Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για την 13η ημέρα του Νοεμβρίου, μετά το σημαντικό αθλητικό event.

marathon © Shutterstock

"Μετά τον Μαραθώνιο, τι;" θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο ερώτημα για την 13η Νοεμβρίου. Τότε, χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές θα συγκεντρωθούν στα πέριξ του Παναθηναϊκού Σταδίου για τον τερματισμό του σημαντικού αθλητικού event. Αμέσως μετά όμως, ξεκινά σχεδόν παραδοσιακά ένας άλλος "μαραθώνιος" που αφορά την ανεύρεση του ιδανικού σποτ για καφέ, ποτό και φαγητό στις πλησιέστερες γειτονιές αλλά και λίγο πιο μακριά από αυτές. Ακολουθεί η λίστα του "α" για να μην κάνεις άσκοπα -επιπλέον- χιλιόμετρα.

"Βασίλαινας"

Η ιστορία του μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε τα βραβεία κοινού τόσο στους πιο πρόσφατους Χρυσούς Σκούφους όσο και στα Tasty Awards

Βασίλαινας
Βασίλαινας
Musique cafe and more
Musique

"Musique"

Mix & match κοινό κάθε ηλικίας και status, ξεκάθαρο urban feeling, pet friendly λογική και ένα γενικότερο περιβάλλον όπου αργά ή γρήγορα ο καθένας νιώθει οικεία στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με πρώτες ύλες από τη Νάξο, καλός καφές και ενδιαφέροντα ποτά.

"Ρεσιτάλ"

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο Ρεσιτάλ στην Αναπαύσεως
Ρεσιτάλ

Συστήθηκε πριν λίγους μήνες σαν καφέ-ζαχαροπλαστείο και εστιατόριο γλυκών, φιλοδοξώντας να αναθερμάνει την old fashioned αστική συνήθεια των πάσης φύσεως ραντεβού σε τέτοια μέρη. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα με τα γλυκά του pastry chef Δημήτρη Γεωργόπουλου να γίνονται λόγος συζήτησης αλλά και αφορμή για κατεύθυνση προς την Αναπαύσεως.

"Χατίρι"

Το ζεστό εστιατόριο ανάμεσα σε μπιστρό και τρατορία είναι ένα από τα πιο under the radar σημεία της πόλης, με απροσποίητα φιλόξενο χώρο και ρετρό έπιπλα. Ειδίκευση στο πιο value for money entrecôte της πόλης αλλά και πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε ελληνική (ειδικά τα μεσημέρια), ιταλική και γαλλική κουζίνα.

"Lot 51"

Το εξαιρετικά δημοφιλές all day cafe, που ουσιαστικά έκανε μόδα την πλατεία Βραζιλίας. Με χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αισθητική και κορυφαίο προϊόν. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ LOT 51
Lot 51
Αρχελάου Καφενείο Τρίγωνο
Τρίγωνο

"Τρίγωνο"

Το "Τρίγωνο" είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των μαγαζιών που δείχνουν να υπήρχαν από πάντοτε στο ίδιο σημείο. Παρότι μετρά λιγότερα από 10 έτη ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί το κλασικότερο ίσως στέκι της Αρχελάου πια, με ατμόσφαιρα έντονου socializing στα μαρμάρινα τραπέζια του και γευστικούς, σχεδόν σπιτικούς μεζέδες.

"Cookoovaya"

Cookoovaya
Cookoovaya

Τον Δεκέμβριο του 2014, η μεγάλη σάλα ανάμεσα από τις Χατζηγιάννη Μέξη και Κων/νου Βεντήρη απέκτησε ζωή, φέρνοντας στην αθηναϊκή σκηνή ένα εστιατόριο που έμοιαζε να έχει ανάγκη. Το project δημιουργούσε, δικαιολογημένα, προσδοκίες καθώς για πρώτη φορά, πέντε -τότε- από τους κορυφαίους μάγειρες της πόλης ένωναν τις δυνάμεις τους. Πλέον, η Cookoovaya βρίσκεται στον 8ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να θεωρείται πια ως ένα από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Αθήνας, ένα μέρος που μοιάζει να υπήρχε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

"Joshua Tree"

Minimal χώρος με καθαρές γραμμές και pop αισθητική, αβίαστα cool χαρακτήρας και μουσικές που θέλεις να ακούς είναι δίχως αμφιβολία κάποια από τα δυνατά χαρτιά του all day spot. Το μενού του λογική του brunch food με αποκλειστικά vegan και vegetarian επιλογές, που ανταποκρίνονται τόσο στις ποιοτικές όσο και στις γευστικές επιθυμίες του καθενός.

