Εστιατόρια-προορισμοί σε κάθε γωνιά του κόσμου για το 2023

Παλιά, νέα και πολυαναμενόμενα γευστικά projects που ίσως σε κάνουν να φτιάξεις βαλίτσες τη νέα χρονιά.

Εστιατόρια-προορισμοί για το 2023 AlpiNN – Food Space & Restaurant

Μία από τις πιο δυνατές τάσεις στον κόσμο της γεύσης για το 2023, αναμένεται να είναι τα ταξίδια-εμπειρίες που σχετίζονται με το φαγητό και τα εστιατόρια. Το επιβεβαιώνουν/διαβλέπουν οι New York Times, το Food & Wine, το Delish και μερικά ακόμη από τα πιο αξιόπιστα media του μάταιου τούτου κόσμου. Παράλληλα και συμπληρωματικά, έρχονται τα στοιχεία της υπηρεσίας τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που καταδεικνύουν αύξηση των ταξιδιών κατά 60% τον τελευταίο χρόνο, συνδυαστικά με εκείνα της Ταξιδιωτικής Ένωσης των ΗΠΑ, με ενδείξεις που προοικονομούν το γαστρονομικό δέλεαρ για το 50% πολύ δημοφιλών προορισμών, ώστε να προσελκύσουν νέους επισκέπτες ή να σαγηνεύσουν ξανά τους repeaters. Με λίγα λόγια, τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα ταξιδέψεις (και) για να φας. Εστιατόρια-προορισμοί λοιπόν.

Στο Λονδίνο για το 'Bacchanalia'

Στα τέλη Νοεμβρίου, στο Mayfair, άνοιξε τις πόρτες του το εξτραβαγκάντ εστιατόριο του ομίλου Caprice. Το μέρος που φέρει τη γευστική υπογραφή του βραβευμένου Αθηναγόρα Κωστάκου (ενώ οι επίσης ελληνικής καταγωγής Αναστάσιος Καρακάσης και Terry Kandilis φροντίζουν τα του οίνου) αποτελεί έκτοτε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα της βρετανικής μητρόπολης. 

Το pop-up του 'Noma' στο Κιότο

Εστιατόρια 2023 4

Ο προφήτης της γεύσης René Redzepi ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες πως το 'Noma' θα μετακομίσει στην άλλη άκρη του πλανήτη, για ένα pop up που συζητιέται αρκετά στον γαστρονομικό κόσμο. Από τις 15 Μαρτίου έως και τις 20 Μαΐου 2023, κάτοικοι και επισκέπτες του Κιότο, στην Ιαπωνία, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από το εμβληματικό εστιατόριο της Κοπεγχάγης. 

Στην Κοπεγχάγη για τα 'Geranium' και 'Alchemist'

Tο 'Noma' αποτελούσε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του το ισχυρότερο γαστρονομικό θέλγητρο της δανέζικης πρωτεύουσας αλλά ποτέ δεν ήταν το μόνο. Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin και κορυφαίο εστιατόριο του πλανήτη για το 2022 από τα The World's 50 Best Restaurants 'Geranium' των Rasmus Kofoed and Søren Ledet είναι ένα από τα πιο πας-μόνο-για-αυτό μέρη της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

Εστιατόρια Προορισμοί για το 2023_Geranium

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το μοναδικό και διαρκώς ανερχόμενο για την ολιστική, άκρως conceptual προσέγγισή του στη γαστρονομία 'Alchemist' (που βρέθηκε στο νο.18 της πιο πρόσφατης λίστας των πενήντα καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2022).

Εστιατόρια Προορισμοί για το 2023_Alchemist

Νέο 'Somni' στο Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin για το 'Somni', Aitor Zabala -πρώην δεξί χέρι του José Andrés- θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο επιδραστικούς σεφ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τον ερχόμενο Αύγουστο, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του εστιατορίου του σε νέο χώρο στο Μπέβερλι Χιλς, εκεί όπου μέχρι το 2020 στεγαζόταν το 'Bazaar' του José Andrés.

Πιστός στο υβρίδιο της καταλανικής με την καλιφορνέζικη κουζίνα, ο Zabala θα μαγειρεύει για μόλις 14 άτομα κάθε βράδυ, υποσχόμενος πως το τελευταίο πιάτο του μενού θα είναι αυτό που έχουν λατρέψει οι φανατικοί οπαδοί του: Πέτσα κοτόπουλου σε σχήμα ψητού κοτόπουλου, γεμιστό με μους από συκώτι κοτόπουλου. Τα αμερικανικά Media κάνουν λόγο όχι μόνο για το πιο hot opening της πόλης των αγγέλων αλλά ολόκληρης της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Στη Βαρκελώνη για το 'Cocina Hermanos Torres'

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και ανακοινώθηκαν τα αστέρια Michelin για τα ισπανικά εστιατόρια, το 'Cocina Hermanos Torres' προσέθεσε ακόμη ένα στο παλμαρέ του και πλέον είναι ένα από τα τριάστερα της Ιβηρικής.

Απολύτως δικαιολογημένα, το μέρος που εμπνεύστηκαν και τρέχουν οι δίδυμοι Sergio και Javier Torres θεωρείται πια ένα αληθινό γαστρονομικό ινστιτούτο και ένα γευστικό σποτ-προορισμός για την καταλανική πρωτεύουσα. Από την industrial-sized ανοιχτή κουζίνα του προκύπτουν πιάτα-εμπειρίες, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον εκλεκτικά εύνοστο μικρόκοσμο των Torres, που επεκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τις παρυφές των Πυρηναίων. 

Το 'AlpiNN' στους Δολομίτες

Τοποθετημένο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων της χιονοδρομικής περιοχής Plan de Corones, στις ιταλικές Άλπεις, αυτό το εστιατόριο -που άνοιξε στα τέλη του 2019- αποτελεί μία εμπειρία από μόνο του.

Για να βρεθείς στα τραπέζια του, πρέπει να πάρεις τελεφερίκ και να περπατήσεις στο χιόνι (τουλάχιστον αυτή την περίοδο) για 150 μέτρα. Έπειτα, θα απολαύσεις μία εκπληκτική θέα στις κοιλάδες και τα χιονισμένα βουνά, προτού μυηθείς στο βουνίσιο fine dining του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin σεφ Norbert Niedelkofler.

Το 'Manzi's' στο Λονδίνο

Το πολυαναμενόμενο εστιατόριο με θαλασσινά του Wolseley Hospitality Group και του restaurateur Jeremy King αναμένεται να ανοίξει τελικά στο Σόχο του Λονδίνου, τον ερχόμενο Μάιο, μετά από αναβολές δύο ετών.

Εστιατόρια 2023 2

Θα είναι ένα μέρος-φόρος τιμής στο ομώνυμο εστιατόριο που έγραψε ιστορία στην Leicester Square για περισσότερα από 50 χρόνια. Μεταξύ άλλων θα σερβίρει πολλές από τις σπεσιαλιτέ του 'προκατόχου' του, όπως moules marinière και κλασική γλώσσα meunière, σε έναν κομψό χώρο όπου οι γοργόνες θα πρωταγωνιστούν στο διακοσμητικό μοτίβο.

Στο Ντουμπάι και τα all star projects του 'The Royal' και του 'The Palm'

Κατά τη γνώμη μου ένας λογικός ταξιδιώτης ίσως και να μην έχει σοβαρούς λόγους για να βρεθεί στο Ντουμπάι. Αλλά οποιοσδήποτε γαστροτουρίστας σέβεται τον εαυτό του, δεν πρόκειται να μείνει ασυγκίνητος από αυτά που θα παρουσιάσει εντός του έτους το ξενοδοχείο 'The Royal' της Atlantis.

Εστιατόρια 2023 1

Εστιατόρια 2023 3

Έχουμε και λέμε: Το 'Dinner' του Heston Blumenthal θα ανοίξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα 'Milos' του Κώστα Σπηλιάδη και το 'Jaleo' του José Andrés να αναμένονται το ίδιο διάστημα, για να ακολουθήσει το φθινόπωρο το 'La Mar' του Gastón Acurio. Στο έτερο resort της αλυσίδας, 'The Palm', o Björn Frantzén προετοιμάζει τα 'Studio Frantzén' και 'Frantzén' για τους επόμενους μήνες. 

'Studio Frantzén' και στο 'Harrods'

Εστιατόρια-προορισμοί για το 2023_Studio Frantzen στο Λονδίνο

Ο Björn Frantzén όμως δε διατηρεί τις κεραίες του σε επαφή μόνο με το pretentious τουριστικό λούνα παρκ της Μέσης Ανατολής αλλά και με το Λονδίνο. Ο 45χρονος Σουηδός πρώην ποδοσφαιριστής, σεφ και restaurateur παρουσίαση τον περασμένο μήνα το λονδρέζικο 'Studio Frantzén', στον τελευταίο όροφο και τη βεράντα του 'Harrods'. Εκεί, παρουσιάζεται η βραβευμένη nordic κουζίνα του με ασιατικές και γαλλικές επιρροές, σε ένα περιβάλλον που τιμά τη σύγχρονη ερμηνία του σκανδιναβικού design.

Στο Καχέτι της Γεωργίας για το Silver Lakes Farm

Πιθανότατα γνωρίζεις για τη σπουδαία οινική παράδοση της Γεωργίας και ίσως να έχει περάσει από το μυαλό σου να ταξιδέψεις μέχρι τους πρόποδες του Καυκάσου, γι' αυτόν το δυναμικά ανερχόμενο προορισμό. Υπάρχει όμως και ένα εστιατόριο που ίσως να αποτελεί από μόνο του αφορμή.

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, η σεφ και γνωστή ως "βασίλισσα της γεωργιανής γαστρονομίας" Tekuna Gachechiladze δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον (τόσο, που μπήκε μέχρι και σε σχετική λίστα του Forbes) farm-to-table εστιατορικό concept, σε ένα μικρό χωριό, περίπου 87 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας. Το 'Silver Lakes Farm' διαθέτει μεταξύ άλλων -και πέρα από το βασικό dining room- αμπελώνα, μποστάνια και κήπους και ένα ιχθυοτροφείο, ενώ στα σχέδια βρίσκεται ένα πλάνο ανάπτυξης που θα επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας.

Στη Νέα Υόρκη για τα 'Manhatta' και 'Moono'

Στο Μεγάλο Μήλο ασφαλώς και οι γαστρονομικές ζυμώσεις δε σταματούν ποτέ, δείχνοντας πολύ συχνά το δρόμο σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Από τα πιο φρέσκα projects, το 'Manhatta' είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν.

Πρόκειται για ένα high-end fine dining μέρος στον 60ό floor του ουρανοξύστη 28 Liberty St, στο Lower Manhattan, που αποτελεί παράλληλα ένα love letter για την ίδια την πόλη της Νέας Υόρκης. Έκανε ντεμπούτο τον περασμένο Μάρτιο και επικεφαλής της κουζίνας του (μοντέρνα αμερικανική προσέγγιση) είναι ο Justin Bogle, ο οποίος πίσω στο 2009 σε ηλικία 28 ετών είχε γίνει ο νεαρότερος Αμερικανός σεφ με δύο αστέρια Michelin.

Από τα επερχόμενα openings, το 'Moono' -που καταφθάνει τον Φεβρουάριο- δείχνει να τραβά τα βλέμματα. Φέρει την υπογραφή του Hoyoung Kim, του σεφ πίσω από πολλά concepts που αφορούν το πολύ δημοφιλές κορεάτικο μπάρμπεκιου στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και το 'Atomix' (νο.33 στα Τhe World’s 50 Best Restaurants).

Σε αντίθεση με το βραβευμένο με αστέρι Michelin 'Jua' -στο οποίο επίσης μαγειρεύει ο Kim- εδώ θα προσφέρεται αποκλειστικά à la carte μενού με πιο casual πιάτα που πατούν περισσότερο στην κορεάτικη γαστρονομική παράδοση και πολύ πιο μαζεμένες τιμές (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προτάσεις που θα κυμαίνονται ανάμεσα σε $20 και $30).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.