Ο Αράμ αναβιώνει το αξεπέραστο παλιό μπακάλικο που χάθηκε

Ένας θησαυρός εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με μια δόση Ανατολής, ένα μαγαζί με την προσωπικότητα του παλιού παντοπωλείου και η ζεστή παρουσία του Αράμ Μπατανιάν αξίζουν μια βόλτα στο Μαρούσι.

Το μπακάλικο του Αράμ

Στο εμπορικά αδιάφορο κέντρο του Μαρουσιού, θα πας για τρία μαγαζιά: τον φούρνο "Αμαρούσιο" με το μεστό, υπόξινο προζυμένιο ψωμί στον ξυλόφουρνο, το εξαιρετικό ιχθυοπωλείο "Λήμνος” του Ιωάννη Κουτσού και το παλιάς κοπής μπακάλικο του Αράμ, ένα αυθεντικό ελληνικό "ντέλι". Άντε και για ένα ούζο στο καφενείο-ουζερί της πλατείας Κασταλίας -αν βρεις τραπέζι.

Το μπακάλικο του Αράμ Μπατανιάν, στον πεζόδρομο της Ερμού, αποτελεί μουσειακό είδος. Είναι η ανάμνηση του μπακάλικου μιας εποχής χωρίς απρόσωπες υπεραγορές. Εκεί, όπου οι γιαγιάδες μας μπορούσαν να ψωνίσουν από χύμα φασόλια Ορεστιάδας και σαρδέλες Καλλονής μέχρι αβγοτάραχο Μεσολογγίου και γαλλικό ροκφόρ, και ο μπακάλης τις αποκαλούσε με τ΄ όνομα τους. Σαν εικόνα πάλι, συνδυάζει και τη γραφικότητα ενός λαϊκού μαγαζιού της κεντρικής αγοράς. Δεν γνωρίζω να έχει απομείνει κάτι παρόμοιο σε μορφή και περιεχόμενο στην πόλη -σίγουρα όχι στα βόρεια προάστια.

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 3
© Ντίνα Γκρουμούτη

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 7
© Ντίνα Γκρουμούτη

Στις 8 το πρωί στήνονται στον πεζόδρομο οι πάγκοι με τα καρό τραπεζομάντηλα: όσπρια, βότανα, μπαχάρια, παραδοσιακά ζυμαρικά, σαλιγκάρια, ό,τι αντέχει έξω. Από πάνω κρέμονται διακοσμητικά ομοιώματα των εμβληματικών προϊόντων του μαγαζιού: παστουρμάδες, σουτζούκια, λουκάνικα. Κάθε Σάββατο, στήνουν εκεί έξω μια ψησταριά και κερνάνε λουκάνικα με τσιπουράκι. Μέσα, ο στενόμακρος χώρος αναδίδει παλιές μυρωδιές και χωράει πιο πολλά απ΄ όσα μπορείς να περιμένεις. Στις βιτρίνες των ψυγείων παρελαύνει μια ζηλευτή σειρά τυριών και αλλαντικών. Στα παραδοσιακά δοχεία τους οι ελιές, τα τουρσιά, τα παστά και καπνιστά ψάρια, σ΄ ένα καφάσι οι ρέγγες, τα χύμα όσπρια στα τσουβάλια τους -όλα όπως στα παλιά μπακάλικα. Η εξυπηρέτηση, υποδειγματική.

Ο Αράμ Μπατανιάν φοράει την άσπρη ποδιά του και πιάνει θέση πίσω από τον πάγκο. Ανοίγει και κλείνει ο ίδιος το μαγαζί καθημερινά. Τον αποζητούν οι μόνιμοι πελάτες του, αλλά κι εκείνος δεν φαντάζεται τη ζωή του χωρίς τη δουλειά που κάνει εδώ και σαράντα τόσα χρόνια. Στην ουσία, η παρουσία του είναι το μισό μαγαζί: η εμπιστοσύνη, η κουβέντα, το χαμόγελο, πότε-πότε ένα κέρασμα. Είναι το μπακάλικο της γειτονιάς, που δεν το βρίσκεις πια.

