Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια του Αιγαίου

Το βράδυ της 8ης Απριλίου 2024 και σε μία ιδιαίτερη τελετή στο ξενοδοχείο 'Athenaeum InterContinental' έγιναν γνωστά τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο και Top Notch για τη σεζόν που διανύουμε. Τα νησιά του Αιγαίου -με τις Κυκλάδες, στη συντριπτική πλειοψηφία- μετρούν 22 βραβευμένα εστιατόρια.

Τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια 

'Botrini’s Santorini', Σαντορίνη

Από τις πλέον κομψές βεράντες πάνω στo 'Katikies Santorini' και την Καλντέρα της Οίας, με μοναδική θέα, ιδιαίτερη αισθητική και fine dining κουζίνα. Ο Έκτορας Μποτρίνι εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το επώνυμο σαντορινιό του εστιατόριο, παρουσιάζοντας πιάτα με ιδιαίτερη φινέτσα, πρωτοτυπία σύλληψης, τολμηρούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργικότητα που χτυπάει κόκκινο. Chef de cuisine ο πολύ καλός Θωμάς Μπόσμος που μαγειρεύει με ακρίβεια και στιβαρότητα. Πολύ καλή λίστα κρασιών, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό σέρβις.

'Elements Restaurant', Σαντορίνη

Υποβλητική ατμόσφαιρα με θέα στο διάσημο ηλιοβασίλεμα και σχεδιασμός που αντανακλά την πέτρινη αρχιτεκτονική της πίσω πλευράς της Σαντορίνης δίνουν το στιβαρό στίγμα του βραβευμένου γαστρονομικού εστιατορίου του 'Canaves Oia Epitome'. Ο executive chef του ομίλου Τάσος Στεφάτος ξεδιπλώνει μια κουζίνα πολυσυλλεκτική, κοσμοπολίτικη και ιδιοσυγκρασιακή, με τεχνικές αιχμής.

'Lauda', Σαντορίνη

Βεράντα πάνω στην Καλντέρα της Οίας και το 'Andronis Boutique Hotel' με εξαιρετική θέα. Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut δημιουργεί μια δυναμική και κομψή μοντέρνα κουζίνα, που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα με τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από το νησί. Σεφ του εστιατορίου είναι ο ταλαντούχος Γιώργος Δόσπρας, ο οποίος αναδεικνύει τα πιάτα με φινέτσα και πολύ καλή τεχνική. Σέρβις υψηλού επιπέδου και άκρως εντυπωσιακή λίστα κρασιών με περισσότερες από χίλιες ετικέτες.

'Selene', Σαντορίνη

Η εξαιρετική αυλή του με τις τοξωτές καμάρες, τη λιμνούλα και τους φοίνικες, την εξαιρετική art de la table και τον χαμηλό φωτισμό στο 'Katikies Garden', υποβάλλουν τον επισκέπτη σε μια εξωτική σαγήνη γεμάτη μυστήριο. Σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Νέος chef de cuisine για το 2024 είναι ο Θωμάς Μπόσμος, που διαδέχεται τον εξαιρετικό Βασίλη Ρούσσο.

'Alali', Σαντορίνη

H ρομαντική βεράντα πλάι στην πισίνα του ξενοδοχείου 'Astarte Suites' μεταμορφώνεται σε εστιατόριο αξιώσεων χάρη στην ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του βραβευμένου executive chef Άνταμ Κοντοβά, που μιξάρει προσωπικά αγαπημένα με διεθνή φαβορί, σε ένα fusion εξίσου κοσμοπολίτικο και βαθιά ελληνικό. Οι πρωτότυποι, ερεθιστικοί συνδυασμοί του υλοποιούνται από τον ταλαντούχο head chef Γιώργο Μπερκάκη.

'Baos', Μύκονος

Προσεγμένη art de la table, εξαιρετική θέα στη Χώρα της Μυκόνου και ένας σεφ που πατάει γερά στις σύγχρονες τεχνικές, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες του με κομψότητα και φινέτσα. Η κουζίνα του Παναγιώτη Τσουκάτου στο 'Baos' του 'Myconian Korali' είναι σύγχρονη, με πολύ καλές πρώτες ύλες και ιδιαίτερη εκφραστική λεπτότητα. Πολύ καλά επιδόρπια.

'Noble Gourmet Restaurant', Ρόδος

Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, μαζί με τον Σπύρο Κουγιό, επιχειρούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα fine επανασύσταση της ροδιακής μαγειρικής παράδοσης, δοσμένη μέσα από πιάτα με τεχνική, φαντασία και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η κοσμοπολίτικη βεράντα του ξενοδοχείου "Elysium" με την εκπληκτική θέα στην πλαζ της Καλλιθέας αποτελεί το ιδανικό τερέν για μια τέτοια εμπειρία.

