Στην Κουρούτα υπάρχει ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας

Ναι, στην Κουρούτα. Εκεί ακριβώς συναντάς μία από τις πιο ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες που παίζουν στη χώρα.

Το εστιατόριο Dex.Silo.01 στο Dexamenes Seaside Hotel, στην Κουρούτα Ηλείας © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Έχεις δειπνήσει ποτέ μέσα σε μια δεξαμενή κρασιού; Και όχι, δεν το γράφω μεταφορικά. Πιθανότατα, αν παρακολουθείς εκτενώς τα εντός των ελληνικών συνόρων γαστρονομικά δρώμενα, να πηγαίνει κάπου το μυαλό σου. Αν όχι, τότε επίτρεψέ μας να σου μιλήσουμε -πιο ορθά, να σου γράψουμε- για το Dex.Silo.01.

Από τις Dexamenes στις γαστρονομικές βραβεύσεις

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ένα απαραίτητο flash back. Πίσω στο 2018, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκος Καραφλός, έχοντας στα χέρια του τις εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου στην Ηλεία και την παραλία της Κουρούτας -αλλά και ένα ιδιαίτερο τοπικό αφήγημα συνδεδεμένο με τη σταφίδα- αποφάσιζε να συστήσει στο κοινό το Dexamenes Seaside Hotel. Ένα ξενοδοχείο-προορισμό για την ευρύτερη περιοχή, συνδεδεμένο οργανικά με την ιστορία της περιοχής και τον πρότερο βίο των εγκαταστάσεών του. 

Dexamenes Seaside Hotel 1

Dexamenes Seaside Hotel 2

Πλέον, το Dexamenes Seaside Hotel είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και πιο μακριά από τα δικά μας σύνορα για τη μετατροπή των παλιών δεξαμενών σε σουίτες (με τη βοήθεια του K-Studio) και της βεντάλιας εμπειριών που προσφέρει. Περιλαμβάνεται δε, στην ακριβοθώρητη διεθνή πλατφόρμα των Design Hotels.

Στους χώρους του όμως παίζει και μια από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα, ένα αληθινά εμβυθιστικό δρώμενο που μπλεντάρει όλα όσα αναζητά κανείς σε ένα μέρος σαν κι αυτό. Το open air dining room του ξενοδοχείου, "Dex.Silo.01", στήνει τραπέζια μέσα στην (μεγάλη) πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multimedia προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό soundtrack δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 1

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 4

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 2

'Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης. Η γευστική προσέγγιση δε συμπληρώνει μόνο αρμονικά την εικόνα αλλά αποτελεί και λόγο επίσκεψης στην... άγρια Δύση της Ηλείας, αντλώντας σε αρκετές περιπτώσεις έμπνευση από την περιοχή στην οποία σερβίρεται και τα υλικά της.

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 6

Εστιατόριο Dex.Silo.01 στην Κουρούτα 8

Η τοπική σούπα χονδρομενούδελο γίνεται η βάση για ένα εξαίσιο πιάτο ζυμαρικών με ταρτάρ γαρίδας, ενώ το φίνο καλαμάρι συνοδεύει ένα ευφάνταστο και βελούδινο αλά πολίτα με πουρέ αγκινάρας, αρακά και μαύρη καλοκαιρινή τρούφα. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχει μια ωραία οινική προσέγγιση με focus στον ελληνικό αμπελώνα και μια καλή κάρτα cocktails.

Διόλου τυχαία, το Dex.Silo.01 αποσπά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και Top Notch στις πιο πρόσφατες λίστες των Χρυσών Σκούφων, του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της χώρας.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.