Τα αυθεντικά comfort στέκια των δυτικών, για φαγητό και ποτό εκτός της πεπατημένης

Αυτή δεν είναι άλλη μια best of λίστα με τα «10+1 hip spot που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε στα δυτικά προάστια», αλλά μια πραγματική βόλτα για φαγητό ή ποτό στις γειτονιές που παραμένουν γειτονιές, βγάζοντας τη γλώσσα τους στο «εξευγενισμένο» κέντρο.

Χαβάη Χαβάη

Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από όταν πήρα την απόφαση να απομακρυνθώ από το κέντρο-απόκεντρο και τις Airbnb-κρατούμενες γειτονιές του Νέου Κόσμου προς αναζήτηση νέων αστικών περιπετειών στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Λίγο η συνεχιζόμενη στεγαστική κρίση, λίγο το gentrification και λίγο η ατέρμονη αναζήτηση θέσης πάρκινγκ, αποφάσισα να ανακαλύψω το Αιγάλεω και τις πέριξ περιοχές πέρα από τα ζεστά μεζεδοπωλεία στην Αγίας Λαύρας, που έχουν φιλοξενήσει γενιές και γενιές φοιτητών και ατελείωτες τσιπουροσυζητήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι παίρνει χρόνο για να φτάσει κανείς από το "γειτονιά" στο "γειτονίτσα", αλλά δεν γίνεται να μην αγαπήσεις τα ανεπιτήδευτα στέκια και τα όντως αυθεντικά concepts που υπηρετούν.

Σούζυ Τρως
© Λεωνίδας Τούμπανος
Η ρετρό σάλα του "Σούζυ Τρως"

Ένα under the radar στέκι στο Αιγάλεω 

"Ό,τι σερβίρω στο μαγαζί πρέπει να το έχω δοκιμάσει και να ξέρω από πού έρχεται", μου λέει ο κύριος Γιάννης ή αλλιώς ο "Βαρέλιας", ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφενείου-ουζερί. Έτσι, καθετί που φτάνει στο τραπέζι, από το χύμα ροζέ, που φέρνει από τη Νεμέα, τα τυριά και τα παϊδάκια προβατίνας, έχουν όλα τη δική τους ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μικρό καφενείο δεν το πιάνει εύκολα το μάτι σου, αλλά οι πελάτες του "Βαρέλια" δεν έρχονται μόνο από τη γύρω περιοχή αλλά από ολόκληρη την Αθήνα. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να προλάβετε και κάποιο ξεχωριστό έδεσμα (μοσχαροκεφαλή, γαρδουμπάκια, πατσάς), που γίνονται ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες. Οπότε πέρα από τα του μενού, ρωτήστε και για πιάτα ημέρας (Ηρακλείτου 35, 2105901179).

Στον τροπικό της πλατείας Ελευθερίας 

Χαβάη
Η "Χαβάη" απλώνει από νωρίς τα τραπεζάκια της στο πεζοδρόμιο της Ξενοφώντος

Πίσω από την πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται η πιο εναλλακτική γωνιά του Κορυδαλλού. Ο λόγος για τη "Χαβάη", το μπαρ των αδελφών Αλέξη και Δημήτρη Κυριάκου. Σε ένα ρετρό σκηνικό που δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι, χαβανέζικες ταπετσαρίες, πόστερ, κάδρα, παλιά κασετόφωνα και ρετρό τηλεοράσεις συνθέτουν ένα showroom vintage αντικειμένων, πολλά από τα οποία είναι προς πώληση, ενώ ενίοτε διοργανώνονται και μπαζάρ. Το εξωτικό στέκι λειτουργεί από νωρίς για χαλαρό καφέ μέχρι αργά το βράδυ για μπίρες, δυνατά ποτά και ακόμα πιο δυνατά κοκτέιλ – φήμες λένε ότι όποιος δεν έχει δοκιμάσει την Άτακτη, δεν ξέρει τι χάνει… Από τα decks της "Χαβάης" περνάνε πολλοί DJs, που αγαπάνε τη ροκ, την πανκ και τις garage-ιές. Αξίζει ένα follow στα social media και μόνο για τα πάρτι που διοργανώνουν (Ξενοφώντος 49, 6948106360).

Ελέφαντας
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ένας urban "Ελέφαντας" στον Κορυδαλλό. 

Λίγα στενά πιο πάνω βρίσκεται ο "Ελέφαντας", άλλο ένα all-day bar με πολύχρωμο χαρακτήρα. Θα πάτε για τον ωραίο καφέ, τα γλυκά ημέρας και τη δημιουργική μπάρα του, αλλά θα μείνετε (και θα επιστρέψετε) για τη ζωηρή, κατάφυτη αυλή του που μοιάζει τελείως αποκομμένη από την urban πραγματικότητα του Κορυδαλλού. Εδώ, οι resident DJs γκρουβάρουν σε funk, soul και reggae ρυθμούς. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα live sessions που διοργανώνονται από καιρό σε καιρό (Δημητρακοπούλου 15, 2104972024).

Μια "Παριζιάνα" από τον Κορυδαλλό

Σούζυ Τρως
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μια πέτρινη μονοκατοικία δίπλα από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στον Κορυδαλλό στεγάζει το κινηματογραφικό σκηνικό του "Σούζυ Τρως". Έτσι, με το έμπα δεν σκέφτεσαι πια τη Ρένα Βλαχοπούλου να ξεστομίζει τη χαρακτηριστική ατάκα που δίνει το όνομα του μαγαζιού, αλλά να τραγουδά την "Αθήνα τη νύχτα". Η πολύχρωμη σάλα με τις ρετρό πινελιές, το τζάκι, τα γυαλισμένα μωσαϊκά, αλλά και ο εντυπωσιακός κήπος του εστιατορίου μπορούν μόνο να σε προϊδεάσουν για τη φαντασία και τον πλουραλισμό της κουζίνας του. Στον κατάλογο, που παίζει μπάλα με την εποχικότητα και τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας ανανεώνονται δημιουργικά με διάθεση για πειραματισμό και μεράκι (Δημητρίου Μαλαγαρδή 56, 2104969325).

Για street γκουρμεδιές στο Περιστέρι

Βρωμιάρα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η "Βρωμιάρα" γεννήθηκε το 2016 στα Γιάννενα και ο μύθος της έφτασε στην Αθήνα πολύ πριν το αδερφάκι της, στο Περιστέρι, που γρήγορα απέκτησε το δικό του πιστό κοινό. Γκουρμέ "βρόμικο" με προχωρημένες sous vide τεχνικές, ιντριγκαδόρικους συνδυασμούς και το καλύτερο brioche που έχουμε δοκιμάσει ποτέ σε καντίνα. Από το "Τηλεοπτικό" ως το "Καβουροπάρτυ" κι απ’ το "Old Skool" μέχρι το "Υπερδιαγαλαξιακό", σε όποιο σάντουιτς κι αν ποντάρεις, κερδίζεις.

​Βρωμιάρα
© Λεωνίδας Τούμπανος
Για γκουρμέ "βρόμικο" στο Περιστέρι. 

Τα "Κουβαδάκια" (μια αποδομημένη εκδοχή του κλασικού "βρόμικου") και τα περιφερειακά πιάτα σιγοντάρουν τα after hour munchies με την ίδια συνέπεια στην ποιότητα και τη νοστιμιά. Στα δυνατά χαρτιά της "Βρωμιάρας", πέρα από την παρεΐστικη ατμόσφαιρα κα το καλό σέρβις είναι σίγουρα ότι ξέρει σίγουρα από καλή μουσική, χωρίς να γίνεται ποτέ μονοθεματική (Λεωφ. Παναγή Τσαλδάρη 16, 2110137603).

Το νέο μυστικό της Λαχαναγοράς

Polpo 2024
Στο "Polpo" για ταχύρρυθμα λιτής ψαροφαγίας.

Το "Polpo", η νέα άφιξη της Λαχαναγοράς του Ρέντη, παραδίδει μαθήματα απλότητας και νοστιμιάς. Το ψαροφαγικό στέκι είναι το τολμηρό εγχείρημα της οικογένειας του Νίκου Κατσικάκη, του ανθρώπου που πάνω από είκοσι χρόνια προμηθεύει με θαλασσινών μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, όπως η "Cookoovaya", ο "Δουράμπεης" και τα εστιατόρια του "Four Seasons Astir Palace", μεταξύ άλλων, αλλά και της Μυκόνου, της Κύπρου και του Ντουμπάι. Εδώ, η ουσία της ψαροφαγίας βρίσκεται στην αφαίρεση και τη λιτή προσέγγιση: πρώτες ύλες πρώτης ποιότητας στο τηγάνι, στη σχάρα, ωμές αλλά και σε μαγειρευτές συνταγές ή με ζυμαρικά για μερακλήδες. Το "Polpo" εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους τους αγοράς σερβίροντας από τις 11 το πρωί (Τζoν Κένεντι 6, 2107104578).

Διπλό ραντεβού με την παράδοση στην Αγία Βαρβάρα

Από τα πραγματικά must της περιοχής είναι η ταβέρνα "Σάντα" (Ερμού 43, 2114005895) για τα αυθεντικά ποντιακά πιάτα και την οικογενειακή της ατμόσφαιρα. Αρνίσιο σασλίκ, φρέσκα μαντία (ποντιακό, και όχι μόνο, ζυμαρικό με γέμιση κιμά και μυρωδικών) και παραδοσιακές πίτες στα "οπωσδήποτε" της παραγγελίας σας. Παραμένοντας στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, δεν γίνεται να παραλείψουμε το "Δράμι" (Σίφνου 4 & Χανίων 47, 2105625300), με την ανοιχτή κουζίνα και τη διακόσμηση παλιού μπακάλικου. Παρά τον τεράστιο κατάλογό του, το "Δράμι" καταφέρνει όντως να προτείνει μια νέα εκδοχή κλασικών πολίτικων πιάτων, ξεκινώντας από τις πλούσιες σαλάτες (βλ. "Λωξάντρα", "Πολίτικη") και τους σμυρναίικους μεζέδες και φτάνοντας μέχρι τη μεγάλη ποικιλία κοπών και ψαρικών της ώρας. 

Εγώ, "Εσκιμώ". Εσύ;

Το φινάλε της βόλτας στα δυτικά γράφεται γλυκά στο ζαχαροπλαστείο της Θηβών. Από τα παραδοσιακά σιροπιαστά και τις πολίτικες συνταγές του μέχρι τις ολόφρεσκες πάστες, τα αέρινα τιραμισού και, φυσικά, τα θεϊκά παγωτά του, το "Εσκιμώ" έχει κάτι για όλους, ακόμη και για όσους απέχουν από τη ζάχαρη. Συνεχίζοντας το όραμα του Κωνσταντινουπολίτη ζαχαροπλάστη Αργύρη Δοξάκη, που άνοιξε το ζαχαροπλαστείο το 1955, και ποντάροντας στις αγνές πρώτες ύλες, το "Εσκιμώ" ισορροπεί κάπου ανάμεσα στην παράδοση και τη fine ζαχαροπλαστική (Θηβών 309, eskimoice.gr).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.