Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις

Εδώ χοχλιοί, εκεί pad thai, παραπέρα κατσικάκι με λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι, μοιρασμένα στις δύο όχθες των γραμμών του ηλεκτρικού.

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις

Εδώ χοχλιοί, εκεί pad thai, παραπέρα κατσικάκι με λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι, μοιρασμένα στις δύο όχθες των γραμμών του ηλεκτρικού.

«Χρύσα-Χρύσα»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 1

Στο όμορφο, μοντέρνο και ταυτόχρονα ζεστό ελληνικό μπιστρό με την ιδιόχειρη υπογραφή της Χρύσας Πρωτόπαππα θα βρεις προσεγμένες νοστιμιές – οικειότητα with a twist. Δοκίμασε τα σπιτικά κεφτεδάκια γιαουρτλού και το κατσικάκι με λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι και μη χάσεις το τσιζκέικ με μέλι, είναι θεσμός.

«Αndaman»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 2

Ταϊλανδέζικο φαγητό, εξωτικά κοκτέιλ, χαρούμενες μουσικές, χρωματιστές μαξιλάρες, χειροποίητα φωτιστικά και τρισδιάστατοι ελέφαντες κατοικούν σε ένα κατακόκκινο κτίριο στη συμβολή Αλόπης και Πυλάδου. Μην παραλείψεις τα καβούρια με μαλακό κέλυφος, τα οποία τα μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους – είναι η νέα τους αγάπη.

«Θείο Τραγί»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 3

Όνομα από το περιλάλητο βιβλίο του Σκαρίμπα, ποτά, μουσικές, φάση, σε ένα ιδιότυπο μιξ ενός μαγαζιού στην Κυδαντιδών που κάνει «πάρτι για φρικιά» αλλά έχει και γκουρμέ ανησυχίες. Μπορείς να διαλέξεις είτε το menu degustation για δύο είτε a la carte: χτένι με σπανάκι, σφένδαμο κι εσπρέσο, μοσχαρίσιο μάγουλο με μαύρο καλαμπόκι, λαχανίδα και λεμόνι...

«Οικονόμου»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 4

Από αυτή την ταβέρνα-μαγέρικο με ιστορία από το 1930, σε ένα κτίριο του 1918, εκεί που η Τρώων συναντά την Κυδαντιδών, έχει περάσει η μισή Αθήνα. Συνεχίζει ακαταπόνητη, με κατσαρόλες και ταψιά πάντα ετοιμοπόλεμα και τη βιτρίνα να τρέφει το μάτι με τις σούπες, τα λαδερά, τους λαχανοντολμάδες, τα κοκκινιστά και πάει λέγοντας.

«Βlue Bamboo»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 5

Έχει ωραίο, cool στιλάκι αυτό το πολύ φιλικό, λιτά μοντέρνο thai εστιατόριο στην Κυδαντιδών. Στην ανοιχτή κουζίνα του η κυρία Κουκάι φτιάχνει νόστιμες σούπες, δροσερές σαλάτες, ντάμπλινγκ και πολλές ακόμη περισσότερο ή λιγότερο καυτερές ταϊλανδέζικες σπεσιαλιτέ και το μικρό μπαρ, μπροστά της, σιγοντάρει με κοκτέιλ.

«Bόλτα»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 6

Το χρωματιστό στέκι του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ σε κερδίζει με τη φιλική του διάθεση και, τώρα, που στην κουζίνα έχει βάλει το χεράκι της η Μάρω Διακάτου, προσαρμόζοντας τις γεύσεις της παράδοσης στο σήμερα, με μια σειρά από νέα πιάτα –όχι ότι δεν κράτησαν και κάποια παλιά χιτ– με τοπικό χαρακτήρα/υλικά: μπουρεκάκια συριανά, μοσχάρι λαγωτό…

«Λαμπόρι»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 7

Ερχόμενος σε μια περιοχή όπου οι φάμπρικες και οι βιοτεχνίες έχουν αφήσει το στίγμα τους, ο Κώστας Σκανδάλης, το μαγαζί του το είπε Λαμπόρι, εξελληνίζοντας τo αγγλικό «labοur». Στο νεανικό καφενείο-μεζεδοπωλείο της οδού Αλκμήνης με το φωτεινό μηχανικό καραγκιοζο-μπερντέ αγαπάνε τα τσίπουρα και τους μεζέδες. Θα φας πατάτα με αβγοτάραχο και σέλερι, χειροποίητα λουκάνικα, μαύρα φασόλια-ελέφαντες Κασταριάς, καβουρμά από τις Σέρρες κ.ά.

«Διοματάρης»

Πετράλωνα Άνω (και) Κάτω: 8 νόστιμες στάσεις - εικόνα 8

Παραδοσιακή κρητική ταβέρνα με τα όλα της. Να σου οι ρακές κι οι μαρουβάδες, να σου κι οι χοχλιοί, τα ντολμαδάκια, τα χανιώτικα μπουρέκια, τα κάστανα στιφάδο, οι πατάτες που περιχύνονται με τη στάκα, τα γαμοπίλαφα και τα κατσίκια. Καμιά φορά θε να πετύχεις και λύρες και λαούτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα

Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Andaman

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα
  • Ethnic κουζίνες

Blue Bamboo

Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα
  • Ethnic κουζίνες

Χρύσα-Χρύσα

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαμπόρι

Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.