Αξίζει το φαγητό στα εστιατόρια των μουσείων της Αθήνας;

Πώς τρώμε σήμερα στα μουσεία της Αθήνας; Είναι οι φάροι του πολιτισμού μας και φάροι της γαστρονομίας μας;

Φαγητό στο μουσείο

Τις Κυριακές η Αθήνα ξυπνάει αργά, το έχω παρατηρήσει. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπως πχ το Μιλάνο όπου αν βγεις στο δρόμο στις 9.30 το πρωί της Κυριακής θα δεις χαμό, στην Αθήνα σήμερα Κυριακή στις 10.00 κυκλοφορούμε εγώ, λίγοι τουρίστες και πολλοί τσολιάδες που κάποιο τελετουργικό τους συμβαίνει γιατί περπατάνε στη μέση της κλειστής Βασιλίσσης Σοφίας συνοδεία τυμπανοκρουσιών. Παρακολουθώ το event από την βεράντα του Μουσείου Μπενάκη την οποία πάντα θεωρούσα ένα από τα πιο αυθεντικά "αθηναϊκά” σημεία της πόλης. Όλο το πακέτο το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον: τη διαδρομή έως εδώ, μέσα από τις προθήκες με τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, τη θέα στον εθνικό κήπο έως και τη Βουλή στο βάθος, την ανθρωπογεωγραφία της βεράντας με τις φίλες με τα Burberry anoraks μετά το κομμωτήριο. Τα πάντα βγάζουν μια καθησυχαστική διαχρονικότητα – ειδικά οι φίλες – είναι κάτι σαν σταθερά σημεία αναφοράς ό,τι και να γίνει.

Μουσείο Μπενάκη, θέα

Δυστυχώς εκείνο που δεν βρίσκω ανάλογα "σταθερό σημείο αναφοράς” είναι το φαγητό, γι’ αυτό και σήμερα έχω έρθει για πρωινό. Έχουν προηγηθεί από 2-3 όχι τόσο επιτυχημένες προσπάθειες lunch break, όπου κάθε φορά κάτι άλλο πήγαινε στραβά (εκτός ίσως από τα κασιώτικα ντολμαδάκια, αν θυμάμαι σωστά) πλέον επιλέγω το πρωινό, γιατί απλά συνεπάγεται μικρότερο ρίσκο. Ο καγιανάς με σύγκλινο, ή η ομελέτα από ασπράδια με τα σπαράγγια δύσκολα προοιωνίζουν κάτι δυσάρεστο. Τελευταία μια καινούρια συνεργασία με το πολύ καλό Holy Llama έχει προσθέσει ορισμένες 100% vegan επιλογές, όπως το φωτογενές "wonder wheel” ένα spacey, φουτουριστικό κρουασάν με κρέμα φιστίκι και κροκάν σοκολάτα. Ναι, αξίζει να ξεκινήσεις την Κυριακή σου νωρίτερα γι’ αυτό σίγουρα.

Καγιανάς Μουσείο Μπενάκη

Πέμπτη μεσημέρι και έχω μεταφέρει το γραφείο μου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στη Νεοφύτου Δούκα. Μόλις έχει έρθει και το ραντεβού μου για μεσημεριανό. Το μενού είναι αντιστοίχου κομψότητας με το interior του μουσείου. Αυτή η αστική και χαρακτηριστικά ώριμη προσέγγιση του μινιμαλισμού που το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Κόη έχει εφαρμόσει στην περίφημη πέργκολα της οροφής, βρίσκει το γαστρονομικό της αντίστοιχο στις στιγμές φινετσάτης ελληνικότητας του μενού: Η μους λευκού ταραμά, η ελληνική σαλάτα με καλαθάκι Λήμνου, το ριζότο "σαν γεμιστά” με σταφίδες, κουκουνάρι και mousse φέτας και οι ραβιόλες με σκοτύρι Ίου και σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης είναι πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ελληνικής παράδοσης, εδώ όμως αντιμετωπίζονται με μια πιο "ladies who lunch” ματιά. Είναι όλα σε τέτοια μορφή που θέλουν δίπλα τους ένα λευκό τριαντάφυλλο – μπορεί και αλόη – σε γκρίζο τσιμεντένιο γλαστράκι, αλλιώς δεν στέκουν, νιώθεις ότι κάτι λείπει.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Στέλιος Κόης

Σε γενικές γραμμές, εδώ υπάρχει συνάφεια και συνέπεια και αυτό – τουλάχιστον εμένα – με ηρεμεί. Η προσπάθεια να απευθυνθεί το μενού σε ένα πολυεθνικό κοινό, αυτό των επισκεπτών του μουσείου, είναι εμφανής – και επιτυχημένη. Γευστικά σίγουρα υπάρχουν σημεία βελτίωσης, αλλά ο δρόμος είναι ο σωστός.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ωστόσο οι παραπάνω είναι δύο γενικά καλές περιπτώσεις "φαγητού στο μουσείο”, σίγουρα πάνω από το μέσο όρο. Αν σκεφτώ τα αμέτρητα παπαριασμένα σάντουιτς, τους flat white που δεν πίνονται, τους τυποποιημένους χυμούς, τις διάφορες παραλαδομένες pinse και κάτι carpacciο που απλά δεν θέλεις να βρεθούν στο δρόμο σου, με πιάνει κατατονία. Και δεν είπα τίποτα και για το service επιπέδου καφέ Πειραιώτικο, λιμανίσιο πύλη Ε8. Είναι κρίμα. Κρίμα που τις περισσότερες φορές έχουμε να κάνουμε με μενού που φτιάχτηκαν στον αυτόματο, που ούτε έχουν καμία σχέση με την ταυτότητα του εκάστοτε μουσείου, ούτε παίρνουν αφορμή και έμπνευση από αυτό. Μενού ιδανικά για ένα διάλειμμα στο 97ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού. Μας ενδιαφέρει να το αλλάξουμε αυτό; Μπορούμε να παραδειγματιστούμε τόσο από τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού όσο και από τα όσα δικά μας κάνουν την έξτρα προσπάθεια; Για να δούμε. Προς το παρόν παραμένουμε σε αναμονή των νέων για το εστιατόριο του ΕΜΣΤ με την απίστευτη 360 θέα σε όλη την πόλη, ενώ στα βάθη του γαστρονομικού μέλλοντος χάνονται ακόμα η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο... 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.