Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Τη χρονιά που πέρασε όλοι δοκιμάσαμε διαφόρων ειδών φουρνίσματα στο σπίτι, με κλιμακούμενης επιτυχίας αποτελέσματα. Αυτήν που μπήκε όμως, λέμε να τα πάρουμε έτοιμα, από τους νέους, πρωτότυπους φούρνους της πόλης.

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Το πάθος όλων μας για φρεσκοψημένο μοσχομυριστό ψωμί και άλλα αχνιστά φουρνίσματα, είναι γνωστό. Το άγνωστο όμως είναι ότι ορισμένοι νέοι και μοντέρνοι φούρνοι της Αθήνας που έκαναν δυνατό ξεκίνημα στα τέλη του 2020, αξίζουν όχι μόνο τη δοκιμή μας, αλλά και το χειροκρότημα μας. Και οι τρεις αλευράτοι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς και visit friendly.

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 1

Ξεκινάμε με ένα πραγματικά «Τρομερό Παιδί» στα Ιλίσια. Σε μια μονοκατοικία του 1926 φουρνίζεται ψωμί από ελληνικά σιτηρά με τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο, όντας πέμπτης γενιάς μυλωνάς, να παράγει το διάσημο αλεύρι του χωρίς κανένα πρόσθετο. Αυτό το αλεύρι συναντά πολλές διαφορετικές εκδοχές στο talk of the town των αθηναϊκών φουρνισμάτων, με γλυκά, τάρτες (δοκιμάστε οπωσδήποτε την τάρτα λεμόνι), αλμυρές λιχουδιές και φυσικά βουτυράτα κρουασάν να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα «τρομερά παιδιά» της Παπαδιαμαντοπούλου, Στέφανος Λιβάνιος και Χρήστος Παππάς, είναι σύγχρονα και απείρως καταρτισμένα στον τομέα της αρτοποιίας, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο Παρίσι, με τη μοίρα να τους ενώνει στην Αθήνα. Φοβερό boost για το ξεκίνημα της μέρας μας είναι τα μοσχομυριστά κρουασάν του και το διάσημο προζυμένιο ψωμί του, για το οποίο δημιουργούνται καθημερινά ουρές. Δοκιμάστε τη γαλλική κλασική μπαγκέτα και φυσικά το ομώνυμο «Τρομερό Παιδί»: ένα καρβέλι των 700 γραμμαρίων από 100% αλεύρι σίκαλης.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια | 2107777537

Kora Bakery, Κολωνάκι

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 2

Φεύγουμε για Άνω Κολωνάκι που συναντάμε το Kora Bakery, το πολλά υποσχόμενο και πολυσυζητημένο αρτοποιείο – βιενουαζερί. Ένας φούρνος που φαίνεται από την αρχή ξεχωριστός, με λίγα και καλά προϊόντα, συγκεκριμένους τύπους ψωμιών, καλά δουλεμένους και χιλιοδοκιμασμένους μιας και μιλάμε για αυθεντική αρτοποιεία χωρίς... φανφάρες. Με μόνο τρία είδη ψωμιού (σικάλεως, σταρένιο και σοκολάτας, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό οπότε και είναι μια καλή επιλογή για τις πρώτες πρωινές ώρες), καταλαβαίνεις ότι η Μαρία Αλαφούζου και η Ιάνθη Μιχαλάκη έχουν πάρει στα σοβαρά το έργο τους, θέλοντας να μυήσουν τους Αθηναίους στο πραγματικό και καλό ψωμί. Μια επιχείρηση με καθαρά γυναικείο πρόσημο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, μιας και μέρη των εσόδων δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στα της βιενουαζερί τώρα μας περίμεναν και εκεί δυνατές συγκινήσεις. Οι τρομερές σφολιάτες τους στα κρουασάν, σοκολάτας και βουτύρου, φτιαγμένες με μεθόδους αργής ωρίμανσης που τις κάνουν πολύ πιο εύπεπτες, είναι πραγματικός πειρασμός, παρασκευασμένος με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι | 210 3627855

