Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2024 απονεμήθηκαν στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο 'Athenaeum InterContinental', σε μια απολαυστική τελετή, που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Ανάμεσα στα βραβευμένα εστιατόρια, η Αθήνα είχε τη μερίδα του λέοντος, με 17 Χρυσούς Σκούφους, το εστιατόριο που ξεχώρισε στην κατηγορία One to Watch, καθώς και 3 μέρη με Top Notch.

Τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια

'Botrini's Athens'

Botrini’s

Το αθηναϊκό εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι φέτος εντυπωσιάζει περισσότερο από ποτέ. Οι αέρινες και ταυτόχρονα στιβαρές γεύσεις, τα άψογα τεχνικά πιάτα, οι έξυπνοι και ευφάνταστοι συνδυασμοί υλικών, η εξαιρετική λίστα κρασιών, το πολύ καλό και με γνώση σέρβις και ταυτόχρονα η συγκινητική "απλότητα" με την οποία συμβαίνουν όλα, αναδεικνύουν την ψυχή, την κουλτούρα και το πάθος του chef-patron Έκτορα Μποτρίνι και του head chef Νίκου Μπίλλη.

'Tudor Hall'

Εμπνευσμένες, μοντέρνες και κοσμοπολίτικες αναδομήσεις του συνταγολογίου της ελληνικής παράδοσης, βασισμένες σε επιλεγμένη ελληνική πρώτη ύλη, θέτουν τον γευστικό άξονα γύρω από τον οποίο το αρχοντικό grand restaurant της Αθήνας στο ξενοδοχείο 'King George' συνεχίζει να πλέκει το μύθο του, με τον ταλαντούχο σεφ Νίκο Λειβαδιά να κρατά την μπαγκέτα του μαέστρου και την ασυναγώνιστη θέα στην Ακρόπολη να πρωταγωνιστεί στην ατμοσφαιρική σαγήνη της κομψής σάλας. Το εξαίρετο σέρβις, αλλά και η συνοδεία πιάνου συμπληρώνουν την εστιατορική εμπειρία.

'Seeds'

Seeds

Ο ταλαντούχος σεφ Δήμος Σαμουράκης φυτεύει τους σπόρους μιας πολύ ενδιαφέρουσας μοντέρνας κουζίνας στο δικό του εστιατόριο στα Ιλίσια, που ανανεώνει το fine dining σκηνικό της πόλης. Στη σάλα με τη μίνιμαλ ατμόσφαιρα χαίρεσαι τις προτάσεις του που ακολουθούν τον κύκλο των εποχών και διακρίνονται από απρόσμενους συνδυασμούς υλικών, φινέτσα και μεγάλη νοστιμιά.

'Le Pavillon'

Le Pavillon Athens

Στην αστική σάλα μιας τυπικής αθηναϊκής μονοκατοικίας (και στον υπέροχο κήπο της το καλοκαίρι), ο Jean-Charles Métayer προτείνει δύο μενού γευσιγνωσίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους η αγάπη του σεφ για τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα και η μαεστρία με την οποία καταφέρνει να συνδυάζει τεχνικές, γεύσεις και παραδόσεις, δημιουργώντας μια ξεκάθαρη γευστική υπογραφή.

'Herve'

Hervé

Προσωποποιημένο high end σέρβις και υψηλή αισθητική στο πιάτο χαρακτηρίζουν το fine dining εστιατόριο του πολυβραβευμένου σεφ Ερβέ Προνζάτο και του συνεταίρου του Γρηγόρη Κίκη, με την ανοιχτή κουζίνα, αγκαλιασμένη από μια μεγάλη μπάρα, να αποτελεί το κέντρο της δράσης και μερικά τραπέζια περιμετρικά, αλλά και στην κομψή αυλή να συμπληρώνουν το τερέν. Η σοφιστικέ και απόλυτα προσωπική κουζίνα του Ερβέ ξεδιπλώνεται μέσα από μικρά γαστρονομικά κομψοτεχνήματα, που αναδεικνύουν τη γαλλική του κουλτούρα, μπολιασμένη με τις επιρροές από τα ταξίδια του στην Ασία.

'CTC'

CTC

Μετρ των πειραματισμών, της τολμηρής προσέγγισης της γαστρονομίας και της κομψότητας των γεύσεων, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το μενού 11 σταδίων "Voyage" (€ 95/άτομο). Το στοιχείο της έκπληξης παραμένει κομβικό, καθώς δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τους σταθμούς του "ταξιδιού" σου, το οποίο ξεδιπλώνεται στην κομψή σάλα του εστιατορίου με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και το φιλικό σέρβις.

'Aleria'

Aleria

Κομψότητα παλιάς αρχοντικής Αθήνας στη σάλα και φινέτσα μοντέρνας διεθνούς κουζίνας στο πιάτο, πλέκουν τον μεθυστικό μίτο ενός από τα ατμοσφαιρικότερα εστιατόρια της πόλης, με τον σεφ Γκίκα Ξενάκη να δανείζεται στοιχεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη, για να αρθρώσει μια γοητευτική δημιουργική κουζίνα όπου απαλές γεύσεις και πρωτότυποι συνδυασμοί κρατούν σε πρώτο φόντο τη νοστιμιά της εποχικότητας.

