"Brasserie Lorraine": Κολωνάκι αλά φρανσέζ

Κομψή γαλλική ατμόσφαιρα με αύρα από τα παλιά αλλά και γεύσεις που αντλούν έμπνευση από τις σπεσιαλιτέ των μπρασερί με μοντέρνα διάθεση.

BrasserieLorraine1

Μοιάζει να βρίσκεται σε έναν δικό της κόσμο η πολύ όμορφη "Brasserie Lorraine" που άνοιξε και λειτούργησε για ελάχιστο διάστημα πριν την πρώτη καραντίνα στο Κολωνάκι. Κοντά μας επέστρεψε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένοντας ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και βγαλμένη θαρρείς από άλλες εποχές, με αύρα γαλλική. Σκούρα μπουαζερί στους τοίχους που κατά τόπους "σπάει" με φλοράλ ταπετσαρίες, μαρμάρινα τραπέζια και μπάρα, πράσινο βελούδο στις καρέκλες αλλά και τους καναπέδες που γεμίζουν τη μια πλευρά του μαγαζιού, θυμίζοντας κουπέ στο Οριάν Εξπρές. Το προσωπικό περιποιείται ευγενικά μέσα σε κομψές ασπρόμαυρες στολές, ενώ αρκετές ημέρες της εβδομάδας θέση στο βίντατζ πιάνο παίρνει ο Μιχάλης Ζέης με τραγούδια παλιά και καινούργια που διανθίζουν ευχάριστα το δείπνο.

BrasserieLorraine2

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος, ο οποίος παρουσιάζει γεύσεις που εμπνέονται από το πλούσιο συνταγολόγιο των μπρασερί αλλά την ίδια στιγμή έχουν και ενδιαφέροντα μοντέρνα twists: ιδιαίτερα νόστιμη σούπα πατάτας παρμαντιέ με γλυκογήινες νότες από χουρμά και φουντούκι, σπιτικά καπνιστός σολομός με αλαβάστρινη σάρκα που έχει για συνοδεία αρωματική σος ρεμουλάντ,  ντελικάτο ζεστό φουαγκρά που περιχύνεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπεράτη γκαστρίκ. Πλάι τους, μια σειρά από πιάτα ανοίγουν έναν ευφάνταστο διάλογο με στοιχεία από άλλες κουζίνες του κόσμου, όπως η σαλάτα νισουάζ που σερβίρεται αναπάντεχα με τρυφερό tataki τόνου, τα καλής ποιότητας χτένια σε μπερ μπλαν με miso και βούτυρο νουαζέτ και το μοσχαρίσιο ταρτάρ από φιλέτο Charolais που καρυκεύεται τολμηρά με πολύ πικάντικη πάστα από τσίλι και κρεμμύδι.

BrasserieLorraine3

Το σωστά χυλωμένο και πλούσιο ριζότο με πάπια κονφί και βερύκοκα στέκει άνετα και σαν κύριο πιάτο, δίπλα λ.χ. από την πάπια αλ’ οράνζ με την πυκνή σος πορτοκαλιού αλλά και την αντρεκότ Black Angus που έρχεται ψημένη ολόσωστα και με τις απαραίτητες γαρνιτούρες της, όπως ο τρουφάτος πουρές, οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες και οι σος μπεαρνέζ και πιπεριού. Αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε το signature μπέργκερ του μαγαζιού με ποιοτικό κιμά, καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί mimolette, που μπαίνει σε αφράτο ψωμί μπριός και περιχύνεται με πολύ γευστικό ζωμό μοσχαριού. Η λίστα κρασιών δίνει την αναμενόμενη έμφαση στον γαλλικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που ετοιμάζονται στη μπάρα, ενώ ο γλυκός αποχαιρετισμός παίρνει ωραία γεύση από το Παρί – Μπρεστ με καλό σου και πραλίνα φουντουκιού. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

24/10/2025

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.