Κάτι τρέχει στην πλατεία Βραζιλίας

Στο τετράγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Παπαδιαμαντοπούλου, Ιλισίων, Νυμφαίου και Λαοδικείας δημιουργείται σταδιακά μία ενδιαφέρουσα πιάτσα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ @lot.51

"Λες να γίνει η νέα Αρχελάου;" με ρωτούσε τις προάλλες ένας φίλος, επίσης κάτοικος της ευρύτερης περιοχής -μίας εκ των πιο προνομιακών του κέντρου της Αθήνας- σχετικά με την πλατεία Βραζιλίας. Στους πρόποδες των Ιλισίων παρουσιάζεται αρκετά σημαντική κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, με ενδιαφέροντα -σχεδόν viral- μαγαζιά να εμφανίζονται και να συζητιούνται, για όλους τους σωστούς λόγους. Την ίδια στιγμή, τα τραπεζάκια είναι γεμάτα κάθε στιγμή της ημέρας και κόσμος πάει κι έρχεται. Όχι, η πλατεία Βραζιλίας δε χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι: Ένα cool μέρος με μπόλικες προοπτικές για περαίτερω, απαραίτητα προσεκτική, εξέλιξη στο κομμάτι της εστίασης.

Τα πράγματα δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι για την πλατεία που βαπτίστηκε από τη δημοφιλή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Κάποια συγκεκριμένα σημεία της θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και "καταραμένα" από την άποψη πως -ειδικά μετά την εγκατάλειψη των γραφείων του ΔΟΛ- οτιδήποτε κι αν άνοιγε σε αυτά, δύσκολα είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση που πατούσε στη σφαίρα της εστίασης, διαρκούσε μόλις μερικούς μήνες.

Εν αρχή ην το Lot 51

Και ύστερα ήρθε το Lot 51 και άλλαξε τα πάντα. Όταν πίσω στον Δεκέμβριο του 2018, οι Κώστας Σπηλιόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παναγιώτης Ζωτιάδης (όλοι προερχόμενοι από τον χώρο του καφέ) έκαναν τα αποκαλυπτήρια του all day cafe, ήθελαν απλά να φτιάξουν ένα μέρος όπως ακριβώς το είχαν φανταστεί: Με χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα αισθητική και κορυφαίο προϊόν.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ LOT 51

Τρία χρόνια και μερικούς μήνες αργότερα, δεν υπάρχει περίπτωση -εξαιρουμένων ασφαλώς των περιόδων των lockdowns- να το δεις ποτέ άδειο. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές.

Αργότερα, ήταν το Τρομερό Παιδί αυτό που έκανε το δικό του "μπαμ". Το εξαιρετικά feelgood third wave bakery -κατ΄ αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ- μπήκε στις ζωές των foodies, οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν ουρές έξω από αυτό για να προμηθευτούν οτιδήποτε θα έβρισκε κανείς σε μία αυθεντική γαλλική boulangerie.

Πέρα από το ψωμί, υπάρχουν αρκετά ακόμη προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα οποία ακολουθούν πάντοτε στην ίδια φιλοσοφία (και ασφαλώς, ποιότητα): Το αληθινό Γαλλικό κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, οι σφολιάτες, οι τάρτες και τα σάντουιτς δικαίως έχουν δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς.

Οι φρέσκιες προσθήκες

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο προστέθηκε στα παραπάνω το άκρως εξωτικό Iguazu, ένα ολοζώντανο all day bar-resto, που πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ IGUAZU

Ο χώρος του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός παραπέμποντας σε ζούγκλα, με έναν επιβλητικό γορίλα να επιβλέπει τα πάντα στο εσωτερικό. Φυσικά, δε γίνεται να μην αναφερθεί το όνομα του Γιάννη Παρίκου, με τον βραβευμένο σεφ να επιμελείται το μενού που κινείται σε Nikkei κουζίνα και σούσι και φτάνει μέχρι τις βραζιλιάνικες κοπές, ενώ η λίστα των ποτών φέρει τις υπογραφές των Στέλιου Παπαδόπουλου και Αλέξανδρου Γκικόπουλου.

Η τελευταία προσθήκη στα πέριξ της πλατείας Βραζιλίας έγινε μόλις πριν μερικές ημέρες, όταν το Etien Pizza Bar, μετά τον Φάρο Ψυχικού, απέκτησε ένα δεύτερο spot στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου του πρώην ΔΟΛ.

Το concept είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Φάρου, τόσο όσον αφορά το χώρο, όσο και στο γευστικό κομμάτι, με 25+ πίτσες, καθώς και πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με όλα τα προαναφερθέντα, το cafe Flaneur και το ζαχαροπλαστείο Παύλου κάνουν τη σύνδεση με το παρελθόν της πλατείας και θα βρίσκονται εκεί και στο μέλλον της. Πιθανότατα με αρκετούς ακόμη νέους "γείτονες".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.