Ψάρι head to tail στον "Βασίλαινα"

Το δικό του zero waste μήνυμα στέλνει το βραβευμένο εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, με ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από πραγματική ακτινογραφία.

vasilenas1

Αισιόδοξος, χαμογελαστός και γεμάτος νέα με υποδέχτηκε ο Θανάσης Βασίλαινας στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα" στα Ιλίσια. Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια ιστορίας του εστιατορίου μπορεί να συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας όμως τα πιο χαρακτηριστικά της στιγμιότυπα θα ξαναζωντανέψουν στις σελίδες ενός επετειακού λευκώματος που πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, ενώ εδώ και λίγες μέρες έχει κάνει πρεμιέρα και ο ανανεωμένος χειμερινός κατάλογος του μαγαζιού.

vasilenas2

Παράλληλα ωστόσο με αυτόν, είχαν την ωραία ιδέα να λανσάρουν ένα μενού γευσιγνωσίας που περνά ένα ολόκληρο ψάρι από ακτινογραφία πραγματική, αξιοποιώντας δημιουργικά όλα του τα κομμάτια και στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα ενάντια στη σπατάλη της τροφής. Καθώς βέβαια η θάλασσα δεν κάνει συμβόλαια για την ψαριά που θα σου παραδώσει, ο "πρωταγωνιστής" αυτού του μενού-έκπληξη είναι κάθε φορά διαφορετικός και μαγειρεύεται από τον βραβευμένο σεφ του εστιατορίου Μανώλη Γαρνέλη (φωτό) με συνταγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. 

vasilenas3

Το δικό μας μενού είχε σφυρίδα και ξεκίνησε με σούπα από το κεφάλι και τα κόκαλα, πολύ καλή, με ωραία αίσθηση του ξινού και τα λαχανικά της να κρατάνε ευχάριστα στο δόντι. Η κοιλιά έδωσε έμπνευση για πρωτότυπες "κοτολέτες" ψαριού που τηγανίστηκαν επιδέξια και ήρθαν παρέα με σος BBQ, φτιαγμένη και αυτή από το κεφάλι, ενώ τα λεγόμενα ξέφτια έγιναν προχωρημένα σουτζουκάκια με τα μυρωδικά τους που είχαν για συνοδεία πουρέ από παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες σχάρας. Προχωρώντας προς τα κύρια, χαρήκαμε τους γιακάδες σε μια θαλασσινή pasta με λινγκουίνι που ήρθε όμορφα μελωμένη και δεμένη, και ακολούθως το φιλέτο της σφυρίδας σε αρωματικό φρικασέ με χόρτα εποχής και "εικονικό" αυγολέμονο από πουρέ ψητής σελινόριζας. 

vasilenas4

Από την εμπειρία δεν λείπει ασφαλώς η διάσημη ταραμοσαλάτα του "Βασίλαινα" με τις αραβικές πιτούλες που έρχεται πάντα πρώτη πρώτη, ούτε βεβαίως και το γλυκό φινάλε με κάποιο επιδόρπιο όπως τα φρούτα του δάσους με εξαιρετική μους φιστικιού Αιγίνης, κραμπλ καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, βασιλικό και λεμονόχορτο. Σημειώστε ακόμα πως η τιμή του μενού είναι € 80 κατ΄άτομο και προσφέρεται καθημερινά κατόπιν συγκεκριμένης διαθεσιμότητας. 

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε 7 από τα καλύτερα σαλόνια της Αθήνας σε τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

20/09/2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 6 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας για ρομαντική έξοδο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.

Τι θα τρώμε στον "Asωtos", Μιχάλη Μερζένη;

Πειραγμένα ελληνικά κλασικά και απροσδόκητες πρώτες ύλες, επιλεγμένες με επιμέλεια, θα αποτελέσουν την καρδιά του μενού στο νέο καλοφαγικό στέκι του Παγκρατίου που θα πάρει τη θέση του "Frater and Sorror", αλλά τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σε περιμένουν με σπέσιαλ τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και να μας δίνουν την ιδανική αφορμή να off season γαστρονομικές αποδράσεις σε κορυφαίους γευστικούς προορισμούς. Μήπως είναι η ώρα για μια επίσκεψη στο γαστροπαράδεισο της Σαντορίνης;

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 4 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ιδανικά για παρέες!

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, υπάρχουν όμως μερικά που ενδείκνυνται για ραντεβού όχι μόνο με την γεύση, αλλά και με την παρέα.

"Serza": Το νέο εστιατόριο της Λέρου που πρέπει να δοκιμάσεις

Στη μοντέρνα ταβέρνα των Γιώργου Μητράκου και Θεοδόση Θεοδοσίου, απολαύστε εξαιρετικά πιάτα όπως χταποδοκεφτέδες με συνταγή από την Κάλυμνο και μελωμένο χταπόδι, σε συνδυασμό με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών.

Η επιστροφή του ανανεωμένου εστιατορίου "GB Roof Garden"

Το εντυπωσιακό εστιατόριο στον 8ο όροφο του ιστορικού Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία ανακαινίστηκε διατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια και διαχρονική του αίγλη.