Οι φούρνοι, λέει, είναι οι νέες γαστροταβέρνες. Που ήταν τα νέα burger-άδικα, που ήταν οι νέες croissanterie, που ήταν τα νέα fro-yo. Και πράγματι, η ορδή των νέων αρτοποιείων – που, προς Θεού, δεν είναι φούρνοι αλλά micro-bakeries, που φτιάχνουν και γλυκά, και που το βράδυ σερβίρουν φαγητό, κι έχουν και signature cocktails – είναι η τελευταία σε μια αδιάκοπη αλληλουχία γαστρονομικών τάσεων που ξεδιπλώνονται με ταχύτητα fast fashion, κι αφήνει το αποτύπωμά της σε όλη την Αθήνα – και όχι μόνο.
Κάποτε, η τυρόπιτα του €1,50 από το φούρνο στη γωνία, ήταν δεδομένη. Σήμερα την ψάχνεις, κι ως το επόμενο καλοκαίρι, ίσως θεωρείται πια vintage αντικείμενο — ένα αξιοπερίεργο που θα θυμίζει πώς τρώγαμε πριν ξεκινήσει "η εποχή του νεοσφολιατισμού".

Και τώρα έρχεται η είδηση από τη Γαλλία — τη χώρα που θεοποίησε το ψωμί και το παρέδωσε ως πολιτιστικό σύμβολο στον πλανήτη — ότι η κατανάλωση μπαγκέτας πέφτει συνεχώς: κατά 36% έχουν μειώσει την κατανάλωση οι Γάλλοι την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Γάλλων Αρτοποιών, τάση που δε φάνηκε να ανατρέπεται ούτε με την αναγνώριση της μπαγκέτας ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 2022.
Δε μιλάμε για μια απλή στατιστική· μιλάμε για το Παρίσι, όπου η μπαγκέτα είναι κάτι παραπάνω από ψωμί: είναι τρόπος ζωής, κομμάτι της φλανερί, ένα αξεσουάρ της καθημερινότητας τόσο διαδεδομένο όσο τα λουλούδια του πρώτου ραντεβού. Και τώρα; Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις τάσεις των neobakeries. Είναι κι οι διατροφικές συνήθειες, που αλλάζουν γρήγορα. Οι παριζιάνοι δεν μαγειρεύουν πια, οι φοιτητές δεν τρώνε στο σπίτι, το γαλλικό διατροφολόγιο, που ξεκινούσε με μπαγκέτα – βούτυρο – μαρμελάδα το πρωί, συνέχιζε με μπαγκέτα – ζαμπόν – τυρί το μεσημέρι και έκλεινε με μπαγκέτα και βούτες στη blanquette ή το μοσχαράκι bourginion στο σπίτι το βράδυ, έχει αντικατασταθεί από μια αγορά γεμάτη burgers, kebab και #foodstagram. Εξάλλου, σε μια εποχή που το Ozempic ρυθμίζει τις θερμίδες καλύτερα από οποιαδήποτε γιαγιά, υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για ψωμί.
Θυμάμαι εκείνο το meme που έλεγε ότι "Ευρώπη θα γίνουμε, όχι όταν αποκτήσουμε ευρώ, αλλά όταν μάθουμε να παίρνουμε μπαγκέτα να τη ζητάμε κομμένη στη μέση". Ποιος να το ’λεγε ότι χρόνια μετά, το αστείο θα γύριζε μπούμερανγκ: τώρα είναι οι ίδιοι οι Γάλλοι που κόβουν τη μπαγκέτα. Όχι στη μέση - εντελώς!