"Cupola"

Η contemporary trattoria συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα γνήσιας ιταλικής κουζίνας, παραμένοντας μία comfort και άνετη επιλογή, με σαφείς value for money κατευθύνσεις. Η βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τα προσεγμένα antipasti, η άψογη pasta και το εξαιρετικό τιραμισού είναι μόνο κάποια από τα highlights εδώ.

"Abstract"

Το πολύ ιδιαίτερο street bar προστέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά ανάμεσα από την Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων. Ενδιαφέρουσα κάρτα cocktails, με 10 signature επιλογές βασισμένες σε κλασικές συνταγές, καλός καφές και νόστιμα σάντουιτς.

"Nice n Easy"

To καφέ-εστιατόριο με τις διατροφικές-βιολογικές ανησυχίες, αγαπά την ασπρόμαυρη εποχή του Χόλιγουντ και τις τζαζ μουσικές. Στον ευρύ σε προτάσεις κατάλογο βρίσκεις συγκριτικό πίνακα για τις περιεκτικότητες σε θρεπτικά στοιχεία και δελτίο ποιότητας και προέλευσης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Τα πιάτα κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ανάλογα με τα γούστα ή την όρεξή σου θα διαλέξεις ανάμεσα σε χορτοφαγικά/υγιεινά, πιάτα με έθνικ αποχρώσεις, ελληνικές γεύσεις και προτάσεις κρεατοφαγίας.

Μαραθώνιος 1
Βλάσσης
Ένα στόρι… Nice ’n’ easy
Nice n Easy
Abstract
Abstract
Μαραθώνιος 2
Cupola

"Tyler's"

Το "Tyler’s" αποτέλεσε το πρώτο μέρος της πόλης που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα bao buns. Και το έκανε ολόσωστα και γευστικά, πατώντας στη μανιέρα του bao burger, με φαντασία και πολύ καλά υλικά.

"Βλάσσης"

Έχει κάτι ανακουφιστικό η ζεστή, αστική σάλα του "Βλάσση", με τα απαλά λευκά τραπεζομάντιλα και τη γοητεία του κλασικού, και το ήσυχο al fresco καθιστικό του, για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Μια αίσθηση οικειότητας, σαν να επιστρέφεις σε μια Αθήνα άλλης εποχής, η οποία σε περιμένει πάντα εκεί. Τα πιάτα, προσιτά και γνώριμα, με κλασικές ελληνικές γεύσεις βγαλμένες από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και πάντα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. 

"Frater & Soror"

Μαραθώνιος 5
Frater & Soror

Industrial και ηθελημένα αφτιασίδωτος χώρος (αλλά με κομψές παρεμβάσεις), ενδιαφέρουσα κουζίνα που υπογράφει πια ο Άλεξ Ροβάκης και μία κορυφαία drinking list με πρωταγωνιστή το gin n tonic είναι εκείνα που έκαναν από ην πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του σουξέ το "Frater & Soror".

"Frankie"

Το ιταλικό alter ego του "Νice n Easy" είναι το ίδιο bio-ανήσυχο, έχει την ίδια φιλοσοφία αναζήτησης υλικών και ξεκινάει κι εκείνο από το πρωί με καφέ και πρωινό/brunch (καθημερινά). Ντιζάιν και νοσταλγία δένουν πολύ όμορφα στο ντεκόρ, ενώ η κουζίνα παίζει μεταξύ ρουστίκ και μοντέρνου, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, χωρίς να ξεχνά και την πίτσα, την οποία ψήνει στον ξυλόφουρνο του ισογείου.

"Iguazu"

Μαραθώνιος 3
Iguazu

Το ολοζώντανο all day bar-resto πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία και βαδίζει με παρεμφερή διακόσμηση. Ο βραβευμένος Γιάννης Παρίκος επιμελείται το μενού που κινείται σε Nikkei κουζίνα και σούσι και φτάνει μέχρι τις βραζιλιάνικες κοπές, ενώ η λίστα των ποτών φέρει τις υπογραφές των Στέλιου Παπαδόπουλου και Αλέξανδρου Γκικόπουλου.

"Huaca"

Το multi-culti bar-restaurant στο Μετς είναι μια γευστική πύλη ανάμεσα στην Ιαπωνία και το Περού. Ιαπωνική και περουβιανή κουζίνα συνυπάρχουν στην κάρτα του, η οποία κατορθώνει να διατηρήσει σε ισορροπία γεύσεις, υλικά και ιδέες, αποπνέοντας έναν elegant εξωτισμό σε μια ολοκληρωμένη πρόταση με σαφείς fusion κατευθύνσεις, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα μια σύγχρονη εκδοχή της δημοφιλούς, τα τελευταία χρόνια, γαστρονομικής τάσης. Προσεγμένη είναι και η δουλειά στο μπαρ από τον Άρη Χατζηαντωνίου.

