Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα λοιπόν. Σε μια λαμπερή τελετή στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού, έγιναν γνωστά τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου, όπως προέκυψαν από τον πιο έγκριτο και σημαντικό γαστρονομικό θεσμό της Ελλάδας και της Μεγαλονήσου, τους Χρυσούς Σκούφους.  

Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου για το 2025

AMBER DRAGON (15,50/20), ΠΑΝΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

amber

Η κυπριακή έδρα των πολυβραβευμένων εστιατορίων "Dragon" στις μητροπόλεις της Ασίας ξεδιπλώνει τη δράση της σε μια κομψή και μεγάλη αίθουσα με θέα στα τυχερά παιχνίδια του εντυπωσιακού casino hotel City of Dreams. Το γευστικό πανόραμα ξεκινά να υλοποιείται στο sushi corner και στην ανοικτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο που περιβάλλουν τον χώρο, και συνεχίζεται στο τραπέζι με ένα εξαιρετικό σερί πιάτων που παρουσιάζουν χαρακτηριστικές πανασιατικές σπεσιαλιτέ στην fine dining εκδοχή τους. Γευστικό βάθος, φινέτσα και απρόσμενοι, συναρπαστικοί συνδυασμοί χαρακτηρίζουν τις προτάσεις σαν το τραγανό πουγκί με φουαγκρά και τρούφα, τις gyozas με σουπιά και αβγοτάραχο, και την αριστοτεχνικά ψημένη Peking Duck. Εξαιρετικό σέρβις και ιδιαίτερα ενημερωμένη λίστα κρασιών που εξυπηρετείται από οινοχόο με γνώσεις. 

Ξεν. "City of Dreams Mediterranean", Νίκου Καββαδία, Λεμεσός

 

HELIOS (15,50/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

helios

Μαρμάρινη αίθουσα με πολυτέλεια μεγάλου restaurant και κομψή αυλή με τραπέζια ανάμεσα στις ελιές, άψογο σέρβις και κλασάτη art de la table, κάνουν το fine dining εστιατόριο του αριστοκρατικού Anassa προορισμό για ένα κοσμοπολίτικο δείπνο. Πάνω απ΄όλα, η σύγχρονη κουζίνα του ex. chef David Goodridge, που εκτελεί με συνέπεια ο Θεοδόσης Κοκκινόφτας και ενσωματώνει αριστοτεχνικά μεσογειακά και διεθνή στοιχεία σε κλασικό γαλλικό υπόβαθρο. Must taste, το έξοχα σωταρισμένο foie gras με μπαχαρένιο σύκο και ποσαρισμένο σταφύλι, το αργοψημένο σε άχυρο Irish Lamb με σπαράγγια, γλυκό σκόρδο και φρέσκες μορχέλες, ο σολομός κονφί σε ελαιόλαδο με διακριτικό κάπνισμα και σάλτσα από Gewürztraminer. Από τα εξαιρετικά επιδόρπια ξεχωρίζει η εθιστική ζεστή τάρτα σοκολάτας Valrhona, όσο και η σύνθετη Salted Caramel. Σε ανάλογο επίπεδο βαδίζει η πλούσια λίστα κρασιών από τον τοπικό και τον διεθνή αμπελώνα, για ένα pairing αντάξιο του δείπνου. 

Ξεν. "Anassa Hotel", Αλέκου Μιχαηλίδη 40, Νέο Χωριό, Πάφος

 

COR GASTRONOMY (15/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

cor

Το όμορφο εστιατόριο που δημιούργησε ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Χριστόδουλος Θεοφάνους στην περιοχή της Παρεκκλησιάς εδραιώνει τη θέση του στο γαστρονομικό χάρτη της Λεμεσού. Ο χαμηλότονος, σχεδόν μυστηριακός φωτισμός, το σκουρόχρωμο ξύλο και οι σκοτεινές αποχρώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα μυσταγωγίας στον χώρο και στρέφουν το μάτι προς την ανοικτή κουζίνα με τις μεγάλες φωτιές όπου τα πάντα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Η γαστρονομική πρόταση του Θεοφάνους παντρεύει την κλασική γαλλική σχολή με τεχνικές αιχμής και ορισμένες ιαπωνικές πινελιές, όντας σύγχρονη, γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα και βαθιά νοστιμιά. Η λίστα κρασιών προσφέρει ιδιαίτερες επιλογές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, και το σέρβις περιποιείται με ευγένεια και επαγγελματισμό. 

Λεωφ. Αμαθούντος 139, Παρεκκλησιά, Λεμεσός

MATSUHISA LIMASSOL (15/20), ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Matsuhisa

Η κυπριακή "πρεσβεία" για την παγκοσμίως διάσημη ιαπωνική κουζίνα του Nobu βρίσκεται εντός του πολυτελούς ξενοδοχείου "Amara" στη Λεμεσό. Την τιμητική τους έχουν ασφαλώς και εδώ όλες οι signature και new style σπεσιαλιτέ του διάσημου σεφ μαζί με μια εξαιρετική κολεξιόν από sushi, σε άρτιες εκτελέσεις από την καλοκουρδισμένη ομάδα της κουζίνας. Η ατμοσφαιρική βεράντα του εστιατορίου ανήκει στα κοσμικά hot spot της καλοκαιρινής Λεμεσού, ενώ το χειμώνα η δράση μεταφέρεται στον ιδιαίτερα κομψό και άνετο εσωτερικό χώρο που αναπτύσσεται με επίκεντρο την ανοικτή κουζίνα. Προσθέστε μια λίστα κρασιών επιπέδου, τα πολύ καλά κοκτέιλ από το μπαρ και τη χαλαρή, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του εστιατορίου, που συμπληρώνουν το απολαυστικό πακέτο. 

