Το top 10 των γαστρονομικών "γκολ" στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πόστα-διαχρονικές αξίες και νέες αφίξεις σε ένα μωσαϊκό γεμάτο από στέκια που διατηρούν σταθερά αμείωτο το ενδιαφέρον των γευστικών σεναρίων της πολυσύχναστης πιάτσας.

Bocas meze Bocas Meze, © Λεωνίδας Τούμπανος

Η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν και είναι πιάτσα με ωραία εξέλιξη που προσφέρει ευρεία γκάμα επιλογών, κλασικών και μοντέρνων. Συγκεντρώσαμε τη δική μας κορυφαία δεκάδα για βόλτες πριν και μετά το γήπεδο. 

Η μεξικάνικη παλέτα του "Cinco de Mayo"

Cinco de Mayo
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η πρόσφατη άφιξη στη Δεκελείας, αποπνέει τη θέρμη μιας παραδοσιακής hacienta πατώντας στον πολύχρωμο γευστικό καμβά του Μεξικού. Ο χώρος είναι αλέγκρος, με τοίχους σε έντονο πορτοκαλί, ψάθινα κρεμαστά φωτιστικά και έναν μεγάλο καναπέ με πολύχρωμα μοτίβα, που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες παρέες σε ατμόσφαιρα "to know us better". Ο σεφ Θανάσης Τριχιάς προσφέρει ένα μενού με tacos, burritos, nachos, quesadillas, chimichangas, fajitas και μερικά πιάτα με κρέας, όλα σερβιρισμένα στη λογική του μοιράσματος. Από tacos, απολαυστικά είναι τα "birria queso" με σιγομαγειρεμένο χοιρινό συνοδευόμενα από ελαφρύ κονσομέ που "σπάει" την ελαφριά αψάδα τους εν΄από κυρίως, τα μαριναρισμένα χοιρινά παϊδάκια με χειροποίητη σάλτσα BBQ και κυδωνάτες πατάτες με τραγανή κρούστα, "τραβάνε" ένα "La Brujita" κοκτέιλ που συνδυάζει το καπνιστό άρωμα του Mezcal με τεκίλα, λικέρ μαστίχα, λάιμ και grapefruit.

Το κλασικό και μοντέρνο "Baratin"

Baratin
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κράμα κλασικής και μοντέρνας αισθητικής, "σερβίρει" μητροπολίτικη αλεγρία σε κεντρικό πόστο στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας, υποστηρίζοντας ιδιοσυγκρασιακά το κόνσεπτ του all day. Η retro-chic ψηλοτάβανη σάλα έχει τη στόφα νεοϋορκέζικου loft που συγκεράζεται με λεπτομέρειες όπως η βιενέζικη ψάθα στη βάση της δεκάμετρης ξύλινης μπάρας και η βιβλιοθήκη με δερματόδετες εκδόσεις και παλιά αντικείμενα. Η ομάδα των "Serial Eaters" επιμελείται την κάρτα που από το μεσημέρι βάζει στο παιχνίδι μπρουσκέτες, bao, σαλάτες, burgers, comfort αλλά "παιχνιδιάρικα" κυρίως, πίτσα και μακαρονάδες. Στα highlights, τα αφράτα bao με πικάντικο κοτόπουλο tikka masala, από πίτσες, η γοητεία της απλότητας της Margarita με φρέσκια μοτσαρέλα δένει με ένα ποτήρι λευκό φυσικό κρασί που δίνει πάσα σε ένα στιβαρό κόκκινο, δίπλα στη σιγοµαγειρεµένη πανσέτα, με σάλτσα από πετιµέζι και καραµελωµένα εσαλότ. Αξιόλογη η λίστα κρασιών με 100 και πλέον ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών αλλά και επιλεγμένες από τον διεθνή αμπελώνα, από τις οποίες 60 περίπου προσφέρονται και σε ποτήρι. 

Συμμαχία Ελλάδας-Ισπανίας στο "Bocas Meze"

