
'Ήταν μια ακόμη γιορτή για την ελληνική κουζίνα. Στις 2 Απριλίου και στο Makedonia Palace έλαβε χώρα η μεγάλη απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2025 από το αθηνόραμα, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων. Ανάμεσα στα εξαιρετικά εστιατόρια που βραβεύτηκαν και αυτά της Θεσσαλονίκης, που επιβεβαιώνουν το πανίσχυρο γευστικό στάτους της συμπρωτεύουσας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
SALONIKA RESTAURANT & BAR / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου



Η λουσάτη σάλα και η βεράντα στο ισόγειο του "Makedonia Palace" με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα. H εξαιρετική κάβα και το επαγγελματικό σέρβις συμπληρώνουν την εμπειρία.
ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20
Σεφ: Δημήτρης Τασιούλας
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό στο ισόγειο του ξενοδοχείου "ON Residence". Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά. Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γλάσο αρνιού και κρέμα αρακά.


10 ΤΡΑΠΕΖΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Πασχαλίνα Καμτσίκη
Το σύγχρονο και δημιουργικό "μεζεδοπωλείο" του Μανώλη Παπουτσάκη απλώνει δέκα τραπέζια σε μια ήρεμη σάλα με ανοιχτή κουζίνα, όπου κυριαρχούν το μπεζ, το ιβουάρ, το μωσαϊκό και το σκούρο ξύλο στις καρέκλες. Το μενού που δημιουργεί ο βραβευμένος σεφ και εκτελεί η ταλαντούχα Πασχαλίνα Καμτσίκη συνδυάζει στην ίδια σελίδα μια σειρά από ιδιαίτερα μοντέρνες σπεσιαλιτέ, αλλά και γεύσεις που εκσυγχρονίζουν στοιχεία της παράδοσης.
GRADA NUEVO / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ελένη Ρήγα, Πελαγία Σαββαΐδου


Κομψός χώρος με σύγχρονο ντιζάιν και highlight τη θεαματική ψαριέρα κατά μήκος της μπάρας, αλλά και τραπεζάκια έξω, στον posh πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Η αυστηρά επιλεγμένη θαλασσινή πρώτη ύλη, το επαγγελματικό σέρβις και στοιχεία όπως η ψαγμένη λίστα στρειδιών εκφράζουν τον ιδιοκτήτη και ψυχή του εστιατορίου Απόστολο Ρήγα, υποστηρίζοντας την κουζίνα που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό.
ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιώργος Ζαννάκης
Το μικρό, προσωπικό εστιατόριο του Γιώργου Ζαννάκη βρίσκεται σε έναν συνοικιακό δρόμο προς την Άνω Πόλη και αποπνέει σπιτική ατμόσφαιρα, απλώνοντας τα τραπέζια του σε δύο δωμάτια ενός παλιού οικήματος και ορισμένα ακόμα στο πεζοδρόμιο. Στην ανοιχτή του κουζίνα, στο βάθος του χώρου, ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από ό,τι βρίσκει στην αγορά και παρουσιάζει έναν κατάλογο που αλλάζει σε καθημερινή βάση.


ΧΑΡΟΥΠΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Βαλεντίνα Αντωνή
Η πρώτη μαγειρική έδρα του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη παραμένει το καλύτερο κρητικό εστιατόριο στην Ελλάδα. Εκλεκτές πρώτες ύλες γίνονται η βάση για ατόφιες συνταγές, αλλά και επιτυχημένα twists, με προτάσεις όπως ο κρόκος αβγού κονφί με κρέμα στάκας, τραγανό απάκι και φρέσκια τρούφα ή τα κάστανα στιφάδο με crème brûlée κυδωνιού. Στα συν, η εκλεκτή ποικιλία κρητικών τυριών και αποσταγμάτων.

ΑΛΕΠΟΥ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ανδρέας Κλαυδιανός
Το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού μιξάρει ξυλόφουρνο, κατσαρόλα και ελεύθερη δημιουργική διάθεση, σε μεγάλο, φωτεινό κι ανοιχτόκαρδο χώρο με παιχνιδιάρικη αισθητική. Χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως τα σαρμαδάκια, που έρχονται εδώ με κρέμα από αριάνι και γιαούρτι, ή η καπνιστή μελιτζάνα, που συνοδεύεται από κρέμα πιπεριάς και μαγιονέζα σχοινόπρασου, προτείνονται στη λογική του μεζέ και συμπληρώνονται από κύρια πιάτα.
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Δημήτρης Αγόρατζης
Το εστιατόριο του Σταύρου Σωτηρούδη είναι εξαιρετικά δημοφιλές, με τη φήμη του να διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι η κουζίνα του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη, ο οποίος δημιουργεί πιάτα απλά, με βάση την ποιοτική πρώτη ύλη, που τις περισσότερες φορές προέρχεται από τις γύρω θάλασσες. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα ωμά, καθώς και τα πιάτα με τα ζυμαρικά.

> Περισσότερα για τα εστιατόρια που τιμήθηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2025 εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.