To "Ikoyi" είναι ένα ανερχόμενο γαστρονομικό αστέρι

Με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο χωρίς ταμπέλες, το κοσμοπολίτικο εστιατόριο στο Λονδίνο των Τζέρεμι Τσαν και Ιρέ-Χασάν Οντουκάλε βρίσκεται στη watch list των απανταχού γαστροφίλ ενώ φέτος διακρίθηκε με το δεύτερο αστέρι του από τον Michelin για Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία.

Ikoyi ©Maureen M. Evans

Με οικείο περιβάλλον και όνομα που παραπέμπει σε μία από τις πιο ευκατάστατες περιοχές του Λάγος στη Νιγηρία, το εστιατόριο στην καρδιά  του πολυσύχναστου St James’s Market στο Λονδίνο, που εμπνέεται από την αφρικανική γευστική κουλτούρα, είναι το πρώτο του είδους που βραβεύτηκε από τον Michelin και μάλιστα με δεύτερο αστέρι φέτος. Ο σεφ Τζέρεμι Τσαν και ο φίλος και συνεργάτης του Ιρέ Χασάν Οντουκάλε χρησιμοποιούν υλικά όχι τόσο γνωστά στην Ευρώπη όπως οι κόκκοι πιπεριού penja από μια απομακρυσμένη κοιλάδα στο Καμερούν ή τα φύλλα ndole, επίσης από το Καμερούν.

Iré Hassan-Odukale and Jeremy Chan
©Maureen M. Evans
Τζέρεμι Τσαν και Ιρέ Χασάν Οντουκάλε
Ikoyi
©Maureen M. Evans
Τα πιάτα του "Ikoyi" έχουν επιρροές από την αφρικανική γευστική κουλτούρα

Το μισελενάτο τεφτέρι τους είναι μια μικρή ωδή στη βρετανική εποχική παραγωγή συνδυασμένη με ευρεία γκάμα υλικών από κάθε γωνιά του πλανήτη, άφθονα μπαχάρια και ζυμώσεις. Το αποτέλεσμα είναι τολμηρά μενού με έντονο προφίλ και φίνα αισθητική βάση, που ισορροπούν σε μια πλούσια γευστική παλέτα. Ταμπέλες στην πολυσύνθετη κουζίνα τους δεν χωρούν ενώ αντίστοιχο δημιουργικό χαρακτήρα έχει και η γκάμα των κοκτέιλ τους που περιλαμβάνει ασυνήθιστες προσθήκες όπως κίτρινη κύπερη (tiger nuts) και βερμούτ αρωματισμένο με μπάμια. Την εμπειρία συμπληρώνει μια σύντομη λίστα προσεκτικά επιλεγμένων κρασιών με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δένουν αρμονικά με το ιδιόμορφο στυλ των πιάτων.

Ο Τσαν με τον Οντουκάλε είναι παλιοί γνώριμοι με σπουδές στη φιλοσοφία στο Πρίνστον και καριέρα στον χώρο των ασφαλιστικών υπηρεσιών αντίστοιχα. Το 2017, έστησαν  μαζί το "Ikoyi", διχάζοντας κριτικούς και το γαστροφίλ κοινό του Λονδίνου με το στυλ της κουζίνας που παρουσίαζαν η οποία διαμορφώθηκε μετά από εκτενείς έρευνες σε συνεργασία με επιστήμονες όπως ο καθηγητής Τζέιμς Μακ Καν του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ειδικού στην ιστορία των σπόρων και την αφρικανική κουζίνα, με τη διεθνή πλατφόρμα "Umami Information Centre", που εδρεύει στην Ιαπωνία, και σοβαρή μελέτη βιβλιογραφίας στη βρετανική βιβλιοθήκη σχετικής με την αφρικανική βοτανολογία. Επιμένοντας ωστόσο σε μια φιλοσοφία που τιμά ποικιλοτρόπως την καλή πρώτη ύλη κατάφεραν να διακριθούν το 2021 με το βραβείο "Οne to Watch" από την επιτροπή των "World’s 50 Best Restaurants", που σηματοδότησε την πιθανή προσεχή ένταξή τους στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια διεθνώς, και δύο αστέρια Michelin, με το δεύτερο να έρχεται με τη φετινή έκδοση του κόκκινου οδηγού για Βρετανία και Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.