"Vanderveen": Αστέρι Michelin για το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα

Το funky fine dining ιδιωματικό εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ πήρε φέτος αστέρι Michelin. Όποιος θέλει να το χαρεί, προλαβαίνει για 3 βδομάδες ακόμα!

Vanderveen Dimitris Antonopoulos

Όταν πήγα το Νοέμβριο του 2021 στο "Vanderveen", το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, έφυγα σίγουρος με την εντύπωση ότι αξίζει σίγουρα αστέρι Michelin. Η φάση εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που συνοψίζει με πολύ ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως funky fine dining με αστεράτη κουζίνα και πλύ χαλαρή ατμόσφαιρα.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Γέννημα των δυσκολιών της πανδημίας, ένα παλιό καφέ μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στην κουζίνα του είναι ζωγραφισμένος ο Ray Charles και στο πλάι της πίσω απ' το μπαρ βρίσκονται δύο πικάπ, όπου ο Κατάρας παίζει μαύρα βινύλια σε ρόλο dj μοιράζοντας το χρόνο του με το μαγείρεμα! Αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, που διευρύνει την κλασσική έννοια του εστιατορίου, πήρε φέτος αστέρι Michelin αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των ΜΜΕ και του κοινού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

"Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να ανεβάσουμε κι άλλο την κουζίνα μας, επιμείναμε στις λεπτομέρειες εξελίσσοντας κάθε αλλαγή προς τα πάνω. Στη μικρή μας κουζίνα αυτό απαιτούσε διπλή προσπάθεια, σα να κυνηγούσαμε 2 αστέρια∙ ήταν σα να τρέχαμε μαραθώνιο με παντόφλες!" μου λέει ο σεφ που μετά τη διαδρομή του στις κουζίνες κορυφαίων ευρωπαϊκών εστιατορίων κυνήγησε και έπιασε το όνειρό του. Και στην Ελλάδα απολαύσαμε την εξαιρετική κουζίνα του, καθώς τη σεζόν 2021 – 22 είχε και την ευθύνη της αθηναϊκής "Hytra", αλλά και το 2018 στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων μαζί με άλλους νέους Έλληνες σεφ.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Και τώρα η βόμβα! Δυστυχώς, μάλλον το "Vanderveen" κλείνει σε τρεις βδομάδες! Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας του παρά το αστέρι και το ότι κάθε μέρα είναι γεμάτες οι τριάντα καρέκλες του. Αν βρεθείτε αυτό το διάστημα στο Άμστερνταμ μη χάσετε την ευκαιρία να το χαρείτε. Όσο για τον Κατάρα θα τον δούμε μάλλον σε κάποια pop – up το καλοκαίρι στα μέρη μας και θα ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τη φάση του "Vanderveen" μόνιμα στην Αθήνα. Άκουσα επίσης ότι ο Momo, ο εξαιρετικός σομελιέ του με τεράστια εμπειρία –στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, το "Geranium" στην Κοπεγχάγη μεταξύ άλλων- θα έρθει για το καλοκαίρι  στη "Σπονδή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.