Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

κλι

Κλείνοντας ένα λουκούλλειο δείπνο στην "Kληματαριά από το 1931" ρωτάμε τα δυο πολύ νέα παιδιά, που αεικίνητα εξυπηρετούσαν τη σάλα, ποιός μαγειρεύει στην κουζίνα. "Μα, η γιαγιά!” λένε μ΄ ένα στόμα, λες και ήταν αυτονόητο. Είχε ήδη περάσει από το τραπέζι μας η "γιαγιά”, η κυρία Κατερίνα Τζίφα, αρχικά να μας ενημερώσει για τα φαγητά, κατόπιν να ρωτήσει πώς τρώμε. Όταν, αργά πια, βγήκε από την κουζίνα, έκανε μια γύρα στα τραπέζια, χαιρέτησε γνωστούς, κάθησε λίγο και σ’ ένα τραπέζι με φίλους. Μας εντυπωσίασε η ζωντάνια και το κέφι της.

Στην κουβέντα, κατόπιν, μάθαμε ότι ανοίγει η ίδια το μαγαζί κάθε μέρα στις 6 το πρωί, ανάβει τις φωτιές της και ξεκινά να μαγειρεύει όλα τα φαγητά της ημέρας. Μα όλα; Όλα, επιμένουν.

υθ

πο

Η Κληματαριά έχει συνδέσει τ΄ όνομα της με το φαγητό στη Βυτίνα και στην ευρύτερη περιοχή, πολύ πριν ανοίξουν άλλα εστιατόρια στη γραφική κωμόπολη της ορεινής Αρκαδίας, στα 1040 μ., μέσα στα έλατα του Μαινάλου. Ο προπάππος των σημερινών παιδιών Δημοσθένης Τζίφας άνοιξε το μικρό ταβερνάκι στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται σήμερα, το 1931. Η μοναδική του αίθουσα έχει μείνει στη θέση της, με το ίδιο ξύλινο ταβάνι, το κεραμιδί δάπεδο, το τζάκι και τα δαντελωτά κουρτινάκια στα παράθυρα. Σπάνιες, ιστορικές φωτογραφίες στολίζουν τους τοίχους -μας τις εκθέτει μία-μία η κόρη και ο γαμπρός της κυρίας Κατερίνας, μέλη κι αυτοί της ομάδας του μαγαζιού.

Στην παλιά αίθουσα έχει πλέον προστεθεί μια μεγάλη, ζεστή σάλα με πέτρινους τοίχους, ενώ στη συνέχεια βγαίνεις στη μεγάλη, καλοστημένη αυλή της Κληματαριάς. Ο όρος "οικογενειακή επιχείρηση” βρίσκει εδώ τον ορισμό του: γιαγιά, κόρες, γαμπρός κι εγγόνια τρέχουν προσωπικά το μαγαζί. Τα δυο παιδιά της τέταρτης αυτής γενιάς σπουδάζουν ταυτόχρονα. Τους χαρήκαμε στη σάλα να εξυπηρετούν με επαγγελματική συνέπεια και να μιλούν με φανερή αγάπη για το μαγαζί. 

πο

Η Κληματαριά φημίζεται για τα παραδοσιακά της φαγητά, με προϊόντα από την περιοχή και  χαρακτηριστική γεύση Αρκαδίας. Ο δικός τους, χειροποίητος ξινός τραχανάς σούπα σε ζωμό κρέατος με ντομάτα, το παραδοσιακό παστό χοιρινό με αβγά, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες, το αγριογούρουνο στιφάδο είναι εμβληματικά πιάτα του μενού. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο πεντανόστιμο ορεινό πρόβατο κοκκινιστό με χυλοπίτες και στο επίσης έξοχο κατσικάκι λαδορίγανη στη γάστρα.

Στο τέλος, χαρήκαμε το σπιτικό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, γλυκιά κρέμα και ωραίο σιρόπιασμα. Στο κεφάλαιο κρασί έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία, με πολλές ετικέτες του πελοποννησιακού αμπελώνα και σωστό σερβίρισμα.

υθ

Πάνω απ΄ όλα, όμως, χαρήκαμε τη εικόνα μια δεμένης με το μαγαζί και φιλόξενης οικογένειας και μιας νέας γενιάς που, σε πείσμα των καιρών, οραματίζεται το μέλλον της εκεί. 


"Kληματαριά από το 1931”, Κ.Λαμπρινοπούλου 6, Βυτίνα τηλ. 27950 22226

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
20/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.

Η Ταβέρνα της Ερμού έρχεται και είναι ό,τι λέει το όνομά της

Τι ακριβώς ετοιμάζει η Ergon στην καρδιά της Αθήνας.