Τρία ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2022

Η ετήσια λίστα του έγκριτου "Wine & Spirits" περιλαμβάνει τα οινοποιεία "Κτήμα Άλφα", "Λυραράκης" και "Βασάλτης".

Κτήμα Άλφα ©Alpha Estate

Πριν μερικές ημέρες, το "Wine & Spirits" -ένα από τα σημαντικότερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όσον αφορά το κρασί διεθνώς- δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το 2022.

Κάθε χρόνο, η λίστα περιλαμβάνει εκείνα τα οινοποιεία που ξεχωρίζουν σε διάφορες περιοχές, σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας και αξιολογώντας χιλιάδες παραγωγούς - και ασφαλώς τα κρασιά τους. Τη μερίδα του λέοντος στα Top 100 Wineries of 2022 καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με 38 εκπροσώπους στη λίστα (έναντι 35 στην αξιολόγηση του 2021). Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία με 18 και 14 αντίστοιχα.

> Διάβασε ακόμη: 50 Great Greek Wines -The List: Τα καλύτερα κρασιά της χώρας

Η οινική Ελλάδα δε θα μπορούσε παρά να έχει παρουσία στη λίστα. Πιο συγκεκριμένα, το Κτήμα Άλφα, το Οινοποιείο Λυραράκης και το Οινοποιείο Βασάλτης είναι τα τρία ελληνικά οινοποιεία που συμπεριλαμβάνονται. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η περσινή αντίστοιχη λίστα φιλοξενούσε 4 ελληνικά οινοποιεία, εκ των οποίων μόνο το Κτήμα Άλφα είναι και πάλι εδώ.  

Οινοποιείο Λυραράκης

Το Κτήμα Λυραράκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο στην καρδιά της Κρήτης, το νομό Ηρακλείου και στη μάλλον πιο αξιόλογη οινοποιητική ζώνη του νησιού, αυτή των Πεζών. Παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας από το 1966 με ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Σε αυτό αποδίδεται ουσιαστικά η διάσωση κι αναβίωση δύο αρχαίων κρητικών ποικιλιών, των λευκών Δαφνί και Πλυτό (πρόσφατα προστέθηκε και το σπάνιο Μελισσάκι), που συμπληρώνονται από τις επίσης λευκές Βηλάνα, Βιδιανό, Ασύρτικο, Θραψαθήρι και Μοσχάτο Σπίνας, ενώ όσον αφορά τις ερυθρές, οι ντόπιες Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Λιάτικο συνυπάρχουν με τις διεθνείς Syrah και Merlot. 

Κτήμα Άλφα

Καλύτερα οινοποιεία του κόσμου 2022 - Κτήμα Άλφα
© Alpha Estate

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το Κτήμα Άλφα αποτελεί ένα από τα οινικά ινστιτούτα της βορείου Ελλάδας και την -πολύ σημαντική για το ελληνικό κρασί- περιοχή του Αμυνταίου. Από το 1997 μέχρι σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας των 1200 στρεμμάτων  λειτουργεί αρμονικά με το οινοποιείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, με αποτέλεσμα σημαντικά κρασιά που περικλείουν μέσα τους την ψυχή των ανθρώπων του, τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, την υψηλή ποιότητα και την εναρμόνιση με τα σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. 

Οινοποιείο Βασάλτης

Το Οινοποιείο Βασάλτης (ή Vassaltis όπως είναι πια διεθνώς γνωστό) αποτελεί το νεότερο του είδους στη Σαντορίνη -η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2016- και το συναντά κανείς στο δρόμο προς την Οία και την περιοχή του Βουρβούλου. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του φροντίζει να συνδυάζει την παραδοσιακή οινοποίηση με τις λειτουργικές ανάγκες ενός κομψού, υπερσύγχρονο οινοποιείου, ικανού να παράγει σημαντικά κρασιά - άξιους εκπροσώπους του νησιού. 

> Διάβασε ακόμη: Κάτι τρέχει στο παλιό "Gin Joint"

Μπορείς να δεις αναλυτικά τη λίστα με τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το έτος που διανύουμε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Barro Negro" στήνει σεβιτσερία στην μπάρα του

Margarita, Paloma και σεβίτσε απόψε στην ​​Παπαρρηγοπούλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

Το "Casablanca Social Club" σβήνει 4 κεράκια με ένα non-stop πάρτι

Το δημοφιλές μπαρ της Θεσσαλονίκης έχει γενέθλια και το γιορτάζει καταλλήλως.

Στο "In Love Again" (και) για aperitivo

Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στην Κλειτίου θέλουν spritz, coffee cocktails και ροζέ κρασιά.

7 χρόνια "Barelle" με ένα μοναδικό πάρτι

Το αγαπημένο στέκι του Νέου Ηρακλείου έχει γενέθλια και το γιορτάζει με παλιούς και νέους φίλους.

To "Barro Negro" στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Τα πρώτα ουίσκι με άρωμα Ελλάδας

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεργάζονται με τους Irish Distillers και Spot Whiskeys, για το λανσάρισμα της νέας σειράς Greek Wine Single Cask.

Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.