Μαρίνος Κοσμάς: Ο "Mr. Gluten free"

Ο δημιουργός του «MK, a gluten free pastry and bakery project» μιλά για την πορεία του και τη δημιουργία του πρώτου φούρνου-ζαχαροπλαστείου στην Ελλάδα αποκλειστικά με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Μαρίνος Κοσμάς © Γιώργος Μυριαγκός

Με εντυπωσιακό βιογραφικό, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εστιατόρια του διάσημου "Nobu" ανά τον κόσμο και συνεργασία με τον κορυφαίο Περουβιανό σεφ Virgilio Martinez στο "Ichu Peru" στο Χονγκ Κονγκ, o Μαρίνος Κοσμάς εδρεύει πλέον στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο "MK, a gluten free pastry and bakery project", το οποίος εκτός από τη Νίκαια έχει πλέον και δεύτερο στέκι στο Γουδί. Πρόκειται για τον πρώτο φούρνο-ζαχαροπλαστείο με αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, απόσταγμα της μέχρι σήμερα επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός κοιλιοκακικού, όπως είναι ο ίδιος εδώ και μερικά χρόνια.

"Η συνέπεια, το ύφος και τα στοιχεία που εμπνέουν τη φιλοσοφία του "Nobu” επηρέασαν το σκεπτικό και το στιλ μου. Ειδικά η συνέπεια είναι πολύ βασική, γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού απέναντι σε όσους μας επιλέγουν. Το ακολουθούσα τότε (στα "Nobu"), το ακολουθώ και τώρα. Σταθμός ήταν και η συνεργασία μου με το "Sushi Samba" στον "Heron tower" στo Λονδίνο, σε ρόλο executive pastry chef σε concept που συνδύαζε κουζίνες Ιαπωνίας και Βραζιλίας. Εκεί κάναμε μέχρι και 2.000 κουβέρ τη μέρα και οι ευθύνες ήταν περισσότερες, εμπειρία με πολλές απαιτήσεις αλλά πολύτιμη γιατί με δυνάμωσε. Θεωρώ όμως κορύφωση των εμπειριών μου τη συνεργασία με τον Virgilio Martinez και την ομάδα του στο Χονγκ Κονγκ στο εστιατόριο "Ichu Peru", όπου εργάστηκα ως υπεύθυνος ζαχαροπλαστικής. Ο Virgilio έχει απίστευτη δυναμική και δουλέψαμε πολύ καλά στο δημιουργικό κομμάτι απευθυνόμενοι σε πολύ απαιτητικό κοινό. Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας ήταν οι σωστές ισορροπίες, ενώ η κουζίνα εκεί δεν ήταν καθαρά περουβιανή ούτε Nikkei οπότε ασχολήθηκα και με άλλες πτυχές συνδυασμών Ασίας και λατινικής Αμερικής".

"Επειδή όμως ενημερώνομαι διαρκώς γιατί θεωρώ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας τη δια βίου εκπαίδευση, έχω παρακολουθήσει μεταξύ πολλών άλλων και εξειδικευμένα σεμινάρια από μια πολύ δυνατή μορφή στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, τον Ramon Morató, από τον οποίο επίσης έχω αντλήσει σύγχρονες τεχνικές που αξιοποιώ για να διαμορφώσω το προσωπικό μου ύφος".  

Μαρίνος Κοσμάς
© Γιώργος Μυριαγκός

"Η ιδέα του ”ΜΚ” γεννήθηκε λίγο καιρό αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, έχοντας διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και υλοποιήθηκε το 2020. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα πρόσφερε όσα έλειπαν σε όσους η γλουτένη είναι απαγορευτική. Η ανταπόκριση ήταν θερμή και σύντομα κορυφώθηκε με την παρουσίαση ενός signature γλυκού μας, του Ecosystem, στο "MasterChef”, που μας έδωσε σημαντική ώθηση. Ήταν μια αναπαράσταση ενός δάσους από το Περού, εγκιβωτισμένου σε έναν σοκολατένιο καρπό με παγωτό από μοβ πατάτα, κρεμέ από καλαμπόκι, μους περουβιανής σοκολάτας και εδώδιμα λουλούδια, όλα gluten free. Πρόσφατα ανοίξαμε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο κατάστημα στη Μεσογείων [σ.σ. το πρώτο στη Νίκαια λειτουργεί κυρίως ως εργαστήριο], που φιλοξενεί μεγαλύτερη γκάμα από γλυκά, ψωμιά και αρτοσκευάσματα". 

Μαρίνος Κοσμάς
© Γιώργος Μυριαγκός

"Φτιάχνουμε από ψωμιά και κέικ μέχρι πίτσα και γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, αλλά και αρκετά vegan, όλα χωρίς ίχνος γλουτένης. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε να προχωράμε και σε επόμενες "πίστες” βήμα βήμα, για να διατηρούμε το ενδιαφέρον, προτείνοντας νέες γεύσεις, ενώ δουλεύουμε για τα "προσεχώς”: προτάσεις κετογονικής διατροφής, που είναι ιδανικές για διαβητικούς, και ένα νέο, ανατρεπτικό concept. Πολύ σύντομα, μάλιστα, όλα τα προϊόντα μας θα έχουν και τη σήμανση της επίσημης πιστοποίησης "άνευ γλουτένης”".

Ηρακλέους 27, Νίκαια, 2117150194 / Λεωφ. Μεσογείων 78Α, Γουδί, 2110125176

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".