'Frico': Για Detroit style πίτσα στο Χαλάνδρι

Ένα φρέσκο σποτ στα ΒΠ τοποθετεί στο γευστικό του επίκεντρο το δημοφιλές έδεσμα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Frico © Λεωνίδας Τούμπανος

Είναι πολύ συγκεκριμένες όσο και απλές οι απαρχές της Detroit-style πίτσας, με το δημοφιλές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έδεσμα να ετοιμάζεται για αθηναϊκό σεφτέ. Το 'Frico', στο Χαλάνδρι, είναι εκείνο το ολοκαίνουριο σποτ (άνοιξε στις 21 Δεκεμβρίου 2023) που φιλοδοξεί να συστήσει την τόσο διαφορετική κι όμως τόσο οικεία στα ελληνικά γούστα πίτσα στο κοινό της πρωτεύουσας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι εννοείς Detroit-style πίτσα σεφ;

Ξέχνα τη Νάπολη και τη Νέα Υόρκη. Η πίτσα που βαπτίζεται από τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, πρέπει να είναι τετράγωνη. Ή παραλληλόγραμμη. Ή τέλος πάντων σε σχήμα που δεν είναι στρογγυλό. Έπειτα, να ψήνεται σε ειδικά βιομηχανικά ταψιά από χάλυβα, τα λεγόμενα blue steel pans. Ναι, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούνταν στο Ντιτρόιτ κατά την περίοδο των χρυσών εποχών της αυτοκινητοβιομηχανίας για τις ειδικές θήκες που αποθηκεύονταν εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ελαφριά μπλε απόχρωση του χάλυβα όταν είναι φρέσκος βαφτίζει το μαγειρικό σκεύος, το παχύ μέταλλο του οποίου "ευθύνεται" για την τραγανότητα της κρούστας της πίτσας. Η σπογγώδης ζύμη διπλοφουρνίζεται ώστε να προκύπτει ένα κρατσανιστό γύρω-γύρω και μαλακό στο υπόλοιπο σώμα αποτέλεσμα. Το ζυμάρι θυμίζει αρκετά εκείνο της φοκάτσια.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι τραγανές τετράγωνες φέτες πίτσας δεν είναι κάτι καινούριο στο Ντιτρόιτ. Η χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της Motor City έχει τις ρίζες της πίσω στο 1946, όταν ο August "Gus” Guerra ξεκίνησε να πειραματίζεται με μία συνταγή για πίτσα της πεθεράς του στο εστιατόριό του, το 'Buddy’s Rendezvous'. Ο μύθος λέει ότι ο Guerra ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα blue steel pans, που μέχρι τότε είχαν χρήση μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Frico
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι μερακλήδες του σπορ, γνωρίζουν καλά πως υπάρχει και μυστικό υλικό, που ονομάζεται brick cheese. Στις πρώτες Detroit-style πίτσες χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά το μαλακό κίτρινο τυρί από τη γειτονική πολιτεία του Ουισκόνσιν- ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της περιοχής, που κυκλοφορεί σε συσκευασία που θυμίζει σχηματικά τούβλο. Λιώνει καλύτερα από το τσένταρ σε υψηλότερη θερμοκρασία και έχει πιο γλυκιά γεύση.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω αλλά και έχοντας στενή σχέση με τις ΗΠΑ, όπου πηγαινοέρχεται τακτικά, ο Στέλιος Τσουμπανίδης, αποφάσισε να λανσάρει για πρώτη φορά στην πόλη το συγκεκριμένο είδος πίτσας, ανάβοντας τον φούρνο του στο Χαλάνδρι. 

"Είναι όμως και προσωπικό βίωμα. Πέρα από τη σχέση μου με τις ΗΠΑ και τα όσα απολαμβάνω να τρώω εκεί, έφτιαχνα για πολύ καιρό  Detroit-style πίτσα στο σπίτι, είναι κάτι που μου άρεσε πάντοτε πολύ. 'Έπειτα, διαπίστωσα πως πλέον μπορούν να βρουν χώρο στην αθηναϊκή γευστική σκηνή τέτοιες τάσεις, όπως είδαμε ας πούμε και με τα smash burgers" αναφέρει ο ίδιος ο pizzaiolo-πατρόν.

Το 'Frico' στήνει τα τραπέζια του σε εξωτερικό χώρο στον αριθμό 8 της οδού Παράσχου, έχει και έναν άνετο πάγκο εντός, ενώ παίζει ασφαλώς σε street food μενταλιτέ. Το μενού του είναι συγκρατημένο, περιλαμβάνοντας επτά πίτσες, μία σαλάτα (BLT) και ένα ορεκτικό (suppli/ τηγανητή μπάλα ρυζιού με ντομάτα και μοτσαρέλα). Best sellers έως τώρα η Og Motorcity (μία εκδοχή της Margarita των Midwesterns) και η Pepperoni - αν όμως νιώθει κανείς έτοιμος να βγει λίγο πιο πέρα από την comfort zone των κλασικών επιλογών, μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσει την Nola, που κινείται σε surf n' turf μήκος κύματος και φιλοξενεί πάνω της γαρίδες και λουκάνικο Μυκόνου. 

Για την ιστορία, 'frico' είναι το καραμελωμένο τυρί που απλώνεται περιμετρικά της πίτσας και της χαρίζει το λεγόμενο "κράτς" στις τελευταίες μπουκιές. 


Info

Παράσχου 8, Χαλάνδρι
Τηλ. 212 1211550
Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 18.00-00.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.