'Patio'

Patio

Στην εσωτερική αυλή του "The Margi", με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος πολλάκις με Χρυσό Σκούφο και πλέον με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Γιακαλής παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα του συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις, ενώ τα επιδόρπια δημιουργεί από φέτος ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος.

'GB Roof Garden'

Κλασική πολυτέλεια, αριστοκρατική ατμόσφαιρα και μια ονειρική θέα της Ακρόπολης στο roof garden του εμβληματικού ξενοδοχείου της Πλατείας Συντάγματος. Ανάλογο του χώρου μενού, με φίνα πιάτα μοντέρνας κουζίνας και χρήση εκλεκτών υλικών, από τα οποία δεν λείπουν εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, από τον ταλαντούχο chef de cuisine Νίκο Λιόκα. Εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, με τον διακεκριμένο sommelier Βαγγέλη Ψωφίδη να προτείνει εύστοχες και ιδιαίτερες αρμονίες. Σέρβις εξαιρετικό, ανάλογο του χώρου.

'Makris Athens'

Το εστιατόριο Makris Athens στην Ερμού 6
© Makris Athens

Η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris", που δημιουργήθηκε από τα Domes Resorts, με επικεφαλής τον βραβευμένο Πέτρο Δήμα, στέκεται ψηλά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Η κουζίνα του Δήμα κινείται ελεύθερα και δημιουργικά, στηριγμένη κυρίως σε ελληνικά προϊόντα, και από τη δική τους φάρμα, με την εποχικότητα των πρώτων υλών και τη βιωσιμότητα να αποτελούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας του.

'Varoulko Seaside'

varoulko seaside

Σημείο-σταθμός της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του τον Κομνηνό Μουφλουζέλη στην κουζίνα και τον εξαιρετικό Θοδωρή Μωυσίδη στα επιδόρπια. Πιάτα-ωδή στην ντόπια θαλασσογραφία, με μοντέρνα αισθητική και πάντοτε κορυφαία πρώτη ύλη. Η διαχρονικότητά του επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

'Soil'

Soil

Μια ατμοσφαιρικά ανακαινισμένη διπλοκατοικία του Παγκρατίου αποτελεί τη μαγειρική έδρα του βραβευμένου σεφ Τάσου Μαντή, ο οποίος στα όμορφα σαλόνια του πρώτου ορόφου, αλλά και στο πριβέ μεγάλο τραπέζι του ισογείου ξεδιπλώνει μια κουζίνα βαθιά ιδιοσυγκρασιακή, φυσιολατρική και ευρηματική. Στο ένα και μόνο μενού γευσιγνωσίας (€95), η εκλεκτή πρώτη ύλη που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη φάρμα του εστιατορίου στο Αλεποχώρι, γίνεται η βάση για ντελικάτα πιάτα υψηλής δημιουργικότητας και τεχνικής.

'Matsuhisa Athens'

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου Matsuhisa Athens

Η ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής κουλτούρας και η γοητεία του γευστικού fusion βρίσκουν ιδανική στέγη στο Matsuhisa Athens, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος εκτελούν στην εντέλεια εμβληματικές σπεσιαλιτέ όπως το black cod με miso, αλλά παράλληλα ενσωματώνουν από φέτος και μια λίστα με πιάτα ημέρας, στο γνώριμο πάντοτε ύφος της κουζίνας του εστιατορικού brand. Must try, μεταξύ άλλων, η γλώσσα μενιέ με chili shiso salsa και τα χτένια με σάλτσα μαύρου σουσαμιού.

'Pelagos'

Pelagos

Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο πολυτελές "Four Seasons Astir Palace", με σεφ τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Luca Piscazzi. Η κομψή γαστρονομία του διακρίνεται από κοσμοπολιτισμό και κινείται με άνεση σε γαλλικά, ιταλικά, διεθνή και ελληνικά νερά με επίκεντρο το ψάρι, αλλά ανοίγεται και προς το κρέας. Τρως σε μια πολύ κομψή σάλα το χειμώνα και το καλοκαίρι στη βεράντα με την υπέροχη θέα, σαν να είσαι σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.

'Σπονδή'

Άνοιξη με οινικές και γαστρονομικές προσκλήσεις στη 'Σπονδή'

Το κλασικό fine dining εστιατόριο, που έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση, απλώνει τη φίνα art de la table του στις ατμοσφαιρικές αίθουσες με τους πέτρινους τοίχους του νεοκλασικού της οδού Πύρρωνος , ενώ η κομψή κλειστή αυλή προσφέρεται για τα πιο ζεστά βράδια. Η σύγχρονη κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Arnaud Bignon, πατάει σε γαλλική βάση και εστιάζει στην πρώτη ύλη της εποχής, που αναδεικνύεται με τεχνική και ευφάνταστους συνδυασμούς. Ποικιλία εξαιρετικών τυριών από το πλούσιο τρόλεϊ και πολύ καλή λίστα κρασιών.