'Botrini's Mykonos', Μύκονος

Η μυκονιάτικη εκδοχή του πολυβραβευμένου εστιατορίου του Έκτορα Μποτρίνι φιλοξενείται σε μια κομψή open air βεράντα του ξενοδοχείου "Katikies", με υπέροχη θέα στον κόλπο του Αϊ-Γιάννη και τη Δήλο. Το μενού σταχυολογεί αντιπροσωπευτικές γεύσεις του χαρισματικού σεφ και εκτελείται με υψηλή ακρίβεια από τον ταλαντούχο επικεφαλής της κουζίνας Μιχάλη Μπίρτσιο.

'Ches', Ίος

Arty νεορουστίκ ύφος στο εστιατόριο του νιώτικου ξενοδοχείου "Calilo", που ίπταται στην κυριολεξία πάνω από την παραλία του Παππά. Το concept του μενού, δημιουργημένο από τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη σε εκτέλεση του Σπύρου Τζίλη, είναι έξυπνο, φρέσκο και πρωτότυπο. Παρουσιάζει επτά πιάτα από επτά κυκλαδονήσια, ταξιδεύοντάς μας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο, Τζια, Ανδρο, Τήνο και Ίο, με αυθεντικές πρώτες ύλες από κάθε νησί και σύγχρονη προσέγγιση στις μείξεις και τις εκτελέσεις του.

'Grandma's', Ίος

Κομψή βεράντα με arty αισθητική και ανοιχτή θέα πάνω στο φωτισμένο λιμάνι από το 'Liostasi Hotel & Suites', στιβαρό σέρβις, ατμόσφαιρα διακοπών και beautiful people. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα που σερβίρει το "Grandma’s" είναι εκλεπτυσμένη, δημιουργική και άψογη τεχνικά, και το fine dining menu επιμελημένο από τον βραβευμένο και δημοφιλή σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου.

'Petra Restaurant', Σαντορίνη

Με τα τραπέζια του απλωμένα γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites" και πανοραμική θέα στην Καλντέρα, το εστιατόριο παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής γεύσης διά χειρός του βραβευμένου executive chef του ομίλου Τάσου Στεφάτου. Ο σεφ Σπύρος Κασελούρης εκτελεί το μενού με συνέπεια και πολύ καλή τεχνική, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν πολύ ενδιαφέροντα επιδόρπια με ελληνικό χρώμα και καλοδιαλεγμένα κρασιά.

'Varoulko Santorini', Σαντορίνη

Πάνω στα γκρεμνά της Καλντέρας στο Ημεροβίγλι, σε απόσταση αναπνοής από το βράχο του Σκάρου, το 'Varoulko Santorini' απλώνει τα τραπέζια του στο κομψό σκηνικό της πισίνας του 'Grace Hotel'. Η θαλασσινή κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου ξεδιπλώνεται με φινέτσα και δημιουργικότητα, που αναδεικνύουν τη νοστιμιά των υλικών. Ο ικανός σεφ του εστιατορίου Ηλίας Τσικρίκης εκτελεί τα πιάτα με άψογη τεχνική, έχοντας ως βάση επιλεγμένες πρώτες ύλες. Εξαιρετική η wine list και το pairing με τα πιάτα.

Τα βραβευμένα με Top Notch εστιατόρια 

'Μαραθιά', Τήνος

Σε ένα κομψό ξύλινο ντεκ με ανοιχτό μπαρ εκεί που σκάει το κύμα, στον Άγιο Φωκά της Τήνου, ο φιλόξενος χώρος της 'Μαραθιάς' αποπνέει μια classy θερινή οικειότητα και αποτελεί προορισμό. Εποχικότητα, τοπικότητα και homemade παρασκευές στην κουζίνα του βραβευμένου Μιχάλη Μάρθα, που ενώνει τη νοστιμιά με τις σύγχρονες τάσεις, ενώ ο chef-patron Μαρίνος Σουράνης έχει εξελίξει την τεχνική των ψαριών ξηρής ωρίμασης με highlight αλλαντικά όπως το παστράμι και ο παστουρμάς τόνου.

'Beefbar Mykonos', Μύκονος

Χαρούμενη, casual chic μεσογειακή αυλή πάνω από την παραλία με θέα τον ατμοσφαιρικό κόλπο του Αγίου Ιωάννη, με το απόλυτο καλοκαιρινό φως της καλαμωτής, δέντρα καταμεσίς, μαρμάρινα τραπέζια με όψη που παραπέμπει στο μαρμπρέ των κρεατικών. Το διεθνές concept υψηλής κρεατοφαγίας εμπλουτίζει στη μυκονιάτικη εκδοχή του τη γευστική του πρόταση με ψάρια, θαλασσινά και ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ, όπως το Kobe beef prosciutto με αλμυρό panettone, οι μπουκίτσες tartare & tartine και το fillet frites με Beefbar sauce.

