Τι αποκαλύπτουν για τις διεθνείς τάσεις τα βραβεία των World’s 50 Best Restaurants 2023

Κατακτώντας τον τίτλο του Καλύτερου Εστιατορίου στον Κόσμο, το "Central" στο Περού έκανε μια μικρή επανάσταση, ανεβάζοντας τη Λατινική Αμερική στο πόντιουμ. Γυρίζοντας από την τελετή απονομής των World’s 50 Best Restaurants στη Βαλένθια αναλύουμε τις γαστρονομικές εξελίξεις στον πλανήτη.

World’s 50 Best Restaurants 2023

Υπήρξε μια στιγμή που μέσα στο κατάμεστο εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Όπερας στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, που σχεδίασε ο Santiago Calatrava στη Βαλένθια, νομίσαμε ότι σταμάτησε να κυλάει ο χρόνος. Είχαν μείνει μόνο δύο εστιατόρια να διεκδικούν τον τίτλο του Καλύτερου Εστιατόριου στον κόσμο για το 2023, και τα δύο καλύτερα στην ήπειρό τους. Αμέσως μετά, η αγωνία διασκεδάστηκε, καθώς οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, fairplay, το ισπανικό "Disfrutar" στη Βαρκελώνη ως Best of Europe και το "Central" στο Περού ως Best of South America, και από τα χαμόγελα και το πλήθος της ομάδας κάθε εστιατορίου έγινε σαφές ότι το εστιατόριο του Virgilio Martínez στη Λίμα ήταν το World’s Best Restaurant για το 2023 λίγο πριν ανακοινωθεί και επισήμως. Τότε σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες το αμφιθέατρο, και η τριάδα των επικεφαλής του "Central" με τον Virgilio Martínez, τη γυναίκα του Pía León και την αδελφή του Malena ανέβηκε στη σκηνή. 

World’s 50 Best Restaurants 2023
Το ηδονιστικό, pop, θεατράλε "Diverxo" (Νο 3) στη Μαδρίτη

Αν το καλοσκεφτείς πάντως, αυτό που συνέβη ήταν μια μικρή επανάσταση, καθώς το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου αυτήν τη χρονιά δεν είναι ένας πολυτελής ναός του finedining από το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη, ούτε κάποιο από τα αντισυμβατικά εστιατόρια που χειροκροτούμε στην Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων και την Κοπεγχάγη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στην πρώτη θέση ανεβαίνει ένα κυριολεκτικά οικογενειακό εστιατόριο, που δεν βρίσκεται ούτε στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική ως συνήθως, αλλά στο μακρινό Περού. Φανταστείτε το κάπως σαν το "Noma" της Λατινικής Αμερικής, μόνο που εδώ η φυσιοκρατική γαστρονομία παίρνει μια πολύ ξεχωριστή διάσταση, αφού το μενού του ερευνά την τεράστια βιοποικιλότητα, ή αλλιώς το δυνατό χαρτί αυτής της χώρας, και σε ταξιδεύει σε δεκαπέντε διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, τα οποία ξεκινούν από τα δεκαπέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού και σκαρφαλώνουν στα 4.200 μέτρα των Άνδεων. Ανάμεσά τους, φυσικά, τρως πάμπολλες από τις άπειρες ποικιλίες πατάτας που ευδοκιμούν στη χώρα. 

Η πρωτιά του "Central" εκφράζει την ανερχόμενη δημοφιλία του Περού σ’ όλη την υφήλιο από το 2010 και μετά. Η Λίμα έχει εξελιχθεί σε κορυφαία γαστρονομική μητρόπολη του κόσμου, αφού, εκτός από το "Central", εκεί βρίσκονται το "Maido" με nikkei κουζίνα, που το 2023 ανέβηκε στο Νο 6 από το Νο 11 της προηγούμενης χρονιάς, το "Kjolle" της γυναίκας του Martínez Pía León, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θεσμό, ανεβαίνοντας κατευθείαν στο Νο 28 (το "Central" είχε πρωτοεμφανιστεί στο Νο 50 το 2013), και το "Mayta" (Νο 47). Η άνοδος του Περού, όμως, συνοδεύεται και από την αύξηση του ειδικού βάρους ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, η οποία έβαλε δώδεκα εστιατόρια στην πενηντάδα των καλύτερων το 2023 (τρία στο Μεξικό, δύο στην Κολομβία και από ένα στη Χιλή, την Αργεντινή και τη Βραζιλία). 

World’s 50 Best Restaurants 2023
Dabiz Muñoz σπρώχνει σε νέα ύψη τα όρια του fine dining στο "Diverxo"

Σ’ αυτό το σημείο, θέλω να διευκρινίσω ότι ο θεσμός των World’s 50 Best Restaurants αναδεικνύει ακομπλεξάριστα όχι αυστηρά τα καλύτερα, αλλά τα εστιατόρια που επηρεάζουν περισσότερο τις γαστρονομικές εξελίξεις στην υφήλιο, συνδυάζοντας την πρωτοπορία των ιδεών και την καινοτομία με τη γαστρονομική αριστεία. 

World’s 50 Best Restaurants 2023
Η τριάδα του "Central", του Καλύτερου Εστιατορίου στον Κόσμο για το 2023, ο Virgilio Martίnez, η γυναίκα του Pía León και η αδελφή του Malena

Μέσα επίσης στα κορυφαία υπάρχουν αυτά που έχουν ήδη ανέβει στο Νο 1 τις προηγούμενες χρονιές και μπαίνουν στην εκτός συναγωνισμού κατηγορία Best of the Best. Άρα η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων, που ανακοινώνεται κάθε χρόνο, περιλαμβάνει εκείνα τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε πάρα πολλά ισάξια, για την ιδιαιτερότητα της πρότασής τους, και διεκδικούν τη διάκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Asador Etxebarri" που τα τελευταία χρονιά βρίσκεται σταθερά στο top 10 (φέτος Νο 4), ψήνοντας τα πάντα, ακόμη και το χαβιάρι, στα κάρβουνα και επηρεάζοντας πολλούς σεφ και εστιατόρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

World’s 50 Best Restaurants 2023
Ο Andoni Luis Aduriz, ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ του πλανήτη και ιδιοκτήτης του εμβληματικού "Mugaritz" (Νo 31), παραλαμβάνει τη διάκριση Icon Award από τον σεφ Massimo Bottura

Από τους κορυφαίους influencers, λοιπόν, της τετράδας της φετινής λίστας, απουσιάζει η καθαρόαιμη εκπροσώπηση του σκανδιναβικού locavore, που κρατούσε τα ηνία για μία δεκαετία. Ακόμη και το εκπληκτικό "Alchemist" (Κοπεγχάγη) με τον θεαματικό, θεατρικό ακτιβισμό του είναι πιο κοντά στον Ferran Adrià, παρά στο "Noma". Πόσο μάλλον ένα από τα πιο πειραματικά και απολαυστικά εστιατόρια σ’ αυτήν τη γη, το βαρκελωνέζικο "Disfrutar" (Νο 2) των τριών sous chef του Adrià στο "El Bulli", Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas, ή ακόμη το ηδονιστικό, ποπ, θεατράλε "Diverxo" (Νο 3) στη Μαδρίτη, όπου ο Dabiz Muñoz σπρώχνει σε νέα ύψη τα όρια του fine dining.

Διαβάστε Επίσης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ισπανία αναδεικνύεται ως η πιο ισχυρή γαστρονομικά χώρα, με τρία ακόμη ρεστοράν στα 50 καλύτερα εκτός από τα προηγούμενα: το ανερχόμενο "Quique Dacosta"(Νο 20), το εξαιρετικό θαλασσινό "Elkano" (Νο 22) και το εμβληματικό "Mugaritz" (Νo 31) του μοναδικού και βραβευμένου με Icon Award, Andoni Luis Aduriz. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, η πολυμορφία και οι ξεχωριστές αρτίστικες προσεγγίσεις δεσπόζουν στη διεθνή γαστρονομική σκηνή, χωρίς να κυριαρχεί μόνο μία. Τέλος, όσον αφορά τις εθνικές γαστρονομίες, η Ιταλία επιβεβαιώνει το βάρος της με πέντε εστιατόρια και η Γαλλία το ίδιο με τέσσερα εστιατόρια στο έδαφός της και από ένα σε Τόκιο και Σιγκαπούρη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους και εύχομαι τα καλύτερα γαστρονομικά ταξίδια σε όλους μας. 

World’s 50 Best Restaurants 2023
© Joan Valera
Οι Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas του βαρκελωνέζικου "Disfrutar" (Νο 2)

Ειδικά βραβεία

One to Watch "Tatiana" του Αμερικανο-νιγηριανού σεφ Kwame Onwuachi στη Νέα Υόρκη.
Icon Award Ο καινοτόμος Andoni Luis Aduriz του "Mugaritz" στη Χώρα των Βάσκων
Best Female Chef Elena Reygadas, "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού
The World's Best Pastry Chef Pía Salazar, "Nuema" στο Κουίτο (Εκουαδόρ)
Best Sommelier Miguel Ángel Millán, "Diverxo" στη Μαδρίτη
Sustainable restaurant: "Fyn" στο Κέιπ Τάουν
Hospitality Award: "Alchemist" στην Κοπεγχάγη
Chefs' Choice: Στον σεφ Julien Royer του "Odette" στη Σιγκαπούρη
Champions of Change: Στη Nora Fitzgerald Belahcen, ιδρύτρια της οργάνωσης Amal, που ενώνει σε μια εταιρεία στο χώρο της εστίασης απομονωμένες λόγω τοπικών προκαταλήψεων γυναίκες, και στους Othón Nolasco και Damián Diaz, ιδρυτές του project No Us Without You L.A., που στηρίζει τις οικογένειες μεταναστών από το χώρο της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη την υπηκοότητα των ΗΠΑ.

World’s 50 Best Restaurants 2023
Καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο για το 2023, η Elena Reygadas από το "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.