Η ιστορία

Η πορεία της οικογένειας Μπατανιάν είναι συνδεδεμένη με τη πρόσφατη ιστορία. Ο Αράμ μιλάει για τους παππούδες του, που ήρθαν από την Καισάρεια το 1922 με τους διωγμούς και πρόκοψαν, φτάνοντας σήμερα στην τέταρτη γενιά. Η οικογένεια είχε τη μεγαλύτερη βιοτεχνία παστουρμά της Καισάρειας. Αυτό ήταν το μόνο που ήξεραν να κάνουν όταν έφτασαν στον Πειραιά και με αυτό ξεκίνησαν τη νέα ζωή τους οι αδελφοί Αράμ και Κασπάρ Μπατανιάν.

Κατά τα λεγόμενα του, ήταν ο πρώτος παστουρμάς που φτιάχτηκε στην Αθήνα. Η βιοτεχνία αυτή μεγάλωσε και περνάει μέχρι σήμερα από πατέρα σε γιό. Το 1980, ο Αράμ άνοιξε ένα μπακάλικο στην Καλλιθέα, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το τωρινό μαγαζί στο Μαρούσι ήταν ήδη παλιό μπακάλικο όταν το αγόρασε το 2013, με σκοπό να διατηρήσει τη μορφή του και να βάλει μέσα, εκτός από τα δικά τους, μια επιλεγμένη συλλογή από ονομαστά ελληνικά προϊόντα, καθώς και κάποια επώνυμα ξένα τυριά και αλλαντικά. Βασικά, το λες ένα παραδοσιακό ελληνικό ντέλι.

Παράλληλα, η βιοτεχνία αλλαντικών επεκτείνει σταδιακά την παραγωγή της. Βρίσκεται πλέον στο Κορωπί και την κρατούν τα παιδιά των δυο οικογενειών. Παστουρμάδες, σουτζούκια, λουκάνικα, πηχτή, καβουρμάς αλλά και εργαστήριο που φτιάχνει σπιτικά εδέσματα με ανατολίτικο χρώμα: διάφορες σαλάτες, ντολμαδάκια, πίτες, μαντί, κεμπάπ.

Στο δια ταύτα: τι ψωνίζουμε

Χίλιοι πειρασμοί ολόγυρα, μου κλείνουν το μάτι. Η κουβέντα και η ξενάγηση γίνεται μετ΄εμποδίων, καθώς όλο και κάποιος γνωστός πελάτης ζητάει τον Αράμ προσωπικά, όπως έχει συνηθίσει. Μια συμπαθέστατη σκυλίτσα εισβάλει ξαφνικά ολομόναχη και τρέχει κατ΄ευθείαν πίσω από τον πάγκο. "Γειτόνισσα είναι, έρχεται κάθε μέρα για τον μεζέ της”, μου εξηγεί. Μιλάει με πραγματική αγάπη για το μαγαζί και τη δουλειά του. Πόσο μακριά από ένα απρόσωπο σουπερμάρκετ.

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 1
© Ντίνα Γκρουμούτη

Τι ψωνίζουμε, λοιπόν, εδώ. Οπωσδήποτε, τον δικό τους μοσχαρίσιο παστουρμά, από πλάτη ή μπούτι. Φτιάχνουν κι ένα παστουρμά που θυμίζει ιταλική bresaola, καπνισμένο σε ροκανίδι οξιάς, χωρίς περίβλημα από τσιμένι. Τα σουτζούκια αέρος, τ΄ ανατολίτικα λουκάνικα, το δικό τους προσούτο. Τα γνήσια, πικάντικα λαχματζούν, που θέλουν απλά ένα ζέσταμα. Τα σπιτικά φρέσκα ντολμαδάκια, ένα σωστό ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα, πολίτικη λαχανοσαλάτα, καυτερό ποντιακό τουρσί, όλα δικής τους παρασκευής. Λακέρδα από παλαμίδα και παλαμίδα καπνιστή. Ασυναγώνιστο χαλβά Κυργίων και μέλι ελάτης Βυτίνας. Από την κατάψυξη: ποντιακά μαντί, ιτσλί κιοφτέ, φαλάφελ, παστουρμαδοπιτάκια, κεμπάπ αρμένικο (από μοσχάρι με αρνί) ή μοσχαρίσιο κι άλλα πολλά.

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 4
© Ντίνα Γκρουμούτη

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 2
© Ντίνα Γκρουμούτη

Το μπακάλικο του Αράμ στο Μαρούσι 6
© Ντίνα Γκρουμούτη

Τα εξαιρετικά γιαούρτια τσαντίλας Αβραμίδη από την Κοζάνη -έχει μέχρι και από γάλα γαϊδούρας. Τα πιο γνωστά ελληνικά τυριά από επιλεγμένους παραγωγούς, αλλά και pecorino Sardo και Stilton και γαλλικά roquefort. H ποικιλία στ΄ αλλαντικά του είναι μοναδική: μεταξύ τους, ζαμπόν βουβαλίσιο και από αγριογούρουνο, γλώσσα μοσχαρίσια, παστράμι, τα πιο διάσημα ελληνικά σαλάμια αέρος, αλλά και προσούτο San Daniele και speck. Ο Αράμ είναι γνώστης και μερακλής.

Μια σειρά από τοπικά αρτοποιήματα, όπως τα καλαματιανά λαλάγγια, κριτσίνια από ξυλόφουρνο Τραχείας, τα περίφημα λαδοπαξίμαδα Κυθήρων από τον Ποταμό. Χειροποίητα ζυμαρικά από την Αρκαδία και την Κρήτη. Η ποικιλία είναι ατελείωτη.

Ο "Αράμ” στο Μαρούσι σε στέλνει ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο, με bonus τις γνήσιες γεύσεις, τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, την αυθεντική ατμόσφαιρα με την καλημέρα και την προσωπική εξυπηρέτηση.


Info

Αράμ, Ερμού 34, Μαρούσι, τηλ. 210 8023649

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook, Tik Tok και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το χρυσό comeback του παραμελημένου σνίτσελ

Μήπως το σνίτσελ κάνει comeback στην Αθήνα; Ρητορικό το ερώτημα, γιατί από εκεί που ήταν πιάτο υπό εξαφάνιση, φέτος η (βιενέζικη ή μη) λιχουδιά επιστρέφει στην πρώτη γραμμή του καλοφαγικού μας zeitgeist, εξασφαλίζοντας θέση γκανιάν σε μερικά από τα πιο hot εστιατόρια της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
19/04/2026

Αυτή είναι η νεοταβέρνα που έλειπε από τη Βέροια

Στο επόμενο ταξίδι σας στη Βόρεια Ελλάδα, η νέα γευστική άφιξη που πρέπει να δοκιμάσετε υπόσχεται πραγματικό "ΦΑΙ".

Στον θεματοφύλακα της κρεατοφαγίας θα δοκιμάσεις τη signature φωλιά πατάτας με αβγά

Το κρεατοφαγικό μπιστρό του Περιστερίου παραμένει κεφάλαιο όχι μόνο στο καρνιβορικό τερέν της Αθήνας.

5 γλυκά με φράουλα που έχουν γίνει talk of the town- Πού θα τα δοκιμάσεις

Από ρετρό πάστες μέχρι σύγχρονες δημιουργίες pâtisserie, η φράουλα γίνεται πρωταγωνίστρια στην Αθήνα σε 5 περιζήτητα γλυκά στην Αθήνα.

Αυτή η ταβέρνα στη Νεμέα κάνει το wine pairing εμπειρία

Το πιο οινόφιλο τραπέζι της Νεμέας βρίσκεται… εκτός ραντάρ

Η "Ντίβα" αποκτά… εξοχικό στα Βόρεια Προάστια

Το σουξέ του Κολωνακίου μετακομίζει στο Κεφαλάρι για το καλοκαίρι, καταλαμβάνοντας τον ατμοσφαιρικό χώρο του πάλαι ποτέ "Cash".

Μα είναι ωραία στη Βεντήρη: Ο δρόμος "πίσω από το Χίλτον" με τα 5 (τουλάχιστον) εστιατόρια

Ο μικρός δρόμος πίσω από το The Ilisian, πια, που ολοκληρώνει ένα γαστρονομικό line-up με τουλάχιστον 5 εστιατόρια.