Ξεν. "Amara", Αμαθούντος 95, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

POLO RESTAURANT (15/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

polo

Το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Alasia" συνεχίζει την γόνιμη γαστρονομική του πορεία, έχοντας στο τιμόνι της κουζίνας τον πολλάκις διακεκριμένο με Χρυσό Σκούφο Παύλο Κυριάκη. Το μενού παρουσιάζει πιάτα στο χαρακτηριστικό σύγχρονο ύφος του ταλαντούχου σεφ, όπως το εξαιρετικό ταρτάρ γαρίδας και Wagyu που γαρνίρεται με χαβιάρι, χωρίς να λείπουν ορισμένες δημιουργικές αναφορές στις γεύσεις και τα προϊόντα της Κύπρου. Η όμορφη σάλα του εστιατορίου σκηνογραφείται κομψά σε ήρεμες και γήινες αποχρώσεις, ενώ τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να καθίσετε στην καταπράσινη αυλή. Το σέρβις περιποιείται με επαγγελματισμό και η λίστα κρασιών είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. 

Ξεν. "Alasia", Χαϊδαρίου 6, Λεμεσός

SERA BY ETTORE BOTRINI (15/20), ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

sera f

Το γαστρονομικό εστιατόριο του "Four Seasons" απλώνεται σε μια κομψή βεράντα κι έναν στιλάτο εσωτερικό χώρο με ατμόσφαιρα noir πολυτέλειας. Τα ηνία της γεύσης κρατά σταθερά ο πολυβραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος παρουσιάζει εδώ τη δική του οπτική για την ιταλική κουζίνα μέσα από ένα fine comfort μενού με πιάτα βαθιάς νοστιμιάς και υψηλής φινέτσας, από το οποίο δεν λείπουν κάποιες signature συνταγές του, όπως οι εξαιρετικές παπαρδέλες με ραγού πάπιας, το ταρτάρ μοσχαριού με σος γκοργκοντζόλα και ο τόνος carpaccio. Το δείπνο αξιώσεων συνοδεύεται με τα κρασιά που θα σας προτείνει ο sommelier από μια ολοκληρωμένη λίστα και συμπληρώνεται μ΄ ένα σέρβις αντάξιο του επιπέδου του εστιατορίου.

Ξεν. "Four Seasons", Λεωφ. Αμαθούντος 67-69, Λεμεσός

Οι τιμητικές διακρίσεις Top Notch για το 2025

ANAΪS (14,75/20), ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

anais

Το κομψό γαλλικό εστιατόριο του City of Dreams Mediterranean απλώνει χώρο και τραπέζια μεταξύ μίας επιβλητικής σάλας και μίας άνετης όσο και προσεγμένης αυλής. Στην κουζίνα του, νέος επικεφαλής είναι πια ο αξιόλογος σεφ Κυριάκος Αργυρίδης, που παρουσιάζει πιάτα γαλλικής γαστρονομικής προέλευσης με σύγχρονες πινελιές. Αξίζει να δοκιμάσετε την ψητή καραβίδα με ρεβίθια και μπιζέλια, το αρνί με μουσελίν κολοκύθας, πουρέ σπανάκι και μανιτάρια αλλά και την εκδοχή του καλαμαριού σε φρικασέ. Εξαιρετική λίστα κρασιών με τον γαλλικό αμπελώνα να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με lives και fireshow κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Ξεν. "City of Dreams Mediterranean", Νίκου Καββαδία, Λεμεσός

BASILIKO (14,50/20), ΠΑΝΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

basiliko

Oι Μεσαιωνικού χαρακτήρα αναφορές προσδιορίζουν αυτό το εστιατόριο –παρεκκλήσι με την ατμοσφαιρική αυλή, εδώ όπου ο executive chef David Goodridge πλανάρει με επιτυχία στα κύματα μιας MultiAsian κουζίνας με μεγάλο πρωταγωνιστή την Ιαπωνία. Ευφάνταστες συνθέσεις σε Sashimi &Uramaki rolls πλάι σε currydishes, glazed BlackCod με κόκκινο Miso και το highlight του μενού, το παραδοσιακό Takiikomi Gohanricedish με μαριναρισμένο σολομό, με την όλη σύνθεση να ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας

Ξεν. "Anassa Hotel", Αλέκου Μιχαηλίδη 40, Νέο Χωριό, Πάφος

BEEFBAR (14,50/20), ΚΡΕΑΣ

beefrbar

Καταλαμβάνοντας προνομιακό σημείο στα πέριξ της πισίνας του πολυτελούς ξενοδοχείου Amara, το κυπριακό Beefbar συστήνει στη Μεγαλόνησο τις γεύσεις του διεθνούς concept υψηλής κρεατοφαγίας. Πιστό στην elegant ενέργειά του και την καρνιβορική γευστική προσέγγιση, το BeefbarLimassol -με επικεφαλής της κουζίνας του τον σεφ Δημήτρη Γιάκο- σερβίρει bestseller συνταγές του brand όπως τα τάκος, ο kobe γύρος και οι πολύ καλές κοπές. Φιλικό, ενημερωμένο και άμεσο σέρβις και αξιόλογη λίστα cocktails.