Bocas meze
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ελληνική γαστρονομική κουλτούρα ερωτοτροπεί με αυτή της χώρας των Βάσκων σε μενού που ανανεώνεται συχνά εκπέμποντας πάντα μια ζεστή εξωστρέφεια. Με τη μαγειρική ματιά του σεφ – ιδιοκτήτη Μίλτου Αρμένη, μεζέδες και tapas συνυπάρχουν σε τσιπουροποσίες ολκής, με βαθιά νοστιμιά που αβίαστα σφηνώνεται στο γευστικό θυμικό. Σε περιβάλλον που θυμίζει μοντέρνο μεζεδοπωλείο – tapas bar, το εν λόγω γαστρονομικό υβρίδιο σερβίρει βαθιά νόστιμα πιάτα όπως το καλαμάρι σχάρας με τσιγαρέλι, τα "μαμαδίστικα" σουτζουκάκια τόνου, το ζουμερό μπιφτέκι σχάρας με αρνί και μοσχάρι και η "μπρουτάλ" γουρουνοκεφαλή στον ξυλόφουρνο για τους μερακλήδες. Από τις προτάσεις δεν λείπει η φημισμένη παέγια ενώ αξίζει να αναζητήσετε το μελωμένο χοιρινό κότσι στον ξυλόφουρνο που θα σας ετοιμάσουν κατόπιν παραγγελίας. Τα γλυκά τους είναι αντίστοιχης λογικής και εξίσου καλοφτιαγμένα. 

Στο "Λεμονόκηπο" για παραδοσιακούς μεζέδες

Λεμονόκηπος

Οι μεζέδες οι μερακλίδικοι, οι τίμιοι, οι σωστοί με ναυαρχίδα τα μοσχοβολιστά ντολμαδάκια που έρχονται στο τραπέζι σωστά τυλιγμένα, δίνουν σταθερό "παρών" σε αυτό το στέκι παραδοσιακής κουζίνας, με κάτι από παλιά Αθήνα, στεγασμένα στην παλιά μονοκατοικία του 1929. Στα "οπωσδήποτε", τα "μπογαλάκια μελιτζάνας", με μοσχάρι γάλακτος, τριμμένη παλαιωμένη πικάντικη γραβιέρα και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ψημένο σε πήλινο, a la χουνκιάρ μπεγιεντί και το μαύρο κοκοράκι γιουβέτσι μαγειρεμένο στη γάστρα, πιάτα ό,τι πρέπει για κρασάκι αφού όμως προηγηθούν όμως οι γλυκοφάγωτοι λαχανοντολμάδες και οι τραγανές φλογέρες με παστουρμά και κασέρι. Τα κρεατικά ψήνονται μαστόρικα με παϊδάκια, κοντοσούβλι και μπριζολάκια να συνοδεύονται από ορεκτικά αλείμματα και φυσικά μια τηγανιά πατάτες. 

Στο "Εν Αιθρεία" για μπύρα

H μπιραρία στο παλιό αρχοντικό του ’30 πάνω στην ολοζώντανη Πλατεία Πατριάρχου, με πάνω από 150 μπίρες -πολλές από τις οποίες και ελληνικών μικροζυθοποιών- είναι ένα από τα πιο γνωστά πόστα τη περιοχής για "ζυθοκαταστάσεις" συνοδευόμενες από πιάτα που τακιμιάζουν ωραία με την μπύρα. Mini κεμπάπ, portobello burger με ψητά μανιτάρια που αντικαθιστούν το ψωμάκι ή η φωλιά πατάτας με πικάντικο κιμά και σάλτσα γιαουρτιού είναι καλό ξεκίνημα για τα πρώτα τσουγκρίσματα. Θα βρείτε και μια σειρά από πιο εστιατορικά πιάτα, που ξεφεύγουν από τη λογική της μπιραρίας, τα "γερά πιρούνια" όμως θα προτιμήσετε το ωραία μελωμένο χοιρινό κότσι ή την ποικιλία των κρεατικών, έτσι, για την "αλητεία".

Για ζυμαρικά στο "Pasta Bar"

pasta bar

Casual στέκι που υποδέχεται εδώ και 12 χρόνια τους αφοσιωμένους θαμώνες του σε ατμόσφαιρα που μπλέκει όμορφα το στιλ μιας κοσμοπολίτικης τρατορίας με αυτό ενός κλασικού deli στη Νέα Υόρκη. Στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα, ο Στέφανος Σαράντος και η ομάδα του δημιουργούν comfort πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική γαστρονομική παράδοση. Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται επιτόπου και μπροστά στα μάτια σας, φτιαγμένα με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά της γείτονος. Τα best sellers, όπως το ragu di vitello con Marsala (μοσχαράκι στη γάστρα με κρέμα γάλακτος, μανιτάρια, κρασί Marsala και φρέσκα βότανα) επιβεβαιώνουν την καλή του φήμη. Οι πίτσες φτιάχνονται με ζυμάρι από αλεύρι σίτου 48ωρης ωρίμανσης και σάλτσα από ντομάτες San Marzano με highlights την πρόταση με σαλάμι τσορίθο και την all'aglio.

"Old Dog", το family bar

Old dog

Το βραβευμένο cocktail bar που στεγάζεται σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο χτισμένο με φυσική πέτρα, ξύλο και σίδερο, μάς προσκαλεί σε μια ιντριγκαδόρικη εξερεύνηση περισσότερων από 300 ετικετών αποσταγμάτων και μίας δυνατής κάρτας κοκτέιλ που δύσκολα εντοπίζουμε αλλού. Τα ποτά συνοδεύει ένα easy-going μενού με προσεγμένο bar food. Το signature cocktail από μοβ λάχανο που δένει με ανάλαφρο άρωμα από γιασεμί, είναι γουλιά και εμπειρία ενώ δίνεται βάση και στους λάτρεις του ουίσκι με μια σεβαστή γκάμα επιλογών. Το μενού φαγητού περιλαμβάνει από καγιάνά, healthy bowl και αυγά Benedict μέχρι πεϊνιρλί fajitas. Αν έρθετε εδώ όμως για brunch θα σας προτείνουν και το ανάλογο κοτέιλ για να το συνοδεύσει. Γιατί όχι άλλωστε; 

"Barsol", πολλά περισσότερα από ένα bar

Barsol

Αυθεντικό open bar-σημείο αναφοράς στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας από το 2010. House blends και premium spirits συναντούν στην μπάρα άψογα εκτελεσμένα κοκτέιλ παρέα με street food περιωπής ενώ στο ίδιο επίπεδο θα βρείτε και το minimal coffee station, που προτείνει επιλογές καφέ, μονοποικιλιακών αλλά και house blends. Από εδώ μπορείτε να κάνετε ένα πέρασμα από το πρωί επιλέγοντας breakfast bowls, αυγά Benedict ή scrambled, pancakes και σάντουιτς και αργότερα να επιλέξετε από μια γκάμα από burgers, πίτσα και ζυμαρικά. Στο μπαρ σερβίρονται house blends αλλά και premium spirits, καθώς και άψογα εκτελεσμένα κοκτέιλ, όπως almedron με ρούμι, triple sec, Suze, cucumber cordial, λεβάντα, λάιμ, ζάχαρη και bitters ή το Umami Martini με τζιν, σάκε, Italicus, μεσκάλ, bitters. Όταν καθίσετε στην μπάρα θα βρεθείτε σε κλίμα "you name the cocktail, we do it", οπότε μη διστάσετε να αφεθείτε στη γοητεία των shakers...

"Β – Κουτί Art Cafe-Bar", το μπιζουδάκι των bars

B-Κουτί Art Cafe Bar

Με γοητεία ατμοσφαιρικού γαλλικού bistrot, και vintage αισθητική, το μπαρ  "μπιζού" υποδέχεται τους πιστούς του θαμώνες από το απόγευμα για καφέ έως το βράδυ. Στην είσοδο, οι αξιολάτρευτοι παππούδες του Muppet Show, σε σκηνικό βγαλμένο απ' το Moulin Rouge, μοιάζουν να "σχολιάζουν" ατακαδόρικα από ψηλά θαμώνες, dj και bartenders με τους τελευταίους να παίζουν σε πολλά δημιουργικά ταμπλό σε μια καλά διαβασμένη μπάρα. Εδώ, ηχηρό "παρών" δηλώνουν premium ποτά (περισσότερες από 200 ετικέτες) με αρκετές μάλιστα ενδιαφέρουσες house προτάσεις ενώ χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι ότι τα τραπέζια δεν είναι αριθμημένα αλλά έχουν ονόματα εμπνευσμένα από τα σημεία του μαγαζιού στα οποία βρίσκονται, και "νονούς" τους σερβιτόρους. 

"Agavita" για Tex-Mex

Πολύχρωμο σκηνικό με μεξικάνικη αύρα, Tex-Mex γευστικές προτάσεις και μπάρα που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι με παγωμένες Margaritas, δροσιστικές Palomas και πολλά κοκτέιλ με ενδιαφέρουσες πινελιές, εμπνευσμένα από μια συλλογή εκλεκτών tequilas, λευκών, κίτρινων και παλαιωμένων αλλά και μεσκάλ, που, παρέα με λάτιν μουσικές, ανεβάζουν τους ρυθμούς καθώς νυχτώνει. Το μενού προτείνει όλα τα κλασικά μεξικάνικα και συμπληρώνεται από burgers που μπορείτε να φτιάξετε με υλικά επιλογής σας. Στα highlights, το πικάντικο "Red Hot Chili Burger", τα tacos με chili con carne και τα fajitas με mix Κρεατικών, μαγειρεμένα σε πυρωμένο μαντέμι. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.