε ανανεωμένο. Ο executive chef του ξενοδοχείου Βαγγέλης Λεούσης ανεβάζει τα βολτ της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας του με πολύ ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ, σαν το ωραιότατο ψητό χταπόδι σε τραγανή κρούστα με φάβα και κρέμα κρεμμυδιών στιφάδο.

Bill & Coo Gastronomy Project
"Bill & Coo Gastronomy Project", Ξεν. Bill & Coo

Στο "Bill & Coo Gastronomy Project" (2289077298) πλάι στην εντυπωσιακή πισίνα του ομώνυμου ξενοδοχείου, ο ταλαντούχος Ντίνος Φωτεινάκης παρουσιάζει φέτος δύο menu dégustation με "ξεναγούς"" τις φανταστικές φιγούρες του Theo και της Thea που επιφυλάσσουν ενδιαφέροντα γαστρονομικά ενσταντανέ σαν το εξαιρετικό "Κυριακάτικο ψητό" (κοτόπουλο με ποπκόρν, πουρέ πατάτας και κροκέτα από το μπούτι του πουλερικού) και άλλα που παντρεύουν τις γαλλικές μαγειρικές καταβολές του δημιουργού τους με στοιχεία της παράδοσης.

Cabbanes
"Cabbanes", Ξεν. Myconian Villa Collection

Κομψά ανανεωμένο σε minimal κυκλαδίτικο ύφος βρήκαμε το εστιατόριο "Lady Finger" που απλώνει τα τραπέζια του πλάι στην καινούργια πισίνα του ξενοδοχείου "Andronikos" (2289024232) και το βραχώδες τοπίο στα ψηλά της μυκονιάτικης Χώρας. Ο consultant chef Γκίκας Ξενάκης και ο επικεφαλής της ανοιχτής κουζίνας Στέργιος Μπίτσης παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπερτόριο μοντέρνων ελληνικών γεύσεων, που ξεδιπλώνεται αποκλειστικά πλέον μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η καινούργια γευστική ρότα που χαράσσει ο βραβευμένος Σταμάτης Μαρμαρινός στο πανέμορφο beach resto & club "Ftelia Pacha" (6985726707). Το φαγητό αποκτά χαρακτήρα πιο εστιατορικό και, ένεκα της πανοραμικής γαλάζιας θέας στην παραλία της Φτελιάς, το ψάρι έχει πλέον σχεδόν αποκλειστικά την τιμητική του, με πολύ ωραίες ιδέες που ξεκινούν από τα πρωτότυπα ωμά και φτάνουν μέχρι τον εντυπωσιακό τόνο Wellington σε αφράτη σφολιάτα με σπανάκι και προσούτο.

Γιώργος Στυλιανουδάκης
Γιώργος Στυλιανουδάκης, "Baladaya" & "Comus"

Στο χαλαρό, κοσμοπολίτικο σκηνικό του βραβευμένου "Efisia", πλάι στη μεγάλη πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου "Myconian Ambassador" (2289024166), o έμπειρος σεφ Ηλίας Μάσλαρης εμπνέεται από συνταγές της ελληνικής παράδοσης τις οποίες επικαιροποιεί με φαντασία και δημιουργεί καλοφτιαγμένα και νόστιμα πιάτα που κάνουν επίσης χώρο για ορισμένες σπεσιαλιτέ μοντέρνες, όπως η φίνα τερίνα γαρίδας με σπανάκι σοτέ και μπερ μπλαν Μαλαγουζιάς. Πλέον επικεφαλής της κουζίνας είναι η ικανή Κρυσταλλία Βουσμάκη, καθώς ο σεφ ετοιμάζει πυρετωδώς το μενού για το εστιατόριο του καινούργιου ξενοδοχείου του ομίλου Myconian που ανοίγει οσονούπω στην περιοχή της Χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.