Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

κλι

Κλείνοντας ένα λουκούλλειο δείπνο στην "Kληματαριά από το 1931" ρωτάμε τα δυο πολύ νέα παιδιά, που αεικίνητα εξυπηρετούσαν τη σάλα, ποιός μαγειρεύει στην κουζίνα. "Μα, η γιαγιά!” λένε μ΄ ένα στόμα, λες και ήταν αυτονόητο. Είχε ήδη περάσει από το τραπέζι μας η "γιαγιά”, η κυρία Κατερίνα Τζίφα, αρχικά να μας ενημερώσει για τα φαγητά, κατόπιν να ρωτήσει πώς τρώμε. Όταν, αργά πια, βγήκε από την κουζίνα, έκανε μια γύρα στα τραπέζια, χαιρέτησε γνωστούς, κάθησε λίγο και σ’ ένα τραπέζι με φίλους. Μας εντυπωσίασε η ζωντάνια και το κέφι της.

Στην κουβέντα, κατόπιν, μάθαμε ότι ανοίγει η ίδια το μαγαζί κάθε μέρα στις 6 το πρωί, ανάβει τις φωτιές της και ξεκινά να μαγειρεύει όλα τα φαγητά της ημέρας. Μα όλα; Όλα, επιμένουν.

υθ

πο

Η Κληματαριά έχει συνδέσει τ΄ όνομα της με το φαγητό στη Βυτίνα και στην ευρύτερη περιοχή, πολύ πριν ανοίξουν άλλα εστιατόρια στη γραφική κωμόπολη της ορεινής Αρκαδίας, στα 1040 μ., μέσα στα έλατα του Μαινάλου. Ο προπάππος των σημερινών παιδιών Δημοσθένης Τζίφας άνοιξε το μικρό ταβερνάκι στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται σήμερα, το 1931. Η μοναδική του αίθουσα έχει μείνει στη θέση της, με το ίδιο ξύλινο ταβάνι, το κεραμιδί δάπεδο, το τζάκι και τα δαντελωτά κουρτινάκια στα παράθυρα. Σπάνιες, ιστορικές φωτογραφίες στολίζουν τους τοίχους -μας τις εκθέτει μία-μία η κόρη και ο γαμπρός της κυρίας Κατερίνας, μέλη κι αυτοί της ομάδας του μαγαζιού.

Στην παλιά αίθουσα έχει πλέον προστεθεί μια μεγάλη, ζεστή σάλα με πέτρινους τοίχους, ενώ στη συνέχεια βγαίνεις στη μεγάλη, καλοστημένη αυλή της Κληματαριάς. Ο όρος "οικογενειακή επιχείρηση” βρίσκει εδώ τον ορισμό του: γιαγιά, κόρες, γαμπρός κι εγγόνια τρέχουν προσωπικά το μαγαζί. Τα δυο παιδιά της τέταρτης αυτής γενιάς σπουδάζουν ταυτόχρονα. Τους χαρήκαμε στη σάλα να εξυπηρετούν με επαγγελματική συνέπεια και να μιλούν με φανερή αγάπη για το μαγαζί. 

πο

Η Κληματαριά φημίζεται για τα παραδοσιακά της φαγητά, με προϊόντα από την περιοχή και  χαρακτηριστική γεύση Αρκαδίας. Ο δικός τους, χειροποίητος ξινός τραχανάς σούπα σε ζωμό κρέατος με ντομάτα, το παραδοσιακό παστό χοιρινό με αβγά, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες, το αγριογούρουνο στιφάδο είναι εμβληματικά πιάτα του μενού. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο πεντανόστιμο ορεινό πρόβατο κοκκινιστό με χυλοπίτες και στο επίσης έξοχο κατσικάκι λαδορίγανη στη γάστρα.

Στο τέλος, χαρήκαμε το σπιτικό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, γλυκιά κρέμα και ωραίο σιρόπιασμα. Στο κεφάλαιο κρασί έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία, με πολλές ετικέτες του πελοποννησιακού αμπελώνα και σωστό σερβίρισμα.

υθ

Πάνω απ΄ όλα, όμως, χαρήκαμε τη εικόνα μια δεμένης με το μαγαζί και φιλόξενης οικογένειας και μιας νέας γενιάς που, σε πείσμα των καιρών, οραματίζεται το μέλλον της εκεί. 


"Kληματαριά από το 1931”, Κ.Λαμπρινοπούλου 6, Βυτίνα τηλ. 27950 22226

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2025

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

"Kedros Athens": Φαγητό με παριανή ψυχή στη Λυκόβρυση

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.

Η ιταλική σταθερά στον speakeasy πεζόδρομο του Παγκρατίου

Σημείο αναφοράς για σχεδόν μία δεκαετία, το κομψό εστιατόριο στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, είναι ιδανικό για after-office συναντήσεις με ιταλική φινέτσα αλλά όχι μόνο για τέτοιες.

To 'OX Athens' γιορτάζει δύο χρόνια ζωής και ψήνει μαζί με τους Nomade et Sauvage

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα δύο χρόνια του OX Athens, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.