Follow us

Πες Αλεύρι: πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Τη χρονιά που πέρασε όλοι δοκιμάσαμε διαφόρων ειδών φουρνίσματα στο σπίτι, με κλιμακούμενης επιτυχίας αποτελέσματα. Αυτήν που μπήκε όμως, λέμε να τα πάρουμε έτοιμα, από τους νέους, πρωτότυπους φούρνους της πόλης.

Πες Αλεύρι: πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Το πάθος όλων μας για φρεσκοψημένο μοσχομυριστό ψωμί και άλλα αχνιστά φουρνίσματα, είναι γνωστό. Το άγνωστο όμως είναι ότι ορισμένοι νέοι και μοντέρνοι φούρνοι της Αθήνας που έκαναν δυνατό ξεκίνημα στα τέλη του 2020, αξίζουν όχι μόνο τη δοκιμή μας, αλλά και το χειροκρότημα μας. Και οι τρεις αλευράτοι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς και visit friendly.

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια

Πες Αλεύρι: πάμε στους νέους φούρνους της Αθήνας

Ξεκινάμε με ένα πραγματικά «Τρομερό Παιδί» στα Ιλίσια. Σε μια μονοκατοικία του 1926 φουρνίζεται ψωμί από ελληνικά σιτηρά με τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο, όντας πέμπτης γενιάς μυλωνάς, να παράγει το διάσημο αλεύρι του χωρίς κανένα πρόσθετο. Αυτό το αλεύρι συναντά πολλές διαφορετικές εκδοχές στο talk of the town των αθηναϊκών φουρνισμάτων, με γλυκά, τάρτες (δοκιμάστε οπωσδήποτε την τάρτα λεμόνι), αλμυρές λιχουδιές και φυσικά βουτυράτα κρουασάν να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα «τρομερά παιδιά» της Παπαδιαμαντοπούλου, Στέφανος Λιβάνιος και Χρήστος Παππάς, είναι σύγχρονα και απείρως καταρτισμένα στον τομέα της αρτοποιίας, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο Παρίσι, με τη μοίρα να τους ενώνει στην Αθήνα. Φοβερό boost για το ξεκίνημα της μέρας μας είναι τα μοσχομυριστά κρουασάν του και το διάσημο προζυμένιο ψωμί του, για το οποίο δημιουργούνται καθημερινά ουρές. Δοκιμάστε τη γαλλική κλασική μπαγκέτα και φυσικά το ομώνυμο «Τρομερό Παιδί»: ένα καρβέλι των 700 γραμμαρίων από 100% αλεύρι σίκαλης.

«Τρομερό Παιδί» - Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 2107777537

Kora Bakery, Κολωνάκι

Φεύγουμε για Άνω Κολωνάκι που συναντάμε το Kora Bakery, το πολλά υποσχόμενο και πολυσυζητημένο αρτοποιείο – βιενουαζερί. Ένας φούρνος που φαίνεται από την αρχή ξεχωριστός, με λίγα και καλά προϊόντα, συγκεκριμένους τύπους ψωμιών, καλά δουλεμένους και χιλιοδοκιμασμένους μιας και μιλάμε για αυθεντική αρτοποιεία χωρίς... φανφάρες. Με μόνο τρία είδη ψωμιού (σικάλεως, σταρένιο και σοκολάτας, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό οπότε και είναι μια καλή επιλογή για τις πρώτες πρωινές ώρες), καταλαβαίνεις ότι η Μαρία Αλαφούζου και η Ιάνθη Μιχαλάκη έχουν πάρει στα σοβαρά το έργο τους, θέλοντας να μυήσουν τους Αθηναίους στο πραγματικό και καλό ψωμί. Μια επιχείρηση με καθαρά γυναικείο πρόσημο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, μιας και μέρη των εσόδων δίνονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στα της βιενουαζερί τώρα μας περίμεναν και εκεί δυνατές συγκινήσεις. Οι τρομερές σφολιάτες τους στα κρουασάν, σοκολάτας και βουτύρου, φτιαγμένες με μεθόδους αργής ωρίμανσης που τις κάνουν πολύ πιο εύπεπτες, είναι πραγματικός πειρασμός, παρασκευασμένος με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες.

Kora Bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855

Overoll Croissanterie, Κέντρο

Απλή, λιτή, πρωτοπόρα και στο ιστορικό κέντρο. Η Overoll croissanterie της Πραξιτέλους έκανε τα όνειρα μας πραγματικότητα και πλέον έχουμε ένα στέκι που προσφέρει καθημερινά ολόφρεσκα και ποιοτικά κρουασάν. Βουτυρένιος προορισμός για δυνατές συγκινήσεις και απολαύσεις μιας και οι τρεις δημιουργοί του, Γιάννης Κίκιρας, Σπύρος Παππάς και Άλκης Ζέρβας, θέλησαν να στεγάσουν κάπου στην Αθήνα την αγάπη τους για τα γαλλικά κρουασάν - έτσι, δημιούργησαν την πρώτη αυθεντική croissanterie της πρωτεύουσας. Πολλοί πιστεύουν ότι όλη η γεύση του κρουασάν οφείλεται αποκλειστικά στο πολύ καλό βούτυρο, αλλά η τριάδα του «Overoll» μάς εξηγεί πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ζύμωση, το προζύμι, γι’αυτό και η εξαιρετική σφολιάτα τους κάνει τη διαφορά. Η δε βιτρίνα του, είναι γεμάτη με κάθε λογής κρουασάν, με ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές γεύσεις: απλά βουτύρου, με κομμάτια πικρής σοκολάτας, με ζύμη από.. σπανακόπιτα, με λουκάνικο, διπλοψημένα κρουασάν αμυγδάλου και ham & cheese με χειροποίητη μπεσαμέλ.

Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, ιστορικό κέντρο, 211 419 8151