"Ohh Boy"

Αρχελάου Ohh Boy
Ohh Boy

Το minimal modern cafe-ζαχαροπλαστείο στην αρχή της Αρχελάου μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα από τα σημεία αφετηρίας για το σουξέ του εν λόγω δρόμου. Πιστό στη φιλοσοφία των small eats, του καλού καφέ και ροφημάτων, των vegan treats και, φυσικά, των πολύ αξιόλογων γλυκών του.

"Vezene"

Το ζωντανό και μοντέρνο εστιατόριο με τη νεοϋρκέζικη αύρα του Άρη Βεζενέ έχει φανατικό κοινό, απολύτως δικαιολογημένα. Το μενού εκφράζει την οπτική του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη για τη σύγχρονη μπιστρονομία, εστιάζοντας στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, τις διαφορετικές κοπές κρεάτων και τα ιδιαίτερα ζυμαρικά, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις με ελληνικό χρώμα. Βραβευμένο με Top Notch 2022.

"Borghese"

Στο πιο πρόσφατο από τα hits της Αρχελάου, βρίσκεις από τα τέλη καλοκαιριού ένα μικρό μαγαζάκι που θυμίζει ιταλικό deli και το οποίο κλείνει νόστιμες ιδέες μέσα σε δύο φέτες ψωμί, παρουσιάζοντας κάποιες από τις πιο φρέσκιες εκδοχές σάντουιτς στην Αθήνα. Τις πλαισιώνει με piccolino spritz, Negroni και gin tonic σε σούπερ προνομιακές τιμές.

"Ρόδακας"

Σε μια πανέμορφη μονοκατοικία του 1935, που θυμίζει παλιό αρχοντικό, κρύβεται ο "Ρόδακας" και το νοσταλγικό αθηναϊκό comfort food του με τη σπιτική αύρα.  Η vintage διακόσμηση με τις υφαντές μαξιλάρες, τα πλεκτά καλάθια, τα σεμεδάκια στους τοίχους και τις φιάλες του λικέρ που μεταμορφώθηκαν σε φωτιστικά, συνθέτουν το ιδανικό φόντο για να απολαύσεις την κουζίνα της παλιάς αστικής Αθήνας.

Vezene
Vezene
Σάντουιτς στο Borghese, στο Παγκράτι
©Λεωνίδας Τούμπανος
Borghese
Ροδακας
Ρόδακας

"Μαύρος Γάτος"

Πέρα από τα διασημότερα παϊδάκια του κέντρου της Αθήνας, στην παραδοσιακή ταβέρνα στα πέριξ της πλατείας Πορσκόπων θα βρεις ακόμη καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και κρέατα της ώρας. Όλα τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις σκαμπρόζικες τοιχογραφίες.

"Nakama"

Το μικρό casual στέκι του Κολωνακίου ετοιμάζει ρολάκια και nigiri, γαρίδες τεμπούρα με κρέμα τσίλι, πικάντικο ταρτάρ σολομού, τσίζκέικ με πράσινο τσάι ή μια τάρτα yuzu, και τα πλαισιώνει με ξύλο, μέταλλο και χειροποίητα φωτιστικά από μπαμπού. 

"Palmie Bistro"

Το πρώτο σποτ της γνωστής αλυσίδας και η παρθενική επαφή της με το κοινό, εξακολουθεί να προσφέρει ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, φροντισμένο φαγητό και γενικότερα είναι ιδανικό για πρωινές εξορμήσεις και μεσημεριανές στάσεις.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Palmie Bistro

Ιοφώντος 29-31, πλ. Κάραβελ, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Musique Cafe and More

Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Μαύρος Γάτος

Πολέμωνος 4, Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Cookoovaya

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Nakama

Μασσαλίας 5, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Frankie

Σκουφά 42, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Frater & Soror

Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Lot 51

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια
  • Bars

Huaca

Τιμολέοντος 1, Μετς
  • Ethnic κουζίνες

Ρόδακας

Κέλσου 10, Μετς
  • Εστιατόρια

Joshua tree cafe

Αναπαύσεως 13, Μετς
  • Bars

Iguazu Athens

Λαοδικείας 16 & Νυμφαίου 1, Ιλίσια
  • Ethnic κουζίνες

Abstract Athens

Αρκτίνου 10, Παγκράτι
  • Bars

Borghese

Αρχελάου 19, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Χατίρι (Το)

Ριζάρη 28, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".