Ξεν. "Amara Hotel", Λεωφόρος Αμαθούς 95, Λεμεσός

BISTROT 55 CLASSIC (14,50/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Bistrot55

Το πολύ όμορφο ρεστοράν της Λεμεσού σκηνογραφείται με mix’n’match διάθεση, συνδυάζοντας στοιχεία όπως η εμφανής πέτρα στους τοίχους και το ολόλευκο ταβάνι με το αστραφτερό πάτωμα-σκακιέρα και τις αναπαυτικές καρέκλες που ντύνονται με ασπρόμαυρα εξωτικά μοτίβα. Ο ταλαντούχος σεφ Ιάκωβος Γιαννακού παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα με σύγχρονο πρόσημο και προσωπικό άγγιγμα, που αγαπά να παντρεύει με τρόπο ανατρεπτικό τη στεριά με τη θάλασσα και τα εκλεκτά διεθνή υλικά με επιλεγμένες πρώτες ύλες της Κύπρου σε πρωτότυπες συνθέσεις. Ξεχωριστή εμπειρία το καινούργιο chef’s table όπου δοκιμάζεις ένα ιδιαίτερο μενού γευσιγνωσίας σε άμεση επαφή με τον σεφ και τη δράση της κουζίνας.

Ελευθερίας 55, Λεμεσός

KINGFISHER (14,50/20), ΨΑΡΙ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

kingfischer

Το απλό, λευκοντυμένο εστιατόριο του σεφ-ιδιοκτήτη Λευτέρη Σαπαρίλλα μπορεί να μην ατενίζει θάλασσα, αλλά έχει κυριολεκτικά τη θάλασσα μέσα του, γεγονός που διαπιστώνεις με μια ματιά στη ζηλευτή βιτρίνα με την εντυπωσιακή ποικιλία ψαριών και οστρακοειδών από δικούς του προμηθευτές, ακόμα και με είδη που δύσκολα θα συναντήσεις αλλού. Πρώην δύτης ο ίδιος, αγαπά και γνωρίζει σε βάθος το ψάρι και τη διαχείρισή του, με αποτέλεσμα που προβάλλεται όχι μόνο στο άψογο τηγάνι και τη σχάρα, αλλά και σε προχωρημένες παρασκευές, όπως το ταρτάρ γαρίδας με τσιπς γαρίδας εθιστικής γεύσης, η σκορδαλιά σε κροκέτα μαζί με ωμό κολιό και δικό του αβγοτάραχο ή οι βαθιά γευστικές χειροποίητες ταλιατέλες με σφυρίδα ωρίμανσης. Από το ψυγείο ωρίμανσης ψαριών -μια τεχνική που κατέχει σε βάθος- θα δοκιμάσεις και αλλαντικά, όπως παστουρμά ή παστράμι από κιτρινόπτερο τόνο και λουκάνικο ψαριού. Την εμπειρία μιας ξεχωριστής ψαροφαγίας συμπληρώνουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών. 

Επαμεινώνδα 2, Πάφος

LIMANAKI SEAFOOD RESTΑURANT (14,50/20), ΨΑΡΙ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

limanaki

Στη σαν σε ντεκ κρουαζιερόπλοιου βεράντα του, το εστιατόριο ψαριού του ξενοδοχείου Amathus απλώνει τα τραπέζια του σε μία κομψή ατμόσφαιρα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κύμα. Στο Limanaki, ο σεφ Σταύρος Σωτηρίου επενδύει με συνέπεια και ακρίβεια σε θαλασσινές γεύσεις, τόσο με κλασικές παρασκευές όσο και με πιο σύγχρονες προσεγγίσεις. Αρχή με ωραία ωμά, ενώ περνώντας στα ζεστά, προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι το κανελόνι με χτένι και γαρίδες και το καλκάνι με σάλτσα βουτύρου, χαβιάρι και μανιτάρια. Πολύ αξιόλογο και ευγενικό σέρβις, ιδανική για τις συνθήκες λίστα κρασιών.

Ξεν. "Amathus Beach Hotel", Αμαθούντος 75, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

PRIME STEAKHOUSE (14,50/20), ΚΡΕΑΣ

prime steakhouse

Στον κομψό χώρο με το εντυπωσιακό μπαρ, το ζεστό εσωτερικό και τις καρνιβορικές αναφορές, το Prime Steakhouse συστήνεται ως το κρεατοφαγικό εστιατόριο του City of Dreams Mediterranean. Πέρα από μία πλήρη γκάμα κοπών από κορυφαίες ράτσες του πλανήτη και κρεάτινες δημιουργίες από τη σεφ Claudine Villanueva, ξεχωρίζουν επιλογές σαν το παρφέ συκωτιού πάπιας με ιβίσκο και καραμέλα και το αρνί με γκρεμολάτα βασιλικού-παρμεζάνας. Ο επισκέπτης συναντά εδώ μία πληθωρική λίστα κρασιών αλλά και τη μεγαλύτερη συλλογή ουίσκι στην Κύπρο, με περισσότερες από 200 ετικέτες, κάποιες εξ΄αυτών πολύ σπάνιες.

Ξεν. "City of Dreams Mediterranean", Νίκου Καββαδία, Λεμεσός

RISTORANTE LOCATELLI (14,50/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

locatteli

Το εστιατόριο του διακεκριμένου με αστέρι Michelin σεφ Giorgio Locatelli λειτουργεί υπό τη στενή του επίβλεψη σ΄ έναν κομψό χώρο με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, στο πολυτελές ξενοδοχείο "Amara" της Λεμεσού. Η ιταλική του κουζίνα είναι ανάλαφρη και μοντέρνα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πατρίδα του. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καλοφτιαγμένες οι προτάσεις με χειροποίητη pasta, όπως τα ζυμαριακά maltagliati με γαρίδα, σαφράν και αυγοτάραχο, καθώς και τα πιάτα με κρέας ή ψάρι, που θα δοκιμάσετε στην ατμοσφαιρική βεράντα με θέα στη θάλασσα. Ιδιαίτερα ευγενικό σέρβις και ενημερωμένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα.

Ξεν. "Amara", Αμαθούντος 95, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

SEASONS ORIENTAL (14,50/20), ΚΑΝΤΟΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Seasons_Orienta

Το διαχρονικά δημοφιλές κινέζικο εστιατόριο του "Four Seasons" είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, απλώνοντας τη δράση του σε έναν πολυτελή εσωτερικό χώρο αλλά και στη βεράντα του που ίπταται πάνω από την εξωτική λίμνη του ξενοδοχείου με αναπαυτικά καθίσματα και ζεστούς φωτισμούς. Ο σεφ Guan Ruijiong συνεχίζει να υπηρετεί με πάθος την κλασική όψη της καντονέζικης κουζίνας, παρουσιάζοντας έναν πολύ πλούσιο κατάλογο που σου επιτρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε πιάτα γνώριμα αλλά και πιο ασυνήθιστα εδέσματα από την ιδιαίτερη πατρίδα του καθώς και μια ενδιαφέρουσα γκάμα από σπεσιαλιτέ που εκφράζουν το προσωπικό μαγειρικό του ύφος. Εξαιρετικό σέρβις και προσεγμένη wine list.

Ξεν. "Four Seasons Hotel", Λεωφ. Αμαθούντος 67-69, Λεμεσός

SENTIO (14,50/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

sentio

Στιλάτο και ατμοσφαιρικό, το εστιατόριο του σεφ – συνιδιοκτήτη Ανδρέα Γιαγκουλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών ντόπιων κι επισκεπτών της Λευκωσίας, κι όχι άδικα. Ο μελετημένος φωτισμός, οι ωραίες μουσικές, τα εξαιρετικά cocktails και τα τραπέζια σε "πριβέ" καμάρες θέτουν το moodγια ξεχωριστό dinner, κι ο κατάλογος αντηχεί το ελεύθερο πνεύμα του δημιουργού του, που αγαπά να παντρεύει Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Ασία, σε πιάτα μοντέρνα και πρωτότυπα με αναπάντεχες αναφορές σε τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί από εξειδικευμένο οινοχόο.

Στασάνδρου 13, Λευκωσία

THĒTA MEDITTERANEAN (14,50/20), ΨΑΡΙ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

theta

Όμορφος, άνετος χώρος κάτω από ξύλινη πέργκολα με χαλαρή boho chic ατμόσφαιρα και ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο, σε μοναδική τοποθεσία της περιοχής Περβόλια της Λάρνακας. Τα ηνία της γευστικής πρότασης κρατά ο Αλέξανδρος Bekesevych, εστιάζοντας σε μια κουζίνα ψαριού με πρωτότυπα πιάτα που έχουν ως βάση τα θαλασσινά αλλά και το ψάρι ημέρας που θα διαλέξετε από την μεγάλη ποικιλία της ψαριέρας και θα ψηθεί με μαεστρία. Καλοφτιαγμένα ωμά, αρκετά εκ των οποίων με τη σύγχρονη μέθοδο του dry aging, και σύνθετα πιάτα που παντρεύουν τη φαντασία και την καλή τεχνική με τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Προσεγμένη λίστα κρασιών, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ κι επαγγελματικό σέρβις. 

Φάρου 1, Περιβόλια, Λάρνακα

TOCAYO (14,50/20), FUSION ΚΟΥΖΙΝΑ

tocayo

Ατμοσφαιρικός φωτισμός και χαλαρή αύρα συνθέτουν το vibe αυτού του bestseller της Λευκωσίας, που συγκεντρώνει μοδάτο νεαρόκοσμοκαι υποψιασμένους διεθνείς επισκέπτες της πόλης. Στην εντυπωσιακή μπάρα, τα cocktail φέρουν την υπογραφή του διάσημου Lost + Found και εμπνέονται από μοντέρνες τεχνικές και γαστρονομικά concepts, ενώ στην κουζίνα, ο σεφ Ανδρέας Ανδρέου αντλεί από το ευρύ ρεπερτόριο της Ασίας και τα φαβορί της Nikkei κουζίνας, για να παρουσιάσει ένα μενού fusion λογικής, με ελεύθερες δημιουργικές πινελιές.

Ξεν. "Elysium Hotel", Βασιλίσσης Βερενίκης 6, Πάφος

BOTTEGA AMARO (14,25/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Bottega Amaro

Με την ανάλαφρη, μοντέρνα του διακόσμηση να αντανακλά τη χαλαρή, φιλόξενη alldayμενταλιτέ του, και στοιχεία όπως οι ξύλινες επενδύσεις, η μεγάλη μπαρα και οι jazzy, triphop μουσικές του να αντηχούν τη μητροπολίτικηφιλοσοφία του, το βραβευμένο ιταλικό της Λευκωσίας σερβίρει φρέσκια πίτσα με NewYorkstyle ζύμη ωρίμανσης από τον ανοιχτό του ξυλόφουρνο και πολύ καλή pastaμε εξαιρετικό aldente και κλασικιστική ιταλιάνικη προσέγγιση στις σάλτες της, όμως το μενού δεν εξαντλείται εκεί: η ποιοτική πρώτη ύλη εκφράζεται μέσα από πιάτα ημέρας που κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρουν, ενώ premium κοπές και φρέσκα ψάρια συμπληρώνουν το καρέ. Πολύ καλή τιραμισού, πλούσια λίστα κρασιών.

Πινδάρου 14, Λευκωσία

KUZUBA (14,25/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

kuzuba

Σκανδιναβικές γραμμές σε μεσογειακό χρώμα συνθέτουν το διακοσμητικό fusion του Kuzuba, με νεανικό vibe να διαπερνά τη μικρήάνετη σάλα και τον αεράτο εξωτερικό χώρο της βεράντας εξίσου, ενώ στην κουζίνα του, της οποίας ηγείται ο ταλαντούχος κρητικός σεφ Γιάννης Προβιδάκης, συναντιούνται γεύσεις της κυπριακής και ελληνικής παράδοσης, με αρώματα ανατολικής μεσογείου και άπω ανατολής. Προσεγμένες τεχνικές και χέρι με ταλέντο παράγουν γευστικά παντρέματα αναπάντεχα και ενδιαφέροντα, ενώ το μπαρ σιγοντάρει με γαστρονομικά κοκτέιλ που δίνουν σπιρτάδα στην εμπειρία.

Κυριάκου Μάτση 54, Λευκωσία

M FUSION (14,25/20), ΠΑΝΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

m fusion

Το M Fusion καταλαμβάνει ως τερέν της εμπειρίας που προσφέρει μία από τις πιο προνομιακές βεράντες του ξενοδοχείου Four Seasons, γαρνίροντας με θέα στη lagoon πισίνα του καταλύματος και τον κυπριακό θαλάσσιο ορίζοντα, συν τις πάντοτε ψαγμένες μουσικές επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο και κατευθύνοντας την open kitchen του, ο νέος σεφ Αλέξανδρος Δαμιανού μεριμνά για πολυασιατικές γεύσεις με πινελιές και από άλλες γευστικές κουλτούρες, έχοντας σαν κοινή συνιστώσα την προσεκτικά διαλεγμένη πρώτη ύλη. Αξίζει να τιμήσετε το καλοφτιαγμένο σούσι, τον κιτρινόπτερο τόνο με ponzu, τζελ αγγουριού, πράσινο μήλο και jalapeno και το Sirloin με σος κόκκινου miso.

Ξεν. "Four Seasons", Αμαθούντος 75, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

MUSA (14,25/20), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Musa

Ένας κομψός χώρος στους "πρόποδες" του ολοκαίνουργιου συγκροτήματος Trilogy που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του πάνω στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, ψηλοτάβανος, με γήινα στοιχεία στη διακόσμηση και μια μεγάλη, ανοιχτή κουζίνα που προσφέρει ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Το μενού που υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος, παρουσιάζει τη χαρακτηριστική οπτική του βραβευμένου σεφ για την ελληνική κουζίνα μέσα από πιάτα όπως ο καπνιστός ταραμάς με ημίλιαστη ντομάτα, οι αιθέριες κροκέτες μουσακά με φέτα και η εξαιρετική τσιπούρα ψημένη πετάλι με σος λεμονιού, ελιές και κάπαρη. Η λίστα κρασιών με τις καλοδιαλεγμένες ετικέτες και τα σπέσιαλ κοκτέιλ με την υπογραφή του βραβευμένου μπαρ "Clumsies" ολοκληρώνουν την εικόνα.

