
Το να χαρακτηρίσεις το "12 με Τόνο" ως omakase style ψαρομεζεδοπωλείο ίσως να μην είναι απόλυτα ακριβές, είναι όμως πολύ κοντά σ’ αυτό που συμβαίνει στο λιλιπούτειο θαλασσινό στέκι της Νέας Ερυθραίας. Εδώ, βασισμένος στα καλύτερα που συγκεντρώνονται στους πάγκους του οικογενειακού ιχθυοπωλείου, ακριβώς στη διπλανή πόρτα απ’ το μικρό του εστιατόριο, ο νεαρός σεφ Μιχάλης Κεχαγιόγλου συνθέτει μεζέδες μοντέρνας ψαροφαγίας σε ένα μενού συνεχούς εναλλαγής, που συνδυάζουν δημιουργικότητα και γνώση, με τόλμη αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της γουστόζικης σάλας του.
12 μέρες: αυτή είναι η διάρκεια ζωής του κάθε μενού που συνθέτει, το οποίο μάλιστα αριθμεί 12 πιάτα ακριβώς, και συνοδεύεται από μια λίστα 12 κρασιών και επιλογές 12 αποσταγμάτων. Με αυτή τη συνθήκη για οδηγό του και όπλο την εμπειρία του σε κουζίνες όπως αυτές του Γιάννη Μπαξεβάνη στο "Ark" της Γλυφάδας, ή του Gordon Ramsey στο "Savoy Grill" του Λονδίνου, παίρνει την ιαπωνική ιδέα του "trust the chef” και τη μεταφράζει σε κάτι πιο μας: μια εμπειρία βασισμένη στο ένστικτο, στο μεζέ και στο αλμυρό χιούμορ.

Η γνωριμία μας με το μαγειρικό του σύμπαν, λοιπόν, ξεκινά με το σεβίτσε, που αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται με φρεσκότατη, σφριγηλή στο δάγκωμα σφυρίδα, και συνεχίζεται με το ταρτάρ γαρίδας "σπετζοφάι". Ο Κεχαγιόγλου κάνει, φυσικά, τα δικά του παστά, λακέρδες και άλλα σχετικά, όπως για παράδειγμα η βουτυρένια και εκφραστική σαρδέλα gravlax που έρχεται "παντρεμένη" με φρέσκα σύκα, ενώ στο θράψαλο δίνει ασιατικές στροφές, περνώντας το από τη σχάρα και γλασάροντάς το με miso και πορτοκάλι.
Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε, αλλά και πώς μας φάνηκε, στην αναλυτική μας κριτική.