"Vanderveen": Αστέρι Michelin για το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα

Το funky fine dining ιδιωματικό εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ πήρε φέτος αστέρι Michelin. Όποιος θέλει να το χαρεί, προλαβαίνει για 3 βδομάδες ακόμα!

Vanderveen Dimitris Antonopoulos

Όταν πήγα το Νοέμβριο του 2021 στο "Vanderveen", το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, έφυγα σίγουρος με την εντύπωση ότι αξίζει σίγουρα αστέρι Michelin. Η φάση εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που συνοψίζει με πολύ ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως funky fine dining με αστεράτη κουζίνα και πλύ χαλαρή ατμόσφαιρα.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Γέννημα των δυσκολιών της πανδημίας, ένα παλιό καφέ μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στην κουζίνα του είναι ζωγραφισμένος ο Ray Charles και στο πλάι της πίσω απ' το μπαρ βρίσκονται δύο πικάπ, όπου ο Κατάρας παίζει μαύρα βινύλια σε ρόλο dj μοιράζοντας το χρόνο του με το μαγείρεμα! Αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, που διευρύνει την κλασσική έννοια του εστιατορίου, πήρε φέτος αστέρι Michelin αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των ΜΜΕ και του κοινού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

"Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να ανεβάσουμε κι άλλο την κουζίνα μας, επιμείναμε στις λεπτομέρειες εξελίσσοντας κάθε αλλαγή προς τα πάνω. Στη μικρή μας κουζίνα αυτό απαιτούσε διπλή προσπάθεια, σα να κυνηγούσαμε 2 αστέρια∙ ήταν σα να τρέχαμε μαραθώνιο με παντόφλες!" μου λέει ο σεφ που μετά τη διαδρομή του στις κουζίνες κορυφαίων ευρωπαϊκών εστιατορίων κυνήγησε και έπιασε το όνειρό του. Και στην Ελλάδα απολαύσαμε την εξαιρετική κουζίνα του, καθώς τη σεζόν 2021 – 22 είχε και την ευθύνη της αθηναϊκής "Hytra", αλλά και το 2018 στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων μαζί με άλλους νέους Έλληνες σεφ.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Και τώρα η βόμβα! Δυστυχώς, μάλλον το "Vanderveen" κλείνει σε τρεις βδομάδες! Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας του παρά το αστέρι και το ότι κάθε μέρα είναι γεμάτες οι τριάντα καρέκλες του. Αν βρεθείτε αυτό το διάστημα στο Άμστερνταμ μη χάσετε την ευκαιρία να το χαρείτε. Όσο για τον Κατάρα θα τον δούμε μάλλον σε κάποια pop – up το καλοκαίρι στα μέρη μας και θα ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τη φάση του "Vanderveen" μόνιμα στην Αθήνα. Άκουσα επίσης ότι ο Momo, ο εξαιρετικός σομελιέ του με τεράστια εμπειρία –στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, το "Geranium" στην Κοπεγχάγη μεταξύ άλλων- θα έρθει για το καλοκαίρι  στη "Σπονδή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η δυνατή ελληνική γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Μετρώντας αντίστροφα για την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 13 Ιουνίου, στην οποία ο αστεράτος σεφ του Λονδίνου Ασημάκης Χανιώτης θα δημιουργήσει το μενού, ρίχνουμε τους προβολείς στη αγγλική πρωτεύουσα, όπου η ελληνική γαστρονομία κερδίζει την εκτίμηση των Βρετανών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/06/2023

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023: Χειροκροτάμε την ελληνική κουζίνα με ταυτότητα αλλά και τα υποψήφια εστιατόρια

Το φετινό σαφάρι σε ολόκληρη την επικράτεια για τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που έρχονται στις 13/6, έφερε στο φως εξαιρετικά παραδείγματα τόσο προς μίμηση όσο και προς αποφυγή. Ας δούμε λοιπόν ξανά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν στην εθνική μας κουζίνα την ξεχωριστή ταυτότητα που οφείλει να έχει και μαζί τους φετινούς υποψηφίους για βράβευση.

Η μπύρα Mythos ανήκει σε όλους

Μια νέα καινοτόμα επικοινωνιακή καμπάνια μας συστήνει από την αρχή την αγαπημένη μπύρα που υπάρχει παντού δίπλα μας!

Τρία spots για ιταλικές απολαύσεις με Lurisia

Το premium ιταλικό νερό των 'Αλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακωρύχου, είναι ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φίνες γαστρονομικές στιγμές στην πόλη.

Στη Θηρασιά, για τα κρασιά του "Μικρά Θήρα"

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο οινοποιείο, στο μικρό νησί-αντικατοπτρισμό της Σαντορίνης.

Στον κήπο του "Nikkei Floresta"

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου ανανεώνει χώρο και μενού, για ένα ακόμη αξέχαστο καλοκαίρι.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "Ananias Rotisserie"

Στο διανθισμένο χάρτη με τις διαδρομές για κρεατοφαγικούς προορισμούς το εστιατόριο "Ananias Rotisserie" στο Μαρούσι προσφέρει στους λάτρεις του κρέατος μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.