Overoll Croissanterie, Κέντρο

Πες αλεύρι: Πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας - εικόνα 3

Απλή, λιτή, πρωτοπόρα και στο ιστορικό κέντρο. Η Overoll croissanterie της Πραξιτέλους έκανε τα όνειρα μας πραγματικότητα και πλέον έχουμε ένα στέκι που προσφέρει καθημερινά ολόφρεσκα και ποιοτικά κρουασάν. Βουτυρένιος προορισμός για δυνατές συγκινήσεις και απολαύσεις μιας και οι τρεις δημιουργοί του, Γιάννης Κίκιρας, Σπύρος Παππάς και Άλκης Ζέρβας, θέλησαν να στεγάσουν κάπου στην Αθήνα την αγάπη τους για τα γαλλικά κρουασάν - έτσι, δημιούργησαν την πρώτη αυθεντική croissanterie της πρωτεύουσας. Πολλοί πιστεύουν ότι όλη η γεύση του κρουασάν οφείλεται αποκλειστικά στο πολύ καλό βούτυρο, αλλά η τριάδα του «Overoll» μάς εξηγεί πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ζύμωση, το προζύμι, γι’αυτό και η εξαιρετική σφολιάτα τους κάνει τη διαφορά. Η δε βιτρίνα του, είναι γεμάτη με κάθε λογής κρουασάν, με ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές γεύσεις: απλά βουτύρου, με κομμάτια πικρής σοκολάτας, με ζύμη από.. σπανακόπιτα, με λουκάνικο, διπλοψημένα κρουασάν αμυγδάλου και ham & cheese με χειροποίητη μπεσαμέλ.

Πραξιτέλους 27 | 211 419 8151

Από το αθηνόραμα Umami και τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα ξεχωριστό γαστρονομικό event έρχεται στο "Saradari" της Κρήτης

Ο ταλαντούχος σεφ Χρήστος Λάπας υποδέχεται τον Άγγελο Λάντο και τον Ηλία Σκουλά για ένα μοναδικό six hands dinner.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

Selene (Σαντορίνη)

Η κουζίνα της "Σελήνης", με επικεφαλής τον Έκτορα Μποτρίνι, μπήκε στη σαντορινιά της φάση και δίνει την ιδανική ευκαιρία για ένα long weekend στο νησί.

Άνταμ Κοντοβά, τι ετοιμάζεις στο Κάιρο;

Ο Άνταμ Κοντοβάς μιλά στο Δημήτρη Αντωνόπουλο για τα νέα του πλάνα στην Αίγυπτο.

Σαμοΐλης-Pronzato-Κατάρας αποχαιρετούν το καλοκαίρι στην "Cantina" της Σίφνου

Το ιδιαίτερο spot του Γιώργου Σαμοΐλη αποχαιρετά το καλοκαίρι με ένα ιδιαίτερο "six-hands" event.

"The Best Chef Awards": Ο Ισπανός Dabiz Muñoz ξανά στην κορυφή των 100 καλύτερων σεφ του κόσμου

Η προβοκατόρικη high-end γαστρονομική άποψη του εκκεντρικού Dabiz Muñoz τον καθιστά για μια ακόμη χρονιά ως κορυφαίο σεφ του πλανήτη σύμφωνα με το θεσμό των "The Best Chef Awards".

Ανακαλύπτουμε το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο του Πειραιά στο "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More"

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, διοργανώνεται για πρώτη χρονιά το "Piraeus Taste Festival: Sea Food and More" με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή.

Στο φεστιβάλ "Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας" θα μάθετε τα πάντα για την κρητική κουζίνα

Ο γαστρονομικός θεσμός της Κρήτης που εστιάζει στην ανάδειξη του πλούτου της κρητικής γης και της τοπικής κουζίνας επιστρέφει στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου για 4η χρονιά.