Μαρίνος Κοσμάς: Ο "Mr. Gluten free"

Ο δημιουργός του «MK, a gluten free pastry and bakery project» μιλά για την πορεία του και τη δημιουργία του πρώτου φούρνου-ζαχαροπλαστείου στην Ελλάδα αποκλειστικά με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Μαρίνος Κοσμάς © Γιώργος Μυριαγκός

Με εντυπωσιακό βιογραφικό, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εστιατόρια του διάσημου "Nobu" ανά τον κόσμο και συνεργασία με τον κορυφαίο Περουβιανό σεφ Virgilio Martinez στο "Ichu Peru" στο Χονγκ Κονγκ, o Μαρίνος Κοσμάς εδρεύει πλέον στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο "MK, a gluten free pastry and bakery project", το οποίος εκτός από τη Νίκαια έχει πλέον και δεύτερο στέκι στο Γουδί. Πρόκειται για τον πρώτο φούρνο-ζαχαροπλαστείο με αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, απόσταγμα της μέχρι σήμερα επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός κοιλιοκακικού, όπως είναι ο ίδιος εδώ και μερικά χρόνια.

"Η συνέπεια, το ύφος και τα στοιχεία που εμπνέουν τη φιλοσοφία του "Nobu” επηρέασαν το σκεπτικό και το στιλ μου. Ειδικά η συνέπεια είναι πολύ βασική, γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού απέναντι σε όσους μας επιλέγουν. Το ακολουθούσα τότε (στα "Nobu"), το ακολουθώ και τώρα. Σταθμός ήταν και η συνεργασία μου με το "Sushi Samba" στον "Heron tower" στo Λονδίνο, σε ρόλο executive pastry chef σε concept που συνδύαζε κουζίνες Ιαπωνίας και Βραζιλίας. Εκεί κάναμε μέχρι και 2.000 κουβέρ τη μέρα και οι ευθύνες ήταν περισσότερες, εμπειρία με πολλές απαιτήσεις αλλά πολύτιμη γιατί με δυνάμωσε. Θεωρώ όμως κορύφωση των εμπειριών μου τη συνεργασία με τον Virgilio Martinez και την ομάδα του στο Χονγκ Κονγκ στο εστιατόριο "Ichu Peru", όπου εργάστηκα ως υπεύθυνος ζαχαροπλαστικής. Ο Virgilio έχει απίστευτη δυναμική και δουλέψαμε πολύ καλά στο δημιουργικό κομμάτι απευθυνόμενοι σε πολύ απαιτητικό κοινό. Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας ήταν οι σωστές ισορροπίες, ενώ η κουζίνα εκεί δεν ήταν καθαρά περουβιανή ούτε Nikkei οπότε ασχολήθηκα και με άλλες πτυχές συνδυασμών Ασίας και λατινικής Αμερικής".

"Επειδή όμως ενημερώνομαι διαρκώς γιατί θεωρώ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας τη δια βίου εκπαίδευση, έχω παρακολουθήσει μεταξύ πολλών άλλων και εξειδικευμένα σεμινάρια από μια πολύ δυνατή μορφή στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, τον Ramon Morató, από τον οποίο επίσης έχω αντλήσει σύγχρονες τεχνικές που αξιοποιώ για να διαμορφώσω το προσωπικό μου ύφος".  

Μαρίνος Κοσμάς
© Γιώργος Μυριαγκός

"Η ιδέα του ”ΜΚ” γεννήθηκε λίγο καιρό αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, έχοντας διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και υλοποιήθηκε το 2020. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα πρόσφερε όσα έλειπαν σε όσους η γλουτένη είναι απαγορευτική. Η ανταπόκριση ήταν θερμή και σύντομα κορυφώθηκε με την παρουσίαση ενός signature γλυκού μας, του Ecosystem, στο "MasterChef”, που μας έδωσε σημαντική ώθηση. Ήταν μια αναπαράσταση ενός δάσους από το Περού, εγκιβωτισμένου σε έναν σοκολατένιο καρπό με παγωτό από μοβ πατάτα, κρεμέ από καλαμπόκι, μους περουβιανής σοκολάτας και εδώδιμα λουλούδια, όλα gluten free. Πρόσφατα ανοίξαμε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο κατάστημα στη Μεσογείων [σ.σ. το πρώτο στη Νίκαια λειτουργεί κυρίως ως εργαστήριο], που φιλοξενεί μεγαλύτερη γκάμα από γλυκά, ψωμιά και αρτοσκευάσματα". 

Μαρίνος Κοσμάς
© Γιώργος Μυριαγκός

"Φτιάχνουμε από ψωμιά και κέικ μέχρι πίτσα και γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, αλλά και αρκετά vegan, όλα χωρίς ίχνος γλουτένης. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε να προχωράμε και σε επόμενες "πίστες” βήμα βήμα, για να διατηρούμε το ενδιαφέρον, προτείνοντας νέες γεύσεις, ενώ δουλεύουμε για τα "προσεχώς”: προτάσεις κετογονικής διατροφής, που είναι ιδανικές για διαβητικούς, και ένα νέο, ανατρεπτικό concept. Πολύ σύντομα, μάλιστα, όλα τα προϊόντα μας θα έχουν και τη σήμανση της επίσημης πιστοποίησης "άνευ γλουτένης”".

Ηρακλέους 27, Νίκαια, 2117150194 / Λεωφ. Μεσογείων 78Α, Γουδί, 2110125176

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μάριος Κάλφογλου: ένα αντίο στον πρώτο κριτικό γαστρονομίας στην Ελλάδα

Ο Μάριος άφησε εποχή. Ήταν το άγνωστο πρόσωπο που όλα τα εστιατόρια και οι άνθρωποί τους έψαχναν αγωνιωδώς να ανακαλύψουν ποιος ήταν και ταυτόχρονα ήταν ο αγαπημένος Κρίτωνας του κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
04/12/2023

Που τρώμε καλό brunch στην Αθήνα

Η πιο δυνατή γευστική τάση των τελευταίων χρόνων, το brunch σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, bars και all day spots ταιριάζει γάντι με την εποχή, και με τα Χριστούγεννα.

Μάριος Κάλφογλου: Αποχαιρετούμε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και της γαστρονομίας

Αποχαιρετούμε χειροκροτώντας τον, έναν αγαπημένο παλιό συνάδελφο από τη γαστρονομική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος έθεσε με τα κείμενά του στο Αθηνόραμα, τις βάσεις της γαστρονομικής κριτικής στην Ελλάδα.

Η ιταλιάνικη αλεγρία του "Lolita's"

Το νέο bar restaurant του Ψυχικού καταθέτει τη δική του άποψη για το τι εστί γευστική dolce vita της γείτονος.

Στο "The Zillers", η καλή μέρα από το brunch φαίνεται

Δεκατιανό υψηλών ταχυτήτων και ασυνήθιστων επιλογών με τη βραβευμένη υπογραφή του Παύλου Κυριάκη.