28ης Οκτωβρίου 341-3106, Λεμεσός

ORIS FIRE KITCHEN & BAR (14,25/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Oris

Καινούργιο, κομψό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό εστιατόριο και μπαρ στο συγκρότημα Trilogy Towers που εντυπωσιάζει επί της παραλιακής λεωφόρου της Λεμεσού. Η διακόσμηση του μεγάλου χώρου που περιβάλλεται από τζαμαρίες, ποντάρει στις σκούρες αποχρώσεις και στα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το μάρμαρο. Το μενού που δημιουργεί ο επιδραστικός και πολυβραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, με επικεφαλής στην κουζίνα τον στενό του συνεργάτη Ανδρέα Ρήνα, παντρεύει την ωμοφαγία και τα ψησίματα σε ανοικτή φωτιά με σύγχρονη διάθεση και δημιουργικές κοσμοπολίτικες πινελιές. Στις καλύτερες στιγμές του, η ανοιχτή tostada τόνου με αβοκάντο, καπνιστό αλάτι και κόλιανδρο καθώς και η μοσχαρίσια ταλιάτα με γλιστρίδα, σος κρασιού και πιπέρι. Τα κοκτέιλ στην επιβλητική μπάρα επιμελείται το βραβευμένο αθηναϊκό μπαρ "The Clumsies".

28ης Οκτωβρίου 341, Λεμεσός

SCALE (14,25/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

scale

Στο ισόγειο του κομψού "MapHotel", η σάλα με τα έντονα design στοιχεία, τη φευγάτη artyδιάθεση και τη μαζεμένη βεράντα, προσφέρει θέα στο ατμοσφαιρικό σκηνικό της ανανεωμένης πλατείας Ελευθερίας, αλλά εξίσου αβανταδόρικη είναι και η εντυπωσιακή μπάρα, στην οποία ετοιμάζονται τα κοκτέιλ με τα οποία θα συνοδέυσετε τα πιάτα που υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος μιξάροντας ελληνικά, μεσογειακά και κυπριακά στοιχεία με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό.

Ξεν. "Map", Λεωφ. Στασίνου 15, Λευκωσία

THE GRILL ROOM (14,25/20), ΚΡΕΑΣ

grill room

Το "Grill Room" του ξενοδοχείου Amathus φιλοξενείται σε έναν χώρο κομψό και διακριτικά πολυτελή, που αγκαλιάζεται από μια ιδιαίτερα άνετη και ατμοσφαιρική βεράντα με θέα στους καταπράσινους κήπους και τη θάλασσα.Το μενού είναι προσανατολισμένο στο κρέας με ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο ρεπερτόριο κοπών και προελεύσεων, που διαχειρίζονται αποτελεσματικά από την κουζίνα. Τριγύρω τους, ο σεφ του εστιατορίου Κυριάκος Μαλεκκίδης προτείνει μια σειρά από σπεσιαλιτέ με βάση το κρέας όπως τα βαθιά νόστιμα Wagyu nigiri και το φουαγκρά παρφέ με λικέρ και υφές μήλου. Σέρβις υψηλού επιπέδου και εξαιρετική wine list που υπηρετείται αποτελεσματικά από οινοχόο με γνώσεις.

Ξεν. "Amathus Beach Hotel", Αμαθούντος 75, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

Τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας για το 2025

DIONYSUS MANSION (14/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

dionysus mansion

Ατμοσφαιρική σάλα στο εσωτερικό της εντυπωσιακής πετρόκτιστης έπαυλης αλλά και μια πολύ άνετη και ρομαντική αυλή στο πίσω μέρος, όπου θα γευματίσετε κάτω από τα δέντρα, δίνουν το στίγμα του δημοφιλούς εστιατορίου που συμπληρώνει μια δεκαετία στο γευστικό χάρτη της Λεμεσού. Ο σεφ Δημήτρης Χαϊδεμένος προτείνει μια μοντέρνου ύφους κυπριακή κουζίνα που αγαπά να πειραματίζεται με στοιχεία από άλλες κουζίνες του κόσμου. Το ταρτάρ σφυρίδας "γιουβαρλάκι" με κρέμα καρύδας και τα dumplings με γέμιση λευκαρίτικου ταβά ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές που έχουν σαν αφετηρία τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες αλλά και τα κρεατικά και τυροκομικά από συνεργαζόμενη φάρμα της Κύπρου. 

16ης Ιουνίου 1943 5, Λεμεσός

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62 (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

geusikleous

Στη μαγειρευτή πλευρά της κυπριακής παράδοσης εστιάζει το μενού σ’ αυτήν την εξαιρετικά δημοφιλή διεύθυνση της πόλης, με κοκκινιστά, λεμονάδα, γιαχνερά και στιφάδα να συγκεντρώνουν στα τραπέζια οικογένειες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες της πόλης σε χαλαρά επαγγελματικά γεύματα. Η μουσική γαλλικού μπιστρό κρατά τη διάθεση αλέγρα, ενώ στο διάκοσμο η αίσθηση κλασικού μαγέρικου ντύνεται με χρώματα μοντέρνας τρατορίας. Καλοφτιαγμένα και τα γλυκά.

