Στις "Αλυκές" της θαλασσινής νοστιμιάς

Νέα άφιξη στο Παλαιό Φάληρο από ανθρώπους με εμπειρία στο τερέν της ψαροφαγίας και καλοφτιαγμένες θαλασσινές γεύσεις για κάθε διάθεση.

alykes1

Όταν το ονομαστό θαλασσινό ρεστοράν του Παλαιού Φαλήρου "Μπουγιαμπές" ολοκλήρωσε τον κύκλο του, τα αδέρφια Βασίλης και Παναγιώτης Μάσσιος που θήτευσαν σε αυτό για περίπου 25 χρόνια αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουν μαζί με τον ανιψιό τους, Γιάννη Λιώλη, το δικό τους εστιατόριο. Κάπως έτσι, οι "Αλυκές" γεννήθηκαν πριν δυο μήνες σε ένα κάθετο στενό της Ζησιμοπούλου, πολύ κοντά στην παλιά τους έδρα. Ο χώρος, γωνιακός και φωτεινός, ξεδιπλώνει τη δράση στη στεγασμένη εξωτερική βεράντα που είναι διακοσμημένη σε ύφος μοντέρνας ταβέρνας, με λευκά τραπεζοκαθίσματα και φωτιστικά-κιούρτους, αλλά και στην κύρια σάλα που παραπέμπει σε εστιατόριο ψαριού με μεγάλες καλοστρωμένες ροτόντες και τραπέζια με διπλά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, ενυδρεία και ναυτικούς χάρτες στους τοίχους.

alykes2

Αυτή η έξυπνη συνύπαρξη του χαλαρού και του πιο επίσημου βρίσκει τη συνέχεια της και στον κατάλογο που σου επιτρέπει να κινηθείς ανάλογα με τη διάθεση σου, είτε ακολουθώντας την οδό του θαλασσινού τσιμπολογήματος είτε βουτώντας στα πιο βαθιά νερά της ψαροφαγίας. Σε κάθε περίπτωση το ξεκίνημα αξίζει να έχει τη γεύση της μπουγιαμπέσας που έρχεται άκρως ορεκτική και σαφρανάτη, αποτίνοντας φόρο τιμής στο παλιό μαγαζί. Ο ντάκος θαλασσινών με γαύρο ξιδάτο, χταποδάκι, γαρίδα και ωραίο λευκό ταραμά επάνω σε "χώμα" από χοντροσπασμένη κριθαροκουλούρα είναι σπεσιαλιτέ sui generis, δροσιστική και απολαυστική. Τα όστρακα ημέρας, κυδώνια και γυαλιστερές στην περίπτωση μας, ήρθαν πάνω σε τριμμένο πάγο και μας χάρισαν σε κάθε μπουκιά την ωμή θαλασσινή τους γλύκα. 

alykes3

Το τηγάνι, από το μαριδάκι και τις γαριδούλες ως την καραβιδόψυχα, μεταχειρίζεται την πρώτη ύλη με γνώση (τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, χυμώδες εσωτερικό), το ίδιο και η σχάρα. Το χταπόδι κατεβαίνει από πάνω της μαστιχωτό και νόστιμο, και σερβίρεται είτε σκέτο με λαδόξιδο, είτε στον κλασικό συνδυασμό με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια που αφρατεύεται όμως με μπόλικο καρότο χάνοντας έτσι τη χαρακτηριστική της γήινη γεύση. Από τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις σε θαλασσινή pasta τιμήσαμε τα σωστά βρασμένα linguini με γαρίδες σε καλή μπισκ,  ενώ από τη σχάρα χαρήκαμε ακόμα μπαρμπούνια ζουμερά και με εκείνο το ερεθιστικό άρωμα που απελευθερώνει το σωστό ψήσιμο.

Αν αγαπάτε το μεγάλο ψάρι, αξίζει πάντως να ρίξετε μια ματιά στην ψαριέρα του μαγαζιού που γεμίζει καθημερινά με όλων των ειδών τα καλούδια που προμηθεύονται ως επί το πλείστον από συνεργαζόμενους ψαράδες και τους φημισμένους πάγκους του Ροκάκη, και θα σας ψήσουν όπως επιθυμείτε. Το γλυκό φινάλε είναι περιποιημένο, επιφυλάσσοντας από πορτοκαλόπιτα ελαφρώς στακάτη μέχρι ανατολίτικα σεκέρ παρέ μπουκιά και συχώριο. 

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο, 2109888700, τιμή: € 30 – 45

( + ) Η φροντίδα στη λεπτομέρεια, από τα βάζα με φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια ως το αξιόλογο δικό τους εμφιαλωμένο κρασί που φιγουράρει στην ενημερωμένη wine list με δημοφιλείς ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και αρκετά αποστάγματα.

( - ) Το αλάτι ενίοτε ξεφεύγει και ειδικά στα τηγανιτά μικρόψαρα. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Alykes

Κων/νου Παλαιολόγου 1, Π. Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.