
Έχεις δειπνήσει ποτέ μέσα σε μια δεξαμενή κρασιού; Και όχι, δεν το γράφω μεταφορικά. Πιθανότατα, αν παρακολουθείς εκτενώς τα εντός των ελληνικών συνόρων γαστρονομικά δρώμενα, να πηγαίνει κάπου το μυαλό σου. Αν όχι, τότε επίτρεψέ μας να σου μιλήσουμε -πιο ορθά, να σου γράψουμε- για το Dex.Silo.01.
Από τις Dexamenes στις γαστρονομικές βραβεύσεις
Πριν από οτιδήποτε άλλο, ένα απαραίτητο flash back. Πίσω στο 2018, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκος Καραφλός, έχοντας στα χέρια του τις εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου στην Ηλεία και την παραλία της Κουρούτας -αλλά και ένα ιδιαίτερο τοπικό αφήγημα συνδεδεμένο με τη σταφίδα- αποφάσιζε να συστήσει στο κοινό το Dexamenes Seaside Hotel. Ένα ξενοδοχείο-προορισμό για την ευρύτερη περιοχή, συνδεδεμένο οργανικά με την ιστορία της περιοχής και τον πρότερο βίο των εγκαταστάσεών του.


Πλέον, το Dexamenes Seaside Hotel είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και πιο μακριά από τα δικά μας σύνορα για τη μετατροπή των παλιών δεξαμενών σε σουίτες (με τη βοήθεια του K-Studio) και της βεντάλιας εμπειριών που προσφέρει. Περιλαμβάνεται δε, στην ακριβοθώρητη διεθνή πλατφόρμα των Design Hotels.
Στους χώρους του όμως παίζει και μια από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα, ένα αληθινά εμβυθιστικό δρώμενο που μπλεντάρει όλα όσα αναζητά κανείς σε ένα μέρος σαν κι αυτό. Το open air dining room του ξενοδοχείου, "Dex.Silo.01", στήνει τραπέζια μέσα στην (μεγάλη) πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multimedia προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό soundtrack δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα.



'Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης. Η γευστική προσέγγιση δε συμπληρώνει μόνο αρμονικά την εικόνα αλλά αποτελεί και λόγο επίσκεψης στην... άγρια Δύση της Ηλείας, αντλώντας σε αρκετές περιπτώσεις έμπνευση από την περιοχή στην οποία σερβίρεται και τα υλικά της.


Η τοπική σούπα χονδρομενούδελο γίνεται η βάση για ένα εξαίσιο πιάτο ζυμαρικών με ταρτάρ γαρίδας, ενώ το φίνο καλαμάρι συνοδεύει ένα ευφάνταστο και βελούδινο αλά πολίτα με πουρέ αγκινάρας, αρακά και μαύρη καλοκαιρινή τρούφα. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχει μια ωραία οινική προσέγγιση με focus στον ελληνικό αμπελώνα και μια καλή κάρτα cocktails.
Διόλου τυχαία, το Dex.Silo.01 αποσπά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και Top Notch στις πιο πρόσφατες λίστες των Χρυσών Σκούφων, του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της χώρας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.