Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παρακολούθησε την τελετή απονομής των World's 50 Best Restaurants στην Αμβέρσα και μεταδίδει.

Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη από τη φόρτιση εξαιρετικά οργανωμένη τελετή απονομής στην Αμβέρσα, και μέσα σε θερμό χειροκρότημα, το «Noma» ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του Κόσμου για το 2021 στα World's 50 Best Restaurants, μετά την πρόσφατη κατάκτηση και των 3 αστεριών Michelin. «Είναι χαιρετισμός και αποχαιρετισμός μαζί» είπε συγκινημένος ο Rene Redzepi καθώς το εστιατόριο του που έχει βρεθεί ήδη 4 φορές στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας σκηνής, περνάει πλέον στην κατηγορία Best of the Best και δεν θα διαγωνισθεί ξανά.

Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι σαφής ο έντονος ενδοσκανδιναβικός ανταγωνισμός μιας και το «Geranium», στην Κοπεγχάγη επίσης, σκαρφάλωσε από την 5η θέση που βρίσκονταν το 2019 στην 2η! Είναι σαφές πλέον ότι η φυσιολατρική νοοτροπία της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η κυρίαρχη γαστρονομική τάση στον πλανήτη κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την εκτίναξη του «Frantzén» στη Στοκχόλμη στην 6η θέση από την 21η, όσο και από το πλασάρισμα και πάλι του «Maaemo» στην χρυσή 50άδα και πιο συγκεκριμένα στην 47η θέση. Η περουβιανή κουζίνα που μαζί με την σκανδιναβική επηρεάζει την υφήλιο με την έμφασή της στην ανάδειξη των πρώτων υλών, ισχυροποίησε τη θέση της με τα «Central» και «Maido»- και τα δύο στη Λίμα-στην 4η και 7η θέση από την 6η και 10η αντιστοίχως που βρίσκονταν παλιότερα∙ από κοντά και το «Pujol» από την Πόλη του Μεξικό στην 9η θέση.

Είδαμε επίσης να ξετυλίγεται η δυναμική των Ισπανών τόσο με το σουπερ δημιουργικό «Disfrutar», από την 9η στην 5η θέση όσο και με την υποδειγματική σταθερότητα του «Asador Etxebarri» στην 3η θέση που βραβεύτηκε μάλιστα με το Chef's Choise Award. Η Ασία τέλος πήρε το μερίδιό της με το «Odette» στη Σιγκαπούρη (8ο) και το «The Chairman» στο Χονγκ Κονγκ (10ο).

Είναι καιρός πάντως να προβληματιστούμε άπαντες σοβαρά στο γιατί τα ελληνικά εστιατόρια δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της διεθνούς διάκρισης παρ' ότι υπάρχουν σίγουρα μερικά που θα μπορούσαν. Διαβάστε τις επόμενες μέρες το πλήρες ρεπορτάζ μας από την απονομή και τις αναλύσεις των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων που εμφανίζονται.

Ευχαριστούμε την KLM για την πραγματοποίηση του ταξιδιού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.