Esthio

14

Με ένα ευρύ διαβαλκανικό γευστικό ρεπερτόριο, το καινούργιο εστιατόριο του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα ανανεώνει δημιουργικά και πρωτότυπα τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Esthio © Λεωνίδας Τούμπανος

Tηλ:

Τιμές:

€45 - €65

Βιβρώσκω, δαίνυμι, νεμέθομαι, εσθίω, τρώω: Όλα τα ρήματα έχουν περίπου την ίδια σημασία και από το τέταρτο προκύπτει ως λογικός απόηχος το όνομα του καινούργιου εστιατορίου του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα, διακόσια μόλις μέτρα από το εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης. Τον σεφ τον γνωρίσαμε στο βραβευμένο "Alficon" του Παγκρατίου και με χαρά τον ξαναβρίσκουμε στο νέο του εγχείρημα, που έχει μια πρωτότυπη γαστρονομική ιδέα, αφού εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα των γειτονικών βαλκανικών χωρών και τα παρουσιάζει σε σύγχρονη μορφή. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια, έχοντας πιάσει πόστο στο Κουκάκι, η βεράντα του "Esthio" γεμίζει από ξένους φίλους της Αθήνας, της οποίας ο τουρισμός χτυπάει κόκκινο ακόμα και το φθινόπωρο. Περικυκλωμένη από καναπέδες με αναπαυτικά μαξιλάρια και με μια έξυπνη διαμόρφωση θέσεων με stools και καρέκλες στην μπάρα και το παράθυρο, η αίσθηση του μαγαζιού είναι φροντισμένη και cosy. Το χειμώνα, μάλιστα, η σάλα του θα μεγαλώσει δεόντως, αφού πήραν και το διπλανό αρχοντικό κτίριο.

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στην αρχή ξεκινάς με αφράτο ψωμί και μια ορεκτική glossy ταραμοσαλάτα, ξινούτσικη και απαλή. Η κουζίνα κινείται σε δύο παράλληλους δρόμους∙ από τη μία πλέει στο ποτάμι της μπιστρονομίας και από την άλλη έχει μια διάθεση ραφιναρίσματος που τη φέρνει κοντά σ’ ένα οικείο fine dining. Στο πρώτο στιλ, υπήρχε στο μενού ημέρας η μαριναρισμένη γαρίδα ανάμεσα σε ντομάτες, πιπεριές και γαλένι. Μου άρεσε ως ιδέα διαβαλκανικών γεύσεων, αλλά η γλύκα της ωραίας γαρίδας καταπιεζόταν από τα υπόλοιπα υλικά και δεν ανέπνεε επαρκώς. Αντιθέτως, το μαριναρισμένο ψάρι πάνω σε ρουστίκ χειροποίητη πίτα, σουβλακίζει πρωτότυπα, με τραγανό κρεμμύδι αρτυμένο με τα μπαχαρικά του κεμπάπ, και κάνει απρόσμενη κολλεγιά με μια κρέμα μαγειρεμένων φασολιών με γήινη γλύκα, γι’ αυτό το ψηφίζω (παραλλαγή στο σέρβικο τσεβάπτσιτσι, που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά).

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το μοσχαρίσιο ταρτάρ μπορεί να μην ανήκει σε γαστρονομική βαλκανιάδα, αλλά είναι νοστιμότατο, πασπαλισμένο με umami μανιταριών και συντονίζεται με τριμμένο φουντούκι και νόστιμη κάψα μουστάρδας. Από την άλλη, η επίσης ωραία επτανησιακή ιδέα κοκκινιστού χταποδιού μέσα σε τραγανό χειροποίητο φύλλο πάσχει, διότι το μαγειρευτό δεν έχει το εκτόπισμα να παίξει τον δέοντα ρόλο. Κορυφαίο comfort food, πάντως, είναι ο αλβανικής καταγωγής γιαουρτοταβάς∙ με ένα γαμάτο ρύζι μαγειρεμένο με ζωμό κατσικιού και μετά δεμένο με αβγά και γιαούρτι να του δίνουν βαθύτατα νόστιμη ξινούτσικη γεύση, με εξαιρετικό κερασάκι στην τούρτα τα fine dirty αρνίσια γλυκάδια.

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο γήπεδο του μετρημένου fine dining τώρα, χάρηκα κατ’ αρχάς την καινοτομία ενός άψογα αλατισμένου φρέσκου μπακαλιάρου ποσέ με σάλτσα καρυδιών και κρέμα πατάτας, τολμηρά και επιτυχημένα συνδυασμένο με δυνατές φουρνιστές μπάμιες, αλβανικής καταγωγής και αυτό. Άλλο τόσο μου άρεσε η υπέροχα τρυφερή μελιτζάνα, που δίπλα της ο σεφ βάζει τη μεταξωτή της κρέμα, πάνω της γευστικό κατσικάκι και απολύτως ταιριαστή καπνιστή αλμύρα με ώριμη μυζήθρα.

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι ωραίες ιδέες συνεχίζονται στα επιδόρπια. Ο χαλβάς με γιαούρτι, λευκή σοκολάτα και σιρόπι είναι πληθωρικός και ενδιαφέρων∙ η κρεμ πατισερί μουσταλευριάς με τριμμένο μουστοκούλουρο ντελικάτη και με άψογη υφή∙ η τουλούμπα γεμιστή με ροδάκινο, παγωτό και κρέμα φουντουκιών ιδιαιτέρως χαριτωμένη.

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Esthio" είναι πολλά υποσχόμενο μέσα στη γαστρονομική ιδιαιτερότητά του και περιμένουμε να αναπτύξει κι άλλο τις δυνάμεις του.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 12/9.

ESTHIO Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, 2130452865. Ωράριο λειτουργίας: Από τις 5 μ.μ. Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 45-65 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Esthio

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια