"Monzù": Στο γυάλινο περίπτερο του κήπου

Πλέον τρως και το χειμώνα στον κήπο, μέσα στο γυάλινο περίπτερο, χαζεύοντας τα γιορτινά λαμπιόνια στα δέντρα. Τις Τετάρτες ο Γιάννης Λιόκας προτείνει ένα πολύ καλό μενού γευσιγνωσίας.

Monzù

Αν είναι κάτι συνώνυμο με τις γιορτές που ευτυχώς συνεχίζονται για λίγες μέρες ακόμη, αυτό είναι σίγουρα τα πάμπολλα φώτα και φωτάκια που ανεβάζουν τη διάθεση και τη χαρά. Έτσι λοιπόν, όπως προχωράω προς τα ενδότερα του φανταστικού κήπου με τα καταπράσινα μπαμπού και τα μεταμοντέρνα απωανατολίτικα φανάρια στο κηφισιώτικο αρχοντικό των τελών του 19ου αιώνα, διαπιστώνω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του έχει στεγαστεί πλέον από ένα γυάλινο "σπίτι". Glasnost, λοιπόν, που λέγαμε παλιότερα, και καθισμένος μέσα σ’ αυτό το τζαμωτό περίβλημα πιάνω το γιορτινό κλίμα, χαζεύοντας τα τυλιγμένα με λαμπιόνια δέντρα. 

Το "Monzù" γεμίζει μέσα (στις ρομαντικές σάλες) έξω (βεράντα και κήπος) αυτές τις μέρες και κάθε Τετάρτη ειδικά ο Γιάννης Λιόκας προτείνει ένα μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων και στα 5 εξ αυτών διαλέγεις ανάμεσα από δύο προτάσεις (€ 70). Η κουζίνα ιταλική μεν αλλά μ’ έναν τρόπο πολύ προσωπικό, ραφιναρισμένο και σύγχρονο. Από το καλωσόρισμα του σεφ ξεχώρισα ένα αβγό carbonara με έντονη νοστιμάδα παρμεζάνας και μια μπρουσκέτα με πολύ ορεκτικό ξιδάτο γαύρο stracciatella. Τις γαρίδες Κοιλάδος και τη φημισμένη γλύκα τους τις δοκιμάζεις σε δύο μορφές: ταρτάρ σε μακαρονάδα, αλλά και ελαφρώς ποσαρισμένες πάνω σε ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου, με πικάντικη κρέμα ‘nduja και κολοκύθα. Αν σας αρέσει η Bolognese, τη νοστιμιά της θα την απολαύσετε μαζί με μυρωδάτες "παπαρδέλες" από σελινόριζα με gremolata και παρμεζάνα 24 μηνών. Τα cappelletti γεμιστά με μοσχαρίσια ουρά έρχονται μέσα σ’ ένα ζωμό βασιλομανίταρων συνδυασμένα τολμηρά με ψητές καραβίδες. Ο κρουστός και πολύ νόστιμος μπακαλιάρος έρχεται με μια φανταστικά ξινή σάλτσα βουτύρου μαζί με τοπιναμπούρ και ζουμερά μύδια, ενώ το αρνί τυλιγμένο σε λάχανο έχει σαν δυνατό του στοιχείο μια σάλτσα Caesar. Σημειώστε ότι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Λιόκα είναι η προζυμένια πίτσα με το φανταστικό τραγανό και αφράτο ζυμάρι αργής ωρίμανσης, με την Kermes να κερδίζει με βιολογικό σαλάμι μαύρου χοίρου, guanciale και ελληνικό κυανό τυρί. Πολύ δυνατό φινάλε με ντελικάτη πανακότα από ricotta με ποσαρισμένα κυδώνια και ένα δυναμικό κολάζ από διάφορες σοκολάτες.

Top 3 πιάτα

Καλαμάρι 

Monzù

Οφθαλμαπάτη με al dente, μαστιχωτές ταλιατέλες καλαμαριού περιστοιχισμένες από μελάνι και με ένα πολύ αρωματικό και χλωροφυλλέ πέστο μυρωδικών να τις κοντράρει. Έξυπνο, γευστικότατο, παιγνιώδες.

Linguine 

Monzù

Εντυπωσιάζουν με τη γευστική δύναμη της σάλτσας τους από μπισκ γαρίδας με σαφράν και ζωμό dashi, άρωμα μανταρινιού και ωμές γαρίδες Κοιλάδος να σερφάρουν πάνω τους τη φινέτσα της γλύκας τους. Το πιο εμβληματικό πιάτο του Λιόκα.

Νιόκι 

Monzù

Εξαιρετική εκδοχή, με τα νιόκι να έρχονται τηγανισμένα σαν gyoza, μαζί με τη δραματική φινέτσα καπνιστής κρέμας πατάτας, τυριού Σαν Μιχάλη και φρέσκιας τρούφας.

Περισσότερες πληροφορίες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο πλάι της Μιχαλακοπούλου παίζει μια από τις νοστιμότερες ταβέρνες της Αθήνας

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2026 από το "αθηνόραμα" δόθηκαν και φέτος, με ένα μέρος που τιμά τα κλασικά όσο πιο νόστιμα γίνεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
05/06/2026

Το πιο όμορφο μαγαζί της πλατείας Αγίας Ειρήνης ξανασυστήνεται ως εστιατόριο

Στο ιστορικό αρχοντικό Μιχαλόπουλου, ο βραβευμένος σεφ Χρήστος Σιδηρόπουλος επιχειρεί να παντρέψει τη σύγχρονη υψηλή γαστρονομία με προσωπικές αναμνήσεις από την ελληνική κουζίνα.

Burger με σαμπάνια; Το Smash ‘n Bun λέει "ναι" και αλλάζει τους κανόνες

Το Smash ‘n Bun φέρνει το πιο ανατρεπτικό pairing της πόλης με Punk Champagne, DJ set και street food στο Κολωνάκι.

Skopelos Experience: Το πιο fun street food stop της Σκοπέλου

Ανάμεσα σε δέντρα, χήνες, γαϊδουράκια και κότες, σερβίρονται ζουμερά burgers από πρόβειο κρέας, πάντα με λογική slow food και τοπικές πρώτες ύλες.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο Social House

Αν βρεθείς στη Θεσσαλονίκη, τότε σε περιμένει ένα μέρος στο Θέρμη, όλες τις ώρες της ημέρας.

10 Urban Roof: Η πιο δροσερή όαση πάνω από την Αθήνα

Στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Radisson Blu θα βρεις το απόλυτο καλοκαιρινό spot με πανοραμική θέα και υψηλή γαστρονομία.

Τρία χρόνια Makris Athens με διάστερο six hands dinner

Ο Πέτρος Δήμας υποδέχεται στη βραβευμένη κουζίνα του τη δημιουργική ομάδα πίσω από το ION Harbour by Simon Rogan MBE της Μάλτας.