Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας και αυτά που έρχονται σύντομα

Οι πιο πρόσφατες αφίξεις στον γευστικό χάρτη της πόλης και τα μέρη που αναμένονται τους πρώτους μήνες του 2024.

Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας 2024 Το bar restaurant Wild Poppies / © Λεωνίδας Τούμπανος

Επισκέπτες της πρωτεύουσας και Αθηναίοι, ζουν τα τελευταία χρόνια μία διαρκή εστιατορική επανάσταση, μία περιπέτεια της γεύσης, που μαρτυρά πως η πόλη παίζει πια σε άλλο level γαστρονομίας, οποιουδήποτε κλιμακίου. Στο όλο πλαίσιο προστίθενται διαρκώς φρέσκα μέρη. Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας (που άνοιξαν τον τελευταίο μήνα του 2023 και τις πρώτες ημέρες του 2024) και μερικά ακόμη από αυτά που έρχονται προσεχώς λοιπόν.

Οι αφίξεις

Μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας μετρά το δεύτερο 'Basegrill', στα ΝΠ και τη Γλυφάδα, πραγματοποιώντας αποκαλυπτήρια στις 8 Ιανουαρίου 2024. Το κρεατοφαγικό σποτ των αφών Λιάκων επενδύει σε όλα εκείνα που το κατέστησαν καρνιβορικό σουξέ στα δυτικά, εμπλουτίζει την γκάμα των αλλαντικών, των τυριών αλλά και των premium κοπών και παίζει πολύ δυνατά στο οινικό πλαίσιο με μία δυνατή λίστα υπό την επιμέλεια του Γιάννη Καρακάση.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα openings των ημερών είναι το 'Ντύλαν', στην Κυψέλη, που δημιούργησε ο Βαγγέλης Βέης, στο πρώτο του εστιατορικό εγχείρημα μετά την πορεία του σε βραβευμένες κουζίνες όπως αυτές των 'Hytra', 'Hervé' και 'Soil'. Μία χαλαρή μπάρα περιμετρικά της open kitchen καθορίζει το χώρο και προτάσεις όπως η παλαμίδα με παντζάρι, γουλί, fermented ρόδι και κρέμα ταραμά ή το αρνί με αγκινάρες και άιβαρ δίνουν το γευστικό στίγμα.

Σεϋχέλλες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Με επικεφαλής τους Κλεομένη Ζουρνατζή, Γιάννη Μαρκαδάκη και, φυσικά, τον Φώτη Φωτεινόγλου η δημοφιλής γαστρο-ταβέρνα 'Σεϋχέλλες' απέκτησε δεύτερη ζωή στα μέσα του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Η προαναφερθείσα τριάδα κρατά τον παλλαϊκό χαρακτήρα του μαγαζιού, ψάχνεται με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, επενδύει σε πιάτα-χιτ που προϋπήρχαν αλλά τολμά και με καινούριες γεύσεις.

Με φόρα μπήκε στα της πόλης δρώμενα το 'Wild Poppies', στη στοά της Σταδίου που κατά καιρούς έχει αγκαλιάσει μέρη σαν τα 'Far East', 'Kitty Kat' και 'Dybbuk'. Το high volume bar restaurant της παλαιάς και νεότερης γενιάς της οικογένειας Πιτσιλή ('Rock&Roll', 'Balthazar', 'Dopios') και της πολυπληθούς ομάδας των 'Poco a Poco' και 'Forte' είναι στιλάτο, έχει ένταση και τον εξαιρετικό Σπύρο Μαυροειδή να κάνει τα δικά του, σε μία εξωτική, πανασιατικού fusion, κουζίνα.

Το "Nebbiolo" άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Δεκεμβρίου στην Εκάλη και στο σημείο που συναντούσε κανείς τον "Νάρκισσο". Συστήνεται σαν all day bar restaurant με ιταλικές γευστικές απολήξεις -στο ίδιο ύφος με τα 'ξαδέρφια' του, "Brunello" και "Barolo", σε Κολωνάκι και Ψυχικό αντίστοιχα- με τον Θοδωρή Παπανικολάου να είναι εκείνος που επιμελείται ένα εκλεπτυσμένο comfort μενού (και το οποίο εκτελεί με ακρίβεια στην κουζίνα ο Νοέλ Αγκόλι). Must taste πίτσα και pasta, συν μία καταπληκτική λίστα κρασιών που έχει φτιάξει ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου.

Μία νέα τρατορία απέκτησε και το Παγκράτι. Το 'Luma' είναι το πιο πρόσφατο project της ομάδας των πολύ επιτυχημένων 'Aperio', 'White Spoon' και 'Big Spoon'. Κλασικά ιταλικά πιάτα με twists σε έναν πολύ φροντισμένο χώρο, που τέμνεται σε 4 διαφορετικά -παρόμοια αλλά παράλληλα και διαφορετικά- δωμάτια, συν ένα walk in κελάρι.

Το εστιατόριο NYN ESTI στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 3

Νέο εστιατόριο προστέθηκε και στο μουσειακό σύμπαν της Αθήνας, καθώς το 'Nyn Esti' προσγειώθηκε εδώ και μερικές εβδομάδες στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Σε αυτό, ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα αλλά και σκεπτόμενη, που αγγίζει δηλαδή ζητήματα όπως η αειφορία και η βιωσιμότητα, κι έχει ύφος νατουραλιστικό και αρτιστίκ. 

Διαβάστε Επίσης

Στα σκαλάκια της Αναγνωστοπούλου, τα φώτα ανάβουν και πάλι για ένα διαχρονικά αγαπημένο wine restaurant. Το 'Scala Vinoteca' επανασυστήνεται ως 'Vinoteca Athens' και μετά την άνω τελεία που μπήκε το 2014, υποδέχεται και πάλι από τον περασμένο μήνα επισκέπτες στην άψογα σχεδιασμένη αίθουσα και το περίφημο μπαλκόνι του.

Scala Vinoteca

Ο σεφ-πατρόν Κωστής Σενδόνας σερβίρει ένα μενού που πατά κυρίως στην κυκλαδίτικη κουζίνα και βασίζεται στις τοπικές πρώτες ύλες, με πιάτα που προσφέρονται για sharing, ενώ ο Παναγιώτης Μπαρμπίτσας αναλαμβάνει την οινική φροντίδα, με μία wine list 130 ετικετών (ένα άτυπο best of από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αμπελώνες, από την οποία δε λείπουν τα natural wines, τα σπάνια μπουκάλια και τα μικρά οινοποιεία προς εξερεύνηση).

Έτερη άφιξη με εξαιρετικό οινικό ενδιαφέρον είναι και το 'Gamay', στα Εξάρχεια και τον αριθμό 42 της Ζωοδόχου Πηγής. Ένα wine bar σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο εντός του γοητευτικού αρ ντεκό κτιρίου, δίπλα ακριβώς από το φημισμένο εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων "Νικόλαος Μπρας". Τop notch λίστα κρασιών σε 50%-50% αναλογία διεθνή με ελληνικό αμπελώνα καθώς και μία πολύ φροντισμένη κουζίνα υπό την επιμέλεια του σεφ Μίλτου Αρμένη.

Το νέο wine bar Gamay στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Frico

Για τους fans της πίτσας, υπάρχουν δύο ολόφρεσκες προσθήκες. Η "Frico"στο Χαλάνδρι, επικεντρώνεται στην Detroit style πίτσα. Ο pizzaiolo-πατρόν Στέλιος Τσουμπανίδης, έχοντας αρκετές εικόνες και γεύσεις από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να λανσάρει για πρώτη φορά στην πόλη το συγκεκριμένο είδος πίτσας. Από την άλλη, στα Εξάρχεια και την 'Πιτσαρία Νεάπολη', επιμένουν ναπολιτάνικα, με σοβαρή δουλειά στο δίπολο πίτσα-απεριτίβο - εδώ θα βρεις μία από τις κορυφαίες Margheritas της πρωτεύουσας, καθώς και πολύ δυνατή Peperoni.

Το bar restaurant 'Opposite at 507' στρέφει το γευστικό ενδιαφέρον στα ορεινά του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου '507 Athens', καθώς φέρει την επιμέλεια του Έκτορα Μποτρίνι. Comfort μενού με φαγητό πόλης και επένδυση σε προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της χώρας. Στην κουζίνα του, ο σεφ Ανδρέας Παπάζογλου ("Botrini's", "Epsilon") είναι εκείνος που τρέχει τα πράγματα. Λακέρδα με μάνγκο και γλυκοπατάτα, pasta mista με κολοκύθι και κατίκι Δομοκού, ψητό γουρουνόπουλο με πουρέ μήλου και μουστάρδα σε διάφορες υφές, μπακαλιάρος με κουνουπίδι και beurre blanc είναι μερικές από τις πιο ενδεικτικές προτάσεις σε μία περιεκτική κάρτα.

Το εστιατόριο Opposite at 507 7

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τέλος, στο Κουκάκι, το καινούριο εστιατόριο του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα, 'Esthio', επεκτάθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν σημαντικά, με μία φροντισμένη και ζεστή σάλα. Ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα των γειτονικών βαλκανικών χωρών και τα παρουσιάζει σε σύγχρονη μορφή, σε ένα ευρύ γευστικό ρεπερτόριο.

Έρχονται προσεχώς

To "Ateno" -με την υπογραφή των Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου- έρχεται να προστεθεί στο κέντρο της πόλης και την οδό Αιόλου και σηματοδοτεί την επιστροφή του Νίκου Καραθάνου στα της αθηναϊκής γεύσης τεκταινόμενα. Θα είναι ένα ελληνικό deli, με ξεχωριστά ντόπια προϊόντα στα ράφια και ετικέτες του γηγενή αμπελώνα στην κάβα του. Ταυτόχρονα θα είναι και εστιατόριο που η κάρτα του θα βασίζεται απόλυτα στα προϊόντα που θα πωλούνται σε αυτό. Ένα μπακάλικο όπου η επιλογή των προϊόντων προς διάθεση είναι η επιλογή που θα έκανε ένας μάγειρας. 

Νίκος Καραθάνος

Ένα πολύ φιλόδοξο project ετοιμάζεται προσεχώς στο Μετς και την οδό Αρχιμήδους, από την ομάδα του "Jul's" της Ίμπιζα. Το "Humain by Jul’s" θα ανοίξει τις πόρτες του σε ένα όμορφο νεοκλασικό και θα επενδύσει σοβαρά στη high end μεσογειακή γαστρονομία, τόσο στην κουζίνα όσο και στο μπαρ του. 

Διαβάστε Επίσης

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα και ο "Αstakos" στη Γλυφάδα, υπό την επιμέλεια του χρυσοσκουφάτου σεφ Άγγελου Μπακόπουλου. Με κόνσεπτ elevated ελληνικής ψαροταβέρνας, με ξυλόφουρνο, ανοιχτή φωτιά με τροχαλίες και μια μεγάλη open kitchen, επένδυση στο χειροποίητο κομμάτι, twisted κλασικές σπεσιαλιτέ του αφρού και του βυθού, καθώς και μια πλούσια wine list, αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά. Στην κουζίνα του, τα νήματα θα κινούν οι Δημήτρης Κοτίτσας και Νεκτάριος Βερούχης.

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος στο Bill & Coo

Ένα άλλο εστιατόριο ψαροφαγικού προσανατολισμού είναι το 'Manu', που ανοίγει τις πόρτες του στις 19 Ιανουαρίου στον Κεραμεικό και την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με zero waste φιλοσοφία και επένδυση στην καλή πρώτη ύλη και την εποχικότητα, υπόσχεται μία θαλασσινή γαστρονομική περιπέτεια, μαζί με μερικά προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά. 

Περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και ένα ολόφρεσκο, πολύ ιδιαίτερο street food κόνσεπτ από τον Χάρη Μπονάνο, στο Κουκάκι και την οδό Βεΐκου. Το 'Hurry Up' (ή 'Χάρη Απ', αν προτιμάς) θα είναι η μετατροπή του pop up project του γνωστού σεφ σε εστιατόριο.

Το φαγητό του δρόμου θα μπει σε ένα πιο εστιατορικό πλαίσιο, διατηρώντας τον ατόφιο χαρακτήρα του αλλά παράλληλα εμπλουτισμένο με comfort προσέγγιση και τεχνικές). Στο πλάι του θα παίζουν κρασιά του Νέου Κόσμου, εμφιαλωμένα cocktails και, όσο ο καιρός ανοίγει, παγωτά μηχανής.

Προς τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο εστιατόριο των Γιώργου Μελισσάρη, Γιάννη Μωράκη, Thomas Grubac, Πάνου Πολίτη και Πάνου Ιωαννίδη στο Θησείο και στο χώρο που φιλοξενούσε το 'Coyoacan'. Πρόκειται για ένα άκρως ελληνικό concept σε διάφορα μήκη κύματος της ντόπιας γευστικής κουλτούρας, στο τιμόνι της κουζίνας του οποίου θα βρίσκεται η Δώρα Σακογιάννη.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.