Το "Central" στο Περού ανακηρύχθηκε Καλύτερο Εστιατόριο στο Κόσμο για το 2023 | Πρώτες εντυπώσεις από την τελετή απονομής

Ταξιδέψαμε στη Βαλένθια και σας παρουσιάζουμε όλα όσα ξεχωρίσαμε στην τελετή των World's 50 Best Restaurants 2023.

The World's 50 Best Restaurants 2023 ©David Holbrook

Σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες το κατάμεστο, εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Όπερας στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών που σχεδίασε ο Santiago Calatrava, όταν ανακοινώθηκε ότι Καλύτερο Εστιατόριο στο Κόσμο για το 2023 είναι το "Central" στη Λίμα στο Περού. Εμφανώς συγκινημένος, ο Virgilio Martinez δήλωσε συγκινημένος και μπερδεμένος από την κορυφαία διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος της γαστρονομίας αλλάζει πλέον πολύ γρήγορα, και η καταξίωση του "Central" είναι αναγνώριση της τεράστιας βιοποικιλότητας του Περού που εδώ και δύο δεκαετίες έχει γίνει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομία.

Central
©Gustavo Vivanco
"Central"

"Αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται πλέον ο σύγχρονος ουρανίσκος τις γεύσεις, όταν δεν περιορίζεται απ' ότι μέχρι τώρα θεωρούνταν γκουρμέ, αλλά εξερευνά και εκτιμά ένα καινούργιο ρεπερτόριο υλικών και μαγειρικών τρόπων. Μας ενδιαφέρει πολύ η βιοποικιλότητα αλλά η αισθητική και η ομορφιά των γεύσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλά τα μονοπάτια της γαστρονομίας και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι", κατέληξε μέσα σε θερμό χειροκρότημα.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
One to Watch: "Tatiana" του Αμερικανο- Νιγηριανού σεφ Kwame Onwuachi στη Ν.
Υόρκη.

Μετά την μετακίνηση του "Geranium", που πέρυσι κατέκτησε την 1η θέση στο Best of the Best hall of fame, το Top 3 συμπλήρωσαν δύο εξαιρετικά ισπανικά εστιατόρια τα "Disfrutar" (No.2) στη Βαρκελώνη και το "DiverXO" (No.3) στη Μαδρίτη ακολουθούμενα από το επίσης ισπανικό "Asador Etxebarri" στη Χώρα των Βάσκων. Θεαματική άνοδο πραγματοποίησε το μαγικό "Alchemist" με την μοναδική γαστρο – θεατρική ακτιβιστική του παράσταση στην Κοπεγχάγη σκαρφαλώνοντας στο νο.5 από το νο.18 πέρυσι.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
"Geranium" Best of the Best hall of fame

Υπογραμμίζουμε επίσης την σταθερά ανοδική πορεία του "Lido 84" (λίμνη Garda, Ιταλία) στο νο.7, την είσοδο των "Atomix" (Νο.8) και "Table by Bruno Verjus" (Νο.10) στην πρώτη 10αδα και την διατήρηση της 9ης θέσης από το "Quintonil" στην Πόλη του Μεξικού. Γενικά παρατηρούμε την σημαντική άνοδο της Λατινικής στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή που την ακολουθεί η Ασία

Alchemist
©David Holbrook
Hospitality Award: "Alchemist" (No.5) στην Κοπεγχάγη

Αυτή είναι μια πρώτη ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων για τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, και θα ακολουθήσει μια πλήρης ανάλυσή και σχολιασμός τους. Ελπίζουμε το 2024 να δούμε ελληνικό εστιατόριο σ' αυτή την παγκόσμια 50αδα των επιδραστικότερων σεφ και εστιατορίων.

The World's 50 Best Restaurants 2023
©David Holbrook
Best Female Chef: Elena Reygadas, "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού

Ειδικά Βραβεία

One to Watch: "Tatiana" του Αμερικανο- Νιγηριανού σεφ Kwame Onwuachi στη Ν.
Υόρκη.
Icon Award: στον καινοτόμο Andoni Luis Aduriz του "Mugaritz" στη Χώρα των Βάσκων
Best Female Chef: Elena Reygadas, "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού
The World's Best Pastry Chef: Pía Salazar "Nuema"/Κουίτο –Εκουαδόρ
Best Sommelier: Miguel Ángel Millán του "DiverXO" στη Μαδρίτη
Sustainable Restaurant: "Fyn" στο Κειπ Τάουν
Hospitality Award: "Alchemist" (No.5) στην Κοπεγχάγη
Chefs' Choice: στον σεφ του "Odette" στη Σιγκαπούρη Julien Royer

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2023

1. Central (Λίμα, Περού)
2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία)
3. DiverXO (Μαδρίτη, Ισπανία)
4. Asador Etxebarri (Ασόντο, Ισπανία)
5. Alchemist (Κοπεγχάγη, Δανία)
6. Maido (Λίμα, Περού)
7. Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)
8. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
9. Quintonil (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
10. Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία)
11. Trèsind Studio (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
12. A Casa do Porco (Σάο Πάουλο, Βραζιλία)
13. Pujol (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
14. Odette (Σιγκαπούρη)
15. Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
16. Reale (Καστέλ ντι Σάγκρε, Ιταλία)
17. Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
18. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
19. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
20. Quique Dacosta (Ντένια, Ισπανία)
21. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
22. Elkano (Χετάρια, Ισπανία)
23. Kol (Λονδίνο, Αγγλία)
24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
25. Belcanto (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
26. Schloss Schauenstein (Φίρστεναου, Ελβετία)
27. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)
28. Kjolle (Λίμα, Περού)
29. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
30. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
31. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
32. Hiša Franko (Κόμπαριντ, Σλοβενία)
33. El Chato (Μπογκοτά, Κολομβία)
34. Uliassi (Σενιγκάλλια, Ιταλία)
35. Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)
36. Plénitude (Παρίσι, Γαλλία)
37. Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία)
38. The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)
39. The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)
40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
41. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
42. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
43. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)
44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)
46. Orfali Bros Bistro (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
47. Mayta (Λίμα, Περού)
48. La Grenouillère (Λα Μαντλέν σου Μοντρέιγ, Γαλλία)
49. Rosetta (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
50. The Chairman (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.