Νέα εποχή για την ιστορική "Διαγώνιο" της Θεσσαλονίκης

Το κλασικό στέκι που έγραψε ιστορία με τα ψητά σουτζουκάκια και τον ζουμερό του γύρο, γυρνά σελίδα με την ομάδα των «Γλυκάνισος», «Marea Sea Spirit» και «Iberico» να αναλαμβάνει τη νέα εποχή του.

Διαγώνιος Θεσσαλονίκη

Κοντά μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που πρωτοάναψε την ψησταριά της η ιστορική "Διαγώνιος", που από το 1977 ως σήμερα έχει όχι απλώς εδραιωθεί στις μερακλήδικες συνήθειες της πόλης, αλλά αποτελεί φάρο για δύο απ’ τα πιο εκφραστικά πιάτα της πόλης: τα ψητά σουτζουκάκια και τον χοιρινό γύρο. Με νοστιμιά ξεχωριστή, που δεν βασίζεται μόνο στην σταθερά εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και στην εμπειρία δεκαετιών στη διαχείρισή της, το καλοφαγικό αυτό στέκι έχει κερδίσει τη θέση του στο περιδέραιο των σημείων αναφοράς στις γευστικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η πρόσφατη ανάπλαση της γειτονιάς της, μάλιστα, τοποθέτησε τη "Διαγώνιο" ακριβώς στην κεφαλή μιας φρέσκιας πιάτσας, με την πλατεία Φαναριωτών να έχει πια αναδειχθεί σε γαστρονομική βόλτα, χάρη σε προσθήκες όπως τα "10 Τραπέζια" (του Μανώλη Παπουτσάκη), το "Thess Bao" (του Δημήτρη Παμπόρη και της ομάδας του), αλλά και το "Marea Sea Spirit", των αδερφών Σωτηρούδη και του Θεόκτιστου Σαρασίδη.

Με το τελευταίο, μάλιστα, με το οποίο η "Διαγώνιος" για πολλά χρόνια μοιραζόταν το ίδιο πεζοδρόμιο, φαίνεται ότι πλέον θα μοιράζεται και κοινή μοίρα, αφού η ομάδα των ιωδιούχων "Marea Sea Spirit" και "Γλυκάνισος", αλλά και του κρεατοφαγικού "Iberico", έχει εδώ και λίγες μέρες μπει στο ιδιοκτησιακό σχήμα της "Διαγωνίου", με σκοπό να κρατήσει καυτή τη θράκα μιας ζωντανής κληρονομιάς της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης. "Πρώτο μας μέλημα είναι το μαγαζί να ενδυναμώσει της σχέση του με τον κόσμο του" σημειώνει ο Σταύρος Σωτηρούδης, εξηγώντας στο "α" ότι ο αέρας ανανέωσης που θα φέρει η νέα ομάδα θα εκφραστεί με πιο ζωηρή παρουσία της "Διαγωνίου" στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ταυτότητα μαγαζιού - άλλωστε, οι αλλαγή σκυτάλης γίνεται λόγω συνταξιοδότησης της παλιάς ηγεσίας, με τον Σίμο Τσιμπέρη του αρχικού σχήματος να παραμένει και στο νέο. "Δεν πρόκειται να αγγίξουμε τα "τοτέμ” της Διαγωνίου", επισημαίνει "θέλουμε όμως να ενισχύσουμε τον βασικό άξονα εμπλουτίζοντας την επιτυχημένη γευστική συνταγή με ένα πιο φρέσκο και μοντέρνο πρόσωπο". Η συνέχεια… επί της ψησταριάς!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μάριος Κάλφογλου: Αποχαιρετούμε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και της γαστρονομίας

Αποχαιρετούμε χειροκροτώντας τον, έναν αγαπημένο παλιό συνάδελφο από τη γαστρονομική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος έθεσε με τα κείμενά του στο Αθηνόραμα, τις βάσεις της γαστρονομικής κριτικής στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
04/12/2023

Η ιταλιάνικη αλεγρία του "Lolita's"

Το νέο bar restaurant του Ψυχικού καταθέτει τη δική του άποψη για το τι εστί γευστική dolce vita της γείτονος.

Το "Matsuhisa Athens" περνάει το brunch στο επόμενο επίπεδο

Το εστιατόριο – προορισμός του Αστέρα Βουλιαγμένης καλεί τους λάτρεις των high end γεύσεων σε ένα νέο σαββατοκυριακάτικο γευστικό προσκύνημα, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία που επαναπροσδιορίζει την έννοια του brunch.