'Bill & Coo Gastronomy Project', Μύκονος

Το γαστρονομικό εστιατόριο του 'Bill & Coo' βρίσκεται σε μια μοντέρνα κομψή βεράντα με εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα πλάι στην πισίνα του ξενοδοχείου. Νέος σεφ για το 2024 είναι ο βραβευμένος Άγγελος Μπακόπουλος.

'Cabbanes', Μύκονος

Μια φινετσάτη γαστρονομική περιπέτεια σκαρώνει καθημερινά ο ταλαντούχος σεφ Φίλιππος Σταμπουλής, στο έξοχα στημένο εστιατόριο του "Myconian Villa Collection". Στα πέριξ του χώρου της πισίνας και με επιβλητική θέα στον κόλπο της Ελιάς, ο επισκέπτης γεύεται μια εξαιρετικά προσεγμένη και δημιουργική σύγχρονη κουζίνα, που ενώνει γευστικές φιλοσοφίες της Μεσογείου –αλλά και πολύ πιο μακρινές από αυτή– σε ένα τερέν ελληνικό.

'Zuma', Μύκονος

Το παγκοσμίως διάσημο εστιατορικό brand έχει πιάσει μυκονιάτικο πόστο σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με εκπληκτική θέα, ανάμεσα από τα δύο λιμάνια του νησιού και έναν άκρως extravagant χώρο που κομίζει το Zuma lifestyle στις Κυκλάδες. Ο σεφ Ανδρέας Μπολλάνος είναι εκείνος που κρατά τα ηνία στην καλοδουλεμένη κουζίνα που προτείνει χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ των 'Zuma' και όχι μόνο.

'Galazia Hytra', Πάρος

Σε ήσυχο σημείο του ξενοδοχείου 'Summer Senses' που ευνοεί το ρομάντζο με άπλετη θέα στο Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, το καλοκαιρινό αδερφάκι του βραβευμένου εστιατορίου 'Hytra' ανανεώνει το γευστικό σκηνικό της Πάρου. Η σύγχρονη κουζίνα του, που επιμελείται ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας και εκτελεί με ακρίβεια ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς, απαρτίζεται από σπεσιαλιτέ σαν το καρπάτσιο λαβράκι με ροδάκινο, αβγοτάραχο και νερό πράσινης ντομάτας, και τις γαρίδες carabineros με αφρό και emulsion αχινού.

'Jackie O' Beach', Μύκονος

Ένα από τα διεθνώς πολυαγαπημένα beach restaurants του νησιού στο Σούπερ Παραντάις, ζωντανό όλη την ημέρα και διάσημο για τα drag shows του γύρω από την πισίνα. Ο Χριστόφορος Πέσκιας επιμελείται το μενού, προτείνοντας ερεθιστικές γεύσεις με signature σπεσιαλιτέ του εστιατορίου και νέες ιδέες.

Διαβάστε Επίσης

'Kenshō Ornos Restaurant', Μύκονος

Ντιζαϊνάτη κομψότητα με αρτίστικα στοιχεία στον ημιυπαίθριο χώρο του ομώνυμου boutique hotel, αλλά και τραπέζια στο ψηλότερο επίπεδο, με θέα στον κόλπο του Ορνού. Ο executive chef Ιπποκράτης Αναγνωστέλης μεταφράζει με επιτυχία και εξαιρετική τεχνική μυκονιάτικες κι ευρύτερα ελληνικές γεύσεις, σε πιάτα που χαρακτηρίζει η νοστιμιά, η πρωτοτυπία και η ισορροπία. Πολύ καλή wine list και wine pairing επιπέδου.

'Κουκούμαβλος', Σαντορίνη

Στις ατμοσφαιρικές βεράντες και γύρω από την υπόσκαφη πισίνα του ξενοδοχείου "Katikies Chromata" με την εξαιρετική θέα στην καλδέρα, αναβιώνει ο θρυλικός 'Κουκούμαβλος' υπό την ηγεσία του Νίκου Πουλιάση με τη συνεργασία του Εκτορα Μποτρίνι. Κουζίνα σύγχρονη, περιπετειώδης και προσωπική, που χρησιμοποιεί και ελληνικά στοιχεία (φάβα, τραχανά κ.ά.) συνδυάζοντάς τα τολμηρά και φευγάτα με κοσμοπολίτικες ιδέες.

'Matsuhisa Mykonos', Μύκονος

Κομψότητα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα διακρίνουν το ρεστοράν που αγαπούν να επισκέπτονται οι διεθνείς επισκέπτες της Μυκόνου και του ξενοδοχείου 'Belvedere', αλλά και ο ίδιος ο σεφ Nobu Matsuhisa, που το ξεχωρίζει ανάμεσα στις έδρες του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα new style πιάτα του, συνώνυμα της παγκοσμίως διάσημης φιλοσοφίας του που παντρεύει τις ιαπωνικές βάσεις με τις λατινοαμερικάνικες επιρροές, είναι δημιουργικά και εκτελούνται με επιτυχία από τον επικεφαλής σεφ Βασίλη Καλογερόπουλο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.