Τα απροσδόκητα pairings κρασιού με χριστουγεννιάτικα γλυκά

Με τι είπαμε ταιριάζει ο κουραμπιές;

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και pairing με κρασί

Κρασί και χριστουγεννιάτικα γλυκά. Χριστουγεννιάτικα γλυκά και κρασί. Μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν της άποψης πως όταν η κουβέντα πηγαίνει προς αυτή τη συγκεκριμένη γευστική κατεύθυνση, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Αρκεί ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή ένα καλό μπράντι για να πλαισιωθούν αλκοολικά οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Έπειτα, είπα να κάνω μερικές χαλαρές συζητήσεις με γνωστούς και φίλους που άπτονται επαγγελματικά του οίνου, ζητώντας τους κυρίως τους πιο απροσδόκητους των συνδυασμών ή τέλος πάντων οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιος. Καταλήξαμε σε combos που έχουν το ενδιαφέρον τους. 

Μελομακάρονα με Chenin Blanc

Προφανώς και έχεις στο μυαλό σου κάτι διαφορετικό (πχ γκράπα) όταν και όπου βλέπεις μελομακάρονα. Γιατί όμως να μην επιλέξεις ένα Chenin Blanc, που ίσως και να έχει κάτι να πει δίπλα στην έντονη γλύκα, τις υπόνοιες οξύτητας, το καρύδι και το μέλι - τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν το μάλλον δημοφιλέστερο στη χώρα μας χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η ζωντάνια των αρωμάτων ροδάκινου και μήλου θα σε προϊδεάσουν αρχικά, προτού τους διαδεχθεί στο στόμα ένα μέτριο σώμα και μία τολμηρή οξύτητα, μαζί με την αίσθηση πεπονιού και ανανά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσες ασφαλώς να κάνεις και με Pinot Grigio ή Sauvignon Blanc.

> Διάβασε ακόμη: Τρία ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2022

Κουραμπιέδες με Μοσχάτο και Χρυσογέρακα

Με τι θα μπορούσε να συνδυαστεί οινικά το βουτυρένιο μπισκότο που ακούει στο όνομα 'κουραμπιές', με τα έντονα αντίστοιχα αρώματα, το καβουρδισμένο αμύγδαλο εντός και τη ζάχαρη άχνη παντού τριγύρω; Τα αρώματα λουλουδιών, μελιού, μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων ενός Μοσχάτου Σάμου ή η γλυκιά και μεστή γεύση με εξαιρετική οξύτητα ενός Μοσχάτου Ρίου Πατρών έχουν το ειδικό βάρος για να δώσουν κάποιες επαρκείς απαντήσεις επί του ποτηριού. Το ίδιο και ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο.

Έπειτα, πορευόμαστε απευθείας και σε μία πολύ συγκεκριμένη -εμφανώς διαφορετική- ετικέτα, τον Χρυσογέρακα (Gewürztraminer 50%, Μαλαγουζιά 50%) του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Τα έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το μέλι και το κερί που συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτού του γλυκού κρασιού όψιμου τρύγου, μαζί με την ισορροπία έντονης οξύτητας με γλυκύτητα, συν την παρατεταμένη φρουτώδη επίγευση, μοιάζουν ικανά να σταθούν επάξια στο πλάι του κουραμπιέ. Ή και περισσότερων.

Δίπλες με Λιάτικο

Στην περίπτωση της δίπλας, η εύκολη λύση θα ήταν να κινηθούμε όπως και στην αντίστοιχη του μελομακάρονου. Ψάχνουμε δηλαδή ένα παρεμφερές pairing. Αλλά ίσως να πάμε μία βόλτα από τον ελληνικό αμπελώνα και να επιλέξουμε ένα (γλυκό) Λιάτικο για να κάνει τη δουλειά. Έντονο στη μύτη, με γλυκά ώριμα φρούτα στο στόμα και δυνατή οξύτητα, γίνεται ένας απροσδόκητος σύμμαχος για την -όχι και τόσο δημοφιλή συγκριτικά με τα προαναφερθέντα εδέσματα- δίπλα.

Πανετόνε με Gewurtztraminer, Franciacorta και Demi Sec σαμπάνια

Αν απευθυνθείς σε 10 Ιταλούς καλοφαγάδες σχετικά με το pairing πανετόνε-κρασιού, οι 9 απαντήσεις που θα λάβεις θα συμπίπτουν: Prosecco, ο κλασικότερος συνοδοιπόρος του δημοφιλούς γλυκού ψωμιού/κέικ. Ο δέκατος θα προτιμήσει Moscato d'Asti. Αυτό που ίσως δε θα σου πει -τουλάχιστον όχι εύκολα- κανείς είναι πως ένα πικάντικο Gewurtztraminer πάει πολύ καλά με πανετόνε που σφύζουν κανέλας, μοσχοκάρυδου, τζίντζερ και βανίλιας, μία ζωηρή Franciacorta με εκείνα που περιέχουν μούρα ή άλλα κόκκινα φρούτα και μία Demi Sec σαμπάνια με αυτά που φιλοξενούν μέσα τους κρέμα, φουντούκι ή φιστίκι.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με Ruby Port

Οι πλούσιες, λιπαρές και φρουτώδεις πουτίγκες απαιτούν κρασιά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Βλέπεις τα πολλά συστατικά -αν ακολουθήσουμε τις προσταγές της βρετανικής γαστρονομικής κουλτούρας- όπως οι ξανθές και μαύρες σταφίδες, τα ξερά φρούτα και οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά και τα αυγά, το γάλα και τα υπόλοιπα στοιχεία προσδίδουν αρκετά τόσο στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα όσο και στην πληθωρικότητα.

> Διάβασε ακόμη: Η Φεντερίκα Λαζαρίδη πιστεύει πως το ελληνικό κρασί είναι από μόνο του μια πρόκληση

Το γλυκόπιοτο Ruby Port (Port που φτιάχνεται στην κοιλάδα του ποταμού Douro, στην Πορτογαλία), με τις γλυκές γεύσεις κόκκινων φρούτων, τη φινέτσα και το βάθος του θα ήταν ένα πολύ καλό ταίριασμα. Εναλλακτικά -και με τελείως διαφορετικό προφίλ- μπορείς να παίξεις με Moscato d’Asti, καθώς το ιταλιάνικο ελαφρώς αφρώδες/ ελαφρώς γλυκό κρασί συμβαδίζει -γενικότερα και θεωρητικά πάντοτε- με κάθε τύπο επιδορπίου. Γιατί όχι;

Κέικ σοκολάτας με Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο

Σε κάθε festive περίσταση -και όχι μόνο εκεί- χωρά ένα κέικ σοκολάτας. Σκέψου για παράδειγμα ένα τέτοιο με frosting από τυρί ρικότα και κερασάκια Luxardo. Και σκέψου το με ένα Cabernet Sauvignon δίπλα του. Η ίσως πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον πλανήτη πρωταγωνιστεί σε ένα τέτοιο πάντρεμα για προφανείς λόγους (μέτρια προς έντονη οξύτητα, ζουμερά ώριμα φρούτα, νότες σοκολάτας κλπ). Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να κάνει και ένα Αγιωργίτικο, χάρη στις μέτριες, μαλακές τανίνες, τα μικρά κόκκινα φρούτα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".