Περικλέους 62, Στρόβολος, Λευκωσία

ΕΜΠΕΡΣ (14/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

empers

Από τα πιο ενδιαφέροντα new entries στην εστιατορική σκηνή της Λεμεσού, το Έμπερς εμφανίστηκε περίπου δύο χρόνια πριν σε κεντρικό σημείο της πόλης και υποδέχεται τον επισκέπτη σε έναν άνετο και ζεστό χώρο. Ο σεφ Αλκιβιάδης Τσοκακτσίδης και οι συνεργάτες του τοποθετούν την ανοιχτή φωτιά στο επίκεντρο της γευστικής δημιουργίας, με μια σύγχρονη κυπριακή comfort κουζίνα, που βασίζεται σε εκλεκτή πρώτη ύλη του νησιού. Μεταξύ άλλων, την προσοχή σας θα τραβήξουν προτάσεις όπως η σεφταλιά με πικαλίλι μουστάρδας, το ψητό ψάρι με πράσινη σάλτσα, το λάμπνε με ψητά παντζάρια καθώς και οι κοπές από ντόπια ράτσα μοσχαριού. Αξιόλογη οινική προσέγγιση, με κρασιά του ελληνικού και κυπριακού αμπελώνα.

Γλάδστωνος 94, Λεμεσός

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ

Η καρπασίτικη μαγειρική παράδοση βρίσκει έδρα στην ονομαστή ρουστίκ ταβέρνα της οικογένειας Κτωρή, λίγο έξω από τη Λάρνακα. Ακολουθώντας την τελετουργία του μεζέ, θα δοκιμάσετε μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σπεσιαλιτέ, αλλά και δικές τους, sui generis παραλλαγές. Highlights το καπυρό (φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και ελιές οφτές), το κερπαστό (κατσίκι ξηράς ωρίμανσης στα κάρβουνα) και το οφτό της τερατσιάς (κρέας σιγομαγειρεμένο στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόφυλλα), πιάτα που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού. Ευγενικό σέρβις και μια μεγάλη αυλή, περιστοιχισμένη από δέντρα και μυρωδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Καλό Χωρίο, Λάρνακα

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ

Με αρκετά από τα προϊόντα τους να προέρχονται από το οικογενειακό κτήμα και τα υπόλοιπα από επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας, υπογράφοντας πιάτα απλά και ξεκάθαρα, αλλά αφοπλιστικά νόστιμα χάρη όχι μόνο στις ισορροπημένες συνταγές τους, αλλά και στη μαστόρικη τεχνική τους. Έτσι, η λευκοντυμένη ταβέρνα με τον ανάλαφρο διάκοσμο συγκεντρώνει στα τραπέζια της οικογένειες και παρέες, αλλά και επιχειρηματίες σε ραντεβού, μαζί με υποψιασμένους επισκέπτες της Κύπρου, που θέλουν να δοκιμάσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην καλύτερή τους εκδοχή. 

Αρχ. Μακαρίου Γ’ 110, Λακατάμια, Λευκωσία

ΜΠΕΜΠΑ (14/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΜΠΕΜΠΑ

Μοντέρνο καφενείο στην εμφάνιση, αλλά κλασικό μαγέρικο στην καρδιά, η αγαπημένη Μπέμπα της πόλης έχει χαρακτήρα αλέγρο στη φιλόξενη σάλα της και έξω-καρδιά στην απλόχωρη, ηλιόφωτη αυλή της, κι αυτό το ταμπεραμένο είναι που έλκει εδώ από νεαρόκοσμο και επιχειρηματίες μέχρι οικογένειες και ζευγάρια με την κουζίνα του σεφ Ηλία Βαρνάβα να έχει κάτι για τον καθένα στο πολυσυλλεκτικής μεσογειακής νοοτροπίας μενού του. Κυπριακά φαβορί βρίσκουν παιχνιδιάρικη έκφραση, premium κοπές καλύπτουν τις κρεατοφαγικές ανάγκες, εποχικά υλικά πρωταγωνιστούν στην κάρτα ημέρας (που συνήθως είναι μεγαλύτερη από το κύριο μενού), ενώ τα ευρηματικά επιδόρπια είναι ένα άλλο, αυτόνομο υπερθέαμα. 

Πινδάρου 2, Λευκωσία

PELAGOS (14/20), ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

PELAGOS

Στην γοητευτική ταράτσα του εστιατορίου Pelagos,σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα και με εξαιρετική θέα στο απέραντο γαλάζιο, o executive chef David Goodridge μιξαρει με επιτυχία Έλληνο Κυπριακές παραδόσεις και συνταγές με Μεσογειακά twists σε ένα γοητευτικό γευστικό μείγμα που συνδυάζει στεριά και θάλασσα. Αρνάκι κλέφτικο, Αφέλια και χαλούμι με κρέμα αυγολέμονο πλάι σε arancini γεμιστών και risotto με μορχέλες και σπαράγγια συνθέτουν το γευστικό προφίλ του εστιατορίου Pelagos.

Ξεν. "Anassa", Αλέκου Μιχαηλίδη 40, Νέο Χωριό, Πάφος

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ

Σε καταπράσινο σκηνικό και με τον ήχο των νερών από τις κοντινές πηγές να ενισχύει το βουκολικό αμπιάνς, ο Ποταμός της Μηλίτσας μοιράζει τα τραπέζια του στη μεγάλη ρουστίκ σάλα και την ακόμη μεγαλύτερη, δροσερή αυλή του, με το φιλικό, ζεστό σέρβις να προϊδεάζει για την οικογενειακή θέρμη που εκπέμπουν τα νόστιμα πιάτα της μαγείρισσας κι ιδιοκτήτριας Μηλίτσας Γιασεμή. Με πρώτη ύλη που παράγεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στα χωριά της γύρω περιοχής, η έμπειρη μαγείρισσα τιμά την κυπριακή παράδοση με μεράκι και μαστοριά,συνθέτοντας ένα παλμαρέ μεζέδων που έχουν για highlight πιάτα όπως το σπιτικό χαλούμι, τα εκφραστικά παϊδάκια και η μερακλήδικη πηχτή, ενώ προϊόντα τοπικών παραγωγών διατίθενται και στο αυτοσχέδιο μπακάλικο της ταβέρνας, για να πάρετε τη γεύση του τόπου στο σπίτι. Η ταβέρνα ανοίγει και το πρωί για παραδοσιακό μπούκωμα (το κυπριακό brunch).

Καμπί, επαρχία Λευκωσίας

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE

Ένα εστιατόριο-εμπειρία σε ένα από τα ομορφότερα χωριά βόρεια της Πάφου. Εκεί όπου η Σοφία και σύζυγος της Ανδρέας κρατούν ζωντανή την Κυπριακή παράδοση σερβίροντας στους επισκέπτες τους καθημερινά ένα προκαθορισμένο μενού γεμάτο παραδοσιακές συνθέσεις, οπως τα περίφημα κουπέπια, οι ραβιόλες με δυόσμο και αναρή, το αρνί κλέφτικο στον ξυλόφουρνο αλλα και το δικό τους χειροποίητο χαλούμι. Πλάι στο εστιατόριο βρίσκεται η λαογραφικού χαρακτήρα Κυπριακή οικεία του ζεύγους Κυριάκου. 

Λετυμπού, επαρχία Πάφου

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ

Η κοσμαγάπητη ταβέρνα της οικογένειας Ρουσιά στη Λάρνακα, που έχει επίσης παρουσία σε Λευκωσία και Κάτω Δρυ, έχει για ατού την τοποθεσία της στην καρδιά της Παλιά Πόλης, με τα τραπεζάκια της να απλώνονται σε όμορφο πεζόδρομο για το καλοκαίρι, αλλά και γραφική σάλα για τις κρύες μέρες. Η ποικιλία κυπριακών μεζέδων είναι ένα από τα ατού του μαγαζιού, αξίζει ωστόσο να τιμήσετε ακόμα τα χειροποίητα ζυμαρικά ραβιόλες με διάφορες γεμίσεις, τα κυπριακά μαγειρευτά που ορισμένα δεν συναντάς συχνά, αλλά και τα πολλά πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της αγοράς. 

Νικ. Λανίτη 26, Λάρνακα

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ (14/20), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ

Σημείο αναφοράς για παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου, η δημοφιλής ταβέρνα του Ανδρέα και της Ντανιέλας Καμασιά επενδύει και τιμά την αυθεντική εκδοχή της γευστικής κουλτούρας της Μεγαλονήσου. Η πολύ αξιόλογη πρώτη ύλη που συλλέγεται από τους ανθρώπους του μαγαζιού -άγρια μανιτάρια, αγκινάρες, σαλιγκάρια μεταξύ άλλων- μετατρέπεται σε πιάτα γνήσιας νοστιμιάς όπως οι καραόλοι με σάλτσα ντομάτας αλλά και ψητοί, το αντικριστό με κολοκάσι, το κρασάτο κουνέλι και το κλέφτικο με πλιγούρι. Αξιόλογη η λίστα κρασιών με αδυναμία στο γηγενή αμπελώνα.

Δαιδάλου 23, Παραλίμνι, Αμμόχωστος

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/11/2025

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Για φίνα μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και κόκορα παστιτσάδα στον Νέο Κόσμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστροταβέρνες της πόλης, τιμά με το δικό της τρόπο την ελληνική και μεσογειακή γευστική παράδοση.

Νέες "Anthes" γεύσεις από τον Ιπποκράτη Αναγνωστέλη

Το νέο μενού στο όμορφο εστιατόριο και μπαρ του κέντρου έχει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που τις θέλεις πολύ.

Symposion 2025: Το χειροποίητο σε άλλο λέβελ

Στη Μεγαλόπολη υπάρχει ένα παραδοσιακό ελληνικό μαγειρείο νέας γενιάς που ανεβάζει επίπεδο στο σπιτικό εποχικό φαγητό.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει το "Feedέλ", ένα γαστρονομικό μεζεδοπωλείο όχι σαν όλα τ' άλλα!

Το "Feedέλ" στη Γλυφάδα φέρνει το ρυθμό και τη ζωντάνια του παραδοσιακού ελληνικού οικογενειακού τραπεζιού στο σήμερα.