Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

κλι

Κλείνοντας ένα λουκούλλειο δείπνο στην "Kληματαριά από το 1931" ρωτάμε τα δυο πολύ νέα παιδιά, που αεικίνητα εξυπηρετούσαν τη σάλα, ποιός μαγειρεύει στην κουζίνα. "Μα, η γιαγιά!” λένε μ΄ ένα στόμα, λες και ήταν αυτονόητο. Είχε ήδη περάσει από το τραπέζι μας η "γιαγιά”, η κυρία Κατερίνα Τζίφα, αρχικά να μας ενημερώσει για τα φαγητά, κατόπιν να ρωτήσει πώς τρώμε. Όταν, αργά πια, βγήκε από την κουζίνα, έκανε μια γύρα στα τραπέζια, χαιρέτησε γνωστούς, κάθησε λίγο και σ’ ένα τραπέζι με φίλους. Μας εντυπωσίασε η ζωντάνια και το κέφι της.

Στην κουβέντα, κατόπιν, μάθαμε ότι ανοίγει η ίδια το μαγαζί κάθε μέρα στις 6 το πρωί, ανάβει τις φωτιές της και ξεκινά να μαγειρεύει όλα τα φαγητά της ημέρας. Μα όλα; Όλα, επιμένουν.

υθ

πο

Η Κληματαριά έχει συνδέσει τ΄ όνομα της με το φαγητό στη Βυτίνα και στην ευρύτερη περιοχή, πολύ πριν ανοίξουν άλλα εστιατόρια στη γραφική κωμόπολη της ορεινής Αρκαδίας, στα 1040 μ., μέσα στα έλατα του Μαινάλου. Ο προπάππος των σημερινών παιδιών Δημοσθένης Τζίφας άνοιξε το μικρό ταβερνάκι στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται σήμερα, το 1931. Η μοναδική του αίθουσα έχει μείνει στη θέση της, με το ίδιο ξύλινο ταβάνι, το κεραμιδί δάπεδο, το τζάκι και τα δαντελωτά κουρτινάκια στα παράθυρα. Σπάνιες, ιστορικές φωτογραφίες στολίζουν τους τοίχους -μας τις εκθέτει μία-μία η κόρη και ο γαμπρός της κυρίας Κατερίνας, μέλη κι αυτοί της ομάδας του μαγαζιού.

Στην παλιά αίθουσα έχει πλέον προστεθεί μια μεγάλη, ζεστή σάλα με πέτρινους τοίχους, ενώ στη συνέχεια βγαίνεις στη μεγάλη, καλοστημένη αυλή της Κληματαριάς. Ο όρος "οικογενειακή επιχείρηση” βρίσκει εδώ τον ορισμό του: γιαγιά, κόρες, γαμπρός κι εγγόνια τρέχουν προσωπικά το μαγαζί. Τα δυο παιδιά της τέταρτης αυτής γενιάς σπουδάζουν ταυτόχρονα. Τους χαρήκαμε στη σάλα να εξυπηρετούν με επαγγελματική συνέπεια και να μιλούν με φανερή αγάπη για το μαγαζί. 

πο

Η Κληματαριά φημίζεται για τα παραδοσιακά της φαγητά, με προϊόντα από την περιοχή και  χαρακτηριστική γεύση Αρκαδίας. Ο δικός τους, χειροποίητος ξινός τραχανάς σούπα σε ζωμό κρέατος με ντομάτα, το παραδοσιακό παστό χοιρινό με αβγά, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες, το αγριογούρουνο στιφάδο είναι εμβληματικά πιάτα του μενού. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο πεντανόστιμο ορεινό πρόβατο κοκκινιστό με χυλοπίτες και στο επίσης έξοχο κατσικάκι λαδορίγανη στη γάστρα.

Στο τέλος, χαρήκαμε το σπιτικό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, γλυκιά κρέμα και ωραίο σιρόπιασμα. Στο κεφάλαιο κρασί έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία, με πολλές ετικέτες του πελοποννησιακού αμπελώνα και σωστό σερβίρισμα.

υθ

Πάνω απ΄ όλα, όμως, χαρήκαμε τη εικόνα μια δεμένης με το μαγαζί και φιλόξενης οικογένειας και μιας νέας γενιάς που, σε πείσμα των καιρών, οραματίζεται το μέλλον της εκεί. 


"Kληματαριά από το 1931”, Κ.Λαμπρινοπούλου 6, Βυτίνα τηλ. 27950 22226

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Aphrodite Garden: Πυθαγόρεια δημιουργικότητα στο πιάτο

Οι γεύσεις αντλούν έμπνευση από τις κουζίνες της μητέρας και της γιαγιάς, μεταφέροντας μια βιωματική σχέση με το φαγητό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/07/2026

Σε αυτό το εστιατόριο στον Καρέα η θάλασσα στρώνει σπάνιο τραπέζι με θέα στον Αργοσαρωνικό

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργοσαρωνικού, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες έχει χτίσει τη φήμη του πάνω στην αδιαπραγμάτευτη φρεσκάδα της θάλασσας, συνδυάζοντας την καλή ψαροφαγία με σύγχρονες πινελιές.

Στο μπαλκόνι που επιστρέφουμε κάθε καλοκαίρι - φέτος έχουμε ακόμη καλύτερο λόγο

Το rooftop εστιατόριο La Suite Lounge του St George Lycabettus ατενίζει την πόλη με σιγουριά και ανεβασμένες γεύσεις.

Στο ολοκαίνουργιο Ταρζάν το σουβλάκι είναι αυθεντικά old school χωρίς "ταρζανιές"

Το "Ταρζάν", η καινούργια άφιξη στο κέντρο της Αθήνας, σερβίρει σουβλάκι όπως το θυμόμαστε: απλό, τίμιο, ψημένο στα κάρβουνα και χωρίς περιττές υπερβολές.

Το Καπάνι στο Μεταξουργείο αλλάζει σελίδα με νέα γαστρονομική ομάδα

Νέα γαστρονομική σελίδα ανοίγει το Καπάνι στο Μεταξουργείο, με τον Σπύρο Τζίλη και τη Θεοδώρα Σιδηροπούλου να αναλαμβάνουν τα ηνία μιας κουζίνας που μαγειρεύει αποκλειστικά στη φωτιά.

Abra Ovata: Γευστική βουτιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Η Λίμνη Βουλιαγμένης έχει έναν ακόμη λόγο να πρωταγωνιστεί το φετινό καλοκαίρι και αυτός ακούει στο όνομα Abra Ovata.

Brisk: Κορφιάτικη μπιστρονομία με σύγχρονη ματιά

Στον χώρο θα βρείτε μια κουζίνα comfort και ταυτόχρονα δημιουργική, με γεύσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο γνώριμο και το ανατρεπτικό.