Τρία ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2022

Η ετήσια λίστα του έγκριτου "Wine & Spirits" περιλαμβάνει τα οινοποιεία "Κτήμα Άλφα", "Λυραράκης" και "Βασάλτης".

Κτήμα Άλφα ©Alpha Estate

Πριν μερικές ημέρες, το "Wine & Spirits" -ένα από τα σημαντικότερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όσον αφορά το κρασί διεθνώς- δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το 2022.

Κάθε χρόνο, η λίστα περιλαμβάνει εκείνα τα οινοποιεία που ξεχωρίζουν σε διάφορες περιοχές, σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας και αξιολογώντας χιλιάδες παραγωγούς - και ασφαλώς τα κρασιά τους. Τη μερίδα του λέοντος στα Top 100 Wineries of 2022 καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με 38 εκπροσώπους στη λίστα (έναντι 35 στην αξιολόγηση του 2021). Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία με 18 και 14 αντίστοιχα.

> Διάβασε ακόμη: 50 Great Greek Wines -The List: Τα καλύτερα κρασιά της χώρας

Η οινική Ελλάδα δε θα μπορούσε παρά να έχει παρουσία στη λίστα. Πιο συγκεκριμένα, το Κτήμα Άλφα, το Οινοποιείο Λυραράκης και το Οινοποιείο Βασάλτης είναι τα τρία ελληνικά οινοποιεία που συμπεριλαμβάνονται. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η περσινή αντίστοιχη λίστα φιλοξενούσε 4 ελληνικά οινοποιεία, εκ των οποίων μόνο το Κτήμα Άλφα είναι και πάλι εδώ.  

Οινοποιείο Λυραράκης

Το Κτήμα Λυραράκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο στην καρδιά της Κρήτης, το νομό Ηρακλείου και στη μάλλον πιο αξιόλογη οινοποιητική ζώνη του νησιού, αυτή των Πεζών. Παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας από το 1966 με ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Σε αυτό αποδίδεται ουσιαστικά η διάσωση κι αναβίωση δύο αρχαίων κρητικών ποικιλιών, των λευκών Δαφνί και Πλυτό (πρόσφατα προστέθηκε και το σπάνιο Μελισσάκι), που συμπληρώνονται από τις επίσης λευκές Βηλάνα, Βιδιανό, Ασύρτικο, Θραψαθήρι και Μοσχάτο Σπίνας, ενώ όσον αφορά τις ερυθρές, οι ντόπιες Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Λιάτικο συνυπάρχουν με τις διεθνείς Syrah και Merlot. 

Κτήμα Άλφα

Καλύτερα οινοποιεία του κόσμου 2022 - Κτήμα Άλφα
© Alpha Estate

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το Κτήμα Άλφα αποτελεί ένα από τα οινικά ινστιτούτα της βορείου Ελλάδας και την -πολύ σημαντική για το ελληνικό κρασί- περιοχή του Αμυνταίου. Από το 1997 μέχρι σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας των 1200 στρεμμάτων  λειτουργεί αρμονικά με το οινοποιείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, με αποτέλεσμα σημαντικά κρασιά που περικλείουν μέσα τους την ψυχή των ανθρώπων του, τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, την υψηλή ποιότητα και την εναρμόνιση με τα σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. 

Οινοποιείο Βασάλτης

Το Οινοποιείο Βασάλτης (ή Vassaltis όπως είναι πια διεθνώς γνωστό) αποτελεί το νεότερο του είδους στη Σαντορίνη -η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2016- και το συναντά κανείς στο δρόμο προς την Οία και την περιοχή του Βουρβούλου. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του φροντίζει να συνδυάζει την παραδοσιακή οινοποίηση με τις λειτουργικές ανάγκες ενός κομψού, υπερσύγχρονο οινοποιείου, ικανού να παράγει σημαντικά κρασιά - άξιους εκπροσώπους του νησιού. 

> Διάβασε ακόμη: Κάτι τρέχει στο παλιό "Gin Joint"

Μπορείς να δεις αναλυτικά τη λίστα με τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για το έτος που διανύουμε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.