
Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του πλανήτη, που επί σειρά ετών ξεχώριζε στην κορυφή του θεσμού των The World’s 50 Best Restaurants, ενώ διατηρεί και πάντοτε και 3 αστέρια Michelin. Το να κάνεις κράτηση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα καταφέρεις, θα πληρώσεις -υπό κανονικές συνθήκες- από $285 έως $365 για να απολαύσεις τα πιάτα του Daniel Humm. Το Eleven Madison Park αποτελεί έναν ναό της παγκόσμιας γαστρονομίας. Και 4 χρόνια πριν αποφάσιζε να το γυρίσει τελείως στις vegan προτάσεις.

"Τον προηγούμενο χρόνο ο κόσμος άλλαξε. Το ίδιο και εμείς. Όταν ανοίξουμε και πάλι, θα σερβίρουμε ένα πλήρως plant-based μενού στο οποίο δε θα χρησιμοποιήσουμε ζωϊκά προϊόντα - κάθε πιάτο θα φτιάχνεται με λαχανικά της γης και της θάλασσας, όπως επίσης και με φρούτα, όσπρια, μανιτάρια, δημητριακά και άλλα υλικά. Είναι μία τεράστια πρόκληση να φτιάξουμε εξίσου συναρπαστικά πιάτα με τα πιο κλασικά μας από αυτές τις πρώτες ύλες αλλά πιστεύουμε πως είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε και περιμένουμε να μοιραστούμε αυτή την προσπάθεια μαζί σας" εξηγούσε μεταξύ άλλων ο σεφ και ιδιοκτήτης Daniel Humm τον Μάιο του 2021.

Συμπλήρωνε δε, πως "ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε την πολυτέλεια ως εμπειρία που εξυπηρετεί έναν υψηλότερο σκοπό και παράλληλα διατηρεί μία πραγματική σύνδεση με την κοινότητα".
Fast forward στο τώρα, ο γευσιπλάστης Humm -τέσσερα χρόνια μετά την 'αναστάτωση' που προκάλεσε στο fine dining σύμπαν με τη στροφή του σε ένα αποκλειστικά φυτικό μενού- άλλαξε γνώμη.
"Η αλλαγή είναι θεμελιώδες στοιχείο του ποιοι είμαστε και πώς εξελισσόμαστε. Καθώς πλησιάζω την 20ή μου επέτειο στο EMP, αποφάσισα ότι είναι καιρός για αλλαγή ξανά", ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση.
"Από τις 14 Οκτωβρίου του 2025, θα εντάξουμε τη νέα μας γαστρονομική γλώσσα σε ένα μενού που θα αγκαλιάζει την επιλογή. Θα προσφέρουμε, φυσικά, ένα φυτικό μενού, αλλά και επιλεγμένα ζωικά προϊόντα σε ορισμένα πιάτα – ψάρι, κρέας και, ναι, την πάπια μας με γλάσο μελιού και λεβάντας. Το να τρώμε μαζί είναι η ουσία του ποιοι είμαστε, και έχω μάθει πως για να υποστηρίξω πραγματικά τη φυτική κουζίνα, χρειάζεται να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι γύρω από το τραπέζι" συμπληρώνει ο ίδιος.

Η απόφασή του έχει, ασφαλώς, και οικονομικά κίνητρα. "Πίστευα πραγματικά στην απόλυτη δέσμευση, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα αποκλείαμε κόσμο", είπε στους New York Times. "Έχω κάποια ανησυχία ότι οι άνθρωποι θα πουν: 'Α, είναι υποκριτής', αλλά ξέρω ότι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσω να υποστηρίζω τη φυτική κουζίνα είναι να αφήσω όλους να συμμετέχουν στο τραπέζι".
Το νέο μενού λοιπόν θα παραμείνει ως επί το πλείστον φυτικό, και όσοι θέλουν ένα πλήρως vegan γεύμα θα εξακολουθούν να μπορούν να το απολαύσουν. Όμως πλέον οι επισκέπτες θα έχουν και την επιλογή να παραγγείλουν ένα στρείδι, μια μικρή μερίδα αστακού ή την πάπια με μέλι λεβάντας, που υπήρξε για χρόνια το σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Ενδέχεται επίσης να προστεθεί κάποια στιγμή κι ένα πιάτο με κοτόπουλο. "Για μένα, αυτή είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή ενός εστιατορίου", είπε επίσης ο Humm.
Το μενού θα συνεχίσει να περιλαμβάνει από επτά έως εννέα πιάτα στην τιμή των 365 δολαρίων, και ακόμη κι αν οι πελάτες επιλέξουν κρέας ή θαλασσινά, η πλειονότητα του γεύματος θα παραμείνει φυτική. "Όταν οι άνθρωποι έρχονται και ίσως δοκιμάζουν ένα ψάρι ή έναν αστακό ή την πάπια, αλλά τρώνε επίσης πιάτα με λαχανικά σε ποσοστό 80%, μπορεί τελικά να αγαπήσουν περισσότερο τα πιάτα αυτά", επιμένει ο Humm.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.