Νέα εποχή για την ιστορική "Διαγώνιο" της Θεσσαλονίκης

Το κλασικό στέκι που έγραψε ιστορία με τα ψητά σουτζουκάκια και τον ζουμερό του γύρο, γυρνά σελίδα με την ομάδα των «Γλυκάνισος», «Marea Sea Spirit» και «Iberico» να αναλαμβάνει τη νέα εποχή του.

Διαγώνιος Θεσσαλονίκη

Κοντά μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που πρωτοάναψε την ψησταριά της η ιστορική "Διαγώνιος", που από το 1977 ως σήμερα έχει όχι απλώς εδραιωθεί στις μερακλήδικες συνήθειες της πόλης, αλλά αποτελεί φάρο για δύο απ’ τα πιο εκφραστικά πιάτα της πόλης: τα ψητά σουτζουκάκια και τον χοιρινό γύρο. Με νοστιμιά ξεχωριστή, που δεν βασίζεται μόνο στην σταθερά εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και στην εμπειρία δεκαετιών στη διαχείρισή της, το καλοφαγικό αυτό στέκι έχει κερδίσει τη θέση του στο περιδέραιο των σημείων αναφοράς στις γευστικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η πρόσφατη ανάπλαση της γειτονιάς της, μάλιστα, τοποθέτησε τη "Διαγώνιο" ακριβώς στην κεφαλή μιας φρέσκιας πιάτσας, με την πλατεία Φαναριωτών να έχει πια αναδειχθεί σε γαστρονομική βόλτα, χάρη σε προσθήκες όπως τα "10 Τραπέζια" (του Μανώλη Παπουτσάκη), το "Thess Bao" (του Δημήτρη Παμπόρη και της ομάδας του), αλλά και το "Marea Sea Spirit", των αδερφών Σωτηρούδη και του Θεόκτιστου Σαρασίδη.

Με το τελευταίο, μάλιστα, με το οποίο η "Διαγώνιος" για πολλά χρόνια μοιραζόταν το ίδιο πεζοδρόμιο, φαίνεται ότι πλέον θα μοιράζεται και κοινή μοίρα, αφού η ομάδα των ιωδιούχων "Marea Sea Spirit" και "Γλυκάνισος", αλλά και του κρεατοφαγικού "Iberico", έχει εδώ και λίγες μέρες μπει στο ιδιοκτησιακό σχήμα της "Διαγωνίου", με σκοπό να κρατήσει καυτή τη θράκα μιας ζωντανής κληρονομιάς της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης. "Πρώτο μας μέλημα είναι το μαγαζί να ενδυναμώσει της σχέση του με τον κόσμο του" σημειώνει ο Σταύρος Σωτηρούδης, εξηγώντας στο "α" ότι ο αέρας ανανέωσης που θα φέρει η νέα ομάδα θα εκφραστεί με πιο ζωηρή παρουσία της "Διαγωνίου" στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ταυτότητα μαγαζιού - άλλωστε, οι αλλαγή σκυτάλης γίνεται λόγω συνταξιοδότησης της παλιάς ηγεσίας, με τον Σίμο Τσιμπέρη του αρχικού σχήματος να παραμένει και στο νέο. "Δεν πρόκειται να αγγίξουμε τα "τοτέμ” της Διαγωνίου", επισημαίνει "θέλουμε όμως να ενισχύσουμε τον βασικό άξονα εμπλουτίζοντας την επιτυχημένη γευστική συνταγή με ένα πιο φρέσκο και μοντέρνο πρόσωπο". Η συνέχεια… επί της ψησταριάς!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η παλιά ταβέρνα ζει στις γειτονιές του Πειραιά

Θα το έλεγες και μια ευκαιρία για ζωντανή περιήγηση στην ιστορία της ταβέρνας-οινοπαντοπωλείου και της ταβέρνας-κουτουκιού, που άγνωστο για πόσο ακόμα θα υπάρχει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
03/12/2022

"Ami gastrotheque", γαλλικό μπιστρό με αθηναϊκό twist

Το concept που θα συναντούσες σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά, προσαρμόζεται στην αστική γευστική πραγματικότητα της πρωτεύουσας και αφήνει υποσχέσεις.

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.

"Τρεις λαλούν": Vegan κουζίνα με ουσία

Ένα ακόμα πόστο, στο Γκάζι, που προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα προτάσεων για κάθε ώρα της ημέρας, αποδεικνύει ότι η αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα πέρα από ιδεολογικό έχει και γευστικό ενδιαφέρον.

Sushimou

Για να απολαύσεις τη χάρη εξαιρετικών ψαριών, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κεντάει sashimi και nigiri σε ένα αμίμητο one man show.

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.