Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Φούρνος / Boulangerie στο Παρίσι

Οι φούρνοι, λέει, είναι οι νέες γαστροταβέρνες. Που ήταν τα νέα burger-άδικα, που ήταν οι νέες croissanterie, που ήταν τα νέα fro-yo. Και πράγματι, η ορδή των νέων αρτοποιείων – που, προς Θεού, δεν είναι φούρνοι αλλά micro-bakeries, που φτιάχνουν και γλυκά, και που το βράδυ σερβίρουν φαγητό, κι έχουν και signature cocktails – είναι η τελευταία σε μια αδιάκοπη αλληλουχία γαστρονομικών τάσεων που ξεδιπλώνονται με ταχύτητα fast fashion, κι αφήνει το αποτύπωμά της σε όλη την Αθήνα – και όχι μόνο.

Κάποτε, η τυρόπιτα του €1,50 από το φούρνο στη γωνία, ήταν δεδομένη. Σήμερα την ψάχνεις, κι ως το επόμενο καλοκαίρι, ίσως θεωρείται πια vintage αντικείμενο — ένα αξιοπερίεργο που θα θυμίζει πώς τρώγαμε πριν ξεκινήσει "η εποχή του νεοσφολιατισμού".

Κορίτσι με μπαγκέτα στο Παρίσι
Pexels.com

Και τώρα έρχεται η είδηση από τη Γαλλία — τη χώρα που θεοποίησε το ψωμί και το παρέδωσε ως πολιτιστικό σύμβολο στον πλανήτη — ότι η κατανάλωση μπαγκέτας πέφτει συνεχώς: κατά 36% έχουν μειώσει την κατανάλωση οι Γάλλοι την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Γάλλων Αρτοποιών, τάση που δε φάνηκε να ανατρέπεται ούτε με την αναγνώριση της μπαγκέτας ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 2022.

Δε μιλάμε για μια απλή στατιστική· μιλάμε για το Παρίσι, όπου η μπαγκέτα είναι κάτι παραπάνω από ψωμί: είναι τρόπος ζωής, κομμάτι της φλανερί, ένα αξεσουάρ της καθημερινότητας τόσο διαδεδομένο όσο τα λουλούδια του πρώτου ραντεβού. Και τώρα; Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Κρουασάν στο Παρίσι
Pexels.com

Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις τάσεις των neobakeries. Είναι κι οι διατροφικές συνήθειες, που αλλάζουν γρήγορα. Οι παριζιάνοι δεν μαγειρεύουν πια, οι φοιτητές δεν τρώνε στο σπίτι, το γαλλικό διατροφολόγιο, που ξεκινούσε με μπαγκέτα – βούτυρο – μαρμελάδα το πρωί, συνέχιζε με μπαγκέτα – ζαμπόν – τυρί το μεσημέρι και έκλεινε με μπαγκέτα και βούτες στη blanquette ή το μοσχαράκι bourginion στο σπίτι το βράδυ, έχει αντικατασταθεί από μια αγορά γεμάτη burgers, kebab και #foodstagram. Εξάλλου, σε μια εποχή που το Ozempic ρυθμίζει τις θερμίδες καλύτερα από οποιαδήποτε γιαγιά, υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για ψωμί.

Θυμάμαι εκείνο το meme που έλεγε ότι "Ευρώπη θα γίνουμε, όχι όταν αποκτήσουμε ευρώ, αλλά όταν μάθουμε να παίρνουμε μπαγκέτα να τη ζητάμε κομμένη στη μέση". Ποιος να το ’λεγε ότι χρόνια μετά, το αστείο θα γύριζε μπούμερανγκ: τώρα είναι οι ίδιοι οι Γάλλοι που κόβουν τη μπαγκέτα. Όχι στη μέση - εντελώς!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και opera nights με την μεγαλοπρεπή υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.