'Hytra'

Hytra εστιατόριο

Στη στέγη της Στέγης και σε ένα κλασάτο περιβάλλον με υπέροχη θέα στα αθηναϊκά landmarks, ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας παρουσιάζει ένα ελληνόστροφο fine dining, με πρωτότυπες γαστρονομικές συνθέσεις και εξαιρετική πρώτη ύλη από κάθε γωνιά της χώρας. Άχαστα γευστικά φαβορί το combo ντομάτα-πέστροφα, η καραβίδα με πιπεριά Φλωρίνης και βασιλικό και το short rib με ρεβίθια, καρότο και χαρουπόμελο.

'Delta'

'Delta' x 'Line': Fine dining, finest drinking

Το εστιατόριο στα ψηλά δώματα του ΚΠΙΣΝ ατενίζει το φαληρικό Δέλτα από την κομψή σάλα του που θυμίζει χώρο τέχνης και φέρνει νέα δεδομένα στη σκηνή του αθηναϊκού fine dining. Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη, conceptual, βιώσιμη, φυσιολατρική κουζίνα, την οποία δοκιμάζεις ως βίωμα μέσα από ένα "αινιγματικό" μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων.

Διαβάστε Επίσης

To 'One To Watch 2023' εστιατόριο

'Nyn Esti'

Το εστιατόριο Nyn Esti στο ΕΜΣΤ

Το εστιατόριο που δημιούργησε ο όμιλος Nice ‘n’ Easy στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανατρέπει τα δεδομένα των εστιατορίων των μουσείων στην Ελλάδα. Ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα που φέρνει τη γαστρονομία να στέκεται επάξια δίπλα στην τέχνη και κάνει τη διαφορά για φέτος. Αν και στο μέλλον η πρόταση θα εμπλουτιστεί περαιτέρω, προς το παρόν γευόμαστε τον αρτίστικο γαστρονομικό "Βιότοπο", το μενού του σεφ που αναπτύσσεται σαν μια conceptual γαστρονομική παράσταση με πρωταγωνιστές τη χλωρίδα και την πανίδα της ελληνικής γης.

Τα βραβευμένα με Top Notch εστιατόρια

'Sushimou'

SUSHIMOU
© Margarita Nikitaki

Sushi bar σε συσκευασία τσέπης, με τραπεζάκια έξω, αλλά και 12 stools γύρω από την κεντρική μπάρα, όπου ο Αντώνης Δρακουλαράκος (με θητεία και μαθητεία στο Τόκιο) κινείται σε omakase λογική ελληνικής νοοτροπίας, μετατρέποντας ψάρια εξαιρετικής φρεσκάδας σε sashimi, nigiri και άλλα καλούδια. Το μπαρμπούνι, που σερβίρεται με δύο τρόπους (τα φιλέτα σε nigiri και η ραχοκοκαλιά με το κεφάλι τραγανισμένα σε αέρινο τηγάνι) αποτελεί πιάτο-υπογραφή. Η δουλεμένη wine list ενδείκνυται για απροσδόκητης ευστοχίας pairings.

'VeriΤable'

Veri Table

Ζεστός, κομψός χώρος στα πρότυπα γαλλικού bistrot με cosy πατάρι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα τραπέζια. Ο chef-patron Alain Parodi προτείνει υψηλού επιπέδου πιάτα που έχουν ως βάση την κλασική γαλλική κουζίνα, χωρίς να λείπουν και άλλες μοντέρνες και κοσμοπολίτικες αναφορές, σε ένα μενού που αλλάζει τακτικά. Ενδιαφέρουσα συλλογή γαλλικών τυριών που εισάγονται από το εστιατόριο, όπως και τα περισσότερα κρασιά που φυλάσσονται στη γυάλινη κάβα.

Διαβάστε Επίσης

'Vezené'

Vezene

Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα και ζωντανή ατμόσφαιρα, με φανατικό κοινό που κινείται στις ίδιες συχνότητες. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά ακολουθώντας την αγορά και χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη οπτική του σεφ, που αγαπάει τις comfort γεύσεις και δίνει έμφαση στην προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη. Πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση, έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις, χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο και χειροποίητα ζυμαρικά.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Botrini’s

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Hytra

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Sushimou

Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Pelagos

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Delta Restaurant

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, (5ος όροφος κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής),
  • Εστιατόρια

Hervé

Τριών Ιεραρχών 170, Άνω Πετράλωνα
  • Εστιατόρια

Pavillon (Le)

Περικλέους 31, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

CTC

Πλαταιών 15, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Soil

Φερεκύδου 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

See/ds

Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Nyn Esti

Λεωφ. Συγγρού 51-53, Φιξ
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.