Ποιες είναι οι "Gefsis" του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου;

Το νέο βιβλίο του σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, που κυκλοφορεί προσεχώς από τη «Gastronomy Essentials», αγκαλιάζει τις γεύσεις και τα αρώματα της Ελλάδας εξυμνώντας την ελληνική κουζίνα.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, στα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές μορφές των επαγγελματιών της γενιάς του. Το προσωπικό του αποτύπωμα στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας έχει άρωμα παράδοσης, η οποία λειτουργεί ως φάρος για τον σεφ και είναι εμφανές σε κάθε ιδιοσυγκρασιακό μενού που επιμελείται. Αυτή η φιλοσοφία παρουσιάζεται σε περισσότερες από 50 συνταγές στο νέο του βιβλίο τιτλοφορούμενο "Gerfsis", το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από την "Gastronomy Essentials".

Gefsis_Αυγό με ανθόγαλο με τρούφα
Αυγό με ανθόγαλο και τρούφα

Το βιβλίο, που απευθύνεται σε επαγγελματίες μάγειρες, συνδυάζει το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό και το ξινό, σταχυολογώντας έτσι γεύσεις της Ελλάδας που ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα με καλοσωρίσματα, γλυκά, συνοδευτικά και συνταγές με πρωταγωνιστή το αυγό. Αναφέρω ενδεικτικά το "αυγό με ανθόγαλο και τρούφα ή με κρέμα σταμναγκάθι", το "καλοκαιρινό μποστάνι", τα "γιουβαρλάκια σκορπίνας", το "κανελόνι παστιτσάδα" και την "αμυγδαλόπιτα", συνταγές με άρωμα Ελλάδας και την εκφραστική γαστρονομική ματιά του Χαραλαμπόπουλου. 

Gefsis_by Alexandros Charalabopoulos

"Αυτό το βιβλίο, αποτελεί ένα όνειρο ετών. Κάθε κείμενο συνταγής, κάθε πιάτο, εσωκλείει τις προσωπικές μου αναμνήσεις κι εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μία προσπάθεια χρόνων δική μου, αλλά και των συνεργατών μου και ιδιαίτερα του Χρήστου Παπαθεοδώρου που ήταν δίπλα μου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Ελπίζω οι γεύσεις αυτού του βιβλίου, να γίνουν το ταξίδι σας σε όλα αυτά τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε, προτού καν προλάβετε να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας”, επισημαίνει ο συγγραφέας. Αυτή την περίοδο, ο σεφ βρίσκεται στη θέση του Executive Chef της Anemi Hotels (AthensWas και Anemi Hotel - Sense restaurants), παράλληλα είναι ο Food & Styling Chef της τηλεοπτικής εκπομπής Master Chef Greece, ενώ έχει υπάρξει Consultant  Chef επί σειρά ετών στα εστιατόρια "Mazi" στο Λονδίνο και "Jolly Joker" στη Λευκωσία.

Το βιβλίο  μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του διατίθεται με ειδική έκπτωση (pre-sale, μέχρι 25/9) | Τιμή με εκπτωση (Pre-Sale): 75€ | Έξοδα αποστολής σε Ελλάδα & Κύπρο: 7€ | Info κ. Χάρης Χαραλαμπίδης (6972444820, gastronomy_essentials@mail.com ) | Cucina.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Πεσκέσι": Η οικειότητα του τσίπουρου και των μεζέδων στην Κοζάνη

Ζεστό, τίμιο και αθεράπευτα μερακλίδικο, το "Πεσκέσι", στο κέντρο της Κοζάνης, είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που μυρίζουν τσίπουρο πριν καν σερβιριστεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/12/2025

Somm’s Table | La Cave: Ένα νέο, νόστιμο project στο Jerár

Το off-Broadway εστιατόριο της Δάφνης και ο Χάρης Νικολούζος φιλοξενούν εκλεκτά κελάρια και φιάλες που έχουν "κάτι να πουν".

Η "Κληματαριά" είναι η ταβέρνα-σύμβολο της Ορεινής Αρκαδίας

Από το 1931 έως σήμερα, η "Κληματαριά" της οικογένειας Τζίφα συνεχίζει αδιάκοπα να γράφει ιστορία στη Βυτίνα.

Στην πλατεία Προσκόπων, η κρητική κουζίνα συναντά την αγιορείτικη

Σε ένα σταθερό σημείο νοστιμιάς, εκεί όπου αντηχούσαν κάποτε οι φωνές του Μάνου Χατζιδάκι και της Φλέρυς Νταντωνάκη, το φαγητό εξακολουθεί να είναι αφορμή συνάντησης.

Μια βραδιά, μια συνεργασία, ένα μενού που δεν επαναλαμβάνεται "Side by Side" στο zohós

O Executive Chef του zohós Σάκης Βενέτης υποδέχεται τον guest chef Τάσο Στεφάτο σε μια κοινή δημιουργική στιγμή.

Το "Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης" προτείνει μοντέρνα μπιστρονομία στην καρδιά της Μεσσηνίας

Δέκα χρόνια μετά την αναγέννησή του από τον Παναγιώτη Χρυσομάλλη, το ιστορικό οινοπαντοπωλείο που ίδρυσε ο πατέρας του το 1958 παραμένει ένα από τα πιο ξεχωριστά γευστικά σημεία της Καλαμάτας.

"1600 Raki Ba Raki": Ρεθυμνιώτικη καλοφαγία σε μοντέρνο τέμπο

Στην καρδιά του Ρεθύμνου το "1600 Raki Ba Raki" φέρνει τη χαρά της κρητικής παρέας σε ένα σύγχρονο bistro.