"Brasserie Lorraine": Κολωνάκι αλά φρανσέζ

Κομψή γαλλική ατμόσφαιρα με αύρα από τα παλιά αλλά και γεύσεις που αντλούν έμπνευση από τις σπεσιαλιτέ των μπρασερί με μοντέρνα διάθεση.

BrasserieLorraine1

Μοιάζει να βρίσκεται σε έναν δικό της κόσμο η πολύ όμορφη "Brasserie Lorraine" που άνοιξε και λειτούργησε για ελάχιστο διάστημα πριν την πρώτη καραντίνα στο Κολωνάκι. Κοντά μας επέστρεψε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένοντας ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και βγαλμένη θαρρείς από άλλες εποχές, με αύρα γαλλική. Σκούρα μπουαζερί στους τοίχους που κατά τόπους "σπάει" με φλοράλ ταπετσαρίες, μαρμάρινα τραπέζια και μπάρα, πράσινο βελούδο στις καρέκλες αλλά και τους καναπέδες που γεμίζουν τη μια πλευρά του μαγαζιού, θυμίζοντας κουπέ στο Οριάν Εξπρές. Το προσωπικό περιποιείται ευγενικά μέσα σε κομψές ασπρόμαυρες στολές, ενώ αρκετές ημέρες της εβδομάδας θέση στο βίντατζ πιάνο παίρνει ο Μιχάλης Ζέης με τραγούδια παλιά και καινούργια που διανθίζουν ευχάριστα το δείπνο.

BrasserieLorraine2

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος, ο οποίος παρουσιάζει γεύσεις που εμπνέονται από το πλούσιο συνταγολόγιο των μπρασερί αλλά την ίδια στιγμή έχουν και ενδιαφέροντα μοντέρνα twists: ιδιαίτερα νόστιμη σούπα πατάτας παρμαντιέ με γλυκογήινες νότες από χουρμά και φουντούκι, σπιτικά καπνιστός σολομός με αλαβάστρινη σάρκα που έχει για συνοδεία αρωματική σος ρεμουλάντ,  ντελικάτο ζεστό φουαγκρά που περιχύνεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπεράτη γκαστρίκ. Πλάι τους, μια σειρά από πιάτα ανοίγουν έναν ευφάνταστο διάλογο με στοιχεία από άλλες κουζίνες του κόσμου, όπως η σαλάτα νισουάζ που σερβίρεται αναπάντεχα με τρυφερό tataki τόνου, τα καλής ποιότητας χτένια σε μπερ μπλαν με miso και βούτυρο νουαζέτ και το μοσχαρίσιο ταρτάρ από φιλέτο Charolais που καρυκεύεται τολμηρά με πολύ πικάντικη πάστα από τσίλι και κρεμμύδι.

BrasserieLorraine3

Το σωστά χυλωμένο και πλούσιο ριζότο με πάπια κονφί και βερύκοκα στέκει άνετα και σαν κύριο πιάτο, δίπλα λ.χ. από την πάπια αλ’ οράνζ με την πυκνή σος πορτοκαλιού αλλά και την αντρεκότ Black Angus που έρχεται ψημένη ολόσωστα και με τις απαραίτητες γαρνιτούρες της, όπως ο τρουφάτος πουρές, οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες και οι σος μπεαρνέζ και πιπεριού. Αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε το signature μπέργκερ του μαγαζιού με ποιοτικό κιμά, καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί mimolette, που μπαίνει σε αφράτο ψωμί μπριός και περιχύνεται με πολύ γευστικό ζωμό μοσχαριού. Η λίστα κρασιών δίνει την αναμενόμενη έμφαση στον γαλλικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που ετοιμάζονται στη μπάρα, ενώ ο γλυκός αποχαιρετισμός παίρνει ωραία γεύση από το Παρί – Μπρεστ με καλό σου και πραλίνα φουντουκιού. 

Περισσότερες πληροφορίες

Brasserie Lorraine

Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.