Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος: "Μετά από τόσες απανωτές "σφαλιάρες" πάντα βρίσκουμε τη λύση στα δύσκολα"

Μια κουβέντα με τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο για τις φετινές εξελίξεις στην εστίαση και το νέο εκδοτικό του εγχείρημα που συμπυκνώνει τις προσωπικές του «Gefsis».

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος © Γιώργος Μυριαγκός

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ("Sense restaurants", Αθήνα και Φολέγανδρος, "Carne", Γιάλοβα, "Theion", Γκίλντφορντ), σεφ-ήρεμη δύναμη και με κατασταλαγμένη μαγειρική αντίληψη, είναι από τις πιο αξιόλογες μορφές του ελληνικού γαστρονομικού τερέν. Με αφετηρία το "Gefsis", την πρώτη προσωπική συγγραφική του δουλειά που κυκλοφορεί την 1η Οκτωβρίου από την "Gastronomy Essentials", συζητήσαμε για την απόδοση της γαστρονομίας με καλλιτεχνικούς όρους και όσα απασχολούν έντονα φέτος την εστίαση όπως η έλλειψη προσωπικού, οι επερχόμενες ανατιμήσεις στα μενού και το τι αυτές συνεπάγονται για τη συνολική εμπειρία που τα εστιατόρια υψηλής κουζίνας προσφέρουν. 

Gefsis
To "Gefsis" είναι ένα απόσταγμα της μέχρι σήμερα επαγγελματικής διαδρομής του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου με 50 και πλέον συνταγές

Η κουβέντα μας ξεκινά από το "Gefsis” και τι αντιπροσωπεύει αυτή η έκδοση για τον ίδιο: "Είναι ένα απόσταγμα της μέχρι σήμερα επαγγελματικής μου διαδρομής, με 50 και πλέον συνταγές, αρκετές από τις οποίες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Χρήστο Παπαθεοδώρου σε εστιατόρια που δουλέψαμε μαζί", λέει υποστηρίζοντας με ζέση το νόημα της ομαδικής δουλειάς και στρέφοντας τα φώτα στον επί χρόνια στενό συνεργάτη του. Σπάνια εξάλλου τον ακούω να μιλά σε πρώτο ενικό.

"Η έλλειψη ενδιαφέροντος κάποιων επιχειρηματιών για το προσωπικό, οι απαράδεκτες συνθήκες διαμονής εργαζομένων σε ακατάλληλα καταλύματα, το 7ήμερο εργασίας και η πενιχρή μισθοδοσία ευθύνονται σε ένα βαθμό για την έλλειψη προσωπικού στην εστίαση"

"Το συνταγολόγιο των εστιατορίων που έχω αναλάβει (και κατ’ επέκταση του βιβλίου) προέκυψε μετά από εκτενή μελέτη λαογραφικής βιβλιογραφίας και γνωριμίας με την τοπική παράδοση σε βάθος. Το ύφος της ελληνικότητας των πιάτων  του βιβλίου δεν είναι προσποιητό αλλά βασικό χαρακτηριστικό της μαγειρικής μου ταυτότητας που στηρίζεται στη δύναμη της γευστικής μνήμης. Η ελληνικότητα, ωστόσο, ήταν στοιχείο που ανέκαθεν επιδίωκα να εντάσσω στα πιάτα μου αφού από πρακτικάριος ακόμα αναρωτιόμουν μπαίνοντας στα ψυγεία: "γιατί τόσα εισαγόμενα”; Η απάντηση ήρθε χρόνια μετά όταν κατανόησα πώς λειτουργεί η αγορά, δεν δικαιολογούνται όμως επιλογές όπως "λευκό τυρί Δανίας" αντί για φέτα και άλλα αντίστοιχα. 

Διαβάστε Επίσης

To επάγγελμα του μάγειρα είναι αγώνας αντοχής και απαιτεί πειθαρχία, στοιχεία που δεν τον πτόησαν ποτέ γιατί ήδη είναι πειθαρχημένος. Τον δελεάζει η σχέση της κουζίνας με την τέχνη και σε αυτό εν μέρει αποδίδει την παραμονή του στο χώρο αφού αγαπά τέχνες όπως η ζωγραφική: "Αντιμετώπισα εξ αρχής τη μαγειρική ολιστικά χωρίς να βαρυγκωμώ για τις δυσκολίες, που δεν είναι και λίγες. Η ενασχόλησή μου με τον στίβο σε νεαρή ηλικία με έμαθε να είμαι πειθαρχημένος ενώ επίσης αγαπώ τις τέχνες -οπότε όταν διαπίστωσα τις καλλιτεχνικές πτυχές του επαγγέλματος, τις αναζήτησα, προσπαθώντας να εμβαθύνω στην απόδοση πιάτων με αντίστοιχους όρους. Τα πρώτα χρόνια εστίαζα αρκετά σε αυτό χάνοντας ενίοτε την ουσία, στην πορεία όμως θέλω να πιστεύω ότι κατάφερα να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προσεγμένη αισθητική και τη γεύση." 

"Πιστεύω ότι στα υψηλού επιπέδου εστιατόρια όχι μόνο δεν θα κάνουμε έκπτωση στις πρώτες ύλες αλλά θα καταφέρουμε με ακόμα περισσότερη έρευνα αγοράς να δώσουμε βήμα και σε κάποια όχι τόσο προβεβλημένα υλικά"

Η κουβέντα φτάνει στο σήμερα και τη χρονιά που στιγματίστηκε από σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην εστίαση αλλά και τα πιθανά σενάρια εν όψει ανατιμήσεων: "Φέτος στη σεζόν, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης των εστιατορίων και αποδόθηκε κυρίως στην αλλαγή κατεύθυνσης αρκετών μαγείρων για λόγους επιβίωσης εν μέσω Covid και την παραμονή τους σε επαγγέλματα με πιο ήπιους ρυθμούς. Επίσης, συχνά επισημαίνω ότι δεν πρέπει να "πυροβολούμε” τους νέους, αλλά να τους προσφέρουμε ευκαιρίες, έχω όμως, την αίσθηση, ότι η νέα γενιά που μπαίνει στις κουζίνες δεν έχει τις ίδιες αντοχές με την παλαιότερη, εγκαταλείποντας με τα πρώτα "ζόρια”. Ο σημαντικότερος όμως λόγος της φετινής κατάστασης -μιλώντας για την Ελλάδα πάντα- είναι ο αριθμός ξενοδοχείων και εστιατορίων που άνοιξαν, που ήρθαν σε αντιδιαστολή με το προσωπικό που μπορεί να τα υποστηρίξει. Βέβαια, σε αυτό φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και το κράτος που θα έπρεπε να επενδύει πιο σοβαρά στην τουριστική εκπαίδευση με περισσότερες σχολές που θα προετοιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες τους επόμενους επαγγελματίες του τουρισμού. Επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος κάποιων επιχειρηματιών για το προσωπικό, οι απαράδεκτες συνθήκες διαμονής εργαζομένων σε ακατάλληλα καταλύματα, το 7ήμερο εργασίας και η πενιχρή μισθοδοσία". 

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Χρήστος Παπαθεοδώρου
© Γιώργος Μυριαγκός
Με τον Χρήστο Παπαθεοδώρου στο "Sense"

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι στην εστίαση εν όψει ανατιμήσεων, μετρά προσεκτικά τα δεδομένα εξοπλισμένος με γερή δόση αισιοδοξίας: "Άλλοι θα απορροφήσουν μέρος του κόστους, άλλοι θα μειώσουν το εργατικό δυναμικό, άλλοι θα αυξήσουν τις τιμές. Πιστεύω ότι στα υψηλού επιπέδου εστιατόρια όχι μόνο δεν θα κάνουμε έκπτωση στις πρώτες ύλες αλλά θα καταφέρουμε με ακόμα περισσότερη έρευνα αγοράς να δώσουμε βήμα και σε κάποια όχι τόσο προβεβλημένα υλικά. Έχουμε εξάλλου αποδείξει ότι μετά από τόσες απανωτές "σφαλιάρες” πάντα βρίσκουμε τη λύση στα δύσκολα". Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, το λέει και το άσμα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.