Minos Beach art hotel: Πολυσυλλεκτικό γαστρονομικό προφίλ σε κρητική ερμηνεία

La Bouillabaisse restaurant

Από fine dining δημιουργίες μέχρι μοντέρνες εκδοχές κρητικών φαβορί και από υπερθεαματική βεράντα που ίπτανται πάνω από τον ορίζοντα μέχρι ζωηρό καφενείο με αυτοσχέδια γλέντια, στο Minos Beach art hotel τίποτε δεν είναι όπως το έχει συνηθίσει. Ούτε καν το πάθος τους για την προσωποποιημένη φιλοξενία. Γιατί είναι μεγαλύτερο. 

Όλα ξεκίνησαν την μακρινή δεκαετία του 60 όταν συστήθηκε ως ένα από τα τρία ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ελλάδα. Με διάσημους επισκέπτες όπως ο Walt Disney και η ομάδα του θρυλικού Apollo 13, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ο μύθος του Minos Beach art hotel, μέλος του ομίλου bluegr Hotels & Resorts, χτίστηκε και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Κάπως έτσι η μικρή παραθεριστική "πολιτεία" με τα λευκά bungalows και τις βίλες ακριβώς μπροστά στις παραλίες του κόλπου Μιραμπέλου, μόλις λίγα λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο απέκτησε το πιστό και διαχρονικό κοινό της που την επισκέπτεται ανελλιπώς.

Minos Beach Art Hotel


Κήπος Γλυπτικής

Εκτός από την εξαιρετικού επιπέδου φιλοξενία, τα εκλεπτυσμένα amenities και την διακριτική -και καθόλου φλύαρη- πολυτέλεια, στην πράσινη έκταση που κεντάει κατά μήκος το φιδογυριστό παράλιο του κόλπου θα συναντήσεις μινώταυρους, ψάρια, ανθρώπινα κεφάλια, πυραμίδες από συρματοπλέγματα και πολλά άλλα. Δεν διατρέχει κανένας λόγος ανησυχίας! Όπως αναφέρει και το όνομά του, στην Τρίτη λέξη το Minos Beach art hotel  διατηρεί διαχρονικά στενές και συνεχώς εξελισσόμενες σχέσεις με την Τέχνη. 

Minos Beach Art Hotel


Στο πιο φιλότεχνο ξενοδοχείο έχει δημιουργηθεί Κήπος Γλυπτικής με περισσότερες από 50 σύγχρονες εγκαταστάσεις (από εντυπωσιακά γλυπτά μέχρι ανατρεπτικά installations) κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών αναμεσά τους οι Κώστας Βαρώτσος, Magdalena Abakanowicz, Τάκις, Κώστας Τσόκλης. Με πρωτοβουλία του Ίδρυματος Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη έχουν διοργανωθεί πολλά συμπόσια τέχνης στο ίδιο το ξενοδοχείο, με τους ίδιους του δημιουργούς να εμπνέονται και παράλληλα να επιλέγουν που θα τοποθετηθεί το έργο που τους έχει ανατεθεί.  

minos


Οι αντάρτες της ελληνικής γεύσης


Όσο τα έργα τέχνης αφήνουν την σφραγίδα τους στον χαρακτήρα του μέρους, ο γαστρονομικός χαρακτήρας του Minos Beach art hotel απογειώνει την τέχνη της πολυσυλλεκτικότητας. "Μιλώντας" αυστηρά ελληνικά με κρητική προφορά! Πίσω από αυτό το εγχείρημα -που δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται- βρίσκεται αυτός που θα περιμέναμε. Ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης χάραξε μαζί με άλλους πρωτοπόρους το οικοδόμημα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας έχοντας στις "καταθέσεις" του ειλικρίνεια, απλότητα αλλά και μια επιμονή στην ελληνική πρώτη ύλη. Αντίστοιχα συνεχίζει έχοντας στο πλευρό του ως executive chef την Πόπη Κουρκουτάκη που μοιράζεται το ίδιο πάθος για το ελληνικό κατανοητό φαγητό. Και για το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία.


Αρχικά, στο βραβευμένο εστιατόριο La Bouillabaisse, ο σεφ Κυριάκος Μυλώνας φέρνει σε κλασικές γεύσεις μνήμης τεχνικές αιχμής, σερβίροντας υψηλή κουζίνα σε τέμπο οικειότητας. Από το άψογο αρνί σε κρούστα φιστικιού με διαφορετικά μυρωδικά μέχρι το επικό επιδόρπιο με φράουλες ραγού, κρέμα λάιμ και σορμπέ βασιλικού, η αλληλουχία είναι ατέλειωτη και ιδωμένη μέσα από σύγχρονο δημιουργικό πρίσμα.

Minos Beach Art Hotel

Ένα απολαυστικό ταξίδι στην ελληνική και κυρίως στην κρητική παράδοση προσφέρει η Τέρψις που ενδείκνυται και για μεσημεριανό. Με αντίστοιχη συγκλονιστική θέα με αυτή του La Bouillabaisse ανακατεύει κρητική αυθεντία και τεχνικές, για πιάτα σε λογική μεζεδολογήματος. Ακριβώς δίπλα από το La Bouillabaisse και κάτω από το Τέρψις βρίσκεται το wine bar La Cave de la Bouillabaisse, το οποίο πλαισιώνει προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα με ξεχωριστές ιδέες για pairing.

Minos Beach Art Hotel


Αν, ωστόσο, το fine dining – έστω και στην casual μορφή του- δεν είναι αυτό που ψάχνετε κάποιο βράδυ, αντέστε στο καφενείο Αdeste για γλέντια με λαγούτα, περιποιημένα μεζεδάκια και άφθονη ρακή! Ο hotel manager Στράτος Πατσάκης είδε σε έναν χώρο με γραφεία ότι με ελάχιστες παρεμβάσεις θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία κάποιου γραφικού χωριού. Και έτσι γεννήθηκε το Αdeste  που έχει γίνει στέκι και των ντόπιων που παρασέρνουν τους επισκέπτες σε γνήσιους κρητικούς ρυθμούς…και χορούς.

minos


Πράγματι, ο ενθουσιασμός όλων των ανθρώπων του Minos Beach art hotel για την φιλοξενία και τη γαστρονομία δεν σταματά αφού σε μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων, οι πιο γνωστοί σεφ της χώρας προσκαλούνται για ένα "μαγειρικό debate" με τον σεφ Μπαξεβάνη. Επιπλέον ένα πλήθος από οινικές βραδιές, γευσιγνωσίες και ενδιαφέροντα events επαναπροσδιορίζoυν το ποσοστό του fun που μπορεί να προσθέσει στη διαμονή μια ζεστή, πολυδιάστατη και ακομπλεξάριστη εμπειρία φιλοξενίας. 

Minos Beach art hotel,  Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
Τηλ. 28410 22345- 9, www.minosbeach.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".