Κάτω στον Πειραιά… στο "Papafigos"

Από ναυτικό όρο δανείζεται το όνομά του το θαλασσινής κατεύθυνσης ρακάδικο που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του στην πειραιώτικη Ακτή Μουτσοπούλου.

Papafigos

Το να πιάσεις πρώτο τραπέζι… θάλασσα μέσα στο καταχείμωνο δεν είναι και από τις πρώτες επιλογές της εποχής όμως καιρού επιτρέποντος, γιατί όχι; Το νεοφερμένο στην πειραιώτικη πιάτσα "Papafigos", όπως τα περισσότερα μαγαζιά της περιοχής απέναντι από τη μαρίνα, διαθέτει και στεγασμένο χώρο όπου το χάζι στα κατάρτια, τις βάρκες και τα κύματα είναι χάρμα. Η σάλα του βέβαια είναι επίσης ωραία εναλλακτική, ευρύχωρη με σύγχρονη αισθητική, λευκά ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, χαλαρή ατμόσφαιρα και κρεμαστά ξύλινα φωτιστικά συνδυάζοντας το ρουστικάνικο με το μοντέρνο σε ζεστές γωνιές και μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα στο βάθος. Χειμώνας μεν, προτίμησα την απρόσκοπτη θέα της μαρίνας δε... 

Papafigos

Η γευστική πυξίδα εδώ οδηγεί σε μια κλασικότροπη ψαροφαγική κουζίνα χωρίς περιττά φτιασίδια με λεπτομέρειες που δένουν γάντι στη λογική του ρακάδικου. "Στόχος είναι να αναβιώσουμε και να εξελίσσουμε με σεβασμό την έννοια του ρακάδικου", εξηγεί ο συνιδιοκτήτης και μάγειρας κος Βαγγέλης Μαυρόχης, καθώς σερβίρει το "καλωσόρισμα" με πυκνό σπιτικό πελτέ αρωματισμένο με δυόσμο, εστραγκόν και λάδι σχοινόπρασου, σταρένια παξιμαδάκια και πράσινες ελιές Αμφίσσης με ένα σφηνακοπότηρο ρακή: "όπως στο νησί, όπου το καλωσόρισμα της γιαγιάς μου σε κάθε επισκέπτη ήταν ένα ποτήρι ρακή", λέει ο κος Βαγγέλης. Αξιώτης και μερακλής, προσέχει πολύ την ποιότητα των υλικών του και με τσαγανό μπαίνει καθημερινά στη μάχη πάνω από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες σαν ένας καλός καπετάνιος στην κουζίνα. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από τις ελληνικές κυρίως θάλασσες μετατρέπονται σε μεζεκλίκια και πιάτα που αρνούνται τον μονόλογο στον τραπέζι αφού αποζητούν πολλές ρουφηξιές γλυκόπιοτης ρακής σε συνδυασμό που αφήνει ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας… Η αντιπρόταση του σεβίτσε στα κρύα ορεκτικά ήταν ένα φίνο ταρτάρ γαρίδας, ευχάριστο ξάφνιασμα στον ουρανίσκο με τη φρεσκάδα και τις εντάσεις του από το μοσχολέμονο και το αρωματισμένο μηλόξιδο, ενώ η ταραμοσκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης, υβρίδιο των δύο κλασικών αλειμμάτων, πασπαλισμένη με λεπτοτριμμένο φιστίκι Αιγίνης, τρώγεται άνετα με το κουτάλι. Η θέρμη της αχνιστής ψαρόσουπας με συναγρίδα είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα του χειμώνα και ο κος Βαγγέλης τη φτιάχνει με σπιτική φροντίδα.

Papafigos

Το μαστιχωτό, ξυδάτο και πεντανόστιμο λιόκαυτο χταπόδι στα κάρβουνα το λιάζει ο ίδιος όπως μας είπε, και τα υποδειγματικά τηγανισμένα καλαμαράκια, που σερβίρονται με δική τους σάλτσα ταρτάρ είναι μεζές περιωπής. Το ριζότο καραβίδας με ζαφορά, ωραία χυλωμένο με βούτυρο και αρσενικό Νάξου είναι ενδεικτικό ενός στοιχήματος που ποντάρει στην ελληνικότητα. Το φινάλε γράφτηκε με μπαχαράτο χαλβά σχάρας, που στο άκουσμα και μόνο εύλογα απόρησα αλλά ο κος Βαγγέλης έσπευσε να εξηγήσει ότι είναι η κλασική συνταγή με την προσθήκη πούλπας σύκου και λιγότερης ζάχαρης, με τελείωμα στη σχάρα και μια μπάλα παγωτό κανέλα στο σερβίρισμα. Ένα μικρό ποίημα! Λίγο πριν σας ξεπροβοδίσει, θα κεραστείτε υποβρύχιο τριαντάφυλλο σε σφηνάκι λικέρ μαστίχας.  

(+) Δυνατό τηγάνι και σχάρα, τα καλαμαράκια και το χταπόδι είναι στα "πρέπει".
(-) Η λίστα κρασιών και αποσταγμάτων είναι περιεκτική όμως επιδέχεται επέκταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Papafigos Rakadiko

Ακτή Μουτσοπούλου 5, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.