"Monzù": Στο γυάλινο περίπτερο του κήπου

Πλέον τρως και το χειμώνα στον κήπο, μέσα στο γυάλινο περίπτερο, χαζεύοντας τα γιορτινά λαμπιόνια στα δέντρα. Τις Τετάρτες ο Γιάννης Λιόκας προτείνει ένα πολύ καλό μενού γευσιγνωσίας.

Monzù

Αν είναι κάτι συνώνυμο με τις γιορτές που ευτυχώς συνεχίζονται για λίγες μέρες ακόμη, αυτό είναι σίγουρα τα πάμπολλα φώτα και φωτάκια που ανεβάζουν τη διάθεση και τη χαρά. Έτσι λοιπόν, όπως προχωράω προς τα ενδότερα του φανταστικού κήπου με τα καταπράσινα μπαμπού και τα μεταμοντέρνα απωανατολίτικα φανάρια στο κηφισιώτικο αρχοντικό των τελών του 19ου αιώνα, διαπιστώνω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του έχει στεγαστεί πλέον από ένα γυάλινο "σπίτι". Glasnost, λοιπόν, που λέγαμε παλιότερα, και καθισμένος μέσα σ’ αυτό το τζαμωτό περίβλημα πιάνω το γιορτινό κλίμα, χαζεύοντας τα τυλιγμένα με λαμπιόνια δέντρα. 

Το "Monzù" γεμίζει μέσα (στις ρομαντικές σάλες) έξω (βεράντα και κήπος) αυτές τις μέρες και κάθε Τετάρτη ειδικά ο Γιάννης Λιόκας προτείνει ένα μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων και στα 5 εξ αυτών διαλέγεις ανάμεσα από δύο προτάσεις (€ 70). Η κουζίνα ιταλική μεν αλλά μ’ έναν τρόπο πολύ προσωπικό, ραφιναρισμένο και σύγχρονο. Από το καλωσόρισμα του σεφ ξεχώρισα ένα αβγό carbonara με έντονη νοστιμάδα παρμεζάνας και μια μπρουσκέτα με πολύ ορεκτικό ξιδάτο γαύρο stracciatella. Τις γαρίδες Κοιλάδος και τη φημισμένη γλύκα τους τις δοκιμάζεις σε δύο μορφές: ταρτάρ σε μακαρονάδα, αλλά και ελαφρώς ποσαρισμένες πάνω σε ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου, με πικάντικη κρέμα ‘nduja και κολοκύθα. Αν σας αρέσει η Bolognese, τη νοστιμιά της θα την απολαύσετε μαζί με μυρωδάτες "παπαρδέλες" από σελινόριζα με gremolata και παρμεζάνα 24 μηνών. Τα cappelletti γεμιστά με μοσχαρίσια ουρά έρχονται μέσα σ’ ένα ζωμό βασιλομανίταρων συνδυασμένα τολμηρά με ψητές καραβίδες. Ο κρουστός και πολύ νόστιμος μπακαλιάρος έρχεται με μια φανταστικά ξινή σάλτσα βουτύρου μαζί με τοπιναμπούρ και ζουμερά μύδια, ενώ το αρνί τυλιγμένο σε λάχανο έχει σαν δυνατό του στοιχείο μια σάλτσα Caesar. Σημειώστε ότι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Λιόκα είναι η προζυμένια πίτσα με το φανταστικό τραγανό και αφράτο ζυμάρι αργής ωρίμανσης, με την Kermes να κερδίζει με βιολογικό σαλάμι μαύρου χοίρου, guanciale και ελληνικό κυανό τυρί. Πολύ δυνατό φινάλε με ντελικάτη πανακότα από ricotta με ποσαρισμένα κυδώνια και ένα δυναμικό κολάζ από διάφορες σοκολάτες.

Top 3 πιάτα

Καλαμάρι 

Monzù

Οφθαλμαπάτη με al dente, μαστιχωτές ταλιατέλες καλαμαριού περιστοιχισμένες από μελάνι και με ένα πολύ αρωματικό και χλωροφυλλέ πέστο μυρωδικών να τις κοντράρει. Έξυπνο, γευστικότατο, παιγνιώδες.

Linguine 

Monzù

Εντυπωσιάζουν με τη γευστική δύναμη της σάλτσας τους από μπισκ γαρίδας με σαφράν και ζωμό dashi, άρωμα μανταρινιού και ωμές γαρίδες Κοιλάδος να σερφάρουν πάνω τους τη φινέτσα της γλύκας τους. Το πιο εμβληματικό πιάτο του Λιόκα.

Νιόκι 

Monzù

Εξαιρετική εκδοχή, με τα νιόκι να έρχονται τηγανισμένα σαν gyoza, μαζί με τη δραματική φινέτσα καπνιστής κρέμας πατάτας, τυριού Σαν Μιχάλη και φρέσκιας τρούφας.

Περισσότερες πληροφορίες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Lesante Cape": Η ελληνική φιλοξενία συναντά την υψηλή γαστρονομία μέσα από τις δημιουργίες του Σταύρου Υφαντίδη

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Lesante Collection στη Ζάκυνθο βάζει τη γεύση στο επίκεντρο αντλώντας έμπνευση από την ελληνική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

Τι σημαίνει να είσαι σεφ-πατρόν στην εστιατορική Αθήνα του τώρα

Άνταμ Κοντοβάς, Δήμος Σαμουράκης και Χάρης Νικολούζος μιλούν για την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.

'Linovatis': Στην Κηφισιά, το κρασί αποκτά φωνή

Το φροντισμένο wine bistro στην Πλάκα των Βορείων Προαστίων προσεγγίζει το κρασί με το δικό του στυλ.

Nebbiolo

Το νέο μέλος της οικογένειας των οινόφιλων εστιατορίων "Brunello" και "Barolo" έκανε ποδαρικό με το δεξί στην Εκάλη. Κομψή ζεστασιά τόσο στο χώρο όσο και στην ιταλική κουζίνα που επιμελείται ο Θοδωρής Παπανικολάου.

Gorlomi

Θερμή μητροπολιτική κλασική αύρα, class και ευφορική ενέργεια σ’ ένα καινούργιο hot ρεστοράν της Αθήνας. Η fine comfort κουζίνα έχει υπογραφή made in Italy από τον αστεράτο σεφ Lucca Piscazzi.

Αναζητώντας τον καλύτερο Έλληνα σομελιέ του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024, με τη συμμετοχή 14 συνολικά διαγωνιζομένων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου.

Ο Ferran Adrià μαγείρεψε "Alchemist": Βρεθήκαμε στο κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Τρεις avant-garde σεφ, menu dégustation 46 σταδίων, μια γιορτή προς τιμήν της κληρονομιάς του "El Bulli" και του Ferran Adrià, του σεφ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τρώει ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Η πρωτοπορία αντεπιτίθεται με όραμα έναν πιο δίκαιο και νόστιμο πλανήτη και το "αθηνόραμα